Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Maj 2014 20:48 

Podobnie kiedyś próbowałem obniżyć cenę,ale w tym przypadku i locie zaczynającym się z Polski i z podaną ceną tam i z powrotem w PLN tak nie zrobisz ,czyli patent praski "pogryzie"się z krakowskim. Jeśli Chciałbyś kupić ten bilet odwrotnie tzn z Paryża do Krakowa i z powrotem to zadziała. Mozesz sprawdzić wpisując swoje daty na odwrót.
 PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#22 PostWysłany: 11 Maj 2014 22:51 

loty kasujesz, a pozniej zmieniasz walutę
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Maj 2014 22:52 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Dzięki za odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Maj 2014 23:39 

Tzw. "patent praski" działa na wszystkie loty zaczynające się poza Polską. Taryf z Polski obniżyć nie można. Język strony nie ma to żadnego znaczenia i może być polski.
Błędnie powtarza się na F4F w artykułach z lotami Easyjet, że należy wchodzić przez czeską wersję strony i język musi być czeski. To mit.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 12 Maj 2014 00:21 
Redaktor F4F

maciejwroclaw napisał(a):
Tzw. "patent praski" działa na wszystkie loty zaczynające się poza Polską. Taryf z Polski obniżyć nie można. Język strony nie ma to żadnego znaczenia i może być polski.
Błędnie powtarza się na F4F w artykułach z lotami Easyjet, że należy wchodzić przez czeską wersję strony i język musi być czeski. To mit.

Dzięki za szczegółową odpowiedź. To w sumie wyjaśnia mój problem. Patent i tak pozostaje interesujący, bo oferta U2 w Polsce bogata nie jest. Mam jeszcze jedno pytanie: często latam z Krakowa i tu interesującą trasą wydaje się: KRK-BSL-XXX-BSL-KRK. Czy kupując bilety na jednej rezerwacji da się coś wykombinować z praskim na trasie BSL-XXX?
Ktoś odpowie, żebym kupił sobie po prostu oddzielnie dolot z PL i następny odcinek. Przeczytałem jednak na forum, że w razie komplikacji U2 często patrzy łaskawym okiem, jeżeli wieloodcinkowa podróż była na jednej rezerwacji i zdarza się im pójść ludziom na rękę. Dlatego interesuje mnie kwestia, czy w sytuacji, gdy mam bilety na jednej rezerwacji i jeden dolot z Polski, jestem w stanie obniżyć jeszcze cenę na dalszy lot?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 12 Maj 2014 00:27 

ciacho_majonez napisał(a):
Dzięki za szczegółową odpowiedź. To w sumie wyjaśnia mój problem. Patent i tak pozostaje interesujący, bo oferta U2 w Polsce bogata nie jest. Mam jeszcze jedno pytanie: często latam z Krakowa i tu interesującą trasą wydaje się: KRK-BSL-XXX-BSL-KRK. Czy kupując bilety na jednej rezerwacji da się coś wykombinować z praskim na trasie BSL-XXX?
Ktoś odpowie, żebym kupił sobie po prostu oddzielnie dolot z PL i następny odcinek. Przeczytałem jednak na forum, że w razie komplikacji U2 często patrzy łaskawym okiem, jeżeli wieloodcinkowa podróż była na jednej rezerwacji i zdarza się im pójść ludziom na rękę. Dlatego interesuje mnie kwestia, czy w sytuacji, gdy mam bilety na jednej rezerwacji i jeden dolot z Polski, jestem w stanie obniżyć jeszcze cenę na dalszy lot?

Opłaca się rezerwować wiele odcinków na jednej rezerwacji, ponieważ tylko 1 raz płacisz opłatę rezerwacyjną (55PLN). Przy rezerwacji KRK-BSL-XXX-BSL-KRK i każdy lot na oddzielnej rezerwacji zapłacisz 5x55PLN opłaty rezerwacyjnej.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 12 Maj 2014 00:42 

niebieski
ciacho_majonez napisał(a):

Jesli chodzi o franki szwajcarskie (wylot z Bazylei) to patent praski wychodzi gorzej od krakowskiego, wiec sila rzeczy najbardziej oplacalne jest zrobic Krk-Basel-Krk i Basel-XXX-Basel na jednej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Sie 2014 22:17 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Cześć,
czy nadal istnieje możliwość kupna tańszego lotu w easyjet korzystając z patentu praskiego lub jakiejkolwiek innej możliwości?

#29 PostWysłany: 03 Sie 2014 22:21 

niebieski
Jak najbardziej działa zarówno patent "praski" jak i "krakowski"

A przynajmniej tydzień temu działał :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 03 Sie 2014 22:26 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
borcak napisał(a):

No tak tylko opłata rezerwacyjna jest doliczana do następnego lotu, wiec nie działa tak jak to było wcześniej chyba ze ja cos zle robie

#31 PostWysłany: 03 Sie 2014 22:34 
Awatar użytkownika

Loty: 646
Kilometry: 831 725
niebieski
Patenty krakowski i praski pozwalają uzyskać lepszy kurs PLN, a nie uniknąć opłaty rezerwacyjnej...

#32 PostWysłany: 03 Sie 2014 22:53 

ansbach1 napisał(a):
borcak napisał(a):

No tak tylko opłata rezerwacyjna jest doliczana do następnego lotu, wiec nie działa tak jak to było wcześniej chyba ze ja cos zle robie

Jak doliczana jest do następnego lotu? Przecież możesz wybrać 2 lub 5 lotów i kilka osób na jednej rezerwacji i zawsze do sumy którą masz zapłacić będzie doliczona opłata rezerwacyjna w wys 14eur/60 pln Czyli te 60 zł moze byc rozbite na wszystkie bilety i osoby.
 PM off  

#33 PostWysłany: 03 Sie 2014 23:01 

niebieski
ansbach1 napisał(a):

Tak jak zostało napisane, patent praski czy też krakowski pozwala uzyskać tylko lepszą cenę w PLN ( patent praski chyba o około 8%), nie zwalnia jednak w żadnym wypadku z opłaty rezerwacyjnej.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 28 Sty 2015 00:50 

niebieski
Witam Was!
Chciałabym kupić w easyjet bilety z Berlina do Barcelony.
Przy próbie korzystania z patentu krakowskiego cena wychodzi 540 zł, a z patentu praskiego 580 zł.
Jak to możliwe?
Czytając o zasadach wykorzystywania ww.sposobów zrozumiałam ,że patent praski jest na loty spoza Polski ,a krakowski na rozpoczynające się w Polsce.
Czy podaną kwotę powinnam zapłacić kartą debetową do konta złotówkowego i będzie to ostateczna kwota ?
Pogubiłam się już w tym wszystkim...
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 28 Sty 2015 00:54 
Redaktor F4F

Podaj daty, pomożemy :)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 28 Sty 2015 00:59 

Kupując bilet z Berlina cenę masz poddaną w euro. Zrób najpierw symulację patentu krakowskiego,czyli wybierz lot z Krakowa gdzieś tam i dodaj swój lot. Zobaczysz ,jaka dokładna cena w złotówkach. Potem zrób symulację i wybierz lot z Pragi gdzieś tam ,dodaj swój lot i zamień korony na złotówki. Zobaczysz że będzie różnica między patentami. W obu rezerwacjach z karty debetowej w PLN zniknie dokładnie taka kwota co się wyświetliła i będzie ostateczna.
 PM off  

#37 PostWysłany: 28 Sty 2015 08:57 

niebieski
Ok.Jeszcze raz w takim razie symulacja w patencie krakowskim(najpierw lot Kraków-Londyn,potem dodaję Berlin-Barcelona, kasuję ten pierwszy,)ceny550/540 zł. Teraz w patencie praskim(Praga-Londyn,dodaję Berlin-Barcelona,kasuję pierwszy) ceny cały czas w KC , a nie w € 3701,78/3629,18, zamieniam na zł i jest590/580.
A czy używając karty kredytowej zniknie również dokładnie ta pierwsza kwota.
O co chodzi w takim razie z tym dopiskiem małym druczkiem ,że ,,witryna należy do sprzedawcy z W.Brytanii i posiadacze kart wydanych poza W.Bryt mogą zostać obciążeni opłatą za transakcję transgraniczną ?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 18 Kwi 2015 12:10 

Można również obniżyć koszt biletu w easyJet.

Np lot:

Pn 20 kwietnia 2015
Londyn Luton - Reykjavik
Wylot 07:35 - Przylot 09:35
Lot EZY2295
1 dorosly 1 x 324 zł

Wybierając jakikolwiek lot z Krakowa naciskamy przycisk "Dodaj więcej lotów"
wpisujemy nasz lot Londyn Luton - Reykjavik i podajemy naszą datę lotu.

Mamy teraz dwa loty

1
N 19 kwietnia 2015
Kraków - Belfast
Wylot 11:25 - Przylot 13:20
Lot EZY6784
1 dorosly 1 x 744 zł

2
Pn 20 kwietnia 2015
Londyn Luton - Reykjavik
Lot EZY2295
1 dorosly 1 x 237 zł

Jak widzimy cena za lot Londyn Luton - Reykjavik wynosi już 237 zł

Usuwamy zbędny już lot Kraków - Belfast

Pokazuje nam się złodziejska informacja od easyJeta
/../ Przelot, który został usunięty, obejmował opłatę administracyjną.
Opłata ta została doliczona do kolejnego przelotu w koszyku.Opłata za rezerwację nadal wynosi tylko 60 zl /../

Klikamy "OK"

Mamy teraz nasz bilet tańszy o 27 zł niż bilet standardowy

Pn 20 kwietnia 2015
Londyn Luton - Reykjavik
Lot EZY2295
1 dorosly 1 x 297 zł
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 18 Kwi 2015 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Zbanowany
niebieski
To znany od dawna tzw. patent krakowski
2 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 18 Kwi 2015 13:33 

srebrny
nie dość że znany od dawna to jeszcze piszą o nim na głównej stronie przy każdej możliwej okazji...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości