Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Kwi 2015 21:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Witajcie, chciałabym z Wami zweryfikować mój plan na 18dni w Indonezji, przede wszystkim czy jest wykonalny, czy zbyt napięty, może jakieś rady co dorzucić/wyrzucić. Przede wszystkim obawiam się czy nie za mało czasu poświęcam na transport pomiędzy wyspami, może powinnam dać nam więcej "zapasu"?
Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś rady, myślę, że nie tylko mi się przydadzą, bo wiele osób planuje w niedługim czasie wyjazd w tym kierunku :) zachęcam również osoby, które jadą niebawem do Indonezji o dzielenie się pomysłami i radami :)

Mój plan wygląda tak:
4.06 - wylot z PL
5.06 - przylot o 19:00 na Bali/Denpasar; transport do Ubud do hotelu
6-8.06 - zwiedzanie Ubud i Bali (pola ryżowe, Tirta Gangga, Uluwatu Temple, Saraswati Temple, Pura Besakih, Ulun Danu Temple + coś jeszcze po drodze na pewno)
8/9.06 - wyjazd z Ubud, transport na Lombok i Gili
10-11.06 - Gili
12.06 - opuszczenie Gili, powrót na Lombok-szukanie rejsu na Komodo
13-15.06 - rejs na Komodo/Flores
16/17.06 - lot z Labuan Bajo na Denpasar
17.06 - przedostanie się na Jawę
18/19.06 - wulkany Ijen i Bromo
20.06 - dojazd pociągiem do Yogjakarty
21/22.06 - Yogjakarta (Borobudur i Prambanan, może coś jeszcze wartego zobaczenia?)
22/23.06 - przyjazd pociągiem do Dżakarty
23.06 17:15 wylot z Dżakarty
24.06 - powrót do PL

Bardzo mocno proszę o pomoc :D
 Profil Relacje PM off  

Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️ Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️
Zobacz najładniejsze miasto Szkocji 😎🤗 Loty Ryanair i nocleg w centrum za 719 PLN Zobacz najładniejsze miasto Szkocji 😎🤗 Loty Ryanair i nocleg w centrum za 719 PLN
#2 PostWysłany: 27 Kwi 2015 00:25 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
- przedostanie się z Bali na Jawę to cały dzień? może polećcie z Labuan Bajo do Surabayi (prawdopodobnie z przesiadką w Denpasar, lowcostami, na różnych biletach)? Z Surabayi na pewno bardzo łatwo o wycieczki na Bromo i Ijen. (Poza tym niestety nic ciekawego tam nie ma - no chyba że chciecie zobaczyć sobie też miasto niebędące atrakcją turystyczną, ale od tego macie Jakartę ;) )
- odpuściłbym pociąg z Jogjakarty do Jakarty na rzecz samolotu (ale i tak raczej warto planować przylecieć dzień wcześniej dla bezpieczeństwa). Jeśli wierzyć temu http://www.seat61.com/Indonesia.htm#Jak ... a_by_train, to jest pociąg nocny, ale nie jest on sypialny.
- podobnie zamiast jechać pociągiem do Jogjakarty (właściwie to skąd?) na ogół można dokupić powrót tamże razem z wycieczką na Bromo i Ijen (patrz na obrazek w moim poście tu: viewtopic.php?p=426169#p426169), lub też ewentualnie, jeśli ktoś lubi latać, wrócić do Surabayi i lecieć SUB-JOG (nie żebym polecał coś takiego, ale jest taka opcja)
- ogólnie: plan wydaje się intensywny, ale realny. Rozumiem że nie zamierzacie plażować, a w każdym razie nie za długo :)
olajaw uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Kwi 2015 01:15 

srebrny
dj3500 napisał(a):
- przedostanie się z Bali na Jawę to cały dzień? może polećcie z Labuan Bajo do Surabayi (prawdopodobnie z przesiadką w Denpasar, lowcostami, na różnych biletach)? Z Surabayi na pewno bardzo łatwo o wycieczki na Bromo i Ijen.

Ale w takim przypadku trzeba się kawał drogi cofać pod Ijen, więc czasowo trasa DPS-SUB-Bromo-Ijen i z powrotem na zachód w kierunku Yogjakarty może wyjść podobnie albo jeszcze gorzej (a na pewno drożej). A w swoim planie olajaw ma wszystko po drodze (Denpasar-Banyuwangi-Ijen-Bromo), fakt że lądem więc niby wolniej, ale bez zbędnego zawracania.

dj3500 napisał(a):
- odpuściłbym pociąg z Jogjakarty do Jakarty na rzecz samolotu

Z tym się zgadzam. No chyba, że ktoś bardzo lubi podróżować koleją :)

dj3500 napisał(a):
- podobnie zamiast jechać pociągiem do Jogjakarty (właściwie to skąd?)

Pewnie z Probolinggo przez Surabayę.
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 27 Kwi 2015 04:21 

moim skromnym zdaniem plan do dupy. nie do ogarniecia. skoro ma to byc wypoczynek, zwiedzanie, doswiadczenie to....ubud spoko, wez skuterek na drugi dzien i pojezdzijcie ( boczna trasa do Tirta Gangga obfituje w pola ryzowe, swiatynie, ciekawostki ) przed siebie. nie wiem jak tam z komodo. pchac sie specjalnie (pewnie za spora kase skoro czasu malo) na gili to bezsens.ale jak juz was by zanioslo to na meno pytajcie o two brothers, z plazy rafa fajna, zolwie plywaja, jest i zatopiony wrak...tylko przed 12a bo pozniej to juz lodzie z opcja all. ladniejsze plaze sa w kucie (lombok).
w twoim planie jest dwudniowy rejs z lomboku na flores i...nastepnego dnia samolotem na bali....po kiego grzyba chcesz odwiedzic flores??
cytuje "18/19.06 - wulkany Ijen i Bromo" ...mape ogarnij!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Kwi 2015 09:41 
Awatar użytkownika

niebieski
To tak po kolei, bo widzę, że dużo emocji ;) W każdym razie dziękuje za każdą rade :)

Plan jest na razie nie do końca szczegółowy (dokładne odcinki skąd dokąd powstają, a niektóre będą powstawać też już na miejscu), jeszcze miesiąc z małym hakiem, więc szczegóły będą dogrywane :) Co do pociągów, nie jestem na nie nastawiona na 100%, wszystko zależy od czasu (jeśli okaże się,ze z czasem stoimy kiepsko to zdecydujemy się na samolot, wiadomo). Chociaż z jeden przejazd pociągiem bysmy chcieli odbyć, i tak - w naszej grupce jest fan kolei :D Chociaż ten pociąg nie jest jakimś must ;)

Dokładnie - co do Bromo i Ijen chcemy je przejść po drodze, żeby się nie cofać. Może uda się już na Bali kupić jakąś wycieczkę na te wulkany. Co do trasy - wiem gdzie leży Ijen,a gdzie Bromo, ten plan jest czasem skrótowy, jeden dzień na Ijen, drugi na Bromo (do obu trzeba dostać się w nocy, oczywiście, żeby zobaczyć blue fire w Ijen i wschód słońca na Bromo). Oczywiście w jedną noc się tego nie załatwi ;) A pisze tak, bo widziałam na jednym z blogów relację, w której dziewczyna miała własnie łączone te 2wulkany w 2dni, więc coś takiego nas interesuje.

Co do plażowania to te 2dni na Gili może nam wystarczą, jak nie, będziemy coś modyfikować w trakcie :)

Trochę nie rozumiem zarzutu o Flores, chcemy popłynąć rejsem (mocno polecanym nawet tu na forum) z Lomboku na Komodo (3dni/2noce), gdy tam dopłyniemy to najprawdopodobniej zostaniemy na noc i następnego dnia wrócić na Bali, żeby kierować się na Jawę, bo stamtąd jest lot powrotny. To jest chyba najlepsza opcja,bo powrót z Flores znów rejsem lub lądem to kolejne 3dni, więc bez sensu. Komodo nam się bardzo marzy, ten rejs brzmi fajnie,tez trochę będzie wypoczynku, leżenia i snorklowania podczas niego. Flores samo w sobie musimy niestety odpuścić, mimo że też jest bardzo polecane, ale niestety musimy je odłożyć na inny raz.

-- 27 Kwi 2015 10:02 --

Jedno pytanie @kwach77 - bo nie widzę argumentacji, dlaczego plan jest tak bardzo "do dupy"? ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Kwi 2015 02:02 

przepraszam za to "do dupy"..troszke mnie ponioslo :-) chodzilo mi oto ze troche za duzo chcesz ogarnac w 18 dni. jawa, bali, lombok, flores...brzmi jak " zwiedze europe w 2 tyg"...realne? no nie.
co do rejsu na flores...rejs pewnie jak to rejs...woda nuda (2 dni) itd..no chyba ze lubisz szlajac sie promami :-)
ja swietnie spedzilem czas na gili meno ale...wiekszosc tak jak ty planujesz, wpada na 2 dni...wiec dla turystow 2dniowych sa osobne karty dan w restauracjach (w zasadzie nie ma co sie krzywic:-) noclegi drozsze 30prc .....naprawde polecam na 2 ,-,3 dni kute lombok niz gili. z padangbai masz prom na lombok( lokolsi, przygoda, widoki i cena chyba ..hmmm nie pamietam ale 16k?) taksi z przystani (naganiacze) za 100k z lembar do kuty.a tam plaz do wyboru, koloru, skuterki za 40k, chatki (bez klimy-po co komu) za ...no my mielismy za 150 (drogo niby ,mieli taniej ale nie narzekam bo milo bylo i spokojnie)
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 01 Maj 2015 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Kurcze nie wiedziałam, że aż tak to brzmi ;) Wydaje mi się, że w Indonezji nie są tak ogromne odległości i da się to ogarnąć w te 18dni. Może też za dużo dni poświęcam na Jawę i przedostanie się przez nią (nawet pociągiem to ok.20h, żeby ją przejechać w większości- Malang-Yogja i Yogja-Dzakarta jak sprawdzaliśmy).
Co do Gili to jestem fanką snorklingu, a te żółwie bardzo kuszą ;) Myslę, że uda nam się tam zostać na 3noce, a jeśli będzie kiepsko cenowo to najwyżej zostaniemy na Lomboku tak jak piszesz.
No jestem trochę taka,że jak już gdzieś jadę to chce zobaczyć jak najwięcej kosztem nawet wypoczynku ;) Plan się na pewno zweryfikuje na miejscu, ale jak ktoś ma jeszcze coś godnego polecenia to piszcie :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Maj 2015 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Co do cen na Gilis to nie jest aż tak źle. Teraz w maju da się znaleźć ładny bungalow za 200 000 IDR z klimą ,są też oczywiście tańsze i też luksusowe dużo droższe. Ceny w knajpach niezbyt niskie, ale nie powalają. Żółwie są i to za darmo, sprawdzam na bieżąco ;)

Co do odległości to należy pamiętać, że w Indonezji wszystko zajmuje więcej czasu, niż może to wynikać z patrzenia na mapę. Dużo więcej... Przejazd z Ubud do Tirta Gangga ze zwiedzaniem jeszcze po drodze zajmuje z powrotem cały dzień. Warto jeszcze do Amed wpaść jak starczy czasu, bo bardzo ładne snurkowanie z brzegu.

Mieszkam obecnie w Indonezji, częściowo na Gili Air, a częściowo na Lombok, jak masz jakieś pytania to pisz śmiało.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 01 Maj 2015 21:47 
Awatar użytkownika

niebieski
bonieq2 napisał(a):
Mieszkam obecnie w Indonezji, częściowo na Gili Air, a częściowo na Lombok, jak masz jakieś pytania to pisz śmiało.
- zazdro! :D

@bonieq2 to spytam się jak wygląda transport z Lombok na Gili - coś tam oczywiście czytałam już, ale skoro jesteś na miejscu to z chęcią zasięgnę informacji z pierwszej ręki :) Przede wszystkim jakie są ceny i jak dobrze pamiętam czytałam, że łódkami publicznymi można wypłynąć na Gili tylko rano/do południa - to prawda? Polecasz właśnie Gili Air czy może inną z wysp? :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Maj 2015 09:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Łódki publiczne wypływają z Bangsal rano, ok. 8.30 jest shuttle boat, czyli taka co wypływa o stałej porze i kosztuje 30 000 IDR. Poza tym są łódki dla lokalnych po 12 000 (ale wypływając z Bangal kasują dodatkowe 6 000 IDR - taka taksa klimatyczna, w drodze powrotnej już się nie płaci), które wypływają gdy są pełne, zazwyczaj rano ok. 8 i potem 9 - 10 - co najmniej 3 łodzie się znajdą, ale czasem trzeba poczekać do 1 godziny. Są też łodzie popołudniowe, ale z nimi do końca nie wiadomo, ok. 15-16 coś powinno się znaleźć. Jutro akurat wybieram się na Lombok to zapytam i dam znać jak z łodziami popołudniowymi.

Bangsal to dość podłe miejsce, nie należy z nikim tam gadać, nikomu dawać bagażu tylko załatwić wszystko samemu. Budka z biletami jest na plaży, nawet jak nie ma teraz łodzi to na pewno w końcu będzie chociaż naganiacze będą wychodzić z siebie byle naciągnąć na speed boata. Jest jeszcze agencja w knajpie Bunga Bunga, po lewej stronie, nieco przez przystanią (ok. 500m) mniej więcej na przeciwko przystanku autobusowego - moim zdaniem godna zaufania. Można też zostawić u nich skuter za 10 000 IDR za dobę lub koło przystani tez jest parking zadaszony i strzeżony w takiej samej cenie. Najprostsza opcja z Lombok, to zrzucić się w kilka osób na taxi i potem pubic boat. Jak nie to zostaje bilet łączony z agencji - też działa, ale ja wolę samodzielnie.

Ja najbardziej lubię Gili Air, bo jest "w sam raz". Są bary, kanjpy i sklepy, ale są też spokojne miejsca po drugiej stronie lub w głębi wyspy. Da się tanio zjeść, jest spora i sympatyczna lokalna społeczność. Wyspę można obejść dookoła w ok. 45 minut - 1 h. Można też dłużej, bo sporo fajnych barów plażowych po drodze ;) W nich zaś czekają na nas happy hour...

Gili Meno - fajna, na wypad niedługi w sam raz też może być, do mieszkania na kilka miesięcy wolę jednak Air. Trawangan dla mnie za tłoczna i zbyt gwarna i imprezowa, za stary na to jestem ;)

Gdybyś wpadła na Gili Air i chciała nurkować to zapraszam do 7SEAS, po południowej stronie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 03 Maj 2015 22:19 
Awatar użytkownika

niebieski
@bonieq2 ślicznie dziękuje za informacje! :) Czytałam Twojego bloga (super!) i mam pytanie o noclegi na Gili Air - bungalowy,o których pisałeś w relacji z pobytu tam, jeśli pamiętasz nazwę to byłabym wdzięczna (po raz kolejny) ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Maj 2015 04:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Zrobiłem dziś mały zwiad w kwestii łodzi, wygląda to następująco. Sprawdziłem w dwóch miejscach - w kasie biletowej na plaży i w Bunga Bunga. W kasie przypałętał się niestety jeden facet i nie chciał się odczepić, wchodził w każde zdanie pomiędzy mną i panią bileterką, ewidentnie wywoływał na nią presję i chciał mi wcisnąć speedboata, chociaż nigdzie się nie wybierałem, pytałem tylko o możliwe opcje ;) Łodzie publiczne z Bangsal na Gili Air są popołudniem jak zbieże sie 35 osób. Najlepiej być koło 15-16. Po 16 łodzi publicznych już nie ma. O 17 jest też shuttle boat za 30 000, ale pod wpływem presji tego naganiacza, pani zmieniła zdanie i stwierdziła pokrętnie, że nie wie o co chodzi. Reasujmując wersja z kasy: 15-16 jest public za 12 000 plus 6 000. Shuttle powinien być o 17 za 30 000. Kasa jest na plaży, dochodzisz do końca drogi i skręcasz w prawo i za dużym budynkiem po prawej stronie w rogu nad rzeczką jest mała budka - tam kupuje się bilety.

Wersja którą usłyszałem w Bunga Bunga - public ostatni jest o 16, ale nikt gwarancji nie da - każdy tak mówi, a potem public się znajduje, więc nie wierz nikomu, kto twierdzi, że nie ma łodzi, a jedyna opcja to speet boat - to kłamstwo po prostu. Shuttle w Bunga Bunga za 30 000 i też o 17.00. Jest też speedboat o 16.30 po 100 000/osoba lub 600 000 za całą łódź (tego nie jestem do końca powien, co do całej łodzi).

Tak na logikę, to ten shuttle o 17 musi być, bo to jest ten co zabiera ludzi w wolnego promu z Bali i dalszych okolic.
Rozpisałem się mocno, więc jak coś jest niejasne to pytaj śmiało.
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 04 Maj 2015 11:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystko jasne! :) Ogromnie dziękuje, jesteś nieoceniony :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość