Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Holandia i covid
#101 PostWysłany: 23 Maj 2021 11:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wczorajszy lot waw-ams, przy check-inie chłopak poprosił o test i dość długo i wnikliwie mu się przyglądał grzebiąc coś przy tym w telefonie co podniosło mi z pewnych powodów ( :D ) tętno i ciśnienie po czym stwierdził że jest w porządku i oddał.
W ams ani testem ani niby obowiązkowym formularzem holenderskim rozdawanym też w samolocie nikt się nie interesował. Policja sprawdzała tylko dowody/paszporty. Na polski dowód tylko króciutki rzut okiem i jesteśmy w Holandii.

W Amsterdamie w parkach i na ulicach zupełnie normalnie. Muzeami czy teatrami się nie interesuję ale chyba zamknięte. Restauracje tylko na zewnątrz i niełatwo było wczesnym wieczorem znaleźć wolny stolik.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
bartinkopl uważa post za pomocny.

Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒 Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒
Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN
#102 PostWysłany: 24 Maj 2021 21:10 

Czy orientuje się ktoś jak to jest z tą samoizolacją po przylocie do Holandii? Ktoś to kontroluje?

#103 PostWysłany: 24 Maj 2021 22:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
bartinkopl napisał(a):
Czy orientuje się ktoś jak to jest z tą samoizolacją po przylocie do Holandii? Ktoś to kontroluje?

Kto ma kontrolować coś co nie jest nakazem a tylko rekomendacją? Wyobrażasz sobie karę za złamanie…. zalecenia?
Byłem tam dwie doby i kompletnie zapomniałem że coś takiego w ogóle istnieje.

Ps. Zakupy w Primarku udane :D
 Profil Relacje PM off
bartinkopl lubi ten post.
bartinkopl uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 24 Maj 2021 23:03 

@onufry_z
Dzięki za odpowiedź, dobrze wiedzieć jak to wygląda w praktyce. Z info zawartego na holenderskiej stronce rządowej brzmi to bardziej jak nakaz niż rekomendacja mimo wszystko:
https://www.government.nl/topics/corona ... quarantine

#105 PostWysłany: 02 Cze 2021 07:54 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
niebieski
Potrzebuję rady jaka jest najtańsza możliwość zrobienia testów pozwalających na wylot do Holandii (Wizzair)?
Wylot we wtorek rano. Czy jest możliwość zrobienia tylko jednego testu np LAMP w poniedziałek i otrzymanie wyniku do nocy z poniedziałku na wtorek, czy muszę jednak zrobić go wcześniej i w poniedziałek szybki antygenowy.
Jakieś sugestie na tanie testy w Warszawie?

#106 PostWysłany: 02 Cze 2021 09:00 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie wiem, czy już było o tym w innym wątku, ale od wczoraj (przynajmniej wg loyaltylobby.com) dla pasażerów tranzytowych złagodzono wymagania testowe:

https://loyaltylobby.com/2021/06/01/net ... ne-1-2021/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Michal Szyszka uważa post za pomocny.

#107 PostWysłany: 02 Cze 2021 15:44 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Wg planu Holandia 5 czerwca ma otworzyć niemal wszystko co do tej pory było zamknięte - łącznie z muzeami i zabytkami. Czy ktoś się orientuje czy to jest aktualne?
I czy lecąc samolotem muszę mieć test PCR czy może być antygen? Różne źródła mówią różne rzeczy...
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 08 Cze 2021 15:45 

platynowy
Od 1 czerwca nie ma już obowiązku okazania testu lecąc do Holandii z państw które mają kolor żółty ("geel" po holendersku) na poniższej mapce:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/docu ... -kleurcode

Podobnie jak to robi UK - zmiany kolorów państw możliwe praktycznie z dnia na dzień...

Bycie zaszczepionym nie daje żadnych przywilejów.

Również od 1 czerwca wprowadzono obowiązek posiadania testu również przy przekraczaniu granicy samochodem (jeśli przyjeżdżamy z państwa które nie jest żółte). Kontrole na granicach - wyrywkowe. Mandat €95 jeśli złapią. Czyli mniej więcej tyle, co test PCR :)

Źródło: https://www.government.nl/topics/corona ... eclaration
 Profil Relacje PM off
skrzat lubi ten post.

#109 PostWysłany: 09 Cze 2021 11:29 

platynowy
Od jutra Polska przechodzi na kolor żółty czyli polecimy do Holandii bez testów :)
 Profil Relacje PM off
skrzat lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 09 Cze 2021 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 450 406
srebrny
A może ktoś się orientuje jak jest w przypadku przyjazdu samochodem do Holandii i opuszczeniu samolotem. Wg. przepisów obowiązujących od 1 czerwca przy wjeździe na teren Holandii samochodem potrzebny jest test, chyba, że jest się w tranzycie (poniżej 12h i bez zbędnych postojów). Jak rozumiem przyjeżdżając na lotnisko AMS samochodem z PL i opuszczając kraj samolotem nie mogę tego traktować jak tranzyt i powinienem mieć test?

EDIT:
Przeczytałem dokładniej post #108 użytkownika @NBE322 , z którego jednak wynika, że jak przyjeżdżam do Holandii z Polski (która będzie oznaczona kolorem żółtym) to test mnie nie obowiązuje.

"Również od 1 czerwca wprowadzono obowiązek posiadania testu również przy przekraczaniu granicy samochodem (jeśli przyjeżdżamy z państwa które nie jest żółte). Kontrole na granicach - wyrywkowe. Mandat €95 jeśli złapią. Czyli mniej więcej tyle, co test PCR :)"

#111 PostWysłany: 09 Cze 2021 16:20 

srebrny
Jechałem w weekend, autobusem do Holandii z Niemiec i z powrotem bez testu PCR (tylko antygen).
Żadnych kontroli w obie strony.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 10 Cze 2021 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Czy nowe zasady dot. Holandii zwalniają z testów przy przesiadce w AMS? Na lotach 'tam' zgaduję, że tak. Na powrocie pewnie nie.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 11 Cze 2021 21:34 

Zbanowany
Chcę lecieć z Eindhoven do Krakowa 17.06.2021.
Czy aby wejść na lotnisko lub na pokład Ryanair a muszę mieć test ?
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 12 Cze 2021 07:50 

platynowy
@darekd899 jeżeli masz polskie obywatelstwo to nie musisz.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 12 Cze 2021 16:12 

W niedzielę 20.06. lecę z Hiszpanii przez Eindhoven do Krakowa.Może nie rozpoznaję kolorów ale na mapce z linku powyżej Hiszpania jest w kolorze ciemno żółtym.Obowiązuje mnie w tym przypadku test?Ktoś podpowie?
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 12 Cze 2021 16:21 
Awatar użytkownika

Loty: 619
Kilometry: 1 171 067
niebieski
Na dzień dzisiejszy kontynentalna Hiszpania jest pomarańczowa wiec test jest obowiązkowy.Image
pompa uważa post za pomocny.

#117 PostWysłany: 15 Cze 2021 21:36 

Podpowie ktoś czy w Holandii wystarczy test antygenowy?W niedzielę po meczu wracamy z Sewilli przez Eindhoven do Krakowa.Nigdzie nie znalazłem informacji(może żle szukam?}jakiego konkretnie testu wymagają.Czy może być dowolny?W jednym miejscu znalazłem informację że w tranzycie testu nie trzeba a w innym że jednak tak.Już jestem całkiem skołowany.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 18 Cze 2021 22:42 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 604 985
platynowy
Holandia znosi prawie wszystkie obostrzenia
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-kor ... rp_state=1

#119 PostWysłany: 27 Cze 2021 00:41 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 143 742
niebieski
Waw-ein, niedziela 27.06.2021. Rozumiem, że juz teraz bez żadnych testów na wlot do NL?
Troche sie przestraszylem, bo w6 nie dal mi karty tylko musze podejsc do check-inu, czemu? 🤔
Btw. Mam juz pełne szczepienie i „paszport” covidowy, on coś daje? 🤔

#120 PostWysłany: 27 Cze 2021 08:08 
Awatar użytkownika

Loty: 646
Kilometry: 831 725
niebieski
smarzyk napisał(a):
Rozumiem, że juz teraz bez żadnych testów na wlot do NL?
Zgadza się.
smarzyk napisał(a):
Troche sie przestraszylem, bo w6 nie dal mi karty tylko musze podejsc do check-inu, czemu? 🤔
Normalna praktyka ostatnio na lotach międzynarodowych.
smarzyk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość