Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Paź 2017 13:15 

Witam,

Czy ktoś się orientuje jakie dokładnie są kary za przyłapanie na posiadaniu alkoholu na terenie emiratu Szardża? Przeczytałem sporo ale niestety nie znalazłem na to jednoznacznej odpowiedzi?

Jak wygląda sprawa transportu turystycznego przez ten emirat (jadę z RKT do Dubaju)? Czy prowadzone są kontrole mające na celu "wyłowienie" osób przewożących alkohol czy też trzeba podpaść zachowaniem aby takowa kontrola została przeprowadzona?

Prosiłbym o rzeczowe informacje i zaznaczam jednocześnie, że nie chodzi o wielki przemyt tylko o 1,2 butelki bez których mogę się obejść jeśli wiąże się to z dużym ryzykiem :).
 Profil Relacje PM off  

Bez brania urlopu 😍 Loty na weekend do Włoch, Hiszpanii, Anglii i Szwecji od 207 PLN 🔥 Bez brania urlopu 😍 Loty na weekend do Włoch, Hiszpanii, Anglii i Szwecji od 207 PLN 🔥
Wypoczynek na Fuerteventurze 🏝️🌴 All inclusive w 4* hotelu za 2799 PLN Wypoczynek na Fuerteventurze 🏝️🌴 All inclusive w 4* hotelu za 2799 PLN
#2 PostWysłany: 29 Paź 2017 13:22 

Nikt mnie tam nigdy nie kontrolował, pewnie jak większości osób.
Niestety, jak będziesz miał pecha i Ci wypadnie butelka odkażając spirytusem trzy siedzenia, to będzie kara :). Zdaje mi się, że za konsumpcję jest od 1000 do 2000 dirhamów.

Ja bym się nie przejmował, ale to nie ja ryzykuję.
 PM off
dekard uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 29 Paź 2017 16:47 

Cenna informacja o braku kontroli, oczywiście jestem świadom, że ryzyko jest moje :). Co do kary to właśnie chciałbym to jednoznacznie ustalić bo Szardża jest całkowicie "suchym" emiratem i boję się, że z tego powodu kary będą bardziej drakońskie aniżeli te wspomniane przez Ciebie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Paź 2017 17:47 
Awatar użytkownika

niebieski
A to bez alkoholu nie można podróżować? Taki silny ten nałóg? :?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Paź 2017 17:53 

Prosiłbym o posty wnoszące coś do tematu, z góry dziękuję :)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 29 Paź 2017 19:54 

To chyba najbardziej radykalny Emirat. Wg szariatu zakazane jest zarówno posiadanie jak i przebywanie pod wpływem alkoholu. Co do kar, jest to chyba jakaś kara pieniężna. Podejrzewam, że kary dla mężczyzn są niższe niż dla kobiet. Nie sądzę, żeby Europejczyka chcieli za to wsadzać do więzienia czy chłostać bo byłaby afera (kiedyś jacyś młodzieńcy z Niemiec załapali się w Singapurze na chłostę za bazgranie sprejami po budynku i sporo o tym pisano) . Ja bym nie ryzykowała, ale wiadomo przemycony alk lepiej smakuje ;)

Tutaj info MSZ
http://www.abuzabi.msz.gov.pl/pl/wspolp ... arabskich/
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Paź 2017 06:52 

Dziękuję za opinię. Właśnie to kwestia jaka ta kara w rzeczywistości jest mocno mnie zaintrygowała. Sprawdzałem nawet na stronach ichniejszej policji i wymiaru sprawiedliwości ale nie jest to napisane wprost, a nie uśmiecha mi się studiowanie stron poświęconych legislacji (chyba, że ktoś podepnie link z konkretnym ustawą/rozporządzeniem po angielsku:)). Przyznam szczerze także, że trudno mi sobie wyobrazić aby ktoś po drodze mnie zatrzymał i sprawdzał mój bagaż pod tylko tym kątem, aczkolwiek w teorii jest to możliwe.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Paź 2017 08:52 

W Ajmanie jest tzw meta ;)
Nieraz byłam świadkiem, jak przywożony alkohol był stamtąd skrzynkami!!! Oczywiście, nie tylko czysta wódka, tylko wina, piwa, likiery ...
Całe bagażniki wypchane alkoholem :). oczywiście były to zapasy na dłuższy czas.
Ostatnio, my też lecieliśmy przez RKT, i mieliśmy przepisowe dwie butelki na walizkę (nawet u dziecka), i nawet do głowy mi nie przyszło, że coś złego może się stać.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 30 Paź 2017 09:36 

@dekard, kiedyś czytałam tekst o systemie karnym w krajach, gdzie obowiązuje prawo szariatu (wiadomo, że spore uproszczenie) dotyczyło spożywania alkoholu przez kobiety. Ogólnie wszystko zależy na kogo, z kim i w jakim humorze się trafi.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Paź 2017 16:58 

niebieski
Ogólnie, według kodeksu karnego całych Zjednoczonych Emiratów Arabskich, kara za spożywanie alkoholu to od miesiąca do pół roku więzienia lub grzywna od 1000 do 2000 dirhamów, lub obie te kary łącznie. Dotyczy to niemuzułmanów. Muzułmanin może zarobić dodatkowe 80 batów ;) Stan na koniec 2015 r.

http://www.illustradolife.com/drinking- ... n-the-uae/

Zdarzało się, że przestępcy namierzali ekspatów wjeżdżających do Szardży z alkoholem i wymuszali kasę za niepoinformowanie policji

http://www.arabianbusiness.com/blackmai ... 12488.html

W sumie to nie znalazłem odpowiedzi na Twoje pytanie o wymiar kary. W poniższym linku napisane jest, że może to być nawet więzienie, nawet jeżeli się ma pozwolenie na alkohol z innych emiratów

http://www.dubaifaqs.com/alcohol-licence.php
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 30 Paź 2017 18:00 

Dziękuję za posty.

@Grzegorz40 - dziękuję za linki, niezwykle ciekawa lektura. O wymuszeniach już miałem okazję poczytać i nawet w jednym z artykułów było napisane, że policja w Szardży nie praktykuje namierzania klientów sklepów monopolowych w celu ich późniejszej kontroli.

Przejrzałem dokument zwany PENAL CODE https://www.adjd.gov.ae/sites/Authoring ... 20Code.pdf i tam w zasadzie jest tylko adnotacja o picu alkoholi, a nie jego przewożeniu - art 313/1 1.

1. The prohibition of drinking alcohol does only apply on Muslims.
2. Without prejudice to the cases where it is admitted to Non-Muslims, whoever drinks alcohol beverages shall be sen-tenced to detention for a minimum period of one month but
not exceeding six months and/or to a fine not exceeding two thousands dirhams..

Co ciekawe na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości Szardży jest dokładnie ten sam zapis.

Mniemam więc, że są jakieś dodatkowe przepisy, które regulują sprawę przewożenia na poziomie naszego rozporządzenia lub czegoś na jego kształt. Dubaj na swój CODE OF CONDUCT, który tą sprawę reguluję, może ktoś zetknął się z takowym dokumentem w Szardży?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Paź 2017 18:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@dekard czemu ryzykowac, mimo iz niektorzy przemycaja i im sie udaje?
Podjedziesz taxi do Dubaju za ok. 50 zeta w jedna strone (zbiorowe sporo tansze), napijesz sie ile potrzebujesz i wrocisz. :D
Wstrzemiezliwosc jednak najlepsza.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Paź 2017 19:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@cccc przeczytaj:
dekard napisał(a):
Jak wygląda sprawa transportu turystycznego przez ten emirat (jadę z RKT do Dubaju)?
On nie chce się nawalić w Emiratach, ale zastanawia się nad możliwością przewiezienia zakupionego gdzieś indziej alkoholu z Szarży do Dubaju.

#14 PostWysłany: 30 Paź 2017 19:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
dekard napisał(a):
Mniemam więc, że są jakieś dodatkowe przepisy, które regulują sprawę przewożenia na poziomie naszego rozporządzenia lub czegoś na jego kształt. Dubaj na swój CODE OF CONDUCT, który tą sprawę reguluję, może ktoś zetknął się z takowym dokumentem w Szardży?

Przewoz alkoholu przez Emirat Sharjah, tak jak jego posiadanie i spozywanie jest zabronione, nie ma wyjatku dla turystow. ;)
Kary, jak juz wczesniej wspomniane ok. 400 Euro lub od 1 m-ca do pol roku odsiadki.
Na przewoz alkoholu potrzebne jest oficjalne zezwolenie, ktorego nie wydaje sie turystom.
Przypominam, ze jest to wyjatkowo restrykcyjny Emirat, lepiej nie kombinowac i nie kusic losu.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Paź 2017 22:44 

@Japonka76 - dziękuję za zrozumienie :).
@cccc - właśnie intryguje mnie ta surowość bo nie spotkałem się z żadną relacją osoby (lub o osobie), która została by na tym złapana chyba, że się o to sama prosiła. Czy masz dostęp do źródła (prawnego) kar, o których piszesz? Pytam dlatego bo mam wrażenie, że narosło sporo mitów wokół tego tematu. Już nawet nie chodzi o tą flaszkę czy dwie bo się bez nich obejdę albo kupię w Dubaju jak mnie najdzie ochota ale o dojście do sedna sprawy. Dlatego niezwykle cenne są dla mnie informację o źródle prawa na podstawie, którego egzekwowana jest kara lub relacja kogoś kto wie jak to faktycznie funkcjonuje w praktyce :).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Paź 2017 23:12 

niebieski
@dekard

Po 15 min. szukania obstawiam, że w angielskojęzycznym Internecie na 90% nie znajdzie się nazwy tego aktu prawnego, a tym bardziej jego tekstu.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 30 Paź 2017 23:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
dekard napisał(a):
@cccc - Czy masz dostęp do źródła (prawnego) kar, o których piszesz? Pytam dlatego bo mam wrażenie, że narosło sporo mitów wokół tego tematu. Już nawet nie chodzi o tą flaszkę czy dwie bo się bez nich obejdę albo kupię w Dubaju jak mnie najdzie ochota ale o dojście do sedna sprawy. Dlatego niezwykle cenne są dla mnie informację o źródle prawa na podstawie, którego egzekwowana jest kara lub relacja kogoś kto wie jak to faktycznie funkcjonuje w praktyce :).

Prawnikiem nie jestem, ale prosze bardzo, Article 313 of the Penal Code:
Kod:
A: Sharjah prohibits consumption and possession of alcohol, so no-one is allowed to take it through the emirate. Violations are punishable by law and violators will be held accountable. According to Article 313 of the Penal Code, while taking into account the rules for non-Muslims, the penalty for consuming alcohol in Sharjah is imprisonment for no less than one month and no more than six months or a fine of no less than Dh1,000 and no more than Dh2,000, or both.
https://www.thenational.ae/uae/uae-lega ... te-1.79135

To prawo ogolne UAE:
Kod:
Article 313/1 (1)
1.  The prohibition of drinking alcohol does only apply on Muslims.
2.  Without prejudice to the cases where it is admitted to Non-Muslims, whoever drinks alcohol beverages shall be sentenced to detention for a minimum period of one month but not exceeding six months and/or to a fine not exceeding two thousands dirhams.
ktore Sharjah stosuje na swoj wlasny sposob, gdyz obowiazuje rowniez prawo islamskie, odnoszace sie miedzy innymi do posiadania i transportu alkoholu.
Emir z Sharjah wprowadzil wersje prawa szariatu, jesli chodzi o aklohol, podobnie jak Arabia Saudyjska. ;)
Bylo to podziekowaniem za pomac finansowa ze strony AS, kiedy w 1989 Emiratowi Sharjah grozilo powazne bankructwo finansowo-bankowe.

De facto mozesz do nich napisac, ze masz powazne watpliwosci:
Kod:
If you have a question for our lawyer, please email it to newsdesk@thenational.ae with the subject line "Know the law".

Wszystko zalezy od orzeczenia sadu, okolicznosci oraz wykroczenia niezgodnego nie tylko z kodeksem karnym, ale rowniez z prawem szariatu.
Sad moze byc lagodny skonczyc sie grzywna, czy wydaleniem z kraju, tak bylo do tej pory w wielu przypadkach, ale wg. tamtejszego prawa moze sie skonczyc odsiadka. ;)
Ostatnio mowi sie coraz glosniej o zaostrzeniu prawa dla turystow.
Poza tym nie wszystkie kary stosowane w Emiratach trafiaja na strony gazet zachodnich.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off

#18 PostWysłany: 31 Paź 2017 08:25 

Dziękuję za posty i czas poświęcony na ich przygotowanie.
Ja także nie jestem prawnikiem natomiast w pracy zawodowej muszę czasami z różnorakimi aktami prawnymi obcować i dlatego tak mnie zaintrygował fakt, że nie wolno posiadać alkoholu co jest wiedzą powszechną natomiast ciężko znaleźć jakąś oficjalną podstawę do tego, skoro jak wspomina cccc obowiązuje on już dłuższy czas jako konsekwencja problemów finansowych emiratu z przeszłości. Wspomniany art. 313 nawet w Szardży traktuje o spożywaniu alkoholu (przynajmniej tak wynika ze strony internetowej). Spróbuję napisać na skrzynkę z artykułu podesłanego przez cccc choć może to trochę potrwać przy mojej znajomości oficjalnego angielskiego :).
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Kwi 2018 20:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Jest oficjalna dziura w systemie, przetestowalem. :D
Po przylocie spoza Emiratow i kontroli paszportowej na lotnisku w Sharjah udajemy sie do sklepu bezclowego w hali przylotow.
Mozna zakupic do 4l alkoholu, ale wolno spozywac dopiero w miejscu docelowym jakim jest pokoj hotelowy na terenie Emiratu Sharjah.
Nie polecam konsupcji zaraz po wyjsciu z lotniska czy w drodze do hotelu.
Piwo sprzedawane jest tylko w zgrzewkach, a ceny win czerwonych zaczynaja sie od ok. 50 AED.
Celnicy maja prawo rekwirowac alkohol przywieziony spoza Emiratow, mimo iz nie zawsze przestrzegane, ale z oficjalnym paragonem z duty free w Sharjach i nie wiecej niz 4l przejdziemy bez problemow. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 08 Lis 2025 14:03 

Trafiłem tu z podpowiedzi ChatGPT, który ostrzegał, że nie można wwozić alkoholu do Sharjah. Okazało się jednak, że zarówno whisky, który przywieźliśmy z Polski, jak i alkohol kupiony w duty free na powrocie przeszły bez problemu. Przed wyjściem z lotniska jest jeszcze kontrola, ale nikogo z nas o nic się nie czepiało. Wszystko przeszło bez żadnych utrudnień.

Dodatkowo pytałem dwóch pracowników lotniska, czy można wwozić alkohol do Sharjah, i każdy potwierdził, że to możliwe. Wrzucam tę informację tylko na własne ryzyko — nie jest to informacja oficjalna.
 Profil Relacje PM off
airgreenland lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość