Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Paź 2024 20:56 

Odnośnie internetu na Zanzibar moim zdaniem warto wziąć pod uwagę poniższe opcje:

1. Zakup esim od jakiegoś dostawcy usługi. Oczywiście musimy mieć telefon z obsługą esim. Jest to opcja bardzo wygodna, szybka w instalacji, można ją uruchomić na spokojnie jeszcze przed wyjazdem. Ja korzystałem z airalo.com. Działa ok, ale w niektórych miejscach brakowało zasięgu. Koszt zakupu pierwszego pakietu można obniżyć o 3 USD wprowadzając kod polecający. Na YouTube znajduje się wiele poradników, jak uruchomić tę usługę. Na początek jest to bardzo dobra opcja.

2. Zakup karty SIM po przyjeździe na Zanzibar. Już na lotnisku będziecie zachęcani do zakupu takiej karty. Nie sprawdzałem, ale podobno drogo. Kartę SIM można kupić w lokalnych sklepikach z logo Zantel/Tigo. Za 30-40 USD zainstalują wam w telefonie kartę SIM z 10 GB internetu ważne na 7/30 dni.

3. Najkorzystniej jest kupić samą kartę sim i samemu doładować i uruchomić odpowiedni pakiet (UWAGA: aby doładować konto, potrzebny jest dostęp do internetu! Innego sposobu doładowania nie szukałem, ale chyba była by możliwość doładowania przez lokalsa za jakąś opłatą, albo podobno można kupić jakieś "zdrapki" z doładowaniem). Ja kupiłem kartę SIM w sieci Tigo za 5 USD (październik 2024). Ale nie targowałem się. Zasięg był wszędzie gdzie byłem.

Poniżej info jak doładować i uruchomić pakiet internetu:

a) Wkładamy kartę SIM do telefonu. W ustawieniach telefonu zmieniamy na tę kartę domyślne połączenia, wiadomości i dane komórkowe.

b) Sprawdzamy nr telefonu nowej karty - na klawiaturze wprowadzamy kod *102# słuchawka. Dostaniecie SMS, w którym będzie m.in. nr telefonu. Niestety wiadomości SMS i inne informacje wyświetlane w komunikatach po wprowadzeniu kodów będą w języku suahili, ale można je przetłumaczyć w Tłumaczu Google (robimy zrzut ekranu i podstawiamy go do tłumaczenia w Tłumaczu). Do tłumaczenia potrzebny będzie dostęp do internetu, chyba że wcześniej pobierzecie słownik suahili i polski, to będzie można korzystać z Tłumacza offline.

c) kartę SIM możemy doładować przez serwis internetowy https://www.seagm.com/mobile-recharge . Zakładamy konto (lub logujemy się kontem Google), wybieramy Tanzanię i wprowadzamy nr telefonu. Wcześniej warto sprawdzić na stronie https://www.tigo.co.tz/personal/plans-p ... net-packs/ jaki pakiet internetu chcielibyśmy zakupić, aby wiedzieć jaką kwotę doładować w szylingach tanzańskich. Przy pierwszym doładowaniu powinniśmy otrzymać SMS z 6-cio cyfrowym kodem w celu weryfikacji poprawności nr telefonu. W moim przypadku ten kod otrzymałem dopiero przy drugiej próbie doładowania, za pierwszym razem coś się nie udało... 10 000,00 TZS kosztowało ok. 20 PLN, płatność kartą wirtualną Revolut przeszła bez problemu. Po doładowaniu powinien przyjść SMS z potwierdzeniem. Saldo konta można też sprawdzić wpisując na klawiaturze *102#.

d) Pakiet internetu uruchamia się poprzez wprowadzenie na klawiaturze kodu *147*00#. Po zatwierdzeniu slłchawką na ekranie telefonu będą pojawiać się kolejne opcje do wyboru. Najpierw wybieramy długość trwania pakietu wpisując 2, 3 lub 4 (Siku-dzień, Wiki-tydzień, Mwezi-miesiąc). Dalej rodzaj pakietu tj. 2 Intaneti-internet. Dalej numer z wielkością danych w pakiecie. Dalej wybieramy 1, aby zapłacić z salda konta. I powinno działać.

Powodzenia :)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Zatwierdzamy zakup
IMG_20241027_122001.jpg
IMG_20241027_122001.jpg [ 121.7 KiB | Obejrzany 332 razy ]
Komentarz do pliku: Wybieramy rodzaj pakietu
IMG_20241029_194332.jpg
IMG_20241029_194332.jpg [ 142.05 KiB | Obejrzany 332 razy ]
Komentarz do pliku: Wybieramy okres ważności pakietu
IMG_20241029_193959.jpg
IMG_20241029_193959.jpg [ 140.36 KiB | Obejrzany 332 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 10 Lis 2024 21:33 

Hmm ten gostek zrobil filmik z lotniska:

https://www.traveltomtom.net/destinatio ... d-zanzibar

I 4.8 GB data for 30 days = $20 USD/EUR co nie jest tanio ale jakoś strasznie drogo tez nie... esim to $17 za 3GB

ale moze sie zmieniło
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 17 Gru 2024 19:44 

Ceny na lotnisku podskoczyły - $25 za 4.8GB / 30 dni - można brać najtańsze ale nie wyczaiłem jak doładować.

Uwaga!

Przy zakupie SIM trzeba pilnowac by dali pin/puk do sima a najlepiej też by zmienili menu na angielskie (English/Tanzania) - to bardzo ułatwia dokupowanie pakietów. :)

W miarę tanio wychodził też global sim - sąsiad miał za $8 ale mniej internetu niż 4.8GB.

Mi 4.8GB starczyło - miałem tez internet w co drugim hotelu.

aha - Tigo to teraz Yas
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość