Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 21 Paź 2016 12:31 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
samo wszystko wyjdzi :D w PPS pewnie rzeka i szybko spadaj do el nido. tam zrob tour ABCD. jak nie masz czasu to zrezygnuj z A- zawsze najwiecej ludzi tam jest bo kazdy zaczyna od A. :D . ja bylem na wszystkich i kazdy jest fajny.

ja lece w grudniu do Coron - 3 dni nurkowanie i jakis tour po wyspach.
 Relacje PM off  

#62 PostWysłany: 21 Paź 2016 16:41 

Loty: 63
Kilometry: 123 130
A nam bardzo podobało się w Port Barton - spokojnie ładniejsze rafy niż w El Nido, można z żółwiami popływać taniej o 100%, i bardzo spokojnie - co kto woli oczywiście. El Nido też warte oczywiście odwiedzenia, ale zupełnie inne doznania.
 Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 21 Paź 2016 16:53 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Port barton super. i po drodze do el nido. spokojny klimacik
 Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 20 Lis 2016 16:26 

Cześć.
W lutym lecę z dziewczyną na Filipiny. Nie mamy konkretnego planu, ale chcemy zobaczyć jakieś miejsca inne niż zwykłe ;)
Będziemy mieli 3 tygodnie, lądujemy w Manili i myśleliśmy żeby od razu kierować się na Palawan. Miejsc i opisów jest tak dużo w internecie, że już nie wiemy w sumie gdzie naprawdę warto pojechać. Napisałbyś kilka miejsc wartych odwiedzenia?
Dla ścisłości wyjazd będzie niskobudżetowy planujemy zabrać namiot, spać w miejscach zupełnie dzikich. Nie wiemy jeszcze jak z transportem, co będzie najlepszym rozwiązaniem stop czy może wypożyczenie skutera...
Dzięki za każdą wskazówkę :)
 Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 20 Lis 2016 17:35 
Awatar użytkownika

srebrny
na pewno warto na Palawan
dzikie miejsca do spania to tez Bagong Silang , Navotas oraz Tondo
nie będziecie rozczarowani

kliknij pomógł
 Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 21 Lis 2016 02:30 

mackam napisał(a):
Cześć.
W lutym lecę z dziewczyną na Filipiny. Nie mamy konkretnego planu, ale chcemy zobaczyć jakieś miejsca inne niż zwykłe ;)
Będziemy mieli 3 tygodnie, lądujemy w Manili i myśleliśmy żeby od razu kierować się na Palawan. Miejsc i opisów jest tak dużo w internecie, że już nie wiemy w sumie gdzie naprawdę warto pojechać. Napisałbyś kilka miejsc wartych odwiedzenia?
Dla ścisłości wyjazd będzie niskobudżetowy planujemy zabrać namiot, spać w miejscach zupełnie dzikich. Nie wiemy jeszcze jak z transportem, co będzie najlepszym rozwiązaniem stop czy może wypożyczenie skutera...
Dzięki za każdą wskazówkę :)

Podaj swoj mail,poniewaz forum rzadzi sie swoimi prawami i trzeba miec 5 postow , aby napisac wiadomosc prywatna:)
Filipinczycy sa bardzo pomocni,pomijam miejsca gdzie jest duzo turystow(sa tez bardzo pomocni ale w wiekszosci przypadkow za pieniadze)takze opcja ze stopem jest jak najbardziej na plus.
Sam zwiedzilem caly Palawan korzystajac mniej wiecej z tej opcji...tzn nie lapalem stopa -ludzie sami zatrzymywali sie i mnie podwozili.
Macie troche za malo czasu na takie wedrowki bo 3 tygodnie bardzo szybko zleca.Jednak mozecie zwiedzic np.od poczatku zaczynajac od puerto dotrzec do taytay i z tego miasta wziac busa do el nido za 100 peso.
Sa bardzo fajne widoki pod warunkiem ze nie straszne jest Wam pokonywanie okolo 50 km z buta:)
Na co sie trzeba wystrzegac to przemeczenie organizmu,zlapiecie chorobe zwana pigsa i po wycieczce...
Bron Boze nie zabierac nic ze soba:P , chyba ze jestescie bardzo przywiazani do tego namiotu.lub czegos innego.
Tutaj mozecie kupic dobry wojskowy hamak z moskitera za cene 40 pln(z lotniska jakies 10 minut z buta jest strefa wojskowa i maja tam rozne takie rzeczy....nawet buty o rozmiarze 46...:)
 Relacje PM off
mackam lubi ten post.

#67 PostWysłany: 13 Gru 2016 22:36 

Hej,

w lutym wybieram się na 13 dni do Filipin, w związku z czym jestem na etapie planowania podróży. Będę wdzięczny za ew. wskazówki / korekty do mojego planu oraz dodatkowe informacje, które mogą przydać mi się już na miejscu (głównie dotyczące logistyki). Jestem już po lekturze wszystkich relacji na F4F, LP, wikitravel i innych. Głównie nastawiamy się na odpoczynek - island hopping, snorkowanie, wodosopady, plażowanie itp.

1 dzień: Przylot o 11:00 do Manilli, o 13:45 lot z Manilli do PP (ten lot nie jest jeszcze kupiony). O 15:10 przylot do PP i stamtąd do Port Barton (czy tylko prywatny minivan wchodzi w grę? jest jakiś publiczny autobus? jakiego kosztu się spodziewać? wszystkie wskazówki będą cenne)
2 dzień: Port Barton (co tutaj najbardziej polecacie? czy lepiej zrezygnować i 1 dnia od razu jechać do El Nido i tym samym wydłużyć sobie pobyt w El Nido z 3,5 dnia do 5 dni?)
3 dzień: przejazd z Port Barton do El Nido (pytanie dot. transportu jw.)
4 - 6 dzień: El Nido - island hopping
7 dzień: prom z El Nido do Coron
8 - 10 dzień: Coron - island hopping
11 dzień: lot do Boracay (Busuanga -> Caticlan)
12 - 13 dzień: Boracay
14 dzień: lot z Caticlan do Manilli i wylot do domu

Dzięki!
 Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 13 Gru 2016 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 312
Kilometry: 697 754
niebieski
Na dzień dzisiejszy nie ma lotu bezpośredniego o 13.45 z Manili do Puerto Princesy. Weż to pod uwagę.

Image
 Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 13 Gru 2016 23:31 

W lutym jest taki lot (załączam zdjęcie z systemu rezerwacyjnego Air Asia)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 13 Gru 2016 23:41 
Awatar użytkownika

Loty: 312
Kilometry: 697 754
niebieski
OK Patrzyłem na Cebu Pacific . Pozdrawiam i miłego plażingu

Image
 Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 14 Gru 2016 00:21 

Loty: 144
Kilometry: 288 798
niebieski
A lot z Coron na Boracay to chyba też przez Manilę?
Mam bardzo podobny plan na styczeń. Tylko bez Boracay.
Manila - Puerto Princessa - El Nido - Coron - Manila.
Za radami forumowiczów, żeby ograniczyć się tylko do Palawanu i nie tracić dni na latanie między wyspami - chodzi nie tylko o loty ale i czas dojazdów na lotniska.
Potem trochę się żachnąłem, że może będzie nudno - tylko plaże, chillout, bez zwiedzania, wyraków, tarasów ryżowych.
I kupiłem loty Manila - Bohol - Manila.
Ale żeby upchnąć Bohol i jakoś wykorzystać te loty, które mam, musiałbym znowu coś dokupować, z jakiegoś lotu i noclegu zrezygnować, znowu planować totalnie od zera.
Chyba sobie daruję ten Bohol jednak i zostanę przy samym Palawanie.
Jedziemy w piątkę, mamy nadzieję na island hopping łódkami tylko dla nas bez wycieczek...

#72 PostWysłany: 14 Gru 2016 00:57 

Tak, przez Manile ale licząc przesiadkę lot trwa tylko 3h przy czym lotnisko Caticlan jest 7-10km od hoteli i guesthousów w Boracay więc liczę, że o 14 tego dnia będę już na White Beach :)
 Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 14 Gru 2016 01:40 

niebieski
mikolaj99 napisał(a):

1. Przylot o 11:00 do Manilli, o 13:45 lot z Manilli do PP

juz punkt 1 moim zdaniem wyglada slabo, nie napisales co prawda czym lecisz do Manili ale zakladajac ze bedziesz o czasie:

wyjscie z samolotu, oczekiwanie na bagaze i kontrola paszportowa nieco potrwaja, potem pewnie bedziesz musial zmienic terminal - pewnie czytales ze lotnisko MNL delikatnie mowiac do najprostszych logistycznie nie nalezy :D to wszystko zajmie ci CZAS - wez to pod uwage, szkoda zaczynac wakacje od stresu na lotnisku MNL.

kup lot do PP na pozniejsza godzine, do El Nido dojedziesz z lotniska w PP bez problemu nawet wieczorem albo wykonaj nocleg w PP i dalej ruszaj rankiem - w PP nie ma nic ciekawego ale jak na Filipiny to miasto daje rade ;)

:mrgreen: i pamietaj - podstawowa zasada podrozowania na Filipinach - wszystkie srodki transportu sie SPOZNIAJA :mrgreen:
 Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 14 Gru 2016 08:06 
Awatar użytkownika

niebieski
14 dzień: lot z Caticlan do Manili i wylot do domu

dobra rada - nie ryzykuj bo się możesz grubo przejechać.
ja z Boracay do Manilii miałem obsuwe całodzienną tj. zamiast wylecieć po 8 wyleciałem po 18 i jest to normą.
dzień wcześniej do Manili
 Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 14 Gru 2016 09:05 

Loty: 144
Kilometry: 288 798
niebieski
@‌maarcin1938‌
ale wszystkie loty z tego dnia były opóźnione do wieczora?
Też mam zarezerwowany lot do Manili z Coron na 7.50, a wylot z Manili o 17.50.
W międzyczasie są jeszcze bodaj dwa inne loty, więc zapas czasowy wydaje się bezpieczny.
No chyba, że to wszystko lata jeden samolot...

#76 PostWysłany: 14 Gru 2016 09:22 
Awatar użytkownika

niebieski
w zasadzie akurat tego dnia żaden samolot nie wyleciał z lotniska catical, wszystkich transportowali do Kalibo a tam musieliśmy czekać na samoloty które dopiero przylecą po nas z Manili, wiec zeszło do wieczora.

następnego dnia na pokładzie samolotu z Manili do Dubaju nie pojawiło się 17 osób. być może to też osoby które zaplanowały powrót z wysep tego samego dnia i się rozczarowały koczując gdzieś na filipińskich lotniskach ?
tak tylko sobie dopowiedzałem :D
 Relacje PM off
iwcok lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#77 PostWysłany: 14 Gru 2016 09:50 

radzio666 napisał(a):
mikolaj99 napisał(a):

1. Przylot o 11:00 do Manilli, o 13:45 lot z Manilli do PP

Tu może być problem.
Nie wiem czym przylatujesz do Manili, jeśli Cebu Pacific, to kolejny lot również wybierz tą samą linią. W przypadku opóźnienia pierwszego lotu i niemożliwości zdążenia na zaplanowany dalszy lot, powinni Cię przebookować bez problemu na najbliższy dostępny lot do PP. Oczywiście nie maja takiego obowiązku, ale z relacji tu na forum wiadomo, że Cebu idzie zwykle na rękę.
Jeśli natomiast masz różne linie, to weź większy zapas bo wtedy po prostu stracisz połączenie. Nawet gdyby i tak nie było opóźnień (a zwykle są) to i tak będziesz się stresował niepotrzebnie.

Ja bym wziął ostatni lot do PP tego dnia i zaplanował nocleg w PP. I z rana ruszył dalej. PP do spore miasto, mają supermarket, można to wykorzystać i zrobić zakupy na El Nido.

#78 PostWysłany: 14 Gru 2016 11:50 

Dzięki za ostrzeżenie. Ten lot mam China Eastern z Guangzhou (Chiny): odległość nie jest duża (lot trwa tylko 2:25h) oraz jest to prawdopodobnie pierwszy lot tego samolotu tego dnia więc zakładam, że nie powinno być opóźnień. Zgodnie ze stroną internetową lotniska przejście z Terminala 1 do Terminala 4 powinno zająć do 30 min - gdy się będę śpieszył pewnie 20 min. Zakładając brak opóźnień, 30min oczekiwanie na bagaż oraz 20 min przejścia między terminalami zostaje mi prawie 2h przed wylotem do PP.

Koniecznie chciałbym pierwszego dnia dojechać już "gdzieś" - czy to do Port Barton czy El Nido. Tak jak napisałem przy opisie 2 dnia wyjazdu moglibyście dać mi wskazówki jak najłatwiej i w rozsądnej cenie dostać się do Port Barton i czy warto na 1,5 dnia czy lepiej od razu do El Nido?

Zrobiłem dość szeroki research możliwości noclegowych w El Nido i wygląda to średnio pod względem stosunku cena/ jakość. W Port Barton znalazłem super domek na plaży, na który nie mógłbym sobie pozwolić w El Nido, dlatego skłania mnie to ku spędzeniu 2 nocy w Port Barton i 4 w El Nido zamiast odpowiednio 0 i 6.
 Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 14 Gru 2016 13:23 

niebieski
mikolaj99 napisał(a):

Zgodnie ze stroną internetową lotniska przejście z Terminala 1 do Terminala 4 powinno zająć do 30 min - gdy się będę śpieszył pewnie 20 min.

w przypadku lotniska MNL transfer oznacza nie przejscie ale przejazd autobusem - nie przyspieszysz tego w zaden sposob a wrecz przeciwnie - przy dluzszym oczekiwaniu na autobus transfer moze trwac znacznie dluzej niz podane 30 min
 Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 14 Gru 2016 13:39 

mikolaj99 napisał(a):
Dzięki za ostrzeżenie. Ten lot mam China Eastern z Guangzhou (Chiny): odległość nie jest duża (lot trwa tylko 2:25h) oraz jest to prawdopodobnie pierwszy lot tego samolotu tego dnia więc zakładam, że nie powinno być opóźnień.

Gdy ja leciałem do MNL to oprócz tego, że sam lot wystartował z opóźnieniem, to dodatkowo jeszcze ponad godzinę krążyliśmy nad lotniskiem przed wylądowaniem bo było mega zagęszczenie lotów. Więc opóźnienia są niezależne od linii lotniczych. Rób jak uważasz, ale ja osobiście uważam że szkoda nerwów na tak krótką przesiadkę, to mają być w końcu wakacje.

[ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości