Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Drezno
#1 PostWysłany: 04 Lis 2011 19:38 

Witam, zakładam temat, gdyż brakuje info na temat tego pięknego miasta. Ja ze swej strony mogę odwiedziny w Dreźnie gorąco polecić rodakom, tym bardziej, że odległość od Polski i jakość dojazdu są naprawdę korzystne.
 Relacje PM off  

Temat postu: Re: Drezno
#2 PostWysłany: 04 Lis 2011 20:39 

niebieski
Czym najlepiej dojechać i jakie to koszta?
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lis 2011 20:59 

Najlepsze rozwiązanie to komunikacja samochodowa. Świetna autostrada z Krakowa, Katowic, Opola, Wrocławia. Polecam autostop lub zbiórkę do auta. Koszta w ten sposób są znacznie niższe niż koleją.
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sty 2012 20:36 

tanio i wygodnie mozna tez dojechac na bilecie Euro-Nysa ZVON i dokupic bilet na brakujacy odcinek do Drezna...

http://pkp.boleslawiec.pl/zvon/
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sty 2012 20:52 

Ew. carpooling http://www.carpooling.pl/autostop/_Pols ... lerance=0&
Zaznaczam, że nie jechałem i nie czerpię żadnych korzyści z wkelejnia tego linka :)

#6 PostWysłany: 22 Lip 2012 20:14 

Zbanowany
Ja teraz przy okazji pobytu w Pradze do Drezna pojechalem i wrocilem pociagiem za 500 kc dzieki biletowi CD i DB - Labe Elbe . Jesli kogos interesuja szczegoly niech da znac to napisze co i jak ..
Samo miasto jest super . Polecam kupno Dresdner City Card za 10 euro dla singla umozliwia to darmowa komunikacje i duze znizki na wejscia do muzeow
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Wrz 2012 10:47 

Zna ktoś jakiś tani sposób na dojazd z Berlina do Drezna? Autobus firmy Berlin Linien Bus to wydatek przynajmniej 30 €, pociąg poodbnie... Wydaje mi się dość dużo za 2h jazdy. Zna ktoś jakiś tańszy sposób?

#8 PostWysłany: 26 Cze 2013 11:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

arafat111 napisał(a):
tanio i wygodnie mozna tez dojechac na bilecie Euro-Nysa ZVON i dokupic bilet na brakujacy odcinek do Drezna...

http://pkp.boleslawiec.pl/zvon/

a ktos korzystal ta opcje ostatnio? Bo jak widzialem cene DB na Wroclaw - Drezno - Wroclaw (Ponad 50 euro) to mi galy odpadly
Intereszuje mi wypad z kolegami na jeden dzie z Krakowa (nocny pociag do Wrocka i vice versa :) )
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Cze 2013 11:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Oferta EURO-Nysa jest aktualna. Szczegóły na tej stronie: http://www.przewozyregionalne.pl/niemcy ... m-wybierac
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Cze 2013 11:47 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Cytuj:
Drezno - Wrocław Regio Specjal

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

DREZNO – WROCŁAW REGIO SPECJAL (SINGIEL – na przejazd w kl. 1 i 2, RODZINA i GRUPA – tylko w 2 kl.) - oferty taryfowe uwzględniające różne oczekiwania klienta.
Przy zastosowaniu oferty np. 5 - osobowa rodzina może wybrać się na trzydniową wyprawę do Drezna za 59 €, co w przeliczeniu na 1 osobę daje mniej niż 12 € (całkowity koszt przejazdu „tam i z powrotem”). Na taką eskapadę mogą się wybrać maksymalnie 2 osoby dorosłe z maksymalnie trojgiem dzieci w wieku od 6 do 15 lat. Z promocji - w wersji GRUPA - za 79 € może skorzystać do 5 osób, bez ograniczeń wiekowych. Dzieci w wieku poniżej 6 lat podróżują bezpłatnie w towarzystwie przynajmniej jednej osoby dorosłej. Podróżni indywidualni, korzystający z oferty w wersji SINGIEL, mają do wyboru klasę 1 (55 €) lub 2 (39 €). Bilety obowiązują także na drezdeńskiej S-Bahn pomiędzy stacjami Dresden Hbf i Dresden Neustadt. Nabyte w przedsprzedaży bilety "Drezno-Wrocław Regio Specjal" można wymienić bezpłatnie przed pierwszym dniem ich ważności. Nie dokonuje się wymiany ani zwrotu tych biletów, po rozpoczęciu terminu ich ważności.

To jezeli dobrze zrozumialem,
to 5 osob, moze pojechac Wroclaw - Drezno - Wroclaw za 12 euro?
Jezeli tak, to gdzie mozna kupic ten karnet/bilet? :)
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Cze 2013 11:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzieląc 79 EUR na 5 osób nijak nie wychodzi mi 12 EUR. :twisted:
Ale już za 15,80 EUR jak najbardziej może wypaść na osobę w dwie strony. Bilet ważny 3 dni.
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Cze 2013 12:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

o jezu, mea culpa, przeliczylem 59 przez 5 :S

ale i tak spoko 16 euro za osobe :)
50 zloty KRK-WRO-KRK PKP plus 69 zloty to fajna cena na taki wypad :D

to bilet sie kupuje w Kasie w Wrocku? :)
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Cze 2013 12:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem czy sprzedają je gdzieś indziej, ale we Wrocławiu na pewno je dostaniesz.
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Lip 2013 19:11 

Loty: 29
Kilometry: 57 200
Jeśli chodzi o te "rodzinne" to tak, w punkcie Intercity na wrocławskim dworcu (jak się patrzy na zegar to zaraz po lewej stronie).
Kiedy wcześniej szukałam ich ceny, powiedziano mi że są w systemie tylko w kasach międzynarodowych (szumna nazwa na punkty obsługi klienta Intercity) we Wrocławiu, Warszawie i Krakowie. Możliwe więc, że w W-wie i K-wie też da się je kupić, w innych miastach nie ma nawet co próbować.
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Sie 2014 12:59 
Awatar użytkownika

Odświeżę trochę ten temat, bo niedawno byłam w Dreźnie i uważam, że jest napraaaawde godne polecenia. Może ktoś będzie chciał się wybrać jeszcze w te wakacje :)

Jeśli chodzi o dojazd, to chyba najłatwiej wybrać się pociągiem z Wrocławia do Zgorzelca (bilet studencki kosztuje coś pomiędzy 10-15 złotych) a potem jak już znajdziemy się po stronie niemieckiej, to warto kupic sobie wcześniej przez internet Sachsen Ticket (http://www.bahn.com/i/view/POL/pl/price ... cket.shtml), na 5 osób wychodzi 38 EUR czyli na jedną osobę około 30-32 złote :).
A jak już będziecie w Dreźnie to gorąco polecam Lipsk, jest bardzo niedaleko. Można tam też dojechać pociągiem na tam na Sachsen Ticket, on obowiązuje cały dzień, a jak nie pociągiem to autobusem z MeinFernBus, bilet kosztuje bodajże 6 euro :)

#16 PostWysłany: 07 Sie 2014 13:05 

Loty: 29
Kilometry: 57 200
Mnie osobiście jakoś Lipsk nie podszedł. Przerażające postsowieckie monumenty... Ale to moja opinia ;).

Moim zdaniem, lepszym pomysłem jest wycieczka w rejony "Saksońskiej Szwajcarii": http://www.saechsische-schweiz.de/elbsa ... birge.html
Niezapomniane widoki, zdecydowanie polecam!
 Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Sie 2014 13:19 
Awatar użytkownika

Taaak, o Saksońskiej Szwajcarii słyszałam od znajomych, sama nie byłam i żałuje w sumie :<

A jeśli chodzi o Lipsk to fakt... jest specyficzny. Mi akurat bardzo spodobały się tam alternatywne dzielnice, przede wszystkim Plagwitz, w którym można obejrzeć, ba! nawet wejść do starej fabryki, jest tam też organizowanych wiele Flohmartków i można dostać fajne rzeczy za małe pieniądze.. poza tym akurat ta dzielnica oferuje też wiele niszowych miejsc, mam na myśli puby i kawiarnie. Jest tam też bardzo fajne kino i miedzy innymi w nim jest co roku organizowany festiwal filmów dokumentalnych.
Ogólnie Lipsk teraz podobno słynie w Niemczech jako miasto bardzo alternatywne i designerskie, jeśli ktoś lubi takie klimaty to na pewno mu się tam spodoba..
Pewnie niedługo napisze jakąś relacje z Lipska, może uda mi się kogoś zachęcić :)

#18 PostWysłany: 19 Cze 2015 15:48 

Czy ktoś był ostatnio w Dreźnie i poleci jakiś bezpłatny parking? Sprzeczne opinie znajduję w necie co do opłat za parkowanie w weekend, więc może ktoś ma aktualne info?
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Sie 2015 07:42 

niebieski
W jaki sposób najlepiej dostać się z Drezna do Katowic (oczywiście transportem publicznym)? z góry dzięki za pomoc.
 Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 21 Sie 2015 08:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
kupowal ktos ostatnio przez internet naklejke na wjazd do strefy UMWELTZONE
smiga to nadal sprawnie ?

https://www.berlin.de/labo/mobilitaet/k ... n.php#Shop
 Relacje PM off  

[ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum