Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Željava Air Base
#1 PostWysłany: 17 Maj 2024 20:24 

złoty
Wróciłem z wycieczki po pograniczu Chorwacji i BiH... gdzie mili właściciele hoteliku w miejscowości Korenica polecili mi niebywałą atrakcję: Aerodrom Željava.
Zdziwiłem się, że na forum nie ma ani słowa o tymże obiekcie (może źle szukałem), a znajduje się raptem 20km od jezior Plitvickich.
Niech o skali obiektu świadczy fakt posiadania pięciu pasów startowych! W Europie tyle ma chyba tylko Stambuł.
Wszystko jest otwarte a przy wejściu, czy raczej tzw. dziurze w płocie, jest hipsterska knajpka postawiona w kontenerze.
Prawie po całym obiekcie można się swobodnie poruszać samochodem - prawie, bo część jest po stronie BiH i tam nie byłem.
Polecam lekturę: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Željava_Air_Base#

Załączniki:
Screen Shot 2024-05-17 at 20.03.50.png
Screen Shot 2024-05-17 at 20.03.50.png [ 544.21 KiB | Obejrzany 961 razy ]
IMG_3542.JPG
IMG_3542.JPG [ 173.24 KiB | Obejrzany 963 razy ]
IMG_3534.JPG
IMG_3534.JPG [ 82.36 KiB | Obejrzany 963 razy ]
OriginalPhoto-737486578.469797.jpg
OriginalPhoto-737486578.469797.jpg [ 123.85 KiB | Obejrzany 963 razy ]
IMG_3577.PNG
IMG_3577.PNG [ 305.75 KiB | Obejrzany 963 razy ]
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
 Temat postu: Re: Željava Air Base
#2 PostWysłany: 18 Maj 2024 01:19 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
A to wejścia do tuneli nie są zamurowane ?
Jakoś wpadły mi w oko fotki, że skasowano wejście.

Ja byłem w 2012.

Dodatkowo warto też wjechać na górę nad lotniskiem gdzie był umiejscowiony radar.
Mimo, że był to 2012 rok czyli już prawie 20 lat po wojnie to można było znaleźć fajne „gadżety” jak pociski moździerzowe (puste i bez zapalników - sama skorupa z lotkami) i skrzynie po amunicji z napisami po serbsku i rosyjsku.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#3 PostWysłany: 18 Maj 2024 10:13 

złoty
Widzieliśmy trzy tunele otwarte, tak jak na zdjęciach. Strach było wejść głębiej niż 20 metrów w głąb. @Tomo14 Potrafisz wskazać miejsce radaru na google mapie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Maj 2024 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Nikt tu nie pisał o Żeljavie, bo to forum na którym ludzie głównie spierają się czy lepszy serwis w C ma AF czy BA :D

W tunelach jest bezpiecznie, co miało wybuchnąć, to zostało dawno temu wysadzone. W środku przyda się przede wszystkim latarka i jakaś maska ochronna FFP2, bo poruszając się wznosi się pył, który nie jest zbyt zdrowy.

Stacja radarowa jest połączona z bazą szybem windy, natomiast żeby do niej dotrzeć, trzeba rozpocząć po drugiej stronie góry.
Stacja - Gola Pljesevica:
https://maps.app.goo.gl/5eTzPnnUW5mfSBFfA
początek drogi:
https://maps.app.goo.gl/xtuDviPYA5krAazr8
Typowa górska ścieżka, przyda się coś wyżej zawieszonego, niekoniecznie 4x4.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość