Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Paź 2013 17:14 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Będę w Poznaniu na weekend, gdzie polecacie udać się coś zjeść?

Tak coś z kuchni wielkopolskiej raczej chyba, ale niekoniecznie :)
 Profil Relacje PM off  

Śladami Śladami "Gry o Tron" ⚔🎬 Czerwcowy Dubrownik za 803 PLN ✈️ + 🛌
Oblotówka po najlepszych zakątkach Malezji za 2805 PLN ☀️ Plażowanie 🏝 zabytki UNESCO 😍 i baseny infinity 💦 Oblotówka po najlepszych zakątkach Malezji za 2805 PLN ☀️ Plażowanie 🏝 zabytki UNESCO 😍 i baseny infinity 💦
#2 PostWysłany: 21 Paź 2013 17:26 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
jak po poznańsku, to pyra bar na strzeleckiej! zapiekanki, placki, pieczone ziemniaki, no generalnie w roli głównej PYRA :lol:
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Paź 2013 17:26 

platynowy
Nie przychodzi mi do głowy nic typowo wielkopolskiego, ale mam w Poznaniu kilka innych lokali, które śmiało polecam wszystkim.

Jeśli chcesz zjeść smacznie i niedrogo, to polecam albo Manekin (Naleśnikarnia), albo Stary Młyn (Pierogarnia). Wydawać by się mogło, że naleśnik, albo pieróg niczym nie mogą zaskoczyć, a tu niespodzianka. Jeśli chodzi o te drugie, to obowiązkowo spróbować trzeba pierogów z pieca.

Polecam też Da Luigi, knajpka jak sama nazwa wskazuje - typowo włoska. Przystępne ceny i jedzenie rzeczywiście jak we Włoszech. Jedyny minus jest taki, że lokal jest malutki, więc w weekend z miejscem może być ciężko.

Jeśli natomiast chciałbyś doświadczyć czegoś innego, to skieruj się do Dark Restaurant. Restauracja, gdzie jesz w całkowitych ciemnościach, a na dodatek nie wiesz co tak naprawdę jesz (na początku mówisz tylko czego nie jadasz, a reszta to już niespodzianka ). O tym, co już znajduje się w Twoim żołądku dowiadujesz się po posiłku. Dania są smaczne, jednak porcje niewielkie, lokal raczej warto polecić ze względu na fajną zabawę, a nie za wielką wyżerkę. Ceny dość wysokie, ale mimo wszystko warto.
(Mają też np. menu bizarre: owady, jądra, cuda-wianki ;))

Łączony post:
O właśnie, Pyra Bar obowiązkowo!!! Jak mogłam zapomnieć... ;)

I jeszcze ostatnia: Taj India, hinduska restauracja nad Jeziorem Maltańskim.

Koniec tego wyliczania, bo już zgłodniałam ;)

Ostatnio edytowany przez karpik 21 Paź 2013 17:34, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Paź 2013 17:33 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Manekin ma restauracje też w innych miastach. Ja miałam okazję odwiedzić 'filię' w Toruniu większą ekipą i trzeba przyznać, że jedzenie jest fantastyczne. Z tego co wiem, to poznański 'oddział' też jest świetny.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Paź 2013 20:25 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Pyra bar :D no nie mogę :) Skoro obowiązkowo, to zajdziemy :)

O Manekinie słyszałem właśnie toruńskim i może się skuszę skoro w Poznaniu też jest. No chyba że ktoś zapoda jakieś fantastyczne kameralne miejsce o którym mało kto wie i które przebija wszystko :)

Dzięki za sugestie do tej pory.

edit:
No i po weekendzie. Manekin niezły, ale jakoś specjalnie nie zachwycił. Potężny lokal, trochę jak fabryka naleśników. Mimo to generalnie polecam. Duży wybór, smaczne i długo się nie czeka.

Za to Pyra bar będę odwiedzał chyba za każdym razem tam. O poznańskich brudnych kluskach pamiętam od swojej babci - Poznaniaczki i mogłem tam ich wreszcie spróbować. Niebo w gębie! Dzięki ara jeszcze raz! Gzik też mają dobry :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Paź 2013 21:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja od siebie dodam pizzę Bar-a-Boo na Taczaka. Pizza z pieca opalanego drewnem. Pizza cieniutka - jednosobowa, ale ceny baaardzo przystępne 10-15zł max około 20 za najbardziej wypasioną ;) Na stronie reklamują się jako najbardziej włoska pizza po tej stronie Mediolanu i coś w tym jest ;)

Manekin i Pierogrania jak najbardziej też, choć Pierogarnia jest dla ludzi o mocnych nerwach. Trzeba zarezerwować więcej czasów, co w sumie tła turystów nie problem, ale na szybki obiad nie ma tam co liczyć. Za to jak już przyjdzie to jest ok, choć 4 lata temu przed zmianą właściciela było dużo lepiej, a pierogi dużo większe.

No i oczywiście słynne od tego roku lody na Kościelnej (Wytwórnia lodów tradycyjnych), choć idzie zima i nie wiadomo co tam będzie, bo to okienko przy chodniku i nie wiem czy przerobią na całoroczny obiekt czy nie, choć na FB coś o tym wspominali :)

#7 PostWysłany: 28 Paź 2013 21:23 

niebieski
A co sie stalo ze slynnymi pyzami(typu pampuch) z sosem mysliwskim? Toz pierogi, pizze, spaghetti i nalesniki sa wszedzie!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Paź 2013 14:53 

Loty: 29
Kilometry: 57 200
Ja byłam w Manekinie dwa razy i dwa razy czekałam dosyć długo, a wielu rzeczy z karty nie było.

Ostatnio za każdym razem odwiedzam "Ludwiku do rondla", kuchnia polska i żydowska, mają zestawy dnia (bodajże do 17stej) za 20 złotych: zupa + drugie danie + deser/wino. Są do wyboru trzy zupy i trzy drugie dania, ostatnio trafiłam na bitki wieprzowe w sosie kurkowym. Bardzo przyjemna atmosfera i obsługa. W jednej z uliczek odchodzących z Rynku, nie jestem w stanie powiedzieć w której :)

A z innych rzeczy, bardziej kawiarnianych, polecam Cacao Republikę - pyszne napoje w dobrych cenach (mrożona biała czekolada z czymś tam owocowym 11 zł), poza tym sympatycznie się siedzi na górze w oknie;) i ewentualnie droższą, bardziej znaną Zieloną werandę (w dwóch lokalizacjach).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Paź 2013 16:55 

Zbanowany
Bar mleczny "Przysmak" na ulicy Podgórnej. Smakowicie! tak, że uwielbiam tam wracać kiedy tylko mam czas lub okazję :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Kwi 2014 18:54 

Jakie jeszcze inne restauracje/kawiarnie? Zależy mi głównie na kultowych miejscach, które trzeba odwiedzić obowiązkowo.
Jak na razie zapisałem sobie - "Pyra Bar", ale co jeszcze polecacie? Weekendzik z panną się zbliża i warto zabłysnąć czymś ciekawym. :D
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Kwi 2014 19:19 

Zbanowany
Prawda jest taka, że przyjezdni zwykle idą na Stary Rynek i płacą kupę kasy za średnie jedzenie. Tymczasem poznaniacy jedzą na co dzień w:
a. http://www.piccolo.poznan.pl/
Spaghetti po bolońsku za 5,20 zł to chyba najczęściej sprzedawane danie w Poznaniu. I tak od lat.
b. http://poznan.wikia.com/wiki/Tylko_u_Nas
Zawsze jest tam taki tłok, że kolejka wychodzi na zewnątrz. Tłok powodują nie turyści, ale głównie miejscowi, którzy wracają tam jak bumerang. Polecam zestaw kotlet schabowy + ziemniaki + surówki za 15 zł. Rewelacja!
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Kwi 2014 19:42 

Jeśli chodzi o kawiarnie to koniecznie CaCao Republika na Zamkowej, blisko Starego Rynku. A tam koniecznie tarta malinowa!
 PM off  

#13 PostWysłany: 22 Kwi 2014 19:57 

niebieski
To ja dorzucę od siebie (oprócz wyżej wymienionych restauracji, które również polecam) restaurację Warung Bali. Jest to knajpa indonezyjska, jedzenie smaczne ale nie koniecznie super tanie.

Co do restauracji niedrogich a konkretnych to polecam Chatkę Babuni. Mieści się zaraz przy Starym Rynku. Ceny przystępne a porcje spore.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Kwi 2014 21:49 
Awatar użytkownika

Loty: 601
Kilometry: 686 519
niebieski
Jako "tutejszy" to mogę polecić:
Bar-a-Boo - włoska kuchnia na Taczaka, ale są spore kolejki,
Friendly Food - kuchnia bezglutenowa, też na Taczaka
Fiszka - kolejny na Taczaka :p z dobrą rybką,
Pyra Bar - pyry w różnych kombinacjach,
budka, czy Teatralnym to po prostu już tradycja :)
Manekin i Święta Krowa to także fajne miejsca, blisko Półwiejskiej.

A jak przyjeżdżają goście z zagranicy to chcą iść w tylko jedno miejsce: Bar mleczny na Podgórnej - na super pyzy w sosie :D

Ostatnio szał jest w Poznaniu na lody z ulicy Kościelnej - Wytwórnia Lodów Tradycyjnych. Czasami po lody trzeba stać w kolejce po... 30-40 minut i więcej!
Babska_Robinsonada lubi ten post.
Babska_Robinsonada uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 22 Kwi 2014 22:27 

To ja dorzucam restaurację "Domowe smaki" idąc od św. Marcina do (ex) pks po prawej stronie Ratajczaka
http://www.restauracje-poznan.com/pl/menu-restauracji.html
Na jedzenie trzeba przeznaczyć około godziny, smacznie, ceny ok - lunch z zupą 14 zł, wnętrze (góra + piwnica) może nie zachwyca, ale jem tam czasami od kilku lat i mogę polecić.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Maj 2014 12:36 

Dzięki, dzięki!

Do odwiedzenia:
- Tylko u nas
- Pyra bar
- Chatka babuni
- Budka za teatralnym
- Cacao republika

Mam nadzieję, że przez trzy dni dam radę odwiedzić te miejsca. Oczywiście w dalszym ciągu czekam na coś ciekawego. W Poznaniu będę 30.05-01.06, jak wrócę to napiszę swoje opinie o tych miejscach. :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Maj 2014 13:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Również polecam "Pyra Bar". Blisko Starego Rynku jest :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Maj 2014 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 170 743
niebieski
Czy Pyra Bar na Strzeleckiej i Kraszewskiego to ta sama siec? Na stronie Pyra Baru jest adres tylko na Strzeleckiej, ale na necie widze ze taki lokal jest tez na Kraszewskiego..

#19 PostWysłany: 24 Maj 2014 10:55 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 82 783
srebrny
gixera napisał(a):
Czy Pyra Bar na Strzeleckiej i Kraszewskiego to ta sama siec? Na stronie Pyra Baru jest adres tylko na Strzeleckiej, ale na necie widze ze taki lokal jest tez na Kraszewskiego..

Tak, ten na Jeżycach miał otwarcie z miesiąc temu.

#20 PostWysłany: 24 Maj 2014 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 170 743
niebieski
Dzieki, ten na Kraszewskiego bardziej mi jest po drodze, mam nadzieje ze jedzenie bedzie tak samo dobre jak zachwalacie :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości