Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Gru 2014 13:05 

Loty: 2
Kilometry: 2 927
Cześć, drodzy forumowicze, poradźcie! Wybieram się na Filipiny w marcu i strasznie chcę spróbować różnych wodnych atrakcji - island hoppingu, snorkelingu, pływania kajakiem, pooglądać piękne plaże (ale może niekoniecznie na nich leżeć cały dzień ;) ), fajne rybki, żyjątka i rośliny i popływać z rekinami :) Jak do tej pory myśleliśmy żeby wybrać się w tym celu na Palawan - naczytaliśmy się w internecie i przewodnikach, że jest to doskonałe miejsce na takie atrakcje, dodatkowo mój kolega zachwalał jak tam jest pięknie. Niestety jesteśmy na Filipinach tylko dwa tygodnie i zastanawiamy się jak by upakować wszystkie fajne dla nas atrakcje i jednocześnie zrobić wszystko na spokojnie, nie latać z miejsca na miejsce i nie spędzić połowy czasu w różnych środkach transportu. Oprócz Palwanu chcemy wybrać się na Bohol i tarasy ryżowe na połnocnym Luzonie. No i właśnie ostatnio odkryliśmy, że właściwie na Bohol i w okolicy jest mniej więcej wszystko co by nam się podobało, tzn. są i plaże i można zrobiś island hopping i popływać z rekinami się da... No i właśnie tutaj powstaje pytanie: czy będzie tam tak samo fajnie jak na zachwalanym Palawanie, czy np. plaże są tam gorsze, mniej wysepek itp.? Czy atrakcje w stylu island hoppingu są wszędzie tak samo fajne? Czy lepiej nie lecieć na Palawan, bo np. w okolicach Bohol/Cebu można robić takie same rzeczy i wcale nie są mniej fajne, czy jednak lepiej stracić trochę czasu w podróży i polecieć też na Palawan? Czy są może jakieś inne miejsca na Filipinach oferujące fajne wodne atrakcje nie gorsze niż na Palawanie, które moglibyście polecić?

Z góry dziękuę za Wasze cenne rady :)

Pozdrawiam
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 30 Gru 2014 14:28 

Loty: 125
Kilometry: 265 458
Wg mnie najlepszy snorkling i island hopping to właśnie Palawan - Coron i El Nido. Właściwie mam tylko porównanie z Boholem (Panglao) gdzie aktualnie jestem, ale większość znajomych, których tam poznałem i których ponownie spotkałem na Boholu potwierdza to. Wybraliśmy się na 5-cio dniową wycieczkę teophillipines z Coronu do El Nido, i niestety żałuję, że to był początek naszego wyjazdu, bo dalej już nic tego nie przebiło. Zdecydowanie wybierz się na Palawan. Potem z Puerto P masz lot na Cebu i w miarę szybko dotrzesz na Bohol.
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Gru 2014 15:13 
Site Admin

Island hopping/pływanie kajakiem najlepsze jest w okolicach Palawanu - w El Nido i na Coron. W innych miejscach będą to tylko namiastki. Jednak jeśli chodzi o najlepsze snorkle to już niekoniecznie Palawan. Tak samo jeśli chodzi o najpiękniejsze plaże. I tak jak pisze bartas - pomyśl o nurkach bo to jedna z lepszych nurkowych destynacji na świecie (choć mając tylko 2 tyg 5 dni trzeba by poświęcić na kurs). Ogólnie ciężki wybór ze względu na ograniczenie czasowe;) na pewno największą różnorodność oferują Visayas - tam są takie miejsca jak Apo i Siquijor (Bohol niekoniecznie do uwzględnienia ;) ), i może właśnie druga część wycieczki El Nido/Coron. Północ Luzonu jest fajna ale stosunkowo ciężko się tam dostać w porównaniu z resztą Filipin (długa droga, sporo przesiadek, niebywałe jak na Filipiny nagromadzenie naciągaczy). Zachęcam też do przeczytania relacji którą zacząłem pisać na forum (jeszcze nie skończona ale do marca na pewno się uda wszystko opisać :P).

#4 PostWysłany: 30 Gru 2014 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 36 462
Washington napisał(a):
Jednak jeśli chodzi o najlepsze snorkle to już niekoniecznie Palawan. Tak samo jeśli chodzi o najpiękniejsze plaże. .

A co byś polecił jeśli chodzi właśnie o najpiękniejsze plaże i snorkeling?
Przepraszam za wtrynienie się w temat ale też aktualnie rozważam zakup biletów na Filipiny i aspekt ładnych plaż i snorkowania byłby dość istotny ;)
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Gru 2014 16:46 

Loty: 2
Kilometry: 2 927
Nurkowanie niestety odpada, bo raz że za mało czasu, a dwa że mój towarzysz podróży nie za bardzo chce i nie za bardzo może, ale właśnie w ramach namiastki chętnie bym pooglądała jakieś rybki pływając z rurką :)

Też chętnie poznam odpowiedź na pytanie Ciri, jakie miejsca jeśli chodzi o plaże i snorkeling sa najlepsze.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Gru 2014 17:26 

zapraszam do relacji z pobytu na Palawanie- zdjęcia i wiadomości praktyczne
filipiny-palawan,216,48512
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Gru 2014 00:57 
Site Admin

Najlepszy snorkling moim zdaniem na Apo. Najlepsza plaża - tu już w zależności od preferencji (jedni lubią długie i szerokie, dla innych najważniejsze są palmy bądź fale w których można się pobawić itd). Nam najbardziej podobała się również ta na Apo - bardzo mała, całkowicie prywatna, bielutki piasek, krystaliczna woda a w niej patrz wyżej - super snorkle ;) Tyle że jak przychodził przypływ to plaży prawie że nie zostawało (ledwo człowiek na długość mógł się położyć by stóp nie podmywała woda). Ładniejsze plaże były chociażby na Siqujorze ale tam były takie typowe na byczenie się i opalanie (czego my zbytnimi wielbicielami nie jesteśmy).
ciri uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 05 Mar 2015 11:02 

Kilkanaście dni na Boholu to zdecydowanie za długo. Najlepiej skoczyć obczaić tarsiery, delfiny, rekiny wielorybie i góry czekoladowe. Snorkeling w miarę, ale lepsze jest oczywiście nurkowanie. Island hooping taki sobie. Także na to co wymieniłem plus łażenie po plażach to 5-7 dni styka i jedź na Palawan.
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 05 Mar 2015 11:41 

byliśmy na filipinach 2 tyg - my stacjonowaliśmy na Palawanie ale jedni ze znajomych po pierwszym tygodniu polecieli z Puerto do Cebu i właśnie na Apo...to jest do zrobienia żeby zaliczyć Island Hopping w okolicach el nido (a widoki dech zapierają) i zaliczyć dobre snurki na Apo...
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Mar 2015 17:20 

Co do Island Hoping, snorkeling, kayaking w El Nido to znalazlem taka strone:

http://elnidoboutiqueandartcafe.com/island.html

Ktora z ofert jest najlepsza waszym zdaniem?

Image

#11 PostWysłany: 19 Mar 2015 10:40 
Awatar użytkownika

niebieski
najbrdziej rekomendowany jest tour C
przynajmnie o ile mi wiadomo

ja byłem właśnie na tym ale nie mam porówanania z innymi więc Ci w tej materii nie doradzę, w każdym razie mi się podobało
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Mar 2015 13:15 

Zdjecia robia wrazenie (choc pewnie kolory podkrecone w ps)

http://elnidoboutiqueandartcafe.com/Tour_C.html

O ktorej godzinie jest powrot do El Nido?

#13 PostWysłany: 19 Mar 2015 14:53 

my mieliśmy a i c - oba trasy - bajka. powrót? zależy czy się łódź nie rozsypie pod drodze:) my z jednej trasy wracaliśmy ok 20-tej w totalnej ciemności - ale mieliśmy dalej bo płynęliśmy na nacpan - kawałek za elnido no i śruba się popsuła
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Mar 2015 15:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie pamiętam dokładnie ale ok 16, tak myślę, w każdym razie rezerwować trzeba cały dzień. Wystarczy pójść 300- 400 m w stronę terminalu autobusowego tj. w kierunku przeciwnym do plaży i można zaoszczędzić parę pesos.
 Relacje PM off
KrystianZ lubi ten post.

#15 PostWysłany: 19 Mar 2015 16:01 

Loty: 63
Kilometry: 123 130
To ja się wetnę.
Czy ktoś był w Port Barton i może tam zaliczył island hopping - pytanie czy warto wybrać Port barton zamiast El Niido?
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Mar 2015 12:28 

Właśnie jesteśmy w El Nido. Jutro odbywamy tour C. W kolejnym tygodniu lecimy do Cebu i tam w okolicach Boholu chcemy spędzić 4 dni.
Pytanie brzmi- gdzie warto sie zatrzymać? Interesuje nas jakiś cottage w dpokojnej okolicy z dostepem do plazy. Cel: Chillout + Snorekling.
Drugie pytanie: w jaki sposób sie tam szybko dostać zCebu?
Pózniej chcemy płynąc na Siquijor. Przepraszam za literówki ale pisze szybko, bo szkoda czasu na neta w raju. Dzięki za informacje!
 Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Mar 2015 11:32 

@basis
Port Barton - jest island hopping, mniejszy tlok, ale nie mozna tego porownac do El Nido. Jedna z lokalnych atrakcji hoppingu jest znikajaca "wyspa" - Luli Island.

@OneMinute
W okolicach Bohol polecam Pamilacan island.
Cebu-Tagbilaran (Bohol) masz ferry, ktore plywaja regularnie.
Jezeli zdecydujesz sie na Pamilacan to z Tagbilaran jeepnejem do Baclayon i bangka dostepna z okolicy Baclayon Church na wyspe.
Bylem w "Junior and Nemesia Pingkihan", maja proste nipa hut-y usytulowane przy wodzie, w cenie noclegu zawarte sa 3 posilki.
 Relacje PM off
OneMinute lubi ten post.

#18 PostWysłany: 22 Mar 2015 13:17 

Miesiąc temu byliśmy na Palawanie w El Nido, miejscowość całkiem sympatyczna, jednak dotarcie tak prawdziwy koszmar - szczególnie jeśli ktoś ma chorobę lokomocyjną. Tabletki nie pomogły, gdybym miała tam kiedyś jeszcze wrócić z pewnością skusiłabym się na lot bezpośredni na małe lotnisko w El Nido.
Co do wycieczek to byłam na C i tylko jedna mała uwaga, trzeba liczyć się z koniecznością podpływania samemu do atrakcji. Łodzie nie podpływają do samego brzegu, jedynie na Helicopter Island było blisko brzegu. Także gdy ktoś nie umie pływać nie polecam wycieczki C, na A podobno jest lepiej pod tym względem. Moim zdaniem wycieczka C jest dla osób które lubią pływać i kochają nurkować.
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 31 Mar 2015 15:28 

A co powiecie na opcje wynajecia prywatnej lodzi na Island Hoping w El Nido za taka cene?
Czy to mozliwe?

http://ph.travelmob.com/vacation-rental ... rce=mitula

#20 PostWysłany: 04 Kwi 2015 10:11 

KrystianZ napisał(a):
A co powiecie na opcje wynajecia prywatnej lodzi na Island Hoping w El Nido za taka cene?
Czy to mozliwe?

http://ph.travelmob.com/vacation-rental ... rce=mitula

Możliwe - jak najbardziej. A jeśli jeszcze jest w tym lunch to się opłaca. No i najważniejsze - prywatność! :)

Oficjalne ceny grupowych tourów w ElNido
Tour A - 1200 php/os
Tour B - 1300 php/os
Tour C - 1400 php/os
Tour D - 1200 php/os

A teraz najważniejsze: te same wycieczki można wykupić w wersji prywatnej tzw. Private Tours również w oficjalnych cenach:

Tour A - 3.800 php/łódź z lunchem i obsługą
Tour C - 4200 php/łódź z lunchem i obsługą
Tour B - 4000 php/łódź z lunchem i obsługą
Tour D - 3800 php/łódź z lunchem i obsługą

Wersji prywatnej w biurach nikt nie proponuje trzeba sie o nią po prostu zapytac samemu.
Jeśli jest Was 2-3 os to płacicie cenę jak za łódź, a jeśli więcej to cena liczona jest od osoby w/g cennika wycieczek grupowych. Ale łódź jest w dalszym ciągu prywatna i ma to wiele zalet:
1) Obsługa jest tylko dla was - łatwo sie z nia zaprzyjaźnić, rozmawiać, żartować, ustalać szczegóły trasy i czas pobytu w danym miejscu.
2) Gotują tylko dla Was a nie dla 20 osób ( tak, tak - tyle wchodzi mieszanego narodu na łódkę na grupowych wycieczkach!) - więc jest kameralniej, szybciej i smaczniej. Na grupowych by sie wyrobić z lunchem to grile rozpalają juz na łodziach wiec pływają one przez 1 h w zadymieniu. W prywatnych wersjach - obsługa szuka ustronnej zatoczki z plażą gdzie jesteście sami i w tym czasie co oni przygotowują posiłek wy macie czas na plazowanie i kąpiele wodne.
3) W prywatnych tourach bywa że obsługa zabiera kajaki na pokład (nam akurat się tak trafiło) i to czasem bywa zbawienne bo są miejsca gdzie nie da się dopłynąć dużą łodzią a kajakiem jak najbardziej. Np w Big lagoon, czy w sekret beach. Widzieliśmy grupy które musiały płynąć do brzegu spory kawał o własnych siłach w czasie gdy w wodzie był istny przypływ meduz..... Część ludzi w ogóle rezygnowała z zejścia z łodzi. My tymczasem czuliśmy się niczym VIP-y mogąc podpłynąć sobie na kajaku :)

My korzystaliśmy z biura SPURTRAVEL w Corong Corong - na przecivko Overcomer Lodge w której spaliśmy ( tez moge polecić - oficjalny cennik za 3 os pokój z klima i śniadaniem to 1800 php, wytargowaliśmy 1300 php ze śniadaniem ale bez klimy- w pokoju i tak jest wentylator. Jak na El Nido to stosunek jakości do ceny był bardzo w porządku )
 Relacje PM off
smarzyk lubi ten post.

[ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość