Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Lis 2012 13:48 

Witam, będę w grudniu cały dzień w Dortmundzie. Możecie polecić jakieś miejsce, żeby zjeść ? W miarę tanio i dobrze ;) Najlepiej gdzieś w okolicy (może być trochę dalej) od Westenhellweg ? Będzie akurat Weihnahtsmarkt więc tam się coś przekąsi, ale przydałoby się zjeść też coś więcej.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 29 Maj 2014 19:56, edytowano w sumie 1 raz
czytelność opisu tematu
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 10 Lis 2012 15:52 
Awatar użytkownika

Polecam aplikacje TripAdvisor dla androida - jesli jesteś podłączony do int., to znajdzie Ci najbliższe restauracje/puby/bary/atrakcje/zabytki według określonych kryterium (cena/ocena użytkowników itd.)
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Lis 2012 16:26 

Sprzedają na markecie takie ichnie białe wuszty ( kiełbaskie) - tanio i smacznie. Polecam.
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Lis 2012 17:20 
Awatar użytkownika

Witam, to mój pierwszy post na forum.

Podobnie jak autor tematu snułem się cały dzień w Durtmundzie zimową porą (luty b.r.) i w sumie to oprócz wizyt w kilku barach w celu spróbowania świetnego niemieckiego piwa to żywiłem się właśnie wurstami, raz w chlebie, raz z curry, są świetne i tanie (około 2 euro). Jeżeli pojedziesz zwiedzać stadion Borussii to obok schodów do klubowego sklepu jest knajpa, która miała dosyć przystępne ceny. Dużo budek z jedzeniem/kawą/herbatą znajduje się w podziemiach dworca kolejowego, niedaleko niego jest też McDonald.

#5 PostWysłany: 10 Lis 2012 17:47 

Da się zobaczyć stadion za darmo czy trzeba coś płacić ?

Jade po tam po raz drugi.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Lis 2012 18:37 
Awatar użytkownika

Zwiedzanie stadionu było płatne, nie pamiętam ile ale były to jakieś grosze bo nie cena była przeszkodą a zebranie odpowiedniej grupy ludzi bez, której przewodnik nie ruszy na zwiedzanie. Nas było 6 osób i powiedzieli, że możemy poczekać godzinę i jak się zjawi więcej to pójdziemy zwiedzać, nie czekaliśmy bo nie ma co tam przez godzinę robić. Może od tamtej pory coś się zmieniło, a możę wynikło to z niezrozumienia bo w całym Dortmundzie trudno było nam spotkać kogoś mówiącego biegle po angielsku ;)

#7 PostWysłany: 25 Lis 2012 19:10 

A spotkał się ktoś z jakąś knajpą 24h?Coś ala Lorneta&Meduza w Katowicach..

#8 PostWysłany: 27 Lut 2013 15:04 

Właśnie również poszukuję czegoś ciekawego w Dortmundzie jeśli chodzi o knajpki, czy daleko jest ze stadionu do jakiejś sensownej restauracyjki?
 Relacje PM off  

Temat postu: Re: Dortmund
#9 PostWysłany: 29 Maj 2014 18:29 

Coś króciutki ten wątek o jedzeniu w Dortmundzie.
Tyle ludzi tam lata na jednodniówki, a tu mcdonaldy, wursty, kebaby i w porywach chińczyk czyli wietnamczyk. :D
Nikt nie zna przyzwoitego, niedrogiego lokaliku, gdzieś w centrum ?
Oczywiście poza "przepompowniami" w galeriach handlowych :mrgreen:
Chodzi mi o to , żeby poczuć "klimat" tego miasta.
Bo te przybytki, które wymieniłem, są wszędzie takie same.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 29 Maj 2014 18:56 

srebrny
A coś w tym jest. Spędziłem w Niemczech mnóstwo czasu, a nie mam pojęcia, co tam się je. Jedynie currywurst - kiedyś uważałem to za coś bardzo płytkiego, obecnie mam fazę, że poluję na to przy każdej okazji.
 Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#11 PostWysłany: 29 Maj 2014 19:04 

Dlatego o tym piszę. Wbrew pozorom , Niemcy mają niezłą kuchnię. Każdy region ma swoje specyficzne dania Przeważnie ciężkie i tłuste, ale smaczne.
Np w Szwabii, koło Stuttgartu, zajadałem się przez lata spaeclami ( szpeclami) czyli kluskami "kładzionymi" z różnym sosami. Mięsnymi , albo wegetariańskimi. Są tego dziesiątki odmian.
Myślę, że Westfalia też ma coś niepowtarzalnego, czego warto spróbować.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 29 Maj 2014 19:29, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#12 PostWysłany: 29 Maj 2014 19:08 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
niebieski
Bo też wiele tam nie ma ;) ,ale podam kilka przykładów: po dotarciu z lotniska na Aplerbeck,nie idź od razu do U47,tylko przejdź przez ulicę i wstąp do piekarnio-kawiarnii (w sam raz na śniadanie-są tam stoliki,także można zjeść na spokojnie). Serwują bułki i kanapki z różnymi serami,wędlinami,jajkiem,a nawet z tatarem,jak również inne rodzaje pieczywa (mnie bardzo zasmakowała bułka-pizzetka za około 0,69€ za sztukę-mała,ale pyszna),parę rodzajów jajecznicy i napoje. Podobny barek ze stolikami jest na dworcu głównym+kilka innych,w których kupisz kanapki,kawę i słodkie wypieki,z tym,że już tylko do ręki. Parę następnych (w tym samym i podobnym stylu) jest wzdłuż głównej ulicy (idąc w obie strony),a także kilka w Thier-Galerie. Oczywiście fast-foody conajmniej trzech sieci i miejsca,które już wcześniej zostały wymienione,więc nie będę powtarzała. Są też i restauracje,ale te omijałam,więc nie wiem,jak tam kształtują się ceny. Zdaję sobie sprawę,że może nie są to jakieś rewelacyjne lokale,ale da się w nich zaspokoić głód,będąc na takiej jednodniówce,także myślę,że znajdziesz jakieś miejsca,które przypadną Ci do gustu.

Ostatnio edytowany przez Tulsa 29 Maj 2014 20:00, edytowano w sumie 2 razy
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Maj 2014 19:21 

Dzięki za organizację mojego wypadu ;)
Ta piekarnia to cenne info. Na pewno odwiedzę.
 PM off  

#14 PostWysłany: 02 Cze 2014 17:06 

niebieski
Ja ostatnio jadłem w sieci Back Werk, bo tylko to było wcześnie otwarte, gdzieś obok kościoła św. Rajnolda. Było tam naprawdę smaczne jedzenie i w całkiem przyjemnych cenach. Gorąco polecam.

#15 PostWysłany: 20 Wrz 2014 16:59 
Awatar użytkownika

Dla osób mających np. kilkugodzinną przesiadkę w DTM i chcącym chcącym zjeść "obojętnie co" czy też napić się kawy w normalnej cenie to polecam Mc Donald's- znajduje się 10 min pieszo od Lotniska, otwarty od 07:00 do późna:
https://www.google.pl/maps/place/McDona ... 8bb12189aa

Dodatkowo jak wyjdziemy z lotniska głównym wyjściem to będziemy mieć stację benzynową i tam też można coś zjeść lub się napić- ceny bardzo rozsądne:
https://www.google.pl/maps/@51.5152936, ... JAFhSg!2e0
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Gru 2014 21:37 

a na jarmarku ktos cos sprobowal dobrego?

#17 PostWysłany: 09 Gru 2014 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 76 373
Ja na jarmarku kupowałem ostatnio grilschinken(nie pamiętam jak się to pisało) po 4 euro. Bułka i kilka plasterków szynki+ sałata i sos - mi bardzo smakowało.
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Gru 2014 22:21 

http://www.yelp.com/biz/bamboo-restaurant-dortmund

Bamboo to spoko miejscówka w formule all u can eat. Dużo przestrzeni. Idealna miejscówka na zimno. Można dłużej posiedzieć przy browarach i jedzeniu. Tanio dość, różna cena na lunch i wieczorny posiłek. Przy czym wieczorny choć droższy, jest bogatszy. Są jakieś owoce moża (również surowizna na grilla, obsługiwanego przez Azjatę z możliwościa grillowania co dusza zapragnie ze stołu), są też standardy europejskie i desery. Nie jest to poziom Amaro, ale na syty posiłek za przyjazną cenę, jak znalazł.

W Dormundzie jest kilka restauracji all u can.... Jeszcze jeden Azjata jest na końcu głównej ulicy shoppingowej, na 1 piętrze, mija się TkMaxx idąc od centrum. Mięsożercy jeszcze mogą spróbować all u can eat Moongose. Trochę drożej tam.

Obok Rheinhold Kirche jest zagłębie fastoodowe, czynne na weekend całą noc. Przyzwoite vegan fast foody można było wyhaczyć po meczu.
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Gru 2014 14:41 

wczoraj przez przypadek znalazłam nawet tanie bistro w okolicy HansaPlatz - budynek Karstadt - 4 piętro

panierowana ryba + frytki 7,95
grilowana ryba + ziemniaki + mala salatka 8,95

byly również grillowane mięsa, duzy wybor makaronow i ciast.

Delikatnie mówiąc dupy nie urywa, ale jest to alternatywa jeśli np. zacznie padać deszcz.

a w przejściu Karstadt pomiędzy cześcią z zabawkami, a szkłem można podziwiać jarmark z góry

#20 PostWysłany: 30 Gru 2014 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 52 322
Ktoś może coś polecić dla wegetarian w Dortmundzie, Essen lub Bochum?
 Relacje PM off  

[ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości