Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2022 11:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W sobotę wieczorem wystrzelono kilka pocisków w kierunku konsulatu USA w Irbilu w północno-zachodnim Iraku — podała Iracka Agencja Informacyjna. Korespondent Sky News Arabia poinformował, że pocisk spadł także na siedzibę stacji Kurdistan 24.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/seria- ... 9F2xEOO998
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.

Lądujesz w raju podwójnie 👙🏖️🌊 Mauritius + Seszele za 3792 PLN Lądujesz w raju podwójnie 👙🏖️🌊 Mauritius + Seszele za 3792 PLN
Plażowanie bez dzieci 👒✈️ Grecja 18+ w czerwcu od 1599 PLN Plażowanie bez dzieci 👒✈️ Grecja 18+ w czerwcu od 1599 PLN
 Temat postu: Irak bezpieczeństwo
#2 PostWysłany: 18 Kwi 2022 09:46 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Turcja rozpoczyna nową ofensywę przeciwko bojownikom kurdyjskim w Iraku.

https://www.dw.com/en/turkey-launches-n ... a-61501612
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Lip 2022 19:01 

srebrny
Wczoraj (28 lipca) na wezwanie szyickiego przywódcy Muktady as-Sadra jego zwolennicy szturmem zajęli parlament. Po mniej więcej 2 godzinach okupujący na rozkaz As-Sadra opuścili budynek. Wydarzenia w Bagdadzie to kulminacja kryzysu politycznego trwającego od ostatnich wyborów parlamentarnych sprzed 9 miesięcy.

https://www.aljazeera.com/news/2022/7/2 ... -explainer
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Paź 2024 20:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wczoraj Państwo Islamskie opublikowało serię zdjęć przedstawiających bitwę na południe od Kirkuku, jedną z największych w Iraku w tym roku i pierwszą tego rodzaju po spotkaniu wyższych rangą IS. Irak został złapany w zasadzkę przez amerykańskie siły specjalne w Anbar. Ośmiu irackich żołnierzy zginęło i zostało rannych w Iraku.

Paweł Wójcik, tt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 12 Lis 2024 11:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

"Aktualnie w Iraku ustalony minimalny wiek, w którym osoba może prawnie wyrazić zgodę na czynności seksualne, wynosi 18 lat. Jest to regulowane przez Kodeks Prawa Statutu Osobowego z 1959 roku, znany jako "Prawo Dżafariego".

Jednak iracki parlament, gdzie dominują ultrakonserwatywne szyickie grupy religijne, planuje zmienić te przepisy. Chcą oni obniżyć ten wiek z 18 do 9 lat oraz odebrać kobietom kolejne prawa.
Proponowane zmiany mogłyby doprowadzić do legalizacji małżeństw z dziećmi poniżej dziesięciu lat, co w praktyce legalizuje pedofilię i przemoc wobec dzieci.
Nowe przepisy miałyby również pozwalać na krótkotrwałe "małżeństwa dla przyjemności", które mogłyby stać się przykrywką dla legalizacji prostytucji.
Kobiety mogłyby być zmuszane do zapłaty mężowi za rozwód, a ich prawo do opieki nad dziećmi byłoby ograniczone. Zgodnie z nowymi regulacjami, po rozstaniu to ojciec automatycznie przejmowałby opiekę nad dziećmi. Kobiety zostałyby także pozbawione prawa do majątku męża po jego śmierci, co aktualnie jest zagwarantowane w sunnickiej praktyce prawa."

https://wiadomosci.wp.pl/9-letnie-zony- ... 103119840a

#6 PostWysłany: 26 Sty 2025 13:40 

Bazując na moim doświadczeniu mogę śmiało powiedzieć ze to bardzo bezpieczna cześć świata!

Nie mówię tu o Iraku a o Kurdystanie

Nie byłem w samym Iraku więc się nie wypowiem.

Wiem jedno oni Kurdowie tak szczelnie pilnują wszystkiego że można śmiało powiedzieć iż jest to jedno z najbezpieczniejszych miejsc na Bliskim Wschodzie.

Nawet przed wejściem do największego parku w Erbil stała ochrona z długą bronią i nam machali. Przy każdym wjeździe na tereny mieszkalne stoi ochrona itd.

Każdy tam jest niesamowicie pozytywnie nastawiony na turystów.

Kontrole są nawet przy wejściu do galerii handlowej! Co ciekawe nas zapytali tylko skąd jesteśmy po chwili uśmiech i informacja że my nie musimy być sprawdzani...

Co ciekawe zrobiłem 1000KM po Kurdystanie samochodem i nikt nie chciał dokumentów (poza lotniskiem). Na lotnisku zapytali czy mamy wizę gdy położyłem na stole kartkę z wydrukowaną wizą nikt jej do reki nie wziął i dostaliśmy informacje: ZAPRASZAMY DO KURDYSTANU (z uśmiechem na twarzy).

Niezliczona liczba CHECK POINTÓW na trasie i nikt nie chciał paszportów... wszędzie tylko ten uśmiech i ew pytania czy nam się podoba.

Ciekawa informacja że np. w stolicy (ale nie tylko) praktycznie na każdym skrzyżowaniu (ale nie tylko) stoi policja drogowa.

Pierwszy raz w życiu spotkałem się z tym że podczas wjazdu na teren lotniska każdy musi wyjść z auta, do auta wchodzi pies i każdy jest obszukiwany. Mnie po pytaniu skąd jestem i czy mi się podobało nikt nie sprawdzał...

Dodatkowo poza tradycyjna kontrolą na lotnisku mijając strefę bezcłową była kolejna kontrola prześwietlanie itd. Gdyż zapytałem w jakim celu kolejna kontrola dostałem informacje WSZYSTKO DLA BEZPIECZEŃSTWA
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Sty 2025 14:36 
Awatar użytkownika

złoty
... zawsze mi się wydawało, że w bezpiecznym kraju nie ma potrzeby by co krok stał ktoś z bronią czy ochrona
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Sty 2025 17:06 

Rozmawiałem z Kurdami na wszystkie tematy i powiem tak oni maja inne podejście. Prosta sprawa jak się coś stanie oni tam już są by reagować...

W Prayżu pod wieża jest co najmniej 10-15 uzbrojonych policjantów z długą bronią...a to nie jedno takie miejsce.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Sty 2025 18:44 

niebieski
abelincoln napisał(a):
... zawsze mi się wydawało, że w bezpiecznym kraju nie ma potrzeby by co krok stał ktoś z bronią czy ochrona

Dla mieszkańca tak. Dla turysty często to bez znaczenia czy kraj jest bezpieczny bo żyje w dobrobycie i spokoju społecznym. Czy dlatego, że wszędzie jest kontrola i inwigilacja. Paradoksalnie dla turysty często najbezpieczniejsze są kraje autorytarne i policyjne.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Sty 2025 19:44 

siaragt napisał(a):
Co ciekawe zrobiłem 1000KM po Kurdystanie samochodem i nikt nie chciał dokumentów (poza lotniskiem). Na lotnisku zapytali czy mamy wizę gdy położyłem na stole kartkę z wydrukowaną wizą nikt jej do reki nie wziął i dostaliśmy informacje: ZAPRASZAMY DO KURDYSTANU (z uśmiechem na twarzy).

Niezliczona liczba CHECK POINTÓW na trasie i nikt nie chciał paszportów... wszędzie tylko ten uśmiech i ew pytania czy nam się podoba.

A to my mieliśmy zupełnie inne doświadczenie, a jeździliśmy po Kurdystanie tydzień - fakt, większość checkpointów udało się przejeżdżać bez kontroli, ale często chcieli zobaczyć paszporty, kilka razy zdarzyła się też prośba o zjechanie na bok i dokładniejsze pytania (dokąd jedziemy, w jakim celu etc, raz nawet pytania o adresy w Polsce i imiona matek :D wszystko w bardzo przyjaznej atmosferze, ale jednak). Dwa razy musieliśmy tez zostawić nasze paszporty na checkpoincie żeby wjechać do jakiegoś miejsca. To akurat niezbyt przyjemne uczucie, ale wszystko było w porządku, paszporty zwrócone bez problemów.

Generalnie nie kwestionuję tego, że jest bezpiecznie, bo też tak uważam - ale paszporty trzeba cały czas przy sobie mieć:)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Sty 2025 11:20 

Po przemyśleniach dochodzę do wniosku że my mieliśmy Kurda lokalsa zawsze obok siebie i to raczej miało największy wpływ na to ze nikt nic nie chciał :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość