Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Wrz 2018 19:42 

Cześć,
Wybieramy się w listopadzie w 4 osoby do Jordanii na 4 dni (3 pełne). Lądujemy w Ammanie. Chcemy zobaczyć Petrę, Wadi Rum i Morze Martwe (o ile starczy czasu).

Brać jakieś zorganizowane wycieczki (coś za 700zł znalazłem ale na 2 dni z Ammanu) czy taniej wyjdzie samemu?
Jak samemu to auto z wypożyczalni czy shared taxi/bus ? Wydaje mi się że przy tak mocno ograniczonym czasie auto z wypożyczalni będzie sensowniejsze (~300zł za 3 dni).
Możecie polecić jakieś zorganizowane wycieczki? Ma to sens?
Troche odstraszają mnie ceny wycieczek po Wadi Rum. Na miejscu jest szansa coś stargować?

Myślałem mniej więcej taki plan wycieczki:
- dzień pierwszy: lądujemy o 10:55 - wyjazd do Wadi Musa/Petra, zwiedzanie Petry (pewnie za dużo nie zobaczymy z uwagi na zachód słońca o ~16:40), spanie w Wadi Musa
- dzień drugi: zwiedzania Petry ciąg dalszy, autem do Wadi Rum, w zależności od czasu - wyjazd na Wadi Rum na ~2 h albo tylko zakwaterowanie (na kempingu?)
- dzień trzeci: zwiedzanie Wadi Rum, wyjazd przez Morze Martwe z szybką kąpielą (nie wiem jaka temperatura wody i powietrza w listopadzie ale chyba powinno się dać kąpać?) i dalej do Ammanu
- dzień czwarty: rano szybkie obejrzenie amfiteatru + cytadela i jakiś meczet jak starczy czasu - i przejazd na lotnisko, wylot o 11:20.

Jakieś uwagi?
Może w pierwszy dzień lepiej od razu do Wadi Rum i wracając na północ do Petry ?

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#2 PostWysłany: 06 Wrz 2018 20:49 

Jakieś uwagi?

Nie wyrobisz tempa. Musisz coś odpuścić.

Powinno być tak:
dzień pierwszy> po przylocie spokojnie jedziecie do Wadi Musa i tam meldujecie się ok 16 godz / szybciej nie zajedziecie/ biorąc pod uwagę wypożyczenie auta na lotnisku. Potem spokojnie ogarniacie nocleg i jest ciemno.
dzień drugi > od 7 do 16 zwiedzacie całą Petrę i napewno spokojnie dojdziecie do klasztoru i wrócicie. Bilet 1 dniowy wtedy wystarczy. Zmęczeni wracacie na nocleg i organizujecie sobie czas wieczorny.
dzień trzeci > rano jedziecie do Wadi Rum ,tam zostawiacie auto i po wszystkich formalnościach po załatwieniu noclegu i opłaty wykupujecie Jeppa na safari na min. 2 godziny. Po obwozie po pustyni zostajecie zakwaterowani na campie w domkach -bungalowach 2 os i do wieczora organizujecie sobie czas. Potem jest wspólna biesiada z kolacją. Po sniadaniu jesteście odwiezieni Jeppem do Wadi Rum. Noclegi są na środku pustyni,nie ma tam zasięgu telef i netu ,w samym Wadi Rum do zwiedzania nie ma nic. Noclegi na campie wykupcie z HB i weżcie ze sobą napoje i coś swojego.
dzień czwarty > bierzecie swoje auto i spokojnie jedziecie w stronę Ammanu zatrzymując się gdzieś na kąpiel w morzu martwym . Przykładowo po wyjeżdzie z parkingu w Wadi Rum po ok 10 godzinach jesteście w Ammanie wieczorem ok 20 na nocleg. https://www.google.com/maps/dir/Wadi+Ru ... 74!3e0!5i1
dzień piąty> jak chcecie wstawać o 4 i zwiedzić to co napisałeś to OK ,ale ja na lotnisku byłbym już tak po 9 tej.

Brakuje wam jednego dnia.
 PM off  

#3 PostWysłany: 06 Wrz 2018 21:23 

niebieski
Auto daje Wam właściwie większą swobodę, zwłaszcza Jordanii - ale w sumie jak się dobrze dogadacie z kierowcą to nie ma to znaczenia. Z wynajętym samochodem gorzej jest trochę w Ammanie. Myśmy, ale byliśmy dłużej, autem jeździli po Jordanii, a oddaliśmy go przed samym Ammanem, tam przesiedliśmy się na taksówki i piechotę, bo było zwyczajnie wygodniej. Mniej problemów z parkowaniem i korkami.

A co do planu, będzie ciężko, lub dużo skakania i czasu w samochodzie oraz krótkich wypadów. Osobiście wywaliłbym Morze Martwe, z prostej przyczyny, jest tylko jednym z miejsc w okolicy i zawsze można je zwiedzić również w Izraelu (chyba nawet wychodziło taniej, ale tu obecnie mogło się to zmienić). Ja się w Morzu Martwym kąpałem w lutym i było znośnie :).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Wrz 2018 21:56 

Ale nawet bez Morza Martwego chyba ciężko będzi wyrobić czasowo z tego co piszecie.
Obecnie zastanawiam się czy zamiast Wadi Rum skoczyć po drodze na Wadi Hasa. Taniej i oszczędzamy jeden dzień. Omija nas spanie na pustyni ale coś za coś (spałem już na pustyni ale nie w namiocie beduinów :D )

#5 PostWysłany: 07 Wrz 2018 08:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Jakieś uwagi?
...
dzień pierwszy> po przylocie spokojnie jedziecie do Wadi Musa i tam meldujecie się ok 16 godz / szybciej nie zajedziecie/ biorąc pod uwagę wypożyczenie auta na lotnisku. Potem spokojnie ogarniacie nocleg i jest ciemno.
dzień drugi > od 7 do 16 zwiedzacie całą Petrę i napewno spokojnie dojdziecie do klasztoru i wrócicie. Bilet 1 dniowy wtedy wystarczy. Zmęczeni wracacie na nocleg i organizujecie sobie czas wieczorny.
dzień trzeci > rano jedziecie do Wadi Rum ,tam zostawiacie auto i po wszystkich formalnościach po załatwieniu noclegu i opłaty wykupujecie Jeppa na safari na min. 2 godziny. Po obwozie po pustyni zostajecie zakwaterowani na campie w domkach -bungalowach 2 os i do wieczora organizujecie sobie czas. Potem jest wspólna biesiada z kolacją. Po sniadaniu jesteście odwiezieni Jeppem do Wadi Rum. Noclegi są na środku pustyni,nie ma tam zasięgu telef i netu ,w samym Wadi Rum do zwiedzania nie ma nic. Noclegi na campie wykupcie z HB i weżcie ze sobą napoje i coś swojego.
dzień czwarty > bierzecie swoje auto i spokojnie jedziecie w stronę Ammanu zatrzymując się gdzieś na kąpiel w morzu martwym . Przykładowo po wyjeżdzie z parkingu w Wadi Rum po ok 10 godzinach jesteście w Ammanie wieczorem ok 20 na nocleg. https://www.google.com/maps/dir/Wadi+Ru ... 74!3e0!5i1
dzień piąty> jak chcecie wstawać o 4 i zwiedzić to co napisałeś to OK ,ale ja na lotnisku byłbym już tak po 9 tej.
...

A jaki budżet na tę wycieczkę trzeba mieć?

#6 PostWysłany: 08 Wrz 2018 14:51 

Najtańszą opcją jest samodzielna wycieczka wycieczka z Ejlatu,odpada wtedy jordańsaka wiza która na lotnisku w Ammanie kosztuje 40 dinarów/200 zł/ opisaną trasę zrobiłem komunikacja miejską z tym ,że z Ejlatu. Czyli 2 noclegi w Wadi Musa i 1 nocleg na pustyni w Wadi Rum. Płaciłem wszystko na miejscu
noclegi x3 ok 50 dinarów
petra 50 dinarów
safari 25 dinarów
W sumie na 4 dni wydałem chyba 215 dinarów wszystkiego z jedzeniem i nawet pokusiłem sie w Wadi Musa na kufelek w knajpie za 7 dinarów /mały/
teraz jak Ryan zaczyna latać do Ammanu koszt wizy i tak zleje się w całość opłat. W tym roku aby dojechać do Akaby z Izraelskiej Ovdy niekiedy trzeba było brać nocleg w Ejlacie, płacić ok 105 zł z wyjście z Izraela, taxi z granicy do Akaby ok 70 zł itp. Teraz busem można z lotniska w Ammanie pojechać po przylocie od razu do Petry za ok 15 dinarów
 PM off  

#7 PostWysłany: 08 Wrz 2018 15:40 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
Teraz busem można z lotniska w Ammanie pojechać po przylocie od razu do Petry za ok 15 dinarów

Można poprosić coś więcej na ten temat ? Bo takiej ceny i możliwości zabukowania na stronach które znam nie widzę
https://www.jordanshuttle.com/book/
https://www.withflo.com/1316/Petra
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Wrz 2018 21:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy ja wiem, czy to takie nierealne... Nawet jak sobie coś odpuścicie to i tak wszystko będzie intensywne, wyraźnie widać, że macie zamiar się zmęczyć, więc czemu nie na całego?

Skoro przylatujecie o 11 to szkoda marnować dzień na sam dojazd i zahaczenie Petry, o ile w ogóle zdążycie wejść przed zamknięciem. Skorzystajcie z tego, że z Ammanu do Morza Martwego jest najbliżej i tam kierujcie się na początku. Skorzystacie z Morza tyle ile chcecie i wtedy pojedziecie do Wadi Musa na nocleg - i tak prawdopodobnie po przyjeździe niewiele byście zrobili. Do Petry przyjedziecie w najlepszym wypadku o 16, a i tak będziecie kierować się na początku w stronę Morza Martwego - spędzicie 4 godziny nad wodą i przyjedziecie do hotelu o rozsądnej porze - 20/22, w sam raz żeby zjeść kolację i może się przejść.

Następnego dnia od rana ogarniacie Petrę i jedziecie na nocleg do Wadi Rum.

Rano wymeldowujecie się i jedziecie na wycieczkę dżipem. Później macie mnóstwo czasu, jedziecie do Ammanu, meldujecie się w hotelu i robicie wieczorne zwiedzanie.

Następnego dnia na luzie udajecie się na lotnisko. Skoro lot jest o 11 to chyba musielibyście zacząć zwiedzanie o 5 rano.

Nie znam Waszego budżetu, ale żeby się pocieszyć Morzem Martwym zabookowałbym sobie pobliskiego 5*owca, mają darmowe plaże, później się obmyjecie z błotka i spokojnie spędzicie wieczór. A następnego dnia wcześnie rano lecieć do Petry. Później jw.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Wrz 2018 12:32 

Loty: 135
Kilometry: 295 611
Czy ma ktoś doświadczenia z taksówkami w Ammanie albo jazdą wynajętym autem po Ammanie? Dokładniej chodzi mi o to czy lepiej wziąć hotel z parkingiem bliżej cytadeli i teatru czy lepiej gdzieś na obrzeżach i poruszać sie taksówkami? Gdzieś znalazłem info że taksówki mają sztywną stawkę 2 JD na krótszej trasie i 3 JD na dłuższej? Może ktoś to potwierdzić? Inna sprawa czy te taksówki są bezpieczne czy lepiej ich unikać? Kwestia opłacalnośći nie jest najbardziej istotna, generalnie chodzi mi o święty spokój a nie stres.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Wrz 2018 13:18 
Awatar użytkownika

@pawbart

Lepiej wziąć hotel w centrum bo większość interesujących miejsc można obejść na piechotę
Co do taksówek to jest ich kilka rodzajów:
+ servis/servis taxi – ten wynalazek, to samochody osobowe pomalowane na biało jeżdżące po z góry określonej trasie, jak autobusy, cena za osobę to ok o,5 JOD/os Niestety opis na drzwiach jest po arabsku.
+ Taksówki (żółte) minimum 2 JOD (i zaraz maksimum jeśli nie jedziesz naprawdę na dalekie przedmieścia). Jak jedziesz daleko to zażądaj włączenia licznika. Taksówkarz ma obowiązek go włączyć , inaczej może stracić licencje
+ Taksówki (zielone) są trochę droższe, można je też zamawiać prze telefon

Lubisz święty spokój to zamawiaj przez aplikacje Uber albo Careem. Na stronach obu firm można sobie wyliczyć szacowany koszt przejazdu.
 Profil Relacje PM off
pawbart uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 13 Wrz 2018 13:22 
Awatar użytkownika

Dzień dobry,
czy ktoś z Was wybiera się w terminie 23-26 listopada i planuje zobaczyć Petra i Wadi Rum? Jest nas dwójka i chętnie wynajęlibyśmy samochód więc jeśli ktoś zainteresowany niech pisze :) @andrzejdz - jeśli znasz szczegóły busa z lotniska to podziel się z nami. @pawbart - słyszałem że najlepiej jeździć Uberem w Ammanie
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Wrz 2018 16:41 

Hotele w centrum w dużej mierze mają jedną, zasadniczą wadę - wymeldowanie 11-12 a ja chce wyjechac max 7:30. Co do ubera spoko tylko roaming mnie dobije a kupować SIM to mi się nie opłaca bo w hotelach mam wifi a poza nimi nie mam potrzeby korzystania z neta ?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Wrz 2018 21:50 
Awatar użytkownika

srebrny
@pawbart , Ty sobie żartujesz, co nie? :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Wrz 2018 17:38 

ghostwriter napisał(a):
@pawbart , Ty sobie żartujesz, co nie? :)

Nie żartuje... Plan ambitny a harmonogram napięty... Lecę w lutym.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 14 Wrz 2018 18:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Pominę narzekanie, że roaming Cię zrujnuje i jednoczesne twierdzenie, że karta sim się nie opłaca... Ale wskaż mi te hotele, które wymeldowują o 11-12, ale nie wcześniej, bo najwyraźniej tam inaczej rozumieją czym jest hotel... :)

Uznałem, że żartujesz, bo w końcu gdzieś tam byłeś ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Wrz 2018 21:01 

-- 14 Wrz 2018 21:00 --

Nie żartowałem. Beirut Hotel, Rafi Hotel, Amman Paha Hotel. Nie wierzysz - sprawdź.

-- 14 Wrz 2018 21:01 --

Nie żartowałem. Beirut Hotel, Rafi Hotel, Amman Paha Hotel. Nie wierzysz - sprawdź.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Wrz 2018 16:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Przepraszam, bo faktycznie dziwnie to wyglądało. Niemniej w aplikacji IHG nie pokazuje takiej informacji, na bookingu już tak - np. Crowne Plaza ma wymeldowanie od 6, ale Intercontinental tylko między 11 a 12...Trochę absurd. Dzisiaj będę to się może dowiem o co chodzi.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 18 Wrz 2018 10:13 

złoty
Po prostu źle powypełniali na bookingu, w Ammanie naprawdę nie ma obowiązku wymeldowywania się między 12, a 12:03.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Wrz 2018 21:30 

jasiub napisał(a):
Po prostu źle powypełniali na bookingu, w Ammanie naprawdę nie ma obowiązku wymeldowywania się między 12, a 12:03.

Chyba niekoniecznie bo mailowo mi to 2 hotele potwierdziły.

Czy ktoś kojarzy jakiś parking w okolicach teatru rzymskiego gdzie można bezpiecznie auto zostawić na noc, może być odpłatny?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Paź 2018 20:31 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 107 267
A jak wygląda sytuacja z autobusami w Jordanii? Są jakieś międzymiastowe - np. Ammann - Petra czy nie bardzo? Mam plany podobne do OP, jednakże raczej nie bierzemy pod uwagę wynajmu samochodu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość