Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2014 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 201 994
niebieski
We wrześniu ląduję w Singapurze (planowo o 15), i chciałbym jakoś dostać się do Kuala Lumpur drogą lądową.
Mam kilka pytań do znawców, dzięki z góry za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
1) Lepiej jechać pociągiem/busem/autobusem?
2) Czy szukać połączeń bezpośrednich czy przesiadać się np w Johor Bahru? (np ze względu na korzystniejszą cenę)
3) Bilety bookować teraz czy liczyć, że na miejscu coś się trafi? ( na stronie z informacją kolejową znalazłem info , że bilety kupione na dworcu są 2xdroższe niż e-bilety)
4) Ile czasu minimum założyć od momentu wylądowania w SIN do dotarcia na dworzec? (odprawa, metro/taxi, ew zakup biletu)
5) Czy jest jakieś bezpośrednie połączenie do KUL z Changi Airport?

Wiem, że najwygodniej będzie polecieć tanimi liniami, jednak chciałbym pokonać tę trasę drogą lądową i coś zobaczyć przy okazji. Drogę powrotną wracam samolotem.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 20 Sie 2014 13:00 

platynowy
Ja 2 tygodnie temu jechałem pociągiem. Bilet Johor Bahru - Sentral KL kupiłem i wydrukowałem online. Z powodu korzystniejszej ceny w MYR. Bilecik Singapore Woodlands - Johor Bahru kupiony na stacji tuż przed odjazdem. Kosztował chyba 9 SGD.

W checkpointcie Woodlands najlepiej być min 30 minut przed odjazdem. Masz dwie kontrole paszportowe po drodze do pociągu.

Przejazd pociągiem polecam. Komfortowo i przyjemnie. Tylko lepiej się dobrze ubrać bo w pociągu lodówa.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Sie 2014 13:36 
Awatar użytkownika

niebieski
A wiesz może ile czasu może zająć odprawa na lotnisku + dotarcie na checkpoint Woodlands? zakładając, że samolot wyląduje o czasie?

#4 PostWysłany: 20 Sie 2014 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Potwierdzam, że lodówa, mózg się kurczy.
Wykup sobie kuszetkę, kosztuje to ze 30 zł więcej, ale zdecydowanie warto.
Bierz miejsce na dole, bo jest większe.
Zasłonisz się kotarą i masz odrobinę prywatności, nie zmarzniesz a może nawet się prześpisz.
Żadnych widoczków po drodze nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Sie 2014 13:51 

Można pociągiem, można autobusem. Jadąc w dzień lepiej autobusem, jest szybszy. Można też jechać pociągiem nocnym z dużymi, wygodnymi miejscami do spania i zaoszczędzić na kosztach noclegu. Miejsca na dole są większe, ale też są droższe. Miejsca na górze spokojnie dają radę, spokojnie zmieściłem się razem z dużym plecakiem. Bilet kolejowy na trasę Johor Bahru - KL Sentral jest 2,5x tańszy niż na trasę Singapur Woodlands - KL Sentral. Z Singapuru na stację kolejową JHB tanio dojedziesz autobusem Causeway Link; tzn. dojeżdżasz do granicy a stacja kolejowa JHB i budynek JHB Customs są połączone.
Bilety na pociąg kupisz przez internet w Polsce i wydrukujesz.
Ja bym tego nie planował na ściśle określoną ilość czasu. Leciałem do SIN zarówno LH oraz EK, zawsze A380, i zawsze było opóźnienie na wylocie, czasem pół godziny, czasem 2 godziny. Do tego jak ludzie z pełnego A380 ruszą na raz do odprawy paszportowej to można postać z pół godziny w kolejce. Potem metro do stacji Bugis, przejście do Queen Street Bus Terminal i autobus CW2 do granicy. Korki przed i na moście granicznym potrafią być spore.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sie 2014 14:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za info. Lecę właśnie EK A380 i obawiam się, że opóźnienie + korki mogą znacząco wydłużyć czas dotarcia na dworzec kolejowy. A co do autobusów to rezerwować teraz czy na miejscu? Sprawdzałem na stronie kilku przewoźników i przechodząc do wyboru miejsca okazuje się że w autobusach 100% miejsc jest wolnych, nawet w niedalekich terminach.

#7 PostWysłany: 20 Sie 2014 14:10 

Jechałem w drugą stronę pociągiem. KL - Singapore Woodlands. Jest to wąskotorówka, kuszetki ciasne ale w miarę czysto i tanio (chyba 40MYR). Jadąc nocą można się wyspać i zaoszczędzić na drogim noclegu w SIN:). Polecam wcześniej kupić bilet na stronie kolei malezyjskich, bo w styczniu chętnych było sporo. Z Woodlands do centrum można busem a pózniej metrem.
 Profil Relacje PM off
Marta Wlodarczyk lubi ten post.

#8 PostWysłany: 20 Sie 2014 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
dokadteraz? napisał(a):
Jechałem w drugą stronę pociągiem. KL - Singapore Woodlands. Jest to wąskotorówka, kuszetki ciasne ale w miarę czysto i tanio (chyba 40MYR). Jadąc nocą można się wyspać i zaoszczędzić na drogim noclegu w SIN:). Polecam wcześniej kupić bilet na stronie kolei malezyjskich, bo w styczniu chętnych było sporo. Z Woodlands do centrum można busem a pózniej metrem.

No właśnie drogę powrotną pokonuję samolotem gdyż kilka godzin wcześniej wracam z Australii AirAsia i nie muszę zmieniać lotniska

#9 PostWysłany: 20 Sie 2014 14:19 

error000 napisał(a):
A co do autobusów to rezerwować teraz czy na miejscu? Sprawdzałem na stronie kilku przewoźników i przechodząc do wyboru miejsca okazuje się że w autobusach 100% miejsc jest wolnych, nawet w niedalekich terminach.
Nigdy nie rezerwowałem biletu na ten autobus. Ich tam jeździ pełno, nie ma problemu z kupieniem biletu na miejscu. Z Queen Street Bus Terminal mozna też pojechać do granicy w JHB jeszcze taniej miejskim autobusem 170, lecz nigdy z niego nie skorzystałem, CW2 jedzie dużo szybciej i bez przystanków po drodze.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Sie 2014 15:00 
Awatar użytkownika

niebieski
A taki pomysł mi jeszcze przyszedł do głowy, żeby dostać się na lotnisko w Johor Bahru i o 22:05 polecieć do KUL. Pytanie tylko czy ma to sens? Widzę że lotnisko jest oddalone trochę od miasta a lotnisko KUL też nie jest blisko centrum. Ceny z Johor Bahru są 3x niższe niż z SIN a przy dwóch osobach to można trochę zaoszczędzić.

#11 PostWysłany: 20 Sie 2014 15:44 

Dolicz sobie koszt dojazdu z KUL do centrum i nocleg w KL lub koszt noclegu w okolicach KLIA. Ja tam wolę ten pociąg nocny, jedzie z centrum JB do centrum KL, poza tym nie miałem problemu ze spaniem w nim. Gdybyś jednak zdecydował się na lot Air Asią z JHB, to jest taka oferta, w której można dostać darmowy bilet na autobus CW z Singapuru do JHB. Korzystałem z tego w druga stronę, tzn. przyleciałem do JHB i jechałem do SIN.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Sie 2014 17:18 
Awatar użytkownika

niebieski
mm0512 napisał(a):
Dolicz sobie koszt dojazdu z KUL do centrum i nocleg w KL lub koszt noclegu w okolicach KLIA. Ja tam wolę ten pociąg nocny, jedzie z centrum JB do centrum KL, poza tym nie miałem problemu ze spaniem w nim. Gdybyś jednak zdecydował się na lot Air Asią z JHB, to jest taka oferta, w której można dostać darmowy bilet na autobus CW z Singapuru do JHB. Korzystałem z tego w druga stronę, tzn. przyleciałem do JHB i jechałem do SIN.

Akurat dzięki promocji w hotels.com mam już zarezerwowany nocleg w KUL i teraz chcę tam dojechać/dolecieć. Wydaje mi się, że najlepiej będzie się dostać do JB i dalej złapać jakiegoś busa do KUL

#13 PostWysłany: 20 Sie 2014 18:25 

Siur. Autobusów SIN-KL lub JB-KL też jest mnóstwo.
Do Larkin Bus terminal w JB też dojedziesz z centrum Singapuru autobusem CW2.
Pytanie tylko czy w przypadku autobusów różnica w cenie jest na tyle duża, żeby trasę SIN-KL rozbijać na SIN-JB i JB-KL.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Wrz 2014 21:44 

Można autobusem 858 z lotniska, wysiadamy na przystanku Khatib i wchodzimy na stację kolejki MTR o tej samej nazwie. Wysiadamy na stacji Kranji i mamy przystanek autobusu który jedzie na dworzec autobusowy w Johor Bahru. :D
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Sty 2015 11:02 

odkopuję temat - chcę kupić bilet na nocny pociąg z Singapuru do KUL oczywiście ze znanym trikiem z dwoma biletami jednak strona gdzie można kupić bilety: https://intranet.ktmb.com.my/e-ticket/login.aspx od jakiegoś czasu w ogóle mi się nie ładuje :? stąd moje pytanie czy bilety można kupić na jakiejś innej stronie? Jeżeli nie i ww strona nie będzie działać to chyba nie pozostaje nic innego jak kupno biletu do Johor w Woodlands, kupno nowego biletu w Johor na dworcu?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Kwi 2015 11:24 

Cześć,

chciałbym odświeżyć temat dojazdu do Kuala Lumpur z Singapuru
Kupilem bilety i lece z Wawy już w poniedziałek do Singapuru, planowany przylot to 22:40LT. Poświęciłem już trochę czasu na szukanie, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie, czy jest jakiś autobus nocny, którym mogę pokonać granice Singapur/Malezja? Znalazłem informację, że ostatni autobus z lotniska do przystanku Woodlands odjeżdża o 00:30. Podróż trwa ok 1,5h tylko czy jak przyjadę o 2 w nocy w tą okolicę to będzie opcja przekroczenia granicy?
Niestety pociągi z Woodlands nie jeżdżą w nocy, a z Johor Bahru Sentral jeżdżą praktycznie co godzinę.

z góry dzięki za odp
pozdrawiam
Tomek
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Kwi 2015 14:56 
Site Admin

Przejście jest czynne całodobowo jeśli się o to pytasz. Nie wiem którym autobusem chcesz jechać, ale jeśli łączy on Singapur z Johor to autobus wysadza Cię na granicy, przechodzisz ją szybko i wsiadasz w autobus po drugiej stronie, późna godzina nie jest problemem. Jeśli znalazłeś autobus tylko do Woodlands to jest to kiepski interes bo nie da się mostu przejść pieszo (tylko samochody/busy).
Patrząc na szybko to masz autobus Transtar Express TS1 do Johor bezpośrednio z lotniska (ostatni odjazd 23:50), jedzie do terminalu Kotaraya.

#18 PostWysłany: 11 Kwi 2015 15:07 

tak naprawdę to wszystko mi jedno. Plan mam taki, że po lądowaniu i odprawie dostaję się na dworzec w Johor i jadę stamtąd pociągiem do KL Sentral w nocy. Nie chce marnować czasu na czekanie do rana na autobusy z lotniska. Sprawdzam tą linię, którą podesłałeś ale ostatni bus odjeżdża o 23:15 z terminalu 2. Raczej nie ma szans, żebym zdążył na ten bus.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 11 Kwi 2015 15:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Generalnie późna godzina. Przerabiałem podobny temat późnego przylotu (po 22) i transportu do KL.
Jedyne co, to przedostałem się do Johor i rano wziąłem autobus. Ostatnie autobusy/pociągi do KL odjeżdżają około północy, więc myślę, że niepotrzebny wyścig z czasem.
Do stacji Kranji w Singapurze z lotniska dojedziesz metrem (około północy kursy się kończą). Tam masz autobus 170, który zawiezie Cię do JB Sentral lub Larkin (z Larkin masz busy do KL).

Ostatnio edytowany przez grondo, 11 Kwi 2015 15:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Kwi 2015 15:26 

No właśnie przejrzałem wiele stron i nic nie znalazłem, genaralnie po stronie malezyjskiej pociągi jeżdżą całą noc w godzinnych odstępach, dlatego aż szkoda, żeby nie pojechać którymś. Realnie patrząc można nawet jechać taxi do przejścia granicznego, ale czytałem, że tylko 1 korporacja ma taki przywilej przekraczania granicy. Nie mam za bardzo pomysłu na przekroczenie granicy nocą dlatego napisałem tu bo wiem, że pewnie nie pierwszy i nie ostatni jestem z takim tematem;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość