Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Lis 2023 15:20 

Hej,

Mam pytanie odnośnie zwiedzania Dubaju na rejsie.

Z jakich środków transportu korzystaliście? Płyniemy MSC Opera więc cumujemy w starym porcie.
Biorę pod uwagę autobusy hop on hop off, ale znalazłam w podobnej cenie opcję z prywatnym kierowcą, czy ktoś z tego korzystał?
Może ktos mi poleci coś sprawdzonego?

Jesteśmy/Będziemy w Dubaju 9-10.12

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN
Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗ Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗
#2 PostWysłany: 01 Lis 2023 16:39 

srebrny
W starym porcie najlepiej wziąć ubiera albo taxi do najbliższej stacji metra i dalej komunikacją. Zazwyczaj jest też darmowy shuttle bus do centrum handlowego (niestety nie pamietam nazwy a jestem na statku i nie mam jak sprawdzic na szybko-malo popularne) obok którego jest przystanek autobusowy ale nie pamiętam czy tam można było kupić bilet.

Z powrotem w ten sam sposób.
 Profil Relacje PM off
angelika211 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 01 Lis 2023 17:03 

Wszystko zależy w ile osób jedziecie. Jeżeli więcej niż 2 to najsensowniejszą formą są taksówki, które są tańsze od ubera i czekają na każdym kroku, również przed terminalem w porcie. Nawet biorąc pod uwagę odległości konieczne do dojścia od metra do wielu atrakcji to brałbym taxi z miejsca do miejsca bo ceny są niskie, a przy 4 osobach na poziomie komunikacji miejskiej, ale oszczędność czasu jest olbrzymia. Coś co pokonasz autobusem w 30-40 min taxi zajmie 10 min, a różnica w cenie nie będzie znacząco wyższa.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 01 Lis 2023 17:05 

złoty
My w 80% bralismy taxi

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Lis 2023 18:36 

Dzięki za podpowiedzi, będziemy w 2 osoby - nie brałam pod uwagę taxi bo myślałam, że wyjdzie kosmicznie drogo z miejsca na miejsce przy dwóch osobach, ale w takim razie rozważymy i tę opcję.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#6 PostWysłany: 01 Lis 2023 20:25 

niebieski
Po wyjściu z terminala, po prawej stronie stoją darmowe autobusy do kilku Mall'i. Ten, który odchodził najszybciej dowiózł mnie do miejsca :
https://www.google.com/maps/search/duba ... ?entry=ttu , skąd autobusem miejskim dojechałem w okolice Mariny. Taxi z terminala od razu dolicza dodatkową opłatę 20 AED do ceny kursu, opłata ta nie jest pobierana w drodzę z miasta do portu. Zamiennikiem Ubera jest Carrem, do ściągniętej aplikacji nie trzeba podpinać karty, można płacić gotówką kierowcy. Wbrew zapewnieniom przedmówców złapanie taxi w godzinach szczytu może być trudne, dlatego zdecydowałem się na skorzystanie z Carrem'a. Metro jest wspaniałe, ale za małe, wiecznie zapchane po brzegi, a podróż czasami może trwać nawet 1 godz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 02 Lis 2023 00:32 

Będąc 4 razy w Dubaju nigdy nie maiłem problemu ze złapaniem taxi. Jeśli idziesz ulicą to kierowcy sami podjeżdżają, trąbią, zaczepiają. Dla części z nich to nie jest zrozumiałe że idziesz z większym bagażem ulicą. Nasycenie Dubaju taksówkami jest ogromne. Bawienie się w aplikacje ma tylko sens gdy nie za bardzo sie dogadujesz i może być problem ze znalezieniem miejsca docelowego. Natomiast wszystkie miejsca turystyczne/ hotele oni znają bezbłędnie. Problematyczne było za to poruszanie się metrem w godzinach szczytu, w okolicach Dubai World Trade Centre gdyż metro jest pełne i panuje duży ścisk. Pakowanie się dla dziewczyn w metro pełne młodych Hindusów, czy Pakistańczyków może być problematyczne. Oczywiście są wagony dla kobiet ale rozdzielanie się też jest średnim pomysłem. Jeżeli zatem chcecie się bawić w metro to warto celować w wagon dla dziewczyn, ktory ma w 3/4 części linię dla mężczyzn ktorej nie powinni przekraczać. Stoicie obok tej linii i dalej macie kontakt, ale jednak warunki dla kobiet są bezpieczniejsze. Jest to jakieś rozwiązanie.. Metro w głównej linii też jest dość daleko od punktów docelowych.( raczej nie zrobisz z buta- poza Mariną i Dubaj Mall) Przykładowo od stacji metra Dubai Mall do samej galerii jest z dobre 15 min piechotą w jedną stronę. Podobnie też do Dubaj Mariny z metra. To są kilometry korytarzy ciągnących się bez końca, a które potem czujesz w nogach. Jak jesteś na 1/2 dni w Dubaju to szkoda marnować czasu i wysiłku na takie spacery. Pół biedy jak poruszasz się metrem główną linią, ale już port, plaża La Mer, Burdż al-Arab, czy Atlantis The Palm to wszystko już jest dalej, a autobusy tramwaje jadą strasznie dlugo. Zwyczajnie szkoda na to czasu. Pewnie oszczędnościowo można na początek udać się tym bezpłatnym autobusem, ale czy dalej warto bawić w zakup kart, ich doładowywanie. Wszystko kwestia pewnie budżetu. Ewentualnie pokonania największego dystansu metrem np. z targów w Deira do Dubai Mariny, ale te wszystkie średnie dystanse 5-10 km to właśnie szybkie taxi łapane z miasta od ręki. Za daleko by iść z buta a z drugiej strony za dużo czasu by bawić sie w czekanie na autobusy.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.
futro uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 02 Lis 2023 10:54 

Dzięki, to prawda odległości między poszczególnymi "atrakcjami" są wielkie więc komunikację miejską już odpuściłam również ze względu na tłok, o którym Greg i Merlot wspominali. Nie potrzebne dodatkowe emocje ;-)

W dubaju mamy 2 pełne dni więc coraz bardziej skłaniam się ku autobusom hop on hop off na 48h bo wtedy pierwszy dzień skupilibyśmy się na lini niebieskiej, która biegnie wzdłuż wybrzeża, a drugi dzień czerwona, która już jest bliżej starego portu. Koszt to 150 euro dla 2 osób, a przystanków sporo więc to cenowo wyjdzie przyzwoicie. Ciekawi mnie jakby to wyszło taksówką cenowo ....
Ewentualnie taxi na powrót bo ostatni autobus odjeżdża o godzinie 17:00.
Dodatkowo w cenie autobusów są jakieś wejściówki chyba do akwarium i rejs po zatoczce. Jedynie co mnie boli to odległość od Miracle garden bo tam nie ma przystanku- trzeba byłoby taxi złapać o ile czas mi na to pozwoli...

Jeszcze jedno pytanie kupowaliście bilety na np. Burj Khalifa online czy bez problemu można na miejscu kupić tak na już? Bilety online są na konkretna godzinę więc trzeba to wszystko skrupulatnie poukładać żeby nie było niespodzianek...
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Dubaj - "stary" port
#9 PostWysłany: 02 Lis 2023 11:50 

Myślę, że 150 euro spokojnie starczy na taxi na 2 dni.
 PM off  

#10 PostWysłany: 23 Lut 2024 16:59 

niebieski
merlot55 napisał(a):
Po wyjściu z terminala, po prawej stronie stoją darmowe autobusy do kilku Mall'i. Ten, który odchodził najszybciej dowiózł mnie do miejsca :
https://www.google.com/maps/search/duba ... ?entry=ttu , skąd autobusem miejskim dojechałem w okolice Mariny.

Dziś nie znalazłem żadnego busa do jakiegokolwiek malla. W grę wchodziły albo taksówki, albo "hop-on" bus, albo takie małe białe busiki z ceną do uzgodnienia.
Cytuj:
Taxi z terminala od razu dolicza dodatkową opłatę 20 AED do ceny kursu, opłata ta nie jest pobierana w drodzę z miasta do portu.

Cena jest aktualna (przy czym dla dużej taksówki opłata portowa wynosi 25 AED). Ale kierowca najpierw próbował nas naciąć na stałą cenę. Natomiast bez problemu włączył taksometr jak się nie zgodziliśmy. Oczywiście opłata z taksometru była istotnie niższa od tej kwoty proponowanej przez niego na dzień dobry.
Cytuj:
Metro jest wspaniałe, ale za małe, wiecznie zapchane po brzegi, a podróż czasami może trwać nawet 1 godz.

Ale może być jednak szybsze jeśli punkty docelowe są blisko metra. Ulice są mocno zapchane.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość