Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 11 Maj 2024 06:47 
Awatar użytkownika

Loty: 500
Kilometry: 780 802
platynowy
Tak

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
#82 PostWysłany: 11 Maj 2024 07:18 

złoty
Czyżby, kolejny co słowem tak itp wyjaśnia skomplikowane aspekty prawne.
Zobaczmy co o tym mówi Ustawa

Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.2211 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 13 października 2023 r. do: 30 czerwca 2024 r.
Art. 46. [Zmiana warunków umowy o udział w imprezie turystycznej przed rozpoczęciem imprezy turystycznej]
1. Organizator turystyki przed rozpoczęciem imprezy turystycznej może dokonać jednostronnie zmiany warunków umowy o udział w imprezie turystycznej także w przypadku, gdy łącznie spełnia następujące warunki:
1) zastrzegł sobie prawo do tego w umowie;
2) zmiana jest nieznaczna;
3) poinformuje podróżnego o zmianie w sposób jasny, zrozumiały i widoczny, na trwałym nośniku.

Zmiana dnia powrotu, konieczność dokupienia dnia hotelowego to nie jest nieznaczna zmiana :!:
https://turystyka.rp.pl/biura-podrozy/a ... rezygnacje
W unijnej dyrektywie 2015/2302, implementowanej do polskiego prawa w formie ustawy o imprezach turystycznych, wyjaśniono jednak, że zmiany czasu wyjazdu lub przyjazdu wskazanych w umowie o udział w imprezie turystycznej należy uznać za znaczące, jeżeli spowodowałyby po stronie podróżnego znaczne niedogodności lub dodatkowe koszty, na przykład zorganizowanie transportu lub zakwaterowania.

– Taka zmiana stanowić będzie powód odstąpienia przez podróżnego od umowy za zwrotem wniesionych przez niego wpłat i bez obowiązku wniesienia opłaty za odstąpienie – zauważa prof. Hanna Zawistowska z Katedry Turystyki Szkoły Głównej Handlowej.

Zakwalifikowanie zmiany jako znaczącej może jednak nastręczać trudności.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#83 PostWysłany: 11 Maj 2024 07:35 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
@TaKeN

Zgodnie z regulaminem każdego TourOperatora, oficjalna godzina wylotu jest podawana 24h przed wylotem. Także, godzina powrotu również może ulec zmianie. Jest zapisane w regulaminie, który podpisałeś, akceptując warunki imprezy turystycznej.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 11 Maj 2024 07:43 

złoty
Regulamin każdego TourOperatora nie może łamać zapisów Ustawy czyli zapisy regulaminu muszą jasno określać co to jest zmiana nieznaczna! W tym przypadku
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.2211 t.j.Akt obowiązujący

A co to jest ustawa....np kodeks karny to Ustawa z dnia ..... Kodeks karny.

A @TaKeN wygra w każdym sądzie i biuro podróży zapewne to wie.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 11 Maj 2024 11:57 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Zmiana daty to znaczącą zmiana warunków o jedyne co możesz to zaakceptować lub odstąpić od umowy (zwrot kasy) i kupić na nowo wycieczkę w aktualnych cenach.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 11 Maj 2024 12:06 

srebrny
@dg72
Cytuj:
A @TaKeN wygra w każdym sądzie i biuro podróży zapewne to wie.

Ale co niby wygra i w jakiej sytuacji?

Albo akceptuje zmianę, albo przyjmuje alternatywną propozycję, albo odstępuje od umowy.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 11 Maj 2024 12:14 

złoty
Bez kosztów rezygnacji i łaski biura podróży

Tego dotyczy @boots ten wątek.

Osobna kwestia to podanie przeze mnie podstawy prawnej co to reguluje, a nie tylko bzdurne "regulamin tour operatora tak stanowi i basta, skoro podpisałeś'
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 11 Maj 2024 12:21 

srebrny
Ale to jest oczywiste.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 11 Maj 2024 18:07 

Właśnie mi TUI odpisało na reklamację:
"Dzień dobry,
Przykro nam z powodu aktualizacji godziny lotu. Godziny podane na naszej stronie oraz w szczegółach rezerwacji wymagają potwierdzenia przez przewoźnika. Loty czarterowe mogą aktualizować się do 48h przed planowanym wylotem.
Mogę zaproponować zmianę lotniska na inne w tej samej cenie.
Dodatkowo informuję, że możecie Państwo całkowicie zmienić rezerwację bez dodatkowych kosztów na inną dostępną w naszej ofercie do 40 dnia przed wylotem."

Więc teraz lepiej kombinują abym leciał z małym dzieckiem gdzie indziej albo z innego lotniska.... czyli np. mam z Katowic lecieć choć czytając co napisała mogą nagle znowu coś odwalić, że mi zmienią godzinę wylotu z Katowic na 3:30 rano... a kto mi za dojazd zwróci, hotel w Katowicach? Masakra...
 Profil Relacje PM off
Nikt lubi ten post.

#90 PostWysłany: 11 Maj 2024 20:50 

HON fly4free
Koledzy już wyżej wskazali jakie są możliwości.
Generalnie jeśli zależy ci na pewnych godzinach korzystaj w przyszłości z lotów rozkładowych a nie biur i czarterów a i tu nie unikniesz w 100% sytuacji zmian rozkładów po wystawieniu biletu czy potencjalnych opóźnień / odwołań lotów już w trakcie podróży.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#91 PostWysłany: 03 Kwi 2025 18:22 

Witam, pisze z zapytaniem odnośnie tego czy jest możliwe wskórać coś z biurem TUI,
Przechodząc do sedna, w grudniu zakupiliśmy wycieczkę na Krete na czerwiec, wstępną przybliżona godzina wylotu 13:10 z Lublina, przewoźnik Enter Air,
Ostatnio przyszedł e-mail ze zmianą przewoźnika na ryanair sum i godzina 21:30
Lądowanie na Krecie o 1:30.
Wiem ponieważ czytałem że zmiany godzin wylotów są zawarte w umowie tak samo jak i sam przewoźnik może zostać zmieniony,
Aczkolwiek zmieniać przybliżona godzinę wylotu o 8h to już przynajmniej dla mnie dość sporo tymbardziej że szukaliśmy czegoś z w miarę wczesnym wylotem ze względu na 1,5 roczne dziecko. Dodatkowo Enter Air oferował jakiś tam dodatkowy mały bagaż podręczny dla dziecka, u obecnego przewoźnika już tego nie ma.
Czy jest jakaś szansa dogadania się z tui na chociażby zmianę lotniska z wcześniejszym wylotem? Przynajmniej żeby wieczorem być w hotelu i nie tłuc się z dzieckiem w środku nocy po lotniskach/autokarach i stania na recepcji w celu zakwaterowania
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 03 Kwi 2025 18:27 

srebrny
A to nie kontaktowałeś się jeszcze z TUI?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#93 PostWysłany: 03 Kwi 2025 18:30 

Pan powiedział że nic z tym się zrobić nie da, dlatego chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał podobną sytuację i udało mu się coś załatwić na swoją korzyść czy rzeczywiście tak jest że mogą sobie zmienić godzinę jak chcą i się trzeba z tym pogodzić
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 03 Kwi 2025 18:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Taki urok korzystania z usług biur podróży, zaakceptowaliście możliwość wystąpienia takiej sytuacji podpisując umowę z biurem podróży, wczytajcie się dokładnie w jej treść - na pewno jest tam punkt o możliwości zmiany godziny wylotu na dowolną w ramach tego samego dnia bo to standard w umowach na wyjazdy z BP, czyli nawet jak pierwotnie mieliście wylot o 6 rano to mogą wam wrzucić o 23 tego samego dnia i jedyne co możecie zrobić to się z tym pogodzić.
My tutaj na forum raczej podróżujemy na własną rękę i biur podróży unikamy jak ognia.

Ostatnio edytowany przez kemot, 03 Kwi 2025 19:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#95 PostWysłany: 03 Kwi 2025 18:44 

srebrny
@Dogital667
Masz prawo do rezygnacji z wyjazdu.

Ostatnio edytowany przez boots, 03 Kwi 2025 18:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 03 Kwi 2025 18:45 

Kilometry: 111 152
niebieski
Dogital667 napisał(a):
Czy jest jakaś szansa dogadania się z tui na chociażby zmianę lotniska z wcześniejszym wylotem? Przynajmniej żeby wieczorem być w hotelu i nie tłuc się z dzieckiem w środku nocy po lotniskach/autokarach i stania na recepcji w celu zakwaterowania

Jeżeli masz opcję bezpłatnej zmiany, to jest taka szansa choć i tak nikt nie da Ci gwarancji, że nie zmienią kilka dni przed wylotem.
Jest to standardowa procedura w BP. Nie masz na to wpływu.
Czy enter miesza, czy BP, nigdy się nie dowiesz. Jedni zwalają na drugich. Na ile możesz, staraj się korzystać z własnej inwencji i samemu załatwiaj wakacje.

Bywa jednakże tak, że masz lot, transfer i łózko taniej z BP, niż gdybyś załatwiał samemu.
Dwa czy trzy razy tak się udało.

Pomogliśmy?
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 03 Kwi 2025 18:55 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
@Dogital667 Sięgnij do lektury ustawy o imprezach turystycznych (ustawa ta wdrożyła do polskiego prawa unijną dyrektywę 2015/2302) i spróbuj poczytać. O ile dobrze pamiętam pewien artykuł o tym traktujący, to można odstąpić od umowy bez ponoszenia opłaty, jeśli zmienił się w znaczący sposób jeden z istotnych elementów imprezy turystycznej inny niż cena a wg ww dyrektywy zmiana czasu wyjazdu albo przyjazdu jest znacząca, jeśli spowodowałyby znaczne niedogodności. Ponadto warto sprawdzić, czy biuro nie ma obowiązku poinformować Cię o Twoich prawach wynikających z przepisów. Wylot o ok. 8 godz. później i lądowanie na Krecie o 1:30 oznacza - szacuję - dotarcie do hotelu ok. 3 a może i później. Moim nieprawniczym rozumem oceniłbym to na znaczną niedogodność. Ale to nie jest matematyka albo mierzalny parametr, który porównujemy i przekraczamy określoną, magiczną wartość graniczną i wychodzi jednoznacznie, że coś się należy albo nie. Jednak w grę wchodzi ewentualnie możliwość bezkosztowej rezygnacji - nie wiem, czy to by Cie satysfakcjonowało. Niemniej wg mnie nie jest tak, że biuro może dowolnie sobie zmienić godziny wyloty czy przylotu - jak tu ktoś sugeruje - a Ty nic nie możesz zrobić.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 03 Kwi 2025 20:32 

Kilometry: 63 566
niebieski
Jeśli kupowałeś wycieczkę w biurze to dzwoń tam/idź i próbuj ponownie prosić o zmianę na wcześniejszy wylot (sprawdź na stronie tui czy oferują inny wylot tego dnia np. z Katowic w sezonie są do Alany nawet 3 loty - może u Ciebie też tak jest).
Kolejna możliwość to skorzystanie z jednej bezpłatnej zmiany - musisz sobie znaleźć inny wyjazd w cenie nie niższej niż 10% wartości wycieczki i zaproponować zmianę.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 06 Kwi 2025 19:06 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
@Dogital667
Po wpisaniu w wyszukiwarkę forum słowa: TUI wyskoczył mi post kolegi @greg2014 z podobnym problemem:
viewtopic.php?p=1712730#p1712730

Ja miałem taki problem jak Ty w 2022 roku. Zakupiona w maju wycieczka na Rodos we wrześniu. Wylot w bardzo dobrych godzinach z WRO. Z rodzinnego POZ było zdecydowanie drożej. Na tyle, że opłacało się nam dojechać. TUI zmieniło godziny wylotu nie informując mnie o tym via @.Spostrzegłem to dopiero logując się do konta TUI na początku sierpnia. Jeden telefon do TUI oraz prośba o zmianę miasta wylotu wystarczyło, żeby zmienili mi WRO na POZ.
Teraz o każdej zmianie lotu jestem wcześniej informowany via @. W wiadomości nie ma nigdy informacji czy mogę ją odrzucić, zaakceptować czy coś innego z nią zrobić.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#100 PostWysłany: 26 Cze 2025 00:04 

Prawa klienta biura podróży w przypadku znaczącej zmiany w warunkach umowy to jedna kwestia. Osobną jest odpowiedzialność przewoźnika lotniczego, w przypadku gdy ani on, ani biuro podróży nie poinformują skutecznie pasażera o odwołaniu (tj. przesunięciu) lotu co najmniej 14 dni przed. Miałem taki przypadek z EXIM-em (który zresztą dostał za podobne praktyki sporą karę od UOKiK), pozwałem Wizzair w e-sądzie i wygrałem, odszkodowanie jest na koncie od paru dni: ciekawe-wyroki-sadow,1498,143136?start=220#p1756850
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości