Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Cze 2016 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 115 741
Image

Od 1945 do dziś wszechobecne jeepney są na filipinach uznawane przez filipińczyków za auta z duszą .
To środek komunikacji publicznej na Filipinach .
Auta są pozostałością amerykańskich wojsk z II wojny światowej .Do dziś są one produkowane na Filipinach.
Czasami kiczowate i niezwykle kolorowe w większości z podobiznami Jezusa Chrystusa lub Matki Boskiej .
Auta mają napęd na tylne koła , w środku są dwie długie ławeczki każdy siada obok siebie robi się ciasno czasami z braku miejsc siada się na dachu jeepneya .
Koszt to od 5 do 10 Peseo ( 70 gr )

Image

Nie ma przystanków zatrzymuje się machają ręką na ulicy a wysiada wciskając mały guzik ( dzwonek )
Bardzo często dochodzi do niebezpiecznej jazdy ponieważ kierowcy tych aut pędzą po ulicach z ogromną szybkością .
Czasami ma się wrażenie że jest ich więcej nich chętnych do jazdy jeżdżą na ropę a więc dymu i hałasu szczególnie w Manili jest aż nadto .

Image

W czasie jazdy w ogromnym upale i smrodzie spalin ludzie zasypiają na ławeczce trzeba bardzo uważać na kieszonkowców dla których są to ich " żniwa "
Po 30 min jazdy wychodząc z jeepneya czujesz się zmęczony zakręcony jak słoik od dżemu , a co ma powiedzieć kierowca który jeździ nim od 5 rano do 23 ?
Jazda takim cackiem jest niezapomniana przygodą która za zawsze pozostanie w naszej pamięci .

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Video :

https://www.facebook.com/neronek

Ostatnio edytowany przez neronek, 13 Cze 2016 14:50, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2 PostWysłany: 13 Cze 2016 11:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Jazda jeepneyem jest super, ale najpiękniejszy jest dźwięk jaki generują.
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Cze 2016 16:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Hehe racja, Jeepney w Manili to był czad :) Polecam kazdemu
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Cze 2016 23:58 

niebieski
"kierowcy tych aut pędzą po ulicach z ogromną szybkością"

to akurat nie jest do konca prawda - jeepney'e sa duzo glosniejsze (jak zauwazyl @cypel) niz szybkie - 50kph to chyba max co mozna nimi osiagnac na "ulicach" Filipin :D
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Cze 2016 06:18 
Awatar użytkownika

radzio666 napisał(a):
"kierowcy tych aut pędzą po ulicach z ogromną szybkością"

to akurat nie jest do konca prawda - jeepney'e sa duzo glosniejsze (jak zauwazyl @cypel) niz szybkie - 50kph to chyba max co mozna nimi osiagnac na "ulicach" Filipin :D

a jednak prawda nie twierdzę że jeżdżą 100/h ale w takim ruchu jak w Manili juz nawet 80 km /h jest niebezpieczne dotego auta te często są rozklekotane
pozdrawiam

Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Cze 2016 09:39 

srebrny
Te auta jezdza max. 50km/h po miescie, a zazwyczaj stoja w korkach albo sie slimacza, gdyz co chwile ktos wsiada i wysiada. Podroz jednak sprawia frajde.
Dzwieki jakie wydaja, moga u niektorych powodowac wrazenie zawrotnej predkosci :D
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Sie 2016 12:02 

Łapiac jeepneya, machajac reka zeby stanal i mnie zabral, skad bede wiedzial gdzie on jedzie, w jakim kierunku ?
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Sie 2016 13:02 

Z przodu/ za szybą mają kartki z wypisaną trasą( docelowym punktem), albo numer i/lub trasa w dużych miastach. Ale najlepiej zapytać ludzi na 'przystanku' lub w samochodzie. A z wysiadaniem podobnie, najlepiej powiedzieć kierowcy/ pasażerowi, że musisz wysiąść tu i tu, to krzykną na białasa, że masz wysiadać.
 PM off  

#9 PostWysłany: 25 Lis 2016 06:45 

Magiczne slowo na Filipinach w jeepneyu,busie to ,parapo,,mniej wiecej znaczy to tyle co kolega ja wysiadac tu...tak dla turystow(warto znac przynajmniej z 10 slow w ich jezyku....od razu pojawia sie banan na twarzy ze bialas cos chce powiedziec po ,,ichnemu,,:).,ratujemy sie tym slowem gdy widzimy ze zajechalismy za daleko lub cos ominelismy.
Jeepney maja karteczke z przodu dokad jada -punkt docelowy,na boku zas cala trase.

-- 25 Lis 2016 13:48 --

Neronek czy to nie ciebie kiedys widzialem na jakims filmie z youtoba lub cos takiego jak byles na north cementary??cos mi sie przypomina ale nie wiem co
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Lis 2016 07:53 
Awatar użytkownika

baboy napisał(a):
Magiczne slowo na Filipinach w jeepneyu,busie to ,parapo,,mniej wiecej znaczy to tyle co kolega ja wysiadac tu...tak dla turystow(warto znac przynajmniej z 10 slow w ich jezyku....od razu pojawia sie banan na twarzy ze bialas cos chce powiedziec po ,,ichnemu,,:).,ratujemy sie tym slowem gdy widzimy ze zajechalismy za daleko lub cos ominelismy.
Jeepney maja karteczke z przodu dokad jada -punkt docelowy,na boku zas cala trase.

Neronek czy to nie ciebie kiedys widzialem na jakims filmie z youtoba lub cos takiego jak byles na north cementary??cos mi sie przypomina ale nie wiem co

:) tak to ja zapraszam do obejrzenia filmików z cmentarza w Manili :)

pozdrawiam
neronek

-- 25 Lis 2016 07:53 --

baboy napisał(a):

:) tak to ja zapraszam do obejrzenia filmików z cmentarza w Manili :)

pozdrawiam
neronek

Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Lis 2016 08:07 

Tak cos wlasnie przypomnialem:)
Dzieki,cmentarz mam na codzien jahaha,ale za duze korki wiec sie nie chce ruszac pupy:)
 Relacje PM off  

[ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość