Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Islandia zimą (luty)
#1 PostWysłany: 25 Lis 2015 18:56 
Awatar użytkownika

Wybieram się z ekipą-w sumie 8 osób- na Islandię zimą. Będzie to nasz pierwszy wyjazd w to miejsce, więc dopiero zbieramy informacje dotyczące wszystkich kwestii.

Jak na razie ustalone jest w sumie tylko tyle, że wypożyczmy dwa auta (idealna liczba osób) ;)

Czy znajdą się osoby, które będą w stanie doradzić w jakie miejsca warto wybrać się zimą, a które raczej omijać? Ktoś może był w podobnym terminie? Będziemy na wyspie cały tydzień, więc mimo krótkich dni trochę czasu jest.

No i oczywiście interesuje nas również:
-gdzie wypożyczaliście auta? co polecacie?
-nocleg w Reykjaviku całość, czy może podzielić pobyt na 2/3 miejsca?
-może polecacie jakieś hostele? prywatne domy? mieszkania? gdzie byłoby względnie tanio i przyjemnie?
-wedle uznania jakieś inne ważne sugestie przed wyjazdem?

Z góry dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 25 Lis 2015 19:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Mimo,że będzie to zima, polecam objazdówkę wyspy.Przez te 4-6 h światła dziennego skupić się na głównych atrakcjach przy "1" bez fiordów zachodnich.W samym Reykjaviku bym nie zostawał.

A więc:
-Golden Circle (Geysir + Gulfoss),
-Jokulsalron (+lodowa jaskinia-ja tam nie byłem,ale zdjęcia powalają.Raczej tylko z przewodnikiem),
-Vik,
-Myvath i okolice,
-Detifoss,
-Akureyri,
-Blue Lagoon,
-może wyprawa na wieloryby w Husaviku,
-kilka atracji będziecie mieli przy samej drodze czyli Godafoss, Sejlandsfoss, Skogafoss, krater z jeziorkiem.
-opcjonalnie Egilstadoir.

Tydzień to całkiem sporo czasu.Co do noclegów to specjalnie się nie wypowiem,bo spałem na dziko lub na kempingach.Poza Reykjavikiem praktycznie odpada couchsurfing, w dodatku sporo Was będzie.Skupiłbym się na hostelach.

#3 PostWysłany: 25 Lis 2015 20:45 
Site Admin

Może moja relacja będzie przydatna - byłem w grudniu na Islandii
jak-sie-rozpedzisz-to-przejedziesz-czyli-islandia-zima,1507,62524

#4 PostWysłany: 26 Lis 2015 11:22 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
Ja szukam noclegu na pustkowiu, też na luty (liczę w duchu na zorzę)
https://bungalo.com/
http://www.tripadvisor.co.uk/VacationRentals-g189952-Reviews-Iceland-Vacation_Rentals.html
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lis 2015 11:28 

srebrny
My spaliśmy w 5-6 hostelach z tej sieci, są w różnych miejscach na Islandii.
https://www.hihostels.com/
Właściwie wszystkie godne polecenia.
Dodatkowa zaleta jest taka, że można wszystkie po kolei zarezerwować sobie jedną rezerwacją i wpłacić jedną zaliczkę.

Edit: właściwie jeden polecam szczególnie - w miejscowości Berg. Super położony na odludziu. :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Gru 2015 22:33 
Awatar użytkownika

Dziękuje bardzo za wszystkie dobre rady oraz relację! Pozostaje teraz to wszystko przeanalizować :) Na pewno jeszcze będę aktywny w tym wątku!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Gru 2015 23:49 

niebieski
Witam, tez atakuje Islandie zimą. Główny cel zorza polarna. Ktoś może podać jakieś sprawdzone miejscówki niedaleko Reykjawiku gdzie warto jechać i próbować zobaczyć zorze polarną?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Gru 2015 10:41 
Awatar użytkownika

wercyngetoryx

http://darksitefinder.com/maps/world.html
Ja uciekam na nocleg za miasto, by wyjść z domku i się rozkoszować w razie czego widokiem

W Reykjawiku też się da :)
Może to Ci się przyda :)
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Islandia zimą
#9 PostWysłany: 23 Gru 2015 23:58 

Cześć,

Wybieram się na Islandię na przełomie lutego/marca.
Jest to drugi wyjazd do tego kraju, za pierwszym razem byłem w czerwcu i bazą wypadową był Reykjavik.

Wyjazd jest na 7 dni, i prośba o pomoc osób które odwiedzały Islandię zimą.

3-4 dni chcę spędzić w okolicach jeziora Myvatn, zastanawiam się nad rozplanowaniem reszty.
Pytanie czy ma sens robienie ringa zimą, i czy zalecacie do tego samochód 4wd ?

Jakie atrakcje polecacie obejrzeć zimą, pomijając te znajdujące się nieopodal Reykjaviku ?

Obawiam się nieco wjazdu na fiordy zachodnie, bo byłem tam latem i uważam część dróg za wymagającą, i nie chciałbym się znaleźć na nich zimą :)
Wszelkie wskazówki mile widziane, Thx !

Ostatnio edytowany przez Abcn, 10 Gru 2017 12:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Gru 2015 11:30 
Awatar użytkownika

Będę na początku lutego tam :)
Jak wrócę dam znać, biorę samochód 4x4.
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Sty 2016 18:25 

Super ! daj znać czy trafiłaś na zorzę :)
Jaki masz plan podróży ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Sty 2016 10:45 
Awatar użytkownika

Plan dość prosty:
Codziennie zorza :) domek poza miastem z widokiem na wulkan Hekla
Golden Circle oraz inne atrakcje w okolicy :)
Może w drodze powrotnej Reykjawik.
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Sty 2016 22:47 

Hej, byłam dwa razy na Islandii. Pierwszy raz zimą w 2007 -wspaniała przygoda i pusto. Fiordy zachodnie robiłam częściowo - dojechałam do Hellisandur. Tam nocowałam. Byłam tam wtedy tylko 3 dni. Auto 4x4 koniecznie. Widoki jedyne na świecie. Bardzo silne wiatry ale wspaniała pogoda, w ostatni dzień sypnęło.
W tym roku byłam w czerwcu - też wspaniale, ale więcej ludzi i objechałam ją całą 1 z przejazdem przez F35 - w dni - za mało czasu na relax ale jestem zakochana w tym miejscu.
Powrócę tam znowu - chcę też zobaczyć Grenlandię :)
Powodzenia
Agata
 Profil Relacje PM off
BooBooZB lubi ten post.

#14 PostWysłany: 10 Gru 2017 12:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Widzę że od 21 lutego do 14 marca można zrobić fajną jednodniówkę.
Co tydzień w środę KTW-KEF przylot 10.50 i KEF WRO odlot 20.30 - 8 godzin na miejscu. Czy jest szansa w tym czasie zrobić Golden Circle - albo wybrane elementy, czy też odpuścić sobie i zostać tylko w stolicy?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Gru 2017 14:04 

@Andi weź poprawkę, że Keflavik jest jeszcze dodatkowo oddalony na zachód.. chyba, że od razu wypożyczysz tam samochód i w miarę szybko ci się to uda ogarnąć (z tym też róznie bywa..). No i duzo tez zalezy od warunków pogodowych. Ale zawsze mozesz tylko część Golden Circle zrobic, zawsze coś ;)

@kajtol a widziales Jökulsárlón? *.*
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 17 Sty 2018 13:16 

Cześć, to mój pierwszy post na F4F, więc bardzo proszę o wyrozumiałość, przepraszam jeśli podobne pytanie już się pojawiło(nie znalazłem takiego, dotyczącego już końcówki marca).
Chciałbym wyjechać do Islandii w ostatnim tygodniu marca, 26-31.03. Przeglądałem prognozy i pogodę w ostatnich latach, temperatury wyglądały na raczej dodatnie, jednak wolałbym usłyszeć od osób, które Islandię znają, czy w tym terminie warto jechać? Nie planuję wjeżdżać do interioru, raczej golden circle, trasy dokładnej jeszcze nie opracowałem.
Drugie pytanie, czy w tym terminie jest tam jeszcze zima? Czy wystarczy wynająć zwykły, mały ekonomiczny samochód, czy też niezbędny jest samochód 4x4?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Sty 2018 19:50 

niebieski
O każdej porze roku warto :)
Co do samochodu - wszystko zależy gdzie chcesz jechać.
W interior i tak w marcu nie wjedziesz - nawet gdybyś bardzo chciał ;) przejezdność zwyczajnych dróg znośna - choć czujnie musisz śledzić road.is
Na północy zima, na południu (wzdłuż brzegu) bywa zupełnie przeczyszczone. Ale i wczoraj była na Fiordach Zach. demolka śniegowo-pogodowa, że w wielu miejscach nie dało się ruszyć w żadnym kierunku, a na południu przejezdność niemal na czysto.
Sam jadę kolejny raz niemal w tym samym czasie. Lubię - bo dość pusto.

Jeśli wybierasz ten termin dla samej okazjonalnej oszczędności, a obrazki chcesz zobaczyć te najbardziej znane letnie - to odpowiadam: zdecydowanie za wcześnie. Jeśli natomiast chcesz wtedy, bo słyszałeś , że dzień już dłuższy, światło jasne, a zwiedzać nie musisz w pośpiechu i nie zapniesz sobie planu na 2 tyś. km, ani noclegów w odległościach "muszę dotrzeć, choćbym zginął" - czyli jeśli szukasz spokoju i ma być ładnie, a nie modnie, to całkiem fajny czas. Chłodno i pogoda bywa taka sobie, ale oryginalnie, relaksacyjnie i nie na każdym zdjęciu masz trzy skośnookie wycieczki ;) No i zanim księżyc wzejdzie, a już po ciemku, może całkiem ładna zorza się jeszcze trafić, choć musiałbyś trochę o tym poczytać, żeby w końcu sezonu w dobrym miejscu zapolować.
Na GoldenCircle i kawałek południa czas zupełnie OK. Auto i tak dostaniesz z oponami na kolcach w tym terminie, więc Duster byłby całkowicie wystarczający, także coś nienajmniejszego bez 4x4, zwykłą większą Skodą czułem się komfortowo na kolcach, choć to mając na myśli samo południe i już wiedząc gdzie szutrowych odcinków unikać / patrząc też na bieżąco na wspomnianej stronie co nieprzejezdne lub z potencjalnymi problemami.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Islandia zimą
#18 PostWysłany: 15 Lis 2019 20:27 

Cześć! Wiem, że są już tematy poruszające tę kwestię, ale mój jest trochę inny.
Mam kupione bilety na Islandię na drugą połowę lutego (7dni). Lecę razem z dziewczyną i tutaj pojawił się trochę zgrzyt, bo mamy nieco inne spojrzenie na wyjazd. Ona by chciała wypożyczyć mini kampera i objechać cały ring, co dla mnie po przeczytaniu wypowiedzi odnośnie warunków na drogach zimą jest totalną głupotą i jest właściwie nie do zrobienia. Dodam, że zimą jeździłem tylko po polskich drogach, więc nie mam za bardzo doświadczenia.
Z kolei ja jestem za wypożyczeniem normalnego auta i znalezieniem noclegu w okolicach Reykjaviku i Vik'u jako takie 2 miejsca wypadowe, żeby zobaczyć południe i zrobić golden circle.

Dlatego pytanie do osób, które były na Islandii i są bardziej doświadczone - czy to ja przesadzam i faktycznie cały ring jest do zrobienia,
czy to jednak ja mam rację i jest to głupota?

Temat może być śmieszny, no ale wiadomo jak to jest
:)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Lis 2019 22:43, edytowano w sumie 1 raz
R V
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Islandia zimą
#19 PostWysłany: 15 Lis 2019 20:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Wg mnie kazdy z was ma troche racji, wez pod uwage ze w lutym jest zimno (wiec jak spanie w aucie to dobry spiwor) a co do aut to one sa wydawane przystosowane do warunkow tam - opony z kolcami itp., droga golden circle wszyscy turysci jezdza wiec powinny byc ok. odsniezone w miare i przejezdne. Ja bylem w grudniu i drogi byly niczego sobie, jedynie to jak sie trafilo na poranny snieg tak ze jeszcze nie odsniezyli to po prostu sie jechalo wolniej i bez wiekszych problemów bylo. I jak kto woli gdzie spac, mysmy w dwojke spali w normalnym aucie - ale to jeden woli tak, inny w hotelu a inny w camperze. Polecam wypozyczenie wlasnego auta bo to najelpsza opcja na polowanie na zorze.

Edit:
Usunalem zle info o dlugosci dnia :)

Ostatnio edytowany przez LonDynia, 15 Lis 2019 21:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
maciek1422 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Islandia zimą
#20 PostWysłany: 15 Lis 2019 21:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Sprostowanie: w drugiej połowie lutego jest jasno do 17.30-18. To dobry czas na zimową Islandię. Jeśli nie będzie armagedonu mniejszego lub większego, to zrobicie kółko normalnym autem. Oczywiście, na bieżąco należy śledzić sytuacje na road.is. A co do noclegów, to już wedle uznania, ja spałem w zimie zarówno w aucie, jak i w namiocie, ale nie wiem czy macie dobre, puchowe śpiwory i czy takie warunki partnerce i Tobie, będą odpowiadać.
2 ludzi lubi ten post.
maciek1422 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość