Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Lis 2022 18:57 

złoty
Chciałbym przelecieć się na Karaiby - spędzić ok. 5-6 tygodni przemieszczając się po wyspach -> i tutaj pytanie, jak to zrobić "najlepiej"?

Myślałem, żeby spędzić np. po 3-4 dni na każdej wyspie. Na start znalazłem loty między Miami a Nassau (Bahamy) za ok. $80, ale później już lipa. Jakiekolwiek dalsze loty znajduje mi z przesiadką w Miami (lub nawet Toronto) w bardzo wysokich cenach. Statków pomiędzy też jakoś za bardzo nie mogę znaleźć, chociaż w tym akurat zbyt dobry nie jestem.

Powiedzmy, że wstępnie chciałbym trasę Miami-Bahamy-Haiti-(tu może jakiś bus?)Dominikana-Portoryko-Wyspy Dziewicze-Anguilla-Montserrat-Gwadelupa-Saint Lucia-Barbados-Grenada. Termin raczej okres lipiec-wrzesień 2023, ale tu też jestem elastyczny - może wchodzić w grę nawet cały rok.

Ktoś próbował ogarnąć coś podobnego? Jest to możliwe w taki sposób, aby nie stracić miliona zł na transporcie pomiędzy czy raczej sobie odpuścić? :D

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 01 Lis 2022 20:05 

Pływanie miedzy wyspami jest bardzo drogie. Noclegi i jedzenie też. Najprościej kup jeden - kilka tanich rejsów statkami wycieczkowymi. Wyjdzie taniej i szybciej niż samodzielne organizowanie. Ceny na Karaibach są jedne z najlepszych, a do tego odejdą Ci kwestie żywieniowe i noclegi i wygodzie nie wspominając. Ponieważ trasy się mogą powtarzać to de facto w niektóre miejsca powrócisz i spędzisz tak jak chciałeś kilka dni na jednej wyspie.
 PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 01 Lis 2022 20:38 
Awatar użytkownika

platynowy
Raczej sie nie da. Zaloz 500zl min za przemieszczenie sie z wyspy na wyspe, pozniej tej kwoty to bedzie dobra Cena.
Z takim podejsciem Tu masz prom miedzy kilkoma wyspami:
https://www.express-des-iles.fr/travel- ... int-lucia/

ceny od 40$ Tam bywaly.
Czasem jakis samolot sie trafi pozniej 500zl, czasem mozesz znalezc lot na X I powrot z Y I dokupic przelot miedzy nimi. Czasem jakis hopper sie znajdzie tylko Tam max kilka godzin na wyspie, czasem Bez wyjscia z samolotu.
Ogolnie the wyspy SA slaba zkomunikowane I Malo kto by latal.

Inne opcje wspomniane wczesniej - karaibski rejs z dniem na roznych wyspach. Badz tez czasem sie slyszy o jachtowym stopie ze sie z Kims zabiera na poklad :D
 Relacje PM off
jaras724 lubi ten post.
jaras724 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Lis 2022 20:46 
Awatar użytkownika

platynowy
jaras724 napisał(a):
wstępnie chciałbym trasę Miami-Bahamy-Haiti-(tu może jakiś bus?)Dominikana-Portoryko-Wyspy Dziewicze-Anguilla-Montserrat-Gwadelupa-Saint Lucia-Barbados-Grenada. Termin raczej okres lipiec-wrzesień 2023, ale tu też jestem elastyczny - może wchodzić w grę nawet cały rok.

Haiti, na dodatek gdzieś między lipcem, a wrześniem, to nie lada gratka :D
Już nawet abstrahując od pogody, poczytaj nieco o sytuacji w tym (upadłym) kraju i raczej zapomnij o wizycie tamże.

Co do włóczęgi po Antylach (Małych, czy Wielkich), to może poszukaj ofert pracy na jachtach. Będzie przyjemne z pożytecznym :)
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
LonDynia uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 01 Lis 2022 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 366 814
srebrny
@jaras724

Jeżeli zamierzasz odwiedzić każdą wyspę to najlepiej będzie skorzystać z oferty rejs statkiem. Codziennie inna wyspa ;)
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lis 2022 21:46 

złoty
tropikey napisał(a):
Co do włóczęgi po Antylach (Małych, czy Wielkich), to może poszukaj ofert pracy na jachtach. Będzie przyjemne z pożytecznym :)

W sumie to brzmi ciekawie. Masz może jakieś namiary/pomysły gdzie szukać?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Lis 2022 21:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Google -> jachtostop
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Lis 2022 22:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Interesowałem się tym trochę wiele lat temu, więc moja wiedza jest mocno nieaktualna, wręcz archaiczna.
Proponuję zapytać na jakimś forum dla żeglarzy (niekoniecznie polskim), albo po prostu zacząć od polskich firm operujących na Karaibach (np. https://www.blue-sails.com/ - nie korzystałem, ale znam właściciela). Jakoś po nitce do kłębka do czegoś dojdziesz.
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Lis 2022 22:27 
Awatar użytkownika

srebrny
@jaras724 na fb masz polską grupę Jachtostopowicze. Jest jeszcze angielska wersja, ale nie pamiętam nazwy…coś z crew i sailboat.
jaras724 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Lis 2022 22:49 

złoty
@kubus95 pewnie to ;) dzięki!

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Relacje PM off
kubus95 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 02 Lis 2022 02:15 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Pomiedzy wyspami lataja Carribean Airlines, bilety do najtańszych nie należą. Jestem teraz na Antigua, jutro lecę na St Kitts and Nevis z British Airways, kupiłam jako Multicity z LGW, tak wyszło najtaniej. Promy pomiędzy wyspami, mówie tu o Małych Antylach (lesser Antilles) niestety nie kursują. Rejs wycieczkowy może być najtańszy ale jesteś ograniczony co do czasu na każdej wyspie,wiec pewnie nie dla ciebie
 Relacje PM off
jaras724 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 02 Lis 2022 11:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Generalnie w tamtej czesci swiata latanie tanie nie bedzie, same oplaty lotniskowe na najtanszych lotniskach to 50-60 usd / os oneway. Wspomniane przez Ciebie Nassau to 93 usd /os samych oplat przy wylocie, taka Jamajka to juz ponad 100 usd /os. A niektore lotniska pobieraja oplaty nie tylko przy wylocie, ale tez od przylatujacych paxow.

W okolicy dzialaja dwa lowcosty, ktorymi mozna dotrzec na kilka wysp: Aruba (AUA), Curacao (CUR), Sint Maarten (SXM), San Andres (ADZ):
- Arajet, lata z Santo Domingo na Dominkanie, http://www.arajet.com
- Wingo, na Karaiby z Bogoty i Medellin, http://www.wingo.com

Popatrz tez na loty Winair z Sint Maarten: https://www.fly-winair.sx/, ale ceny tu troche wyzsze. Albo wymieniane tu juz Carribean Airlines, Air Caraibes lub Air Antilles.
jaras724 lubi ten post.

[ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości