Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Gru 2025 17:00 

platynowy
Wielki Budda z Leshan to monumentalny posąg wykuty bezpośrednio w klifie góry Xijiao w Leshan w prowincji Syczuan. Mierząc około 71 metrów wysokości, jest jednym z największych posągów Buddy na świecie. Od 1996 roku wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Można się tam dostać łatwo z centrum Leshan autobusem lub zamawiając Didi. Jeśli przyjeżdżacie tutaj na jednodniowego tripa z Chengdu, szukajcie pociągu ze stacji wschodniej (Chengdudong, szybki pociąg jedzie ok. 45-60 min) albo południowej (Chengdunan, czas dojazdu podobny). Następnie ze stacji kolejowej w Leshan najlepiej wziąć Didi pod kasy biletowe (bilet można ogarnąć po drodze w apce Trip).

Całość to tak naprawdę dwie części do zwiedzania - ta popularna i wybierana przez większość ludzi, Wielki Budda, oraz druga nieoczywista czyli Oriental Buddha Capital. Początkowo nastawiałem się na "główną" atrakcję, ale za namową znajomego który był w Leshan na wiosnę, zdecydowałem się zaliczyć obie. I również w tym przypadku okazało się, że atrakcja "poboczna" jest co najmniej tak ciekawa jak "główna", o ile nie ciekawsza.

Giant Leshan Buddha
https://maps.app.goo.gl/5LgBvbQRf333VkDB8

Bilet wstępu: 80 RMB, najprościej ogarnąć również w apce Trip.
https://uk.trip.com/travel-guide/attrac ... /?curr=PLN

Nastawcie się na dużo schodów oraz powolne zmierzanie pod górę w potoku setek Chińczyków. Co prawda wchodzi się "tylko" ok. 70 metrów do góry, ale trwa to dłużej niż się wydaje - tradycyjnie dla państwa środka, ludzie idą bez ładu i składu, zatrzymują się w najmniej oczekiwanych momentach, etc. Po drodze na szczyt mija się kilka świątyń oraz pagodę, a z góry można podziwiać z góry wykuty w skale posąg Wielkiego Buddy. Po drodze i na górze jest kilka miejsc do obserwacji panoramy Leshan i okolic, ale w listopadzie pomimo niezłej pogody nie prezentowała ona się specjalnie imponująco.

Image
Image
Image
Image
ImageImage
ImageImage

Po oglądnięciu Buddy z góry, dalsza część trasy wiedzie schodami w dół, gdzie w dalszej części przechodzi się w miejsce z którego można podziwiać posąg od dołu. Tutaj napotkałem pewne trudności w postaci wielkiej kolejki. Jeden z pracowników ocenił ją na 60-90 minut, więc odpuściłem sobie czekanie. Wizyta w tym miejscu dla wyznawców buddyzmu ma wymiar głównie religijny, więc uznałem że jakoś to przeboleję. Był też powód prozaiczny - czekając w kolejce, nie zdążył bym odwiedzić drugiej części przed zmrokiem. A to był by błąd.

Oriental Buddha Capital
https://maps.app.goo.gl/oMzxbKqeRRmb879p9

Bilet wstępu: 80 RMB, ten jest do ogarnięcia na miejscu w kasie, bo Trip go nie sprzedaje.
Wejście jest w innym miejscu kompleksu, w skrócie można powiedzieć że od wschodniej strony. Można tam pojechać autobusem bezpośrednio z centrum Leshan, albo Didi.

Istotny szczegół - Oriental Buddha Capital nie jest zabytkiem historycznym prezentującym starożytne artefakty. Park założono w maju 1994 roku i stanowi połączenie sztuki religijnej, rzeźbiarskiej i ogrodowej. W parku znajduje się wiele zabytkowych kamiennych rzeźb (niestety chłodna pogoda i mżawka nie sprzyjała podziwianiu), w tym rzeźby buddy w stylu chińskim i południowoazjatyckim, a także grobowce z okresu budowy Wielkiego Buddy. Ale najciekawszy jest "podziemny pałac" znajdujący się w jaskiniach - wg opisów w kompleksie znajduje się 10000 posągów Buddy (nie liczyłem ;) ).

W mojej skromnej ocenie, nawet biorąc pod uwagę fakt że nie jest to zabytek specjalnie historyczny (w odróżnieniu od posągu Buddy, który wykuto w VIII. wieku), oferuje zagranicznemu turyście lepsze "doświadczenie" niż słynny posąg.

ImageImage
Image
Image
ImageImage
Image
Image
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Wyspy Kanaryjskie + all inclusive to idealne połączenie 🌤️👙⛱️ Tygodniowy urlop za 2274 PLN Wyspy Kanaryjskie + all inclusive to idealne połączenie 🌤️👙⛱️ Tygodniowy urlop za 2274 PLN
Urlop na hiszpańskim wybrzeżu z all inclusive za 2010 PLN 🌤️👙🍸🍽️ Urlop na hiszpańskim wybrzeżu z all inclusive za 2010 PLN 🌤️👙🍸🍽️
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość