Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Kwi 2015 12:57 

Witam Wszystkich!
Pod koniec kwietnia wybieram się do Rzymu i zamierzam między innymi zwiedzić Galerię Borghese. Zrobiłem już wstępne podejście do rezerwacji biletów i tu pojawiły się następujące wątpliwości.
1. Przy rezerwacji system przydziela miejsce – wyświetlana jest mapka miejsc – prawie jak w kinie. Byłem przekonany, że kupuję bilet wstępu i chodzę po terenie całej galerii. O co chodzi z tym przydzielaniem miejsc?
2. Czy w Galerii można robić zdjęcia podczas zwiedzania?
3. Czy w przypadku zakupu biletu on-line z opcją odbioru przy wejściu muszę się liczyć z oczekiwaniem w kolejce na odbiór biletu?
4. Czy w ogóle jest sens zakupu biletu przez internet, czy na miejscu też nie kupię biletu bez problemu i długiego oczekiwania?
Z góry dziękuję za odpowiedź na nurtujące mnie pytania i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Tania przygoda we Włoszech 🇮🇹 Bolonia i Florencja od 250 PLN (✈️+🚌) Tania przygoda we Włoszech 🇮🇹 Bolonia i Florencja od 250 PLN (✈️+🚌)
Karaiby w sezonie ☀️🏝 Relaks w Dominikanie (ze śniadaniami) za 3355 PLN 😎😍 Karaiby w sezonie ☀️🏝 Relaks w Dominikanie (ze śniadaniami) za 3355 PLN 😎😍
#2 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:37 

Ad. 1. To nie mapka miejsc, a liczba dostępnych biletów na dany przedział czasu.

Ad. 2. Odpowiedź na to pytanie (oraz inne ważne informacje) znajdziesz na tej stronie: http://www.galleriaborghese.it/borghese/en/einfo.htm .

Ad. 3. Odbiór biletów idzie dość sprawnie, ale małej kolejki nie można wykluczyć - szczególnie tuż przed rozpoczęciem przedziału czasu zwiedzania.

Ad. 4. To pytanie pozostawiam wróżce.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Kwi 2015 21:33 

niebieski
Ad 2: It is forbidden
- to take photographs and videos
Ad 4: wystarczy popatrzyć na bieżącą dostępność i raczej brak biletów na kilka dni naprzód;

byłem w jeszcze niższym sezonie, miałem Roma Pass i musiałem zadzwonić w celu rezerwacji (chyba nic nie dopłacałem) i też były problemy na popołudnie w ciągu kilku dni
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:16 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Potwierdzam, na miejscu mogą być spore problemy, żeby wejść. Rezerwację trzeba zrobić co najmniej kilka dni wcześniej, a i tak nie jest gwarantowane, że wejdziesz w danym dniu o danej godzinie. Jeśli zależy ci na konkretnej dacie i godzinie i jest ona dostępna w przedsprzedaży online, to lepiej by było taki bilet kupić.
Inaczej można ryzykować i zadzwonić na kilka dni przed daną datą, ale tak jak pisałam, bez gwarancji, że miejsce będzie. Jak wszędzie już napisano, rezerwacja telefoniczna jest konieczna.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Kwi 2015 09:58 

W Borghese byłem w maju i miałem wykupioną rezerwację na godzinę otwarcia z samego rana. Przed wejściem spora kolejka i tablica, że na dzień dzisiejszy bilety są "sold out". Po otwarciu galerii (byłem około 20 min wcześniej) kolejka się zmniejszyła jak ludzie bez rezerwacji otrzymali ustne potwierdzenie, że biletów na dzień dzisiejszy faktycznie nie będzie. Ogromny plus zwiedzania z samego rana to puste sale. Warto od razu udać się tam gdzie chce się zobaczyć coś w pierwszej kolejności. Wraz z upływem czasu ludzi przybywa i już nie jest tak fajnie. Można swobodnie chodzić po całej galerii i wracać do wcześniej odwiedzonych sal
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Kwi 2015 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
gmak napisał(a):
Ad 2: It is forbidden
- to take photographs and videos

Przełom lutego i marca 2015 - foty bez problemu. Bez lampy oczywiście.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Kwi 2015 11:47 

niebieski
Ale na oczach obsługi czy zza pazuchy?

Osobiście samych eksponatów zazwyczaj nie fotografuję, bo pełno tego w internecie lepszej jakości.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Kwi 2015 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Na oczach obsługi a tej jest tam sporo. Do Galerii zaszliśmy z miasta na ustaloną godzinę więc cały sprzęt przy sobie, zostawiliśmy manele w szatni ale sprzęt wziąłem. Wchodzimy, aparat w torbie, GoPro w kieszeni a tu wszyscy wokół focą. Znaczków zakazu nie widać. Zagadałem do kogoś z obsługi i "no problem, without flash".
Nie wiem czy to był jakiś wyjątkowy dzień dobroci dla turystów bo też byłem nastawiony na zakaz ale trafiła się miła niespodzianka.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Kwi 2015 17:47 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Nie rozumiem tego zjawiska robienia zdjęć, gdzie jest to zakazane.
To samo dzieje się w Kaplicy Sykstyńskiej.
Nie wiem po co robić te zdjęcia, skoro po pierwsze przy czajeniu się i tak nie wyjdą fotki dobrej jakości, a po z drugie nie lepiej napawać się pięknem danego miejsca i zachować je w pamięci, ewentualnie kupić pocztówkę, która jest na 100% bardziej profesjonalnie wykonana niż nasze zdjęcie pstryknięte ukradkiem i w pośpiechu?
Bardzo mnie to denerwuje, bo dodatkowo przeszkadza osobom, które chcą w spokoju zwiedzić dane miejsce.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 07 Kwi 2015 18:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam podobne zdanie ,ale z patologią nie wygrasz. Zresztą ciężko ich wyplewić. Patrze na relację "pana kijka" (takie skojarzenie ;-) ) z Porto i oczywiście fotka w Lello musi być. Chyba ze było pozwolenie ,w co wątpie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Kwi 2015 19:09 
Awatar użytkownika

niebieski
No tutaj czajenia się nie było. Tak jak napisałem - nastawiony byłem na zakaz i nierobienie zdjęć. A turystą jestem karnym i do zaleceń się stosuję ;) Jak się okazało, że można to dlaczego nie korzystać?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Maj 2015 21:38 

Witam!
Dziękuję wszystkim za wskazówki.
Jestem już po zwiedzaniu Galerii Borghese i mogę sam sobie odpowiedzieć na postawione pytania.
W Galerii byłem w połowie kwietnia. Bilet zarezerwowałem wcześniej przez internet.
Odbiór biletu bez kolejki. W dniu zwiedzanie bilety były wykupione na tydzień naprzód.
Pytałem o możliwość robienia zdjęć i otrzymałem odpowiedź, że można ale bez lampy błyskowej.
Odniosłem wrażenie, że niektóre rzeźby są specjalnie oświetlone do zdjęć.
Wraz ze mną byłe wycieczka z Niemiec większość namiętnie fotografowała, niektórzy nawet z lampą.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość