Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Lip 2024 10:25 
Awatar użytkownika

złoty
Temat kart transportowych przejawia się w wielu miejscach i zakładam temat aby było wszystko w jednym.

W rejonie Osaki najpopularniejszą jest karta ICOCA do nabycia w niebieskich automatach na lotnisku KIX oraz na głównych stacjach kolejowych i metrze. Z automatu można wydrukować listę operacji i posprawdzać ceny przejazdów.

Doładowanie tylko gotówką od 10 jenów. Tym sposobem łatwo ją wyzerować przed zwrotem depozytu. Jeśli kwota pozwala na przejazd, a bramka w metrze się nie otwiera to trzeba zgłosić się do pracownika, który przepuszcza. Z wyjściem nie ma problemu.

Poza transportem nie używałem jej do innych celów. Jeździłem na niej od Osaki po Hiroszimę.

Depozyt za kartę w kwocie 500jenów zwracany jest w niebieskich automatach na lotnisku KIX, terminal 1. W terminalu 2 nie ma takiej możliwości.
Załącznik:
1nb.jpg
1nb.jpg [ 238.51 KiB | Obejrzany 1153 razy ]

Załączniki:
2nb.jpg
2nb.jpg [ 178.27 KiB | Obejrzany 1153 razy ]
3nb.jpg
3nb.jpg [ 203.7 KiB | Obejrzany 1153 razy ]
Zeus lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN
Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️ Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 16 Lip 2024 11:36 

Najwygodniej jest mając iPhone’a użyć opcji w telefonie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Sie 2024 20:01 

Loty: 120
Kilometry: 376 170
To ja podzielę się opinią o karcie Suica. W planie miałem używanie karty Pasmo passport ale zanim ją zakupiłem chciałem odebrać JR Pass. Pani na stacji Ueno zapytała czy chcę Suica, Ponieważ nie było różnicy w obsłudze tych kart więc zdecydowałem się na Suica. Sójka, jak na codzień ją nazywaliśmy, działała bez problemu. Płaciłem nią za przejazdy w Kioto, Himeji, Osace, Hiroszimie.
Załącznik:
Zrzut ekranu 2024-08-9 o 19.57.37.png
Zrzut ekranu 2024-08-9 o 19.57.37.png [ 116.39 KiB | Obejrzany 870 razy ]

Ponieważ jedna karta się zablokowała w Hiroszimie to niestety można nią było płacić tylko za zakupy w 7-eleven i w automatach. Jak dowiedzieliśmy się, odblokowanie tej karty było możliwe tylko w biurze JR East w Tokio. Wydałem więc doładowane pieniądze na zakupy i w automatach.
Zwrot karty i kaucji był możliwy w biurze JR Pass i obsługa nie miała problemu ze zwrotem zablokowanej karty.
Polecam korzystanie z kart transportowych nie tylko do płacenia za przejazdy ale też za drobne zakupy. Niestety w świątyniach nie działają :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość