Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Maj 2025 17:31 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Cześć,

Szukam optymalnego (finansowo również) sposobu na zakup biletu, którego powroty lot jest jeszcze nieokreślony. Tzn lecimy z PL do USA (na 99% będzie to Lufthansa), i termin wylotu jest znany, ale powrót ma nastąpić około 30.05, a ta data na razie jest nieosiągalna w systemach rezerwacyjnych, a i również ja nie wiem czy to będzie taka data czy inna. Żeby było jeszcze gorzej, to ten drugi odcinek na razie powiedzmy byłby z jakiegoś lotniska np. ORD, ale może się okazać, że nie w maju z ORD a z czerwcu z EWR. (i niestety te sprawy się dopiero wyjaśnią).
Na stronie LH można wybrać opcję normal economy 'tam' i flex na powrocie, ale jak tutaj już pisano, ostatecznie skasowanie tego powrotnego flex'a może nie być zbyt opłacalne. Co zatem - zostaje Y+? albo C?

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 27 Maj 2025 05:01 

HON fly4free
Taryfy C / Y+ wcale nie są same z siebie flex (wszystkie), więc to Ci nie pomoże.
Pytanie, czy w ogóle musisz z takim aż rocznym - jak rozumiem - wyprzedzeniem ten bilet już kupować, skoro daty są niejasne.
Pamiętaj też, że przy mixie taryf stosują się do całego biletu zwykle bardziej restrykcyjne warunki.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 27 Maj 2025 09:23 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
I dlaczego to musi być Lufthansa?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 27 Maj 2025 09:44 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
A nie lepiej kupić OW a powrót później za kasę lub za mile?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 27 Maj 2025 11:01 
Awatar użytkownika

srebrny
To już wyjaśniam, sprawa jest prosta i trudna. Córka leci na rok do usa, na wymianę w ramach programów dep.stanu. Wymóg tego programu jest "posiadanie biletu powrotnego" na koniec wymiany, nie musi być to czysty RT, może być OJ, więc nie musimy wracać z jakiegoś małego lotniska (poza tym odbieramy córkę osobiście w przyszłym roku i robimy jeszcze jakiś road trip, więc tym bardziej powrót np. z nyc albo ord).
Wylot musi być z WRO, więc to ogranicza dostawców lotu. Córka musi dolecieć sama na małe lotnisko w US, więc 2 przesiadki po drodze, nie może być nocki na lotnisku, nie może być MCT jakiś absurdalny bo będzie sama się przesiadać i np. zadawać z border control w US.

Przesiedziałem już na matix sporo czasu, KL/AF/DL nie ma nic do zestawienia, inni też, w zasadzie mam LH jedynie, wylot rano z domu, dwie przesiadki po 3h i na miejscu około 20-tej.

Worst case kupię OJ z powrotem bylejakim najataniej jak się da, najwyżej pójdzie do piachu.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#6 PostWysłany: 27 Maj 2025 11:25 

niebieski
Jeśli dobrze rozumiem, powrot w letnim rozkładzie 2026. Jeśli to LH, to korekta rozkładu jest mocno prawdopodobna co daje Ci flex na tym powrocie.

Jeśli jest na ten moment połączenie z akceptowalną ceną i powrotem w okolicach połowy maja 2026, to warto przemyśleć.
 Profil Relacje PM off
zawiert uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 27 Maj 2025 11:35 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nikt nie zagwarantuje ze zmiana rozkładu w 2026 roku w LH, zrobi z biletu flex
 Profil Relacje PM off
zawiert uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 27 Maj 2025 11:37 

niebieski
Ja nie gwarantuje, pisałem że jest to prawdopodobne, skoro OP sam wspomniał że dopuszcza przepalenie biletu
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Maj 2025 11:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Niestety Norse jeszcze nie ma rozkładu na maj 26, bo można być kupić teraz wylot OW za mile, a powrót najtańsze USA-Europa, który poszedłby do piachu
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#10 PostWysłany: 27 Maj 2025 13:12 

HON fly4free
Kupujesz bilet córce w taryfie full flex na LH.dot.com, dołączasz do dokumentacji wyjazdowej.
Po zatwierdzeniu formalności w dowolnym momencie możesz ten bilet zwrócić, a córka poleci i wróci na innym. W praktyce oznacza to tylko zamrożenie środków na jakiś czas. Nie sądzę, żeby z powodu zmiany biletu były jakiegokolwiek problemy; z resztą może nawet lecieć tam dokładnie tak samo jak oryginalna trasa.
Nikt nie będzie porównywać i analizować PNR, nikogo to nie obchodzi w praktyce.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
LonDynia uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 27 Maj 2025 22:06 
Awatar użytkownika

srebrny
W sumie dość czytelny hint @marek2011, o takie out of the box thinking mi chodziło, bo rzeczywiście nikt się nie czepi, gdy za 2 mce zmienię bilet na inny. Jedyny drobny problem jaki tu widzę, że w międzyczasie mi się wyprzeda jakiś odcinek, bo ja mam to naprawdę wąsko na wylocie doprecyzowane (wylot konkretny dzień i musi być 6:00/6:30/10:50 muc/fra) - już teraz widzę że te loty w wakacje LH ma dość wyprzedane, więc robiąc go full flex ryzykuję, że potem już go nie kupię :).
(ostatecznie zmarnowanie odcinka powrotnego przy całościowym koszcie projektu J-1 i tak jest pomijalne, ale wolałbym uniknąć tej opcji jeśli się da).

dzięki!

Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Maj 2025 08:04 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Ja także bym radził to, co @marek2011 podpowiada. Bilet w pełnej taryfie zwrotnej (drogo, ale zero ryzyka). Formalności spełnione, jak wyląduje w US, to sobie ten bilet anulujecie i tyle. Niektóre linie lotnicze stosują tzw. open ticket, ale zawsze będzie to w ramach ważności, czyli np. 365 dni od daty wystawienia. Jednak taka opcja jest bardzo droga i... w sumie niepotrzebna. Oczywiście te dwa bilety OJ.
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości