Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 166 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 29 Wrz 2023 17:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Armenia żąda pieniędzy od Rosji

Biorąc pod uwagę trudną sytuację społeczną w Armenii, Armenia zwróciła się do Rosji o zwrot około 400 milionów dolarów zapłaconych Moskwie za broń, której dostawy nigdy się nie rozpoczęły.

Strona rosyjska odmówiła jednak zwrotu pieniędzy, powołując się na fakt, że umowy na dostawy broni nie zostały jeszcze rozwiązane.

https://twitter.com/clashreport/status/ ... 90/photo/1
 Profil Relacje PM off  

🌋 Dotknij chmur na szczycie Teide ✨Loty i 4* hotel na Teneryfie za 1279 PLN 🤑💥 🌋 Dotknij chmur na szczycie Teide ✨Loty i 4* hotel na Teneryfie za 1279 PLN 🤑💥
Wczasy w Apulii 🍂🍷 4* hotel z wyżywieniem za 2340 PLN Wczasy w Apulii 🍂🍷 4* hotel z wyżywieniem za 2340 PLN
#122 PostWysłany: 29 Wrz 2023 17:49 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
To było do przewidzenia że Rosja nic nie odda...w kolejce nadal są do zwrotu samoloty, które Rosja sobie przywłaszczyła od leasingodawców.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 29 Wrz 2023 20:34 

złoty
Według danych z Armenii liczba uchodźców z Karabachu przekroczyła 98.000. To oznacza, że już prawie cała ludność opuściła swoje domy. Ormiański minister infrastruktury powiedział, że spodziewa się, iż napływ uchodźców będzie trwał jeszcze jeden dzień.
https://news.am/eng/news/784161.html
Merostwo Erewania wysłało autobusy po mieszkańców Karabachu, którzy nie dysponują własnym transportem. Wygląda na to, że Azerowie nie robią problemów z ich wjazdem do Stepanakertu po pasażerów .
https://news.am/eng/news/784159.html

Po internecie krąży symboliczne zdjęcie azerskiej flagi na pomniku "My i nasze góry" w Stepanakercie.
https://news.am/eng/news/784151.html

Azerbejdżan uruchomił stronę internetową dla wstępnej rejestracji mieszkańców Karabachu zamierzających zostać na miejsc. Sądząc po liczbie uchodźców raczej nie będzie wielu chętnych.
Przedstawiciel prezydenta Azerbejdżanu zadeklarował też, że Ormianie, którzy opuścili Karabach, będą mogli w przyszłości wrócić. Ciekawe, czy ktoś sprawdzi w praktyce wiarygodność tej deklaracji...
https://news.az/news/armenians-who-left ... k-official

Dochodzą też kolejne informacje o Ormianach aresztowanych przez Azerów przy próbie przekroczenia granicy, ale na razie są to pojedyncze przypadki osób ze ścisłego kierownictwa Karabachu- dzisiaj aresztowano dwóch dowódców karabachskich sił zbrojnych, wczoraj były minister spraw zagranicznych Karabachu napisał, że sam oddaje się w ręce Azerów. Krążą informacje o tym, że Azerbejdżan ma listę 200 osób ze ścisłego kierownictwa NKR, które zamierza aresztować. Podobno władze republiki negocjują też z Azerami warunki amnestii i wypuszczenia ich do Armenii.
[informacje na podstawie portalu news.am - nie wklejam już poszczególnych linków]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#124 PostWysłany: 29 Wrz 2023 20:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

meczko napisał(a):

Po internecie krąży symboliczne zdjęcie azerskiej flagi na pomniku "My i nasze góry" w Stepanakercie.
https://news.am/eng/news/784151.html

Az mi smutno się zrobiło :(
 Profil Relacje PM off
krzqchu lubi ten post.

#125 PostWysłany: 29 Wrz 2023 21:58 

Ten pomnik był na tyle ważnym symbolem, że znajdował się na wizie Karabachu.

Załącznik:
artsakh.jpg
artsakh.jpg [ 234.46 KiB | Obejrzany 817 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#126 PostWysłany: 29 Wrz 2023 23:17 

niebieski
Nigdy nie byłem w Karabachu, bo nie chciałem przepłacać za wizę. Teraz będę mógł pojechać w ramach ruchu bezwizowego. Chyba, że Azerowie będą wymagać jakiegoś specjalnego pozwolenia. Od kąd ukradzione mi torbę z prześwietlarki na przejściu granicznym „Red Bridge” to nie darzę Azerów sympatią. Musiałem z nimi jeździć aż do Qazaxbəyli i straciłem prawie cały dzień, a torby nie odzyskałem.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 29 Wrz 2023 23:36 

Do Azerbejdżanu nie ma ruchu bezwizowego.
No chyba że masz na myśli "granicę" AZ - Karabach.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 29 Wrz 2023 23:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A opłata wizowa do Arcach, to bardziej śmiech na sali (8 USD)
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 29 Wrz 2023 23:49 

Swoją drogą ciekawe, czy azerskie władze przejmą ewidencję osób którym były wystawiane wizy.
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 30 Wrz 2023 00:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja już na ich liście, więć mam ich głęboko gdzieś ^^
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#131 PostWysłany: 30 Wrz 2023 00:07 

złoty
Myślę, że pracownicy instytucji Karabachu zachowali na tyle zdrowego rozsądku, że zniszczyli takie wrażliwe dane zaraz po tym, jak 20 września Karabach się poddał. Mieli na to około tygodnia.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#132 PostWysłany: 30 Wrz 2023 01:00 

niebieski
@krzqchu dla kogoś z PL obywatelstwem to są wizy. Ale na tym forum przypuszczam że większość ma jakiś drugi paszport, bo to grupa podróżnicza. Ja wizy AZ, czy AM nie potrzebuję. Ale Karabach wiz wymagał więc wolałem wyskoczyć do bezwizowego (dla mnie) Iranu, czy enklawy Nachiczewańskiej.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 30 Wrz 2023 01:19 
Awatar użytkownika

platynowy
niedzwiecki.pl napisał(a):
Ale na tym forum przypuszczam że większość ma jakiś drugi paszport, bo to grupa podróżnicza. Ja wizy AZ, czy AM nie potrzebuję

drugi paszport - to chyba drugi polski paszport do wizyt w Izraelu etc. ;) gwoli ścisłości dla Polaków Armenia wiz też nie wymaga

a on-topic: ciekawe, kiedy realnie będzie można wjechać na teren - wkrótce byłego - Karabachu od strony Azerbejdżanu, żeby to było relatywnie bezpieczne

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 30 Wrz 2023 01:25 

srebrny
Cytuj:
Ale na tym forum przypuszczam że większość ma jakiś drugi paszport, bo to grupa podróżnicza

Ja mam jeszcze paszport Polsatu. Coś mi to ułatwi?
 Profil Relacje PM off
J29 lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#135 PostWysłany: 30 Wrz 2023 07:05 
Awatar użytkownika

srebrny
krzqchu napisał(a):
Swoją drogą ciekawe, czy azerskie władze przejmą ewidencję osób którym były wystawiane wizy.

No dość ciekawy problem to może być.

#136 PostWysłany: 30 Wrz 2023 10:34 
Awatar użytkownika

srebrny
@niedzwiecki.pl , nie za bardzo rozumiem czemu większość użytkowników forum ma mieć dwa paszporty...
 Profil Relacje PM off
tunczaj lubi ten post.

#137 PostWysłany: 30 Wrz 2023 10:43 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
Pewnie myśli że każdy od ręki dostaje drugi paszport…trzeba mieć silnie udokumentowane powodu dla którego aplikuje się o dodatkowy Paszport, który zresztą jest ważny tylko 3 lata.
Ale to już post do innego tematu.
Lepiej trzymać się tematu aby nie robić offtopic.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 30 Wrz 2023 12:08 

złoty
Wracając do tematu - według byłego ministra rządu Karabachu już prawie wszyscy Ormianie opuścili Karabach. Zostało kilkaset osób - przedstawiciele władz, służb porzadkowych, wolontariusze, osoby ze specjalnymi potrzebami - które też w najbliższym czasie wyjadą.
https://news.am/eng/news/784232.html

Liczba uchodźców z Karabachu przekroczyła 100 tys. osób.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

#139 PostWysłany: 30 Wrz 2023 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Niesamowicie musi to wyglądać - tak duży eksodus w tak krótkim czasie.

Karabach będzie chwilowo wyglądał jak Prypeć po ewakuacji.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 30 Wrz 2023 13:42 

platynowy
Czy pamięta ktoś jak były oznaczone granice na Google Maps?
Nie umiem sobie przypomnieć.... czy Obwód Autonomiczny istniał na mapsach z linią przerywaną oznaczającą granicę, czy zawsze było tak jak teraz czyli linia ciągła na "oficjalnych" granicach Azerbejdżanu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 166 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość