Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Gru 2015 05:55 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Aż mi głupio o tym pisać, ale niestety zauważyłam, że planując wyjazd do Indii, część podróżników (a szczególnie podróżniczek) nie zadaje sobie w ogóle trudu, żeby poznać / zrozumieć / dostosować się do tamtejszej kultury. A Indie to Indie - nie jest to zalana zachodnimi turystami Tajlandia gdzie "anything goes". Tu naprawdę warto przygotować się do wyjazdu i mieć na uwadze, żeby swoim zachowaniem nie obrażać miejscowych.
Naprawdę nie chcę pouczać, ale to moje smutne doświadczenie - niektórzy nie rozumieją, że Indie to nie Ibiza i trzeba się okryć. Po prostu. Dlatego apel do dziewczyn - jasne, opalajcie się w bikini (i nikt Wam złego słowa nie powie, no - co najwyżej będziecie pod stałą obserwacją lokalnych mężczyzn. Topless to już zupełnie inny temat i choć nikt Wam nie zabroni, dla Waszego komfortu polecałabym unikać, przynajmniej na publicznych plażach), ale poza plażą jednak załóżcie coś więcej. Długa spódnica czy tzw "buddha pants" są lekkie i przewiewne, a do tego dają spokój od zaczepek. Niestety w Indiach nadal bywa tak, że mężczyźni interpretują szorty, dekolty i krótkie spódniczki jako oficjalne zaproszenie do flirtu bądź wręcz seksu. W ich oczach wystawiacie się jako towar do sprzedania. I serio, nie ma co tu dyskutować i kombinować, to my jesteśmy gośćmi w ich kraju. Jeśli nie chcecie czuć się niekomfortowo, stłumcie to w zarodku.
Najlepszą przyjaciółką kobiety w Indiach jest dupatta, czyli szal. Można w razie potrzeby zakryć nim włosy, ramiona, dekolt. Docenicie go, szczególnie w lokalnych autobusach i pociągach :)
Dziewczyny - jeśli macie troszkę wolnych funduszy, chęć i fantazję, odwiedźcie lokalnych krawców i uszyjcie sobie salwar kamiz (komplet składający się z tuniki i lekkich szerokich spodni) bądź kupcie na lokalnym targu sari. Ja sama miałam na początku obiekcje, żeby ubierać się w lokalny strój; co jeśli Hindusi pomyślą że biała udaje Hinduskę i w sumie wyjdzie jeszcze gorzej? Nic takiego nie miało miejsca, a założenie salwaru jest niczym zbroja - stajesz się "ichniejsza", a lokalni panowie przestają postrzegać Cię jako obiekt seksualny. W sari z kolei stajesz się ulubienicą całej okolicy i co pięć kroków słyszysz, jakie to piękne i fajne, że Europejka nosi ich strój. Ja sama osobiście sari uwielbiam i zachęcam do noszenia :D To naprawdę ma sens, jest lekkie, przewiewne, kobiece i ładne :) A do tego no kurczę! fajnie ponosić coś innego, wejść w ten klimat, poczuć się inaczej.
Pozdrawiam wszystkie podróżniczki i życzę cudnego czasu w Indiach!
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN
Portugalia w pigułce za 518 PLN 🇵🇹 Lizbona, Azory i Porto w jednej podróży ✈️ Portugalia w pigułce za 518 PLN 🇵🇹 Lizbona, Azory i Porto w jednej podróży ✈️
#2 PostWysłany: 05 Gru 2015 07:26 

niebieski
Bardzo mądrze i rozsądnie napisane :) Choć dla mnie są to prawdy oczywiste, niektóre panie powinny przed wojażami (niekoniecznie do Indii) to przeczytać i wziąć do serca :)
 Profil Relacje PM off
xladystarrrdustx lubi ten post.

#3 PostWysłany: 05 Gru 2015 10:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Wskazówki niezwykle cenne, w szczególności dla kobiet. Ja co prawda np. nie zdecydowałbym się na strój mieszkańców Kerali (zapewne muzułmanów) czyli podwiniętą sukienkę :)
Wiadomo plaża to plaża rządzi się swoimi prawami chociaż to nie Ibiza a Indie. Ostentacyjne gesty i zachowania na goa wobec roznegliżowanych do granic możliwości rosjankek powodowały u mnie nieodparte wrażenie, że z całą pewnością nie chciałbym żeby nas tak "ubogacali kulturowo" :)

Co do tzw. ulicy to oczywiście inna kultura i inne przyzwyczajenia. Sam poza miejscami stricte turystycznymi chodziłem w długich spodniach czy to w Indiach czy krajach arabskich. Nie mówiąc już o miejscach kultu. Nie wszystkie oczywiście są dla nas dostępne ale to już inna historia.

Trzeba uszanować kulturę i zwyczaje lokalsów bo tak jak wspomniała przedmówczyni jesteśmy tam co prawda pożądanymi ale goścmi
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sie 2016 21:11 

Loty: 107
Kilometry: 181 798
niebieski
Ja bym nie przesadzała z tym odziewaniem.
Zgadzam się w zupełności z chustą.Bo ramiona i głowę
zakrywa i tak słońce nie grzeje.Tyle w praktyce.
Na plaży obie miałyśmy stroje 2 częściowe i było ok
Poza jednym wyjątkiem.Kiedy szłyśmy na drinka do restauracji na plaży
miałyśmy pareo .Jednak już na pierwszy rzut oka nasze
stroje były ""zabudowane"" w porównaniu z Rosjankami.
Przy podróżach (szczególnie pociągiem i autobusem)
miałyśmy zakupione spodnie z niskim krokiem i wąskimi
nogawkami co ułatwia bieganie.
Fakt ,że kilka razy miałyśmy problem z facetami
na mieście najbardziej .To wynika z kultury i przekonania
że oni są dla Europejek atrakcyjni :roll: a 2 samotne kobiety
to szukają tylko przyjemności.
Wchodząc do jakiegoś parku, przybiegł do nas chłopiec ok 7-8lat
i spytał .....You have sex?

Załączniki:
IMG_4044.JPG
IMG_4044.JPG [ 159.34 KiB | Obejrzany 3747 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość