Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 277 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 08 Cze 2025 23:39 

Zgadza się, ostatnio leciałam do FRA i z płyty autobusem jechaliśmy do gate przylotowego. Czy bagaże też są sprawdzane podręczne ? Czy tylko kontrola paszportowa ?

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 08 Cze 2025 23:45, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#262 PostWysłany: 09 Cze 2025 07:39 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
FRA jest takim dziwnym lotniskiem, że raz nawet mimo lotu Schengen-Schengen miałem kontrolę bagażu. Chociaż przeważnie jej nie ma :)
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 06 Lip 2025 20:44 

srebrny
xyrxis napisał(a):
Czy obecnie mając wielogodzinną przesiadkę we FRA na T1 jest możliwość przedostać się do T2 do któregoś saloniku na PP? Czy kolejka lotniskowa działa po stronie airside? Domyślam się, że jeśli landside to security może mnie nie wpuścić do T2 z boardingpassem na lot z T1?
Znam LuxxLounge w T1 już na wylot i chciałem przetestować coś innego.

Złota łopata?
Dzisiaj majac BP na terminal 1 (odlot z bramki Z a przylot tez na T1 - bramki A), bez problemu mnie wpuściło na terminal 2 (bramki D). Potem jak wróciłem na terminal 1 na swoj lot to bramka automatyczna nie chciala puscic, po podejsciu do pracownika tylko spytal czy bylem juz w srodku i po potwierdzeniu wpuscil bez dodatkowych pytan.
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#264 PostWysłany: 24 Lip 2025 21:23 

Witajcie, po zmianach rozkładów mam obecnie na 31 stycznia 2026 55 min na przesiadkę we Frankfurcie - loty (LH/LH/SQ) KRK-FRA-SIN-MNL. Już raz zmieniałem, bo powrót CEB-SIN-FRA-KRK trzeba było zmienić na inny dzień, to mi akurat pasowało, a w tę stronę musieli zmienić zamiast MUC przesiadka w FRA. Ale te 55 min nie daje mi spokoju. Próbowałem coś zmienić na polskiej i niemieckiej (anglojęzycznej) infolinii, ale twierdzą, że nie mogą zmienić lotów, bo ostatno odcinek realizowany przez Singapore Airlines nie można zmienić na loty LH/LX/OS + Thai/Cathay itp przez Hongkong lub Bankok. Jak wam się wydaje, jeśli nie będzie mgły w Krakowie (zdarza się), czy bagaż zdąży polecieć z nami? Bo przejście przez kontrolę paszportową w FRA w ciągu 30-40 minut już wiele razy się udało, więc co do tego, przy braku opóźnienia jestem optymistą. Bagaż raz też miałem załadowany przy przesiadce 45 min. Jakie są wasze typy, bagaż zdąży czy nie zdązy? Jeśli nie, to wyślą mi go potem na inne wyspy Filipin? (następnego dnia lecimy na Boracay, potem El Nido, trzy dni później Panglao i na koniec Cebu.) Może jednak jeszcze pomieszają w rozkładzie i będę spokojniejszy. Jakieś uwagi?
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 24 Lip 2025 21:28 

HON fly4free
Nie mamy szklanej kuli.
55 minut we FRA wystarczy, choć nie zostawia zapasu na ewentualne opóźnienia.
Nie zdążysz, to ci zmienią na inne loty i dolecisz najwyżej z opóźnieniem
Co do bagażu - najlepiej przy skomplikowanych trasach latać po prostu z podręcznym, w którym można spokojnie mieć parę kg więcej (rzadko ktoś waży w tradycyjnych liniach) - pranie na miejscu za grosze, po cholerę się użerać z wielkim bagażem?
Jak zgubią - to będą wysyłać, ale im bardziej poszatkowana trasa tym większe ryzyko, że będzie problem z jego odebraniem.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#266 PostWysłany: 24 Lip 2025 21:32 

Słyszałem, że łatwiej samemu zdążyć, niż żeby bagaż zdążył. Ktoś to przerabiał we FRA przy podobnej przesiadce?
@marek2011
Może faktycznie spakować się głównie w podręczny? Po Europie tak latamy latem, ale do Azji chcieliśmy wziąć płetwy, maski i parę innych fantów.
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 24 Lip 2025 22:00 

HON fly4free
To pytanie o formę spędzania czasu: jeśli zamierzacie nurkować czy tam snurkować codziennie to pewnie lepiej mieć własny sprzęt. Jak raz czy dwa razy w trakcie wyjazdu, to można wypożyczyć na miejscu. Albo zabrać tylko maski, a płetwy pożyczać itp.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#268 PostWysłany: 24 Lip 2025 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
U mnie ostatnio przy przesiadce we fra 1:00h bagaż zdążył bez problemu.
Innym razem przy długiej przesiadce kapitan miał zły dzień i nie załadowali całego kontenera, wszystko doleciało dzień później.

Może po prostu podzielić rzeczy i kilka ważnych zabrać jednak w podręczny oprócz rejestrowanego?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#269 PostWysłany: 08 Sie 2025 15:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Taki nietypowy case - LH sprzedaje bilety łączone autobus + lot. Układ godzinowy rozumiem że ma skalkulowany, że pasażer powinien zdążyć, niemniej - biorąc pod uwagę, że trzeba sie udać na kontrolę bezpieczeństwa, która z tego co pamiętam potrafiła się kiedyś nieźle zapychać - nurtuje mnie pytanie czy jest ryzyko, że nie zdążę na lot w podanym niżej przykładzie z przesiadką 1h 10m?
Załącznik:
FRA przesiadka z autobusu.png
FRA przesiadka z autobusu.png [ 35.33 KiB | Obejrzany 927 razy ]

Może ktoś już przerabiał takie połączenie i podzieli się doświadczeniem?

#270 PostWysłany: 08 Sie 2025 15:12 

złoty
W zeszłym roku był zastępczy autobus za pociąg i od wyjścia z autobusu do gate'u to zeszło w miarę szybko, ale bardziej bym się martwił o staumacherów i opóźnienie autobusu na tej trasie.
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 08 Sie 2025 16:48 

niebieski
@Kashpir
Przy dojeździe na lotnisko takim autobusem Lufthansa Express Bus (czy też pociągiem Express Rail oraz Rail&Fly) można skorzystać z fasttracka (na pewno to działa we FRA, przetestowane z pociągiem).

https://www.lufthansa.com/pl/pl/lufthan ... #frankfurt

Załączniki:
fra_ft.jpg
fra_ft.jpg [ 129.7 KiB | Obejrzany 889 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#272 PostWysłany: 24 Sie 2025 18:54 

srebrny
bepa22 napisał(a):
Złota łopata?
Dzisiaj majac BP na terminal 1 (odlot z bramki Z a przylot tez na T1 - bramki A), bez problemu mnie wpuściło na terminal 2 (bramki D). Potem jak wróciłem na terminal 1 na swoj lot to bramka automatyczna nie chciala puscic, po podejsciu do pracownika tylko spytal czy bylem juz w srodku i po potwierdzeniu wpuscil bez dodatkowych pytan.

To jeszcze w uzupełnieniu - dzisiaj testowane.
BP na odlot z T1 wpuści na T2 ale tylko na taką część na jaką jest BP.
Tj non-shengen BP T1 tylko mnie puszczał na pięterko w T2. Na dół czyli shengen wpuścić nie chciał.
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 07 Wrz 2025 20:26 

Mam lot MLA-FRA-WRO. To prawda, że nieraz we FRA pomimo lotu schengen-schengen trzeba przejść kontrolę bezpieczeństwa? W MLA nie ma limitu 100ml na płyny więc możliwe że we FRA trzeba będzie wyrzucić te >100ml? Chciałem zabrać jakieś wina z Malty, ale chyba nie ma co ryzykować jeżeli to prawda?
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 07 Wrz 2025 20:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak, LOT lata z bramki za kontrolą bezpieczeństwa, LH-LH pewnie na ogół bez kontroli, ale da się wkopać.
 Profil Relacje PM off
Retuos lubi ten post.

#275 PostWysłany: 07 Wrz 2025 21:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziś z normalnego B.
Był okres kiedy używano C1, ostatnio nie zauważyłem żeby była używana
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 07 Wrz 2025 21:29 

MLA->FRA mam Lufthansą, a FRA->WRO Air Dolomiti, ale chyba i tak nie będę ryzykował :lol:
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 07 Wrz 2025 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Zerknij sobie na tablicę przylotów i odlotów FRA, najprawdopodobniej będą to odloty/przyloty z A lub B. W takim przypadku nie będzie kontroli.
 Profil Relacje PM off
Retuos lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 277 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość