Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 267 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 28 Lip 2013 19:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Hmm? Ale przecież pół dnia będziesz czekał w kolejce do Luwru czy Wieży Eiffla... :o jest sezon + niedziela. Plan na 3 dni to jest, poza sezonem ;)

City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎 City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎
🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️ 🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️
#142 PostWysłany: 28 Lip 2013 20:03 
Awatar użytkownika

miki3475 napisał(a):
Hmm? Ale przecież pół dnia będziesz czekał w kolejce do Luwru czy Wieży Eiffla... :o jest sezon + niedziela. Plan na 3 dni to jest, poza sezonem ;)

Jutro o 8:30 wybiorę się na Luwr, może uda mi się dostać przed 11.
Zjem coś i lecę na Pola Elizejskie.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 28 Lip 2013 20:37 

niebieski
BBarwik napisał(a):
miki3475 napisał(a):

Jutro o 8:30 wybiorę się na Luwr, może uda mi się dostać przed 11.
Zjem coś i lecę na Pola Elizejskie.

Pewnie będę mało oryginalny, ale wielokrotnie przekonałem się, że "planowanie jest wszystkim" ;-) a na pewno oszczędza czas; bilety zarówno do Luwru, jak i na Wieżę można było kupić przez Internet, bez kolejki ;-)
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 28 Lip 2013 21:30 

niebieski
Wystarczy wejść do Luwru wejściem gdzie nie ma kolejki (np. nie piramidą, tylko bezpośrednio z metra), BBarwik nie ma 26 lat, więc są wielkie szanse na to, że wystarczy jak pokaże przy kontroli biletów do muzeum dowód osobisty (z tego co pamiętam w Luwrze nie wymagają pobierania darmowych wejściówek w kasach).
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 29 Lip 2013 00:37 
Awatar użytkownika

mikerus napisał(a):
Wystarczy wejść do Luwru wejściem gdzie nie ma kolejki (np. nie piramidą, tylko bezpośrednio z metra), BBarwik nie ma 26 lat, więc są wielkie szanse na to, że wystarczy jak pokaże przy kontroli biletów do muzeum dowód osobisty (z tego co pamiętam w Luwrze nie wymagają pobierania darmowych wejściówek w kasach).

Dzięki za info, mam nadzieje że się przyda.
Dziś byłem w kilku ciekawych miejscach, zobaczycie we Vlogu.
Image

I jeszcze taka specjalna zapowiedź, jak się Wam spodoba to jeszcze na fejsa wrzucę (niepubliczna póki co):

Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 29 Lip 2013 08:26 

BBarwik napisał(a):
mikerus napisał(a):

Dzięki za info, mam nadzieje że się przyda.

Byłem w zeszłym roku w Luwrze i rzeczywiście omijasz wszystkie kolejki (przez piramide tez jest osobne wejście dla ludzi już z biletami) i wchodząc do poszczególnych części tylko pokazujesz dowód strażnikom.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 29 Lip 2013 17:28 
Awatar użytkownika

mikerus, mmateoo - Dzięki wielkie, sprawdziło się. Wszedłem od metra, bez kolejki, a potem prosto do każdej sali i pokazywałem tylko dowód :)
Żadnych kolejek, wszystko za darmo, a personel nawet po polsku mi powiedział "do widzenia, papa" :)

Swoją drogą, 4h chodzenia, setki zdjęć, a nawet pewnie 1/4 nie udało mi się zwiedzić. Miejsce niesamowite, chętnie bym tam został do wieczora, ale musiałem się wycofać ponieważ zaczęła mnie strasznie boleć prawa noga i ledwo wróciłem do hotelu z powodu bólu. Teraz wypoczywam, wieczorem jeszcze idę na Pole Marsowe, La Defense i może pokaże jak wygląda DisneyLand z zew.

Zwiedzając muzeum dużo myślałem, zastanawia mnie czy Ci ludzie przechodzący obok tych obrazów mają jakieś refleksje z nimi związane czy tylko chwile popatrzą i idą dalej. Ja co prawda też przy większości tylko przechodziłem, ale co jakiś czas usiadłem sobie na kilka minut i podziwiałem dłużej jakieś obrazy jak mnie się spodobały, rozmyślałem też nawet czasem o nich. Zazwyczaj tam gdzie się zatrzymywałem nie było tłumów (a np. dostanie się przed Mona Lise to już nie taka prosta sprawa, tłumy straszne). Właśnie ciekawi mnie jak np. Azjaci (ich tam najwięcej) reagują na tak ważne elementy kultury, głównie Europejskiej, czy mają jakieś głębsze refleksje na ich temat, czy tylko robią zdjęcie (często tabletem, jak to żałośnie wygląda jak takim 10" kolosem robi się zdjęcie) że tam byli i idą dalej.
Niesamowite miejsce :-)

Image
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 29 Lip 2013 18:11 

Jak tak wspomniałeś o tych refleksjach, to przypomniały mi się darmowe przewodniki po niektórych miejscach w Europie: https://itunes.apple.com/us/podcast/par ... d129700138 . Niestety tylko na urządzenia apple (chociaż może na swojej stronie udostępnia w innej formie). Czasem można się właśnie dowiedzieć czegoś ciekawego o danym obrazie/zabytku. Taka alternatywa dla audio guidów do wypożyczenia.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 29 Lip 2013 19:30 
Awatar użytkownika

BBarwik napisał(a):
Właśnie ciekawi mnie jak np. Azjaci (ich tam najwięcej) reagują na tak ważne elementy kultury, głównie Europejskiej, czy mają jakieś głębsze refleksje na ich temat, czy tylko robią zdjęcie (często tabletem, jak to żałośnie wygląda jak takim 10" kolosem robi się zdjęcie) że tam byli i idą dalej.
Niesamowite miejsce :-)

Podobno Azjaci robią tysiące fotek z wyjazdów i dopiero po przyjeździe do domu jak zaczynają je oglądać to wtedy rozmyślają nad tym wszystkim jak to kiedyś było itp itd ;)

A co do Paryża warto wjechać na wieże Montparnasse, z niej widać całą panoramę miasta z wieżą Eiffla w roli głównej. Znajduje się tam również centrum handlowe jakbyś chciał się ochłodzić czy zrobić zakupy. Jeśli ci starczy czasu pojedź do Wersalu wstęp za free i dostaniesz jeszcze audio przewodnika po polsku :)

Pozdrawiam

#150 PostWysłany: 29 Lip 2013 20:08 

niebieski
Ja byłem w Luwrze w marcu i udało się mi zrobić zdjęcie, na którym widać tylko mnie i Mona Lisę, co prawda trochę z boku, ale jednak bez żadnego Japończyka w tle :D

#151 PostWysłany: 29 Lip 2013 20:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do Japończyków to może się wydawać, że cały czas chodzą z aparatem i jedyne co robią to zdjęcia. Może to i prawda, ale dla nich wszystko jest inne. Kultura europejska jest czymś zupełnie nieznanym, więc nawet zwykły budynek czy pierwszy lepszy obraz ich fascynuje swoją "innością". Podobnie jak Europejczycy jadą do Azji - nas też wszystko zaskakuje i korzystamy dużo częściej z aparatu niż na zwykłych podróżach po Europie. Z drugiej jednak strony, jak byłem w HK to każdy kto wychodził na miasto z dziewczyną do restauracji brał aparat :D

Bartku, zwiedzaj swoim tempem. Nie ma sensu, żebyś robił sobie listy co warto zwiedzić i koniecznie się tego trzymać. Warto wiedzieć co i jak mniej więcej, ale gdy jesteśmy zmęczeni to czasem dobrze jest wyluzować, znaleźć fajne miejsce i odpocząć. Także nie ma co się tłumaczyć ;)

#152 PostWysłany: 30 Lip 2013 00:57 
Awatar użytkownika

kleyo napisał(a):
Ja byłem w Luwrze w marcu i udało się mi zrobić zdjęcie, na którym widać tylko mnie i Mona Lisę, co prawda trochę z boku, ale jednak bez żadnego Japończyka w tle :D

Spokojnie - dałem celowo zdjęcie z tłumem, mam też z bliska :)
Image

Dziś odwiedziłem Plac Marsowy, ponownie Wieże (mam 45 miniaturowych wież w torbie od czarnych), Luwr, La Defense.
Będzie fajny ok 10 min. materiał z ostatnich dwóch dni, poskładam go w Brukseli.
Nie mam biletu na jutro do Brukselii bo gość nie chciał mi zrobić rezerwacji na dworcu bez pokazania biletu interrail. Tylko że pociąg do niej kursuje co 30 min tak więc liczę że uda mi się trafić na jakieś wolne miejsce, aż się dziwie że to nie regionalny :P

Image
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 30 Lip 2013 13:07 
Awatar użytkownika

Jestem właśnie w pociągu do Brukseli.
Z kupnem biletu nie było rano problemów, tylko że rezerwacja miejsca kosztowała aż 30 euro!.
Ale poza tym pociąg pierwsza klasa, mimo że jestem w drugiej :D
Nawet jest wifi w środku, jedyny problem w tym że nie działa i muszę korzystać z neta przez telefon.

280 km/h! To się nazywa podróżowanie :)
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 30 Lip 2013 13:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
BBarwik napisał(a):
Z kupnem biletu nie było rano problemów, tylko że rezerwacja miejsca kosztowała aż 30 euro!.
Nawet jest wifi w środku, jedyny problem w tym że nie działa i muszę korzystać z neta przez telefon.

dlatego nie warto marnować 1 dnia przejazdu na thalysa, bo bez IR i w nieciężkiej do upolowania promocyjnej taryfie zapłaciłbyś tyle samo. jedyny plus to elastyczność.
tak właśnie wczoraj się zastanawiałem cóż to za regionalny pociąg miałby Cie wieźć do brukseli... :D

#155 PostWysłany: 30 Lip 2013 13:27 
Awatar użytkownika

namteH napisał(a):
BBarwik napisał(a):

dlatego nie warto marnować 1 dnia przejazdu na thalysa, bo bez IR i w nieciężkiej do upolowania promocyjnej taryfie zapłaciłbyś tyle samo. jedyny plus to elastyczność.
tak właśnie wczoraj się zastanawiałem cóż to za regionalny pociąg miałby Cie wieźć do brukseli... :D

Mam jeszcze 3 dni w zapasie, wystarczy, a może nawet zostanie bo zapowiada się że po Amsterdamie jadę prosto do Berlina.
Jeździ co chwila do Brukseli tak więc się dziwiłem że to nie jest regionalny, teraz już wiem co to za Pociąg :P
Ciekawi mnie jak wygląda pierwsza klasa, podczas gry druga jest jak u nas pierwsza hmm...

Image

Ostatnio edytowany przez BBarwik, 30 Lip 2013 13:44, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 30 Lip 2013 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
niebieski
namteH napisał(a):
BBarwik napisał(a):

kupujac odpowiednio wczesniej to i za 22e mozna pojechac i to bez IR ;)

megabusem pewnie taniej ale tez troszke dluzej

#157 PostWysłany: 30 Lip 2013 13:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
!jotodupca! napisał(a):
taniej by Cie wyszło megabusem...

i ponad 3 razy wolniej :D

P.S.
już nie przynudzaj...

#158 PostWysłany: 30 Lip 2013 15:26 
Awatar użytkownika

Nie chciałoby mi się megabusem.
Połączenie mają ekstra, żadnych przystanków po drodze, prosto z Paryża do Brukseli, cały czas 250-300 km/h i do tego niezłe widoki - było warto :)

Jestem już w hotelu i muszę powiedzieć że takiego neta się nie spodziewałem:
Image

Do tego jest to najtańszy hotel w jakim do tej pory nocowałem (2 gwiazdki), a tak naprawdę mimo kiepskiej lokalizacji prezentuje się lepiej niż ten czterogwiazdkowy.
Póki co pada deszcz. Odpocznę trochę i poskładam filmy z Genewy.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 30 Lip 2013 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
niebieski
BBarwik napisał(a):
Połączenie mają ekstra, żadnych przystanków po drodze, prosto z Paryża do Brukseli, cały czas 250-300 km/h i do tego niezłe widoki - było warto :)

Image

Do tego jest to najtańszy hotel w jakim do tej pory nocowałem (2 gwiazdki), a tak naprawdę mimo kiepskiej lokalizacji prezentuje się lepiej niż ten czterogwiazdkowy.

co masz na mysli mowiac kiepska lokalizacja? ;)

#160 PostWysłany: 30 Lip 2013 15:54 
Awatar użytkownika

FranekXVI napisał(a):
BBarwik napisał(a):

Image

co masz na mysli mowiac kiepska lokalizacja? ;)

http://goo.gl/maps/EFLmS
Na google maps wygląda lepiej, ale drogę teraz remontują i jest cała rozwalona + pełno piachu, potem wrzucę zdjęcia.

Swoją drogą, po jeździe metrem jestem trochę przerażony. Co druga osoba jest czarnoskóra albo ma burkę (Niqab), Paryż przy tym to nic. Jak się uda zrobić jakieś zdjęcie jak to wygląda to podeśle.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 267 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość