Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zasady wjazdu do Grecji znajdziemy na stronie https://travel.gov.gr/#/ oraz stronie polskiego MSZ https://www.gov.pl/web/dyplomacja/grecja

Temat dedykowany obowiązkowemu formularzowi PLF (Passenger Location Form) passenger-location-form-grecja,1481,153048
Od 15.03.2022 nie ma obowiązku wypełniania formularza lokalizacyjnego
(proszę za każdym razem potwierdzić tą informację na gov)

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/grecja
Informacja Ambasady Grecji o akceptowaniu potwierdzeń szczepienia przeciw COVID wydawanych przez Centrum e-zdrowia: w tym poście viewtopic.php?f=1481&p=1436768#p1436768

Dodatkowe informacje (m.in. o zaświadczeniu o przechorowaniu koronawirusa) w tym poście viewtopic.php?f=1481&p=1436944#p1436944

Dla osób potrzebujących wykonać test w Grecji: https://barbera-yachting.de/en/covid/te ... ons-greece

Tu można śledzić sytuację w regionach - aktualizacja mapki we wtorki.
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Grecja post-covid
#161 PostWysłany: 27 Sie 2020 20:10 

Peer napisał(a):
Ktoś jest aktualnie na Krecie i może napisać, jak w praktyce wygląda sytuacja z noszeniem maseczek na zewnątrz?
W prowincji Chania ten nakaz jest do 1.09?
Dzięki.

Ja jestem, cała prefektura CHania maseczki obowiązkowe wszedzie. Zabawne jest to że oni nawet jeżdżą samochodem w maseczkach jak jedzie jedna osoba autem. Grecy dosyć pilnują, w CHanii w mieście większość się stosuje , turystów też. Reszta Krety - maseczka w sklepie, na promie (sprawdzają mocno).
 Profil Relacje PM off
Peer lubi ten post.
Peer uważa post za pomocny.

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#162 PostWysłany: 27 Sie 2020 20:28 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Myślę m.in. o Krecie wschodniej. Czy lokalnie coś się mówi o tym, że i okolice Heraklionu mogłyby być objęte strefą z maseczkami na zewnątrz?

I drugie pytanie: czy w Grecji jest jakaś regionalizacja krajów na te, co potrzeba przy przylocie z nich test? (np. w GB) i ewentualnie jak często ta lista jest aktualizowana?
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 28 Sie 2020 08:44 

@xyzalfabet
Dzięki za info.
Wiadomo może coś o tym, kiedy mogą to cofnąć (ew na jakiej zasadzie)?
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 28 Sie 2020 10:24 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Jak się wszyscy zejdą na covid. Kurde czy naprawdę tak ciężko mieć maseczkę na twarzy ? Kup taką która jest dla Ciebie ok i noś.
2 ludzi lubi ten post.

#165 PostWysłany: 28 Sie 2020 10:35 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Tydzień temu w piątek na boisku dzieci grały w piłkę w maseczkach. Na Chalkidiki. Nam tez w knajpie na samym końcu Sithonii kazali siedzieć w masce do momentu podania jedzenia.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 28 Sie 2020 10:50 

oskiboski napisał(a):
Jak się wszyscy zejdą na covid. Kurde czy naprawdę tak ciężko mieć maseczkę na twarzy ? Kup taką która jest dla Ciebie ok i noś.

Ciężko, idąc wąwozem samaria w 40 stopniach. Myślę że Tobie też by było.

Póki co do 1 września obostrzenia, ale myślę że przedłuża bo sezon urlopowy się kończy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#167 PostWysłany: 28 Sie 2020 21:20 

srebrny
Myślę że Heraklion wkrótce dołączy do rejonów z maseczkami, bo wieczorem deptaki i knajpki pełne ludzi. Dystansowania nie zaobserwowałem. W maskach nieliczni. LOT z Warszawy tak w 20% tylko wypełniony.
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 29 Sie 2020 18:08 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Dziś na fb piszą, że maski obowiązkowe na ulicach także już na Zakyntos i Lesbos (po Halkidiki, Mykonos i region Chania/Kreta).
W jednym miejscu ktoś pisał też o Rodos, ale nie znalazłam innego potwierdzenia - jak ktoś ma to proszę o informację.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 30 Sie 2020 20:13 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Jutro rząd grecki zbiera się na konferencję, wiec coś nowego będą ogłaszać :roll:

#170 PostWysłany: 30 Sie 2020 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Dziś na Rodos nikt nie nosił masek oprócz autobusów i sprzedawców w sklepach.
Nosacz lubi ten post.

#171 PostWysłany: 30 Sie 2020 21:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Rodos nie jest w czerwonym mapie covid
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#172 PostWysłany: 31 Sie 2020 17:33 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Od dziś rejon Heraklionu też z obostrzeniami jak reszta "czerwonych" rejonów. Z tego co widzę to: Chania, Chalkidiki, Mykonos, Paros, Antiparos, Zakynthos i Lesbos.
źródło: https://www.kathimerini.gr/1094027/arti ... o-hrakleio
Nosacz lubi ten post.

#173 PostWysłany: 31 Sie 2020 20:58 

srebrny
Po trzykrotnych wizytach na greckich wyspach tego lata mam wrażenie, że nie do końca Grecja przeprowadziła stosowną kampanię uświadamiającą wśród mieszkańców. Za decyzją o otwarciu kraju na zagranicznych turystów, dość szybką i liberalną jak się okazuje obecnie, nie poszła chyba kampania zmieniająca na okres lata zwyczajów mieszkańców. Tłumne "promenadowanie" i okupowanie barów/tawern wieczorami przez Greków to najlepszy sposób, aby samodzielnie roznieść po wyspach i kraju te nieliczne wirusy przywiezione przez turystów. Mimo wielkiej sympatii dla tego południowego stylu życia, w obecnej sytuacji wydaje się on zbyt beztroski. Moim zdaniem powinni postawić sprawę twardo: wpuszczamy turystów, żeby zarobić, ale za to sami izolujemy się na maxa, przede wszystkim wieczorami i nocami. Nawet mogli zrobić lokalny lockdown w miastach i okolicach odwiedzanych przez lokalnych mieszkańców.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#174 PostWysłany: 31 Sie 2020 21:18 

Nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy. Masa Greków spędza urlop w Grecji w sierpniu. Oni też wydają pieniądz w kraju i nie widzę powodu dlaczego mieliby się izolować.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 31 Sie 2020 23:27, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#175 PostWysłany: 31 Sie 2020 21:39 

srebrny
Myślę, że Grecy nie spędzają raczej wakacji w miastach takich jak Heraklion czy Kerkyra skoro w pobliżu jest cała masa mniejszych miasteczek z pięknymi plażami.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#176 PostWysłany: 01 Wrz 2020 08:20 

To jakbyś mówił, że Polacy nie spędzają urlopów w Mielnie lub Władysławowie bo przecież tyle plaż pięknych w koło.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#177 PostWysłany: 01 Wrz 2020 11:54 

srebrny
To tak bardziej do Gdańska da się porównać. :)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#178 PostWysłany: 04 Wrz 2020 19:47 

Wróciłem:Ateny,Santorini,Naxos,Milos
Nigdzie nie było maseczek na zewnątrz.Sklepy,komunikacja miejska,samoloty i promy.
Ogólnie mimo covidu - naprawdę rewelacyjne wrażenia.
Poz
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 05 Wrz 2020 22:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Sithonia, Halkidiki. Pomimo obowiązku noszenia masek w przestrzeni publicznej rzadko widzi się zamaskowanych ludzi. Ogólnie rzecz biorąc luzackie podejście.

#180 PostWysłany: 06 Wrz 2020 01:24 

arnie napisał(a):
Wróciłem:Ateny,Santorini,Naxos,Milos
Nigdzie nie było maseczek na zewnątrz.Sklepy,komunikacja miejska,samoloty i promy.
Ogólnie mimo covidu - naprawdę rewelacyjne wrażenia.
Poz

Pitolisz :lol: :lol: :lol: Ja wroćiłem 4 dni temu i odniosłem wrazenie ,ze tam jest inaczej. promy? 3 razy płynąłem 3 razy pomiar temperatury i dekalaraja wszystko w piep.....ych masaczkach. Juz na promie zwracaja uwage na te maseczki i dokłdnosc założenia na nos :lol: :lol: :lol:
 PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości