Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kamizelka chłodząca
#1 PostWysłany: 11 Lip 2025 09:15 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Wybieram się niebawem do Andaluzji, a tam jak wiadomo upały >40C. Zastanawiam się nad zakupem kamizelki chłodzącej takiej jak te:
https://allegro.pl/oferta/shima-hydroco ... 7678879667
https://allegro.pl/oferta/ixs-bodycool- ... 6901997219
Czy ktoś może przerabiał temat, czy to się nadaje na zwiedzanie w upałach i coś daje? Pytam bo sprzedają to jako motorowe a to trochę inne użytkowanie, może inaczej działa przy prędkości 100km/h a inaczej 10 :P
Poza tym ważne żeby była lekka mieściła się do plecaka. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 11 Lip 2025 09:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

IMO szkoda hajsu na coś takiego. Najlepiej koszulki i długie spodnie lniane i oczywiście omijać 13:00-16:00/17:00 spacer po miescie.
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.
marrak uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 11 Lip 2025 13:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
@marrak IMHO jak sam piszesz przeznaczenie tego produktu wydaje się być zgoła inne. Ja generalnie w takich warunkach po prostu staram się unikać bawełny, zwykle preferuję lekkie spodnie (często 3/4), koszule i koszulki szybkoschnące. Len też się nada. Jeśli chodzi o marki (oczywiście wybór subiektywny, bo czasem jest tak, że po prostu krój ubiorów jakiegoś producenta nijak nie podchodzi, ale może w jakiś sposób pomoże):
- spodnie - fajne były kiedyś McKinley (marka dostępna w Intersporcie), teraz mam głównie Columbia plus Regatta i chyba Mountain Warehouse. Jeśli chodzi o spodnie lniane to za niewielkie pieniądze da się coś wyszperać w TK MAXX jeśli masz gdzieś blisko
- koszule - kiedyś Icepeak, a teraz głównie The North Face (sprawdź np. model Hypress - naprawdę leciutka rzecz, aktualnie jeden kolor na wyprzedaży w Intersporcie), pojedyncze sztuki Columbia, Jack Wolfskin (u nich to rozsądne ceny chyba tylko na Black Friday 8-) ) czy Wrangler ATG. Lniane niedrogo można ustrzelić np. w Medicine.
- koszulki - tego akurat jest multum na rynku, więc każdy coś znajdzie dla siebie, ale jako ciekawostkę dodam, że LC Waikiki, które to sklepy bez problemu znajdziemy np. na Bałkanach, ma w ofercie takie właśnie leciutkie koszulki w bardzo przyjaznych cenach (nazbierałem już kilka takich :) ).
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 11 Lip 2025 14:21 

Dobra, to może inaczej. Jeśli chodzi o sam ubiór to każdy nosi to co lubi, to nie jest pierwszy wyjazd na południe EU więc ciuchy są już wiadome. Żaden materiał nie spowoduje jednak że będzie chłodniej, może być jedynie mniej ciepło. Ale dzięki za rady.
Bardziej chodzi mi właśnie o coś chłodzącego. Pomysł zrodził się z F1, tam też od jakiegoś czasu w gorących krajach kierowcy zaczęli zakładać kamizelki chłodzące i z pierwszych wywiadów opinie były pozytywne i się przyjęło. Oczywiście tamte to odpadają ze wzg na koszt :P
I stąd moje pytanie czy ktoś tego próbował w celach turystycznych i też nie chodzi mi żeby w tym chodzić cały czas ale mieć w plecaku i ochłodzić się co jakiś czas.

#5 PostWysłany: 11 Lip 2025 15:11 

srebrny
A nie prościej wypić coś chłodnego i wejść do pomieszczenia z klimą? ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 11 Lip 2025 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 505
Kilometry: 971 885
złoty
A nie prościej zamiast kamizelki nosić w plecaku kąpielówki i co jakiś czas wejść do basenu, morza, jeziora czy rzeki?;-)

#7 PostWysłany: 11 Lip 2025 16:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
marrak napisał(a):
Żaden materiał nie spowoduje jednak że będzie chłodniej, może być jedynie mniej ciepło.

kilka firm (m. in. Sloggi) stosuje w materiałach technologię HeiQ Smart Temp, czyli coś w rodzaju inteligentnej termoregulacji w zależności od temperatury ciała. można znaleźć w opisach "...dzięki temu koszula zapewnia uczucie chłodu i świeżości nawet w upalne dni." 8-) czy to rzeczywiście tak wydajne - nie wiem.
marrak lubi ten post.

#8 PostWysłany: 11 Lip 2025 17:50 

@Kashpir też się tym interesowałem, ale mam to samo pytanie, jak to działa w praktyce. Koszt takiej koszulki porównywalny z taką kamizelką tylko właśnie pytanie na ile to jest wydajne w 40C.

elwirka napisał(a):
A nie prościej zamiast kamizelki nosić w plecaku kąpielówki i co jakiś czas wejść do basenu, morza, jeziora czy rzeki?;-)

Będę 4 dni w Sewilli i 7 w Kadyksie. O ile w Kadyksie taki mamy plan to już w Sewilli tylko chodzenie po mieście, do kanału raczej nie wejdę :D
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 12 Lip 2025 03:44 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
marrak napisał(a):
Wybieram się niebawem do Andaluzji, a tam jak wiadomo upały >40C. Zastanawiam się nad zakupem kamizelki chłodzącej

Z kamizelek chłodzących, to wybrałbym raczej coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/kamizelka-chlodzaca-techniche-hyperkewl-deluxe-6530-niebieska-rozmiar-m-17685036890
Są też ręczniki chłodzące, które wystarczy zamoczyć i potrząsnąć.
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.

#10 PostWysłany: 12 Lip 2025 09:11 

@jabollus to jest taka sama technologia jak te 2 pierwsze które podałem jako przykłady w pierwszym poście. Masz jakieś doświadczenia w używaniu jej nie na motorze?

#11 PostWysłany: 12 Lip 2025 17:26 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
marrak napisał(a):
Masz jakieś doświadczenia w używaniu jej nie na motorze?

Nie mam doświadczeń. Producent podaje przykładowe zastosowanie kamizelki:

Załączniki:
TechNiche.JPG
TechNiche.JPG [ 17.63 KiB | Obejrzany 1152 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość