Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Wrz 2017 19:41 
Awatar użytkownika

platynowy
Tabele klimatyczne dają jakiś pogląd, ale chciałbym zapytać, czy był ktoś z Was w Hong Kongu w styczniu lub lutym? Jakiej pogody doświadczyliście? Tak sobie rozważam różne możliwości na ferie 2018 i Hong Kong jest jedną z nich, o ile można liczyć na minimum 16-17 st. C (czyli z grubsza tyle, ile mamy teraz u nas na przełomie sierpnie i września Gdyni :D).
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 03 Wrz 2017 19:53 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Ja byłam i niestety trafiłam na słabą pogodę, było bardzo zimno, maksymalnie kilka stopni, pochmurno i mgliście. To nie była typowa pogoda, raczej spodziewaliśmy się tych kilkunastu stopni, no ale trzeba się liczyć z tym, że i taka może się trafić.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 03 Wrz 2017 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Bylam w lutym na Chinski Nowy Rok i bylo 8 stopni. Akurat byla to jakas sroga zima i wszyscy kupowali kurtki zimowe. Nie wzielismy ze soba cieplych ciuchow i marzlismy na noworocznych paradach. Ale wiesz jak to jest, pogoda jest losowa i moze nie byc tak zle. W 2018 Chinski Nowy Rok wypada 16/02, warto wycelowac z wycieczka na pare dni w rejonach tego terminu. Wiezowce maja dekoracje i przez pare dni trwaja obchody noworoczne. Sa tez ladne fajerwerki nad zatoka, ale trzeba ustawic sie odpowiednio wczesniej na ulicy albo wziac pokoj z fajnym widokiem.

#4 PostWysłany: 03 Wrz 2017 20:01 
Awatar użytkownika

platynowy
kurczę, nie brzmi zachęcająco... Oczywiście, mogła to być jakaś anomalia, ale jakbyśmy mieli na taką trafić, to kicha. A mieli chociaż ogrzewanie w hotelu? Co do Chińskiego Nowego Roku, to troszkę jest kalendarzowo za daleko w porównaniu z naszymi trójmiejskimi feriami zimowymi, ale może rzeczywiście warto dla nich nieco się uelastycznić. Ciekawe, czy kiedykolwiek wypada jeszcze później, niż w połowie lutego...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Wrz 2017 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
No ja spałam w takim tanim hotelu i właśnie nie było ogrzewania żadnego, do tego pojedyncze szyby w oknie, więc w środku było okropnie zimno. Jakieś porządniejsze hotele jednak myślę, że jakieś ogrzewanie muszą mieć.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Wrz 2017 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Bylam w sieciowym hotelu, wiec nie bylo problemu z ogrzewaniem. W ciagu dnia tez nie bylo zle, tylko na tej oficjalnej paradzie smokow dlugo stalismy i bylo zimno. W sam Nowy Rok wszystko bylo zamkniete i ulice opustoszale. Chinczycy wyjezdzali masowo do rodzin juz od paru dni wczesniej. Hotele organizowaly swoje wlasne pokazy tanca smoka w ten dzien - http://orangego.pl/Gallery/HK2_Dragon/index.html

Daty Chinskiego Nowego Roku na kolejne lata: https://www.travelchinaguide.com/essent ... /dates.htm

Ostatnio edytowany przez Aga_podrozniczka, 03 Wrz 2017 20:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 03 Wrz 2017 20:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja akurat w tym czasie będę w tamtych rejonach, myślałem aby Chiński Nowy Rok spędzić właśnie w Hongkongu, ostatecznie ze względu na nieprzewidywalna pogodę odpuściłem, wybrałem Kuala Lumpur/Singapur, myślę że w chińskich dzielnicach też będzie ciekawie ;)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#8 PostWysłany: 17 Lut 2024 15:11 

złoty
Należy pamiętać, że ze względu na klimat, w Hong Kongu nawet jak jest ciepło to jest zimno. :lol: Jeśli nie ma słońca, to nawet przy 15 stopniach może być wam chłodno i przyda się cieplejsza kurtka. Raczej nie ma co liczyć na jakieś tropiki w tym okresie, ale jest szansa, że traficie na piękne słońca i ponad 20 stopni.

Co do ogrzewania w hotelach, to różnie z tym bywa, możecie trafić, że akurat klimatyzacja jest ustawiona na chłodzenie i nie będą przestawiać ze względu na kilka dni ochłodzenia. Może się to zdarzyć, również w znanych sieciówkach.

Obecnie w Nowy Rok nie jest już wszystko zamknięte. O ile muzea to i owszem (część z nich otwiera się następnego dnia, część dwa dni później), to sklepy czy knajpy będą w sporej ilości otwarte. Filipińczycy wykorzystują okazję i handlują na ulicach czym tylko się da. Nie powiedziałbym też, że miasto jest opustoszałe, a już na pewno nie Disneyland.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość