Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: GPS w samolocie
#1 PostWysłany: 28 Kwi 2016 11:43 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sie 2015
Posty: 2082
Loty: 176
Kilometry: 327 464
niebieski
Użytkownicy , używacie GPS w samolocie żeby dowiedzieć się gdzie jesteście obecni w danym momencie ?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#2 PostWysłany: 28 Kwi 2016 11:50 

Rejestracja: 17 Gru 2012
Posty: 488
Loty: 114
Kilometry: 173 989
niebieski
Tak - czynię to dość często, o ile mam miejsce przy oknie.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#3 PostWysłany: 28 Kwi 2016 12:02 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sie 2015
Posty: 2082
Loty: 176
Kilometry: 327 464
niebieski
Android ? iPhone ?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#4 PostWysłany: 28 Kwi 2016 12:03 

Nie, nie używam.
Góra
 PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#5 PostWysłany: 28 Kwi 2016 12:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 Gru 2012
Posty: 549
Loty: 143
Kilometry: 431 241
niebieski
Jasne. Raz na czas całego lotu postawiłem telefon przy oknie i nagrałem zapis śladu całej trasy :)
_________________
Relacje z podróży, zdjęcia, informacje na blogu.
https://miloszmaslanka.pl/

Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#6 PostWysłany: 28 Kwi 2016 12:13 

Rejestracja: 15 Lut 2012
Posty: 56
Ja zawsze korzystam z mapy dostępnej w systemie rozrywki.
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#7 PostWysłany: 28 Kwi 2016 12:14 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sie 2015
Posty: 2082
Loty: 176
Kilometry: 327 464
niebieski
Czyli nie macie jakiś specjalnych aplikacji do tego? ;-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#8 PostWysłany: 28 Kwi 2016 12:18 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 Gru 2012
Posty: 549
Loty: 143
Kilometry: 431 241
niebieski
Na każdej mapie obsługującej GPS wyświetlisz swoją pozycję. Nawet google maps bez przybliżania pokaże Ci lokalizację. Zależy czego oczekujesz; czy widzieć gdzie się znajdujesz czy odczytać współrzędne geograficzne i inne parametry lotu jak wysokość i prędkość.
_________________
Relacje z podróży, zdjęcia, informacje na blogu.
https://miloszmaslanka.pl/

Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#9 PostWysłany: 28 Kwi 2016 12:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sie 2015
Posty: 2082
Loty: 176
Kilometry: 327 464
niebieski
Mniej więcej ile zostało czasu do końca wylądowania.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#10 PostWysłany: 28 Kwi 2016 12:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 Gru 2012
Posty: 549
Loty: 143
Kilometry: 431 241
niebieski
To odczytasz z zegarka i rozkładu lotów :D
_________________
Relacje z podróży, zdjęcia, informacje na blogu.
https://miloszmaslanka.pl/

Image
Góra
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
 
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#11 PostWysłany: 28 Kwi 2016 13:00 

Rejestracja: 17 Gru 2012
Posty: 488
Loty: 114
Kilometry: 173 989
niebieski
Ja używam turystycznego Garmina 60Cx. Można sobie potem ślad wyświetlić np. Google Earth. Oczywiście podobny ślad masz z flightradar24.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#12 PostWysłany: 28 Kwi 2016 13:09 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sie 2015
Posty: 2082
Loty: 176
Kilometry: 327 464
niebieski
kefirm napisał(a):
To odczytasz z zegarka i rozkładu lotów :D


W jaki sposób w Ryanair odczytam czy mój lot ma w danej chwil opóznienie? ;-)


Tu bardziej chodzi o aplikacje do iPhone, ale skoro mówicie ze na każdej mapie śmiga to dzięki. :-)
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#13 PostWysłany: 28 Kwi 2016 13:17 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 Gru 2012
Posty: 549
Loty: 143
Kilometry: 431 241
niebieski
Jeśli nie wystartuje opóźniony to w powietrzu opóźnienia też nie narobi, a jeśli będzie musiał trochę pokrążyć w powietrzu to zostaniesz o tym poinformowany.
_________________
Relacje z podróży, zdjęcia, informacje na blogu.
https://miloszmaslanka.pl/

Image
Góra
 Relacje PM off
Marco Manno uważa post za pomocny.
 
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#14 PostWysłany: 28 Kwi 2016 14:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Sie 2013
Posty: 3309
Loty: 381
Kilometry: 534 225
platynowy
Do prędkości i wysokości używam aplikacji Speedometer.
Pozycję śledzę na maps.me

Przy oknie działa (bardzo rzadko zrywa), pośrodku już niekoniecznie, w przejściu się nie pobawię.
_________________
Image

"Podróżować to żyć..."
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#15 PostWysłany: 28 Kwi 2016 14:19 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 Gru 2012
Posty: 549
Loty: 143
Kilometry: 431 241
niebieski
Swoją drogą to odpowiedni temat by zapytać czy jakieś urządzenia samolotu mogą zakłócać GPS w telefonie?
Gdy nagrywałem swego czasu przebieg całego lotu sytuacja wyglądała tak, że umocowałem telefon do okna i przy rękawie miałem sygnał, w drodze na pas także, a na pasie już się sygnał GPS stracił. Odzyskałem na około 2-3 tys. metrów. Odwrotnie sytuacja analogiczna, tj. sygnał miałem do zejścia na wspomnianą wcześniej wysokość ale niżej już nie. Odzyskałem dopiero po wylądowaniu. Telefon przez cały lot był podwieszony do okna.
_________________
Relacje z podróży, zdjęcia, informacje na blogu.
https://miloszmaslanka.pl/

Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#16 PostWysłany: 28 Kwi 2016 14:33 

Rejestracja: 03 Lis 2012
Posty: 2687
Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Raczej nie ma takiej możlwiości, bo samoloty także korzystają do nawigacji m.in. z sygnału GPS.
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#17 PostWysłany: 28 Kwi 2016 14:44 

Rejestracja: 01 Maj 2015
Posty: 73
probowalem sie bawic kilka razy gpsem przy oknie i za chiny ludowe nie moglem zlapac zasiegu. Po wyjsciu z samoloty automatycznie telefon sie laczyl z satelitami. dziwne
Góra
 Relacje PM off
dominiko uważa post za pomocny.
 
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#18 PostWysłany: 28 Kwi 2016 15:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 Mar 2011
Posty: 1061
Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Ja korzystam regularnie i siedząc przy oknie nie mam problemu z fixem.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#19 PostWysłany: 28 Kwi 2016 16:20 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Sty 2013
Posty: 181
zsexdrcftcftvgy napisał(a):
probowalem sie bawic kilka razy gpsem przy oknie i za chiny ludowe nie moglem zlapac zasiegu. Po wyjsciu z samoloty automatycznie telefon sie laczyl z satelitami. dziwne

Jak wyłączysz tryb samolotowy, tzn. włączysz normalnie telefon aby szukał sieci to i fixy złapie :) Wiele modułu GPS tak ma w telefonach, że nie działają w trybie samolotowym.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: GPS w samolocie
#20 PostWysłany: 28 Kwi 2016 17:30 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 Sie 2010
Posty: 466
Loty: 160
Kilometry: 297 293
niebieski
dla mnie super frajda - śledzę na bieżąco pozycję na Garminowym eTrexe. Najlepiej jeszcze jak jest dobra widoczność na zewnątrz, wtedy już mam nos przyklejony do szyby z GPS-em :P

BTW. Ktoś z Was próbował łapać zasięg GPS-a w 787 (Dreamliner Boeinga) ? o ile zwykłych A320 i B737 nie ma nigdy problemu z zasięgiem, nie tylko przy oknie, to w 787 nie mogłem złapać nic przez cały lot.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot], Google Adsense [Bot] oraz 7 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group