Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 341 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 31 Sty 2018 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
tom971 napisał(a):
Czy ktos probowal oddac bilet (zażądać zwrotu kasy) przy zmianach godzin wylotu ? (Dominikana)

Sam sobie odpowiem,
Na infolinii Iberii bez problem zvoidowany bilet i zlecenie full refunda na kk.. (jako powod podana zmiana godziny odlotu o 6h.. ale odczuwam ze nie mialo to znaczenia w ogole :) )

Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN
❗Nie przegap❗ Duża obniżka cen w Wizz Air 💗🦩 Świetne kierunki w supercenach od 143 PLN 🔥😍 ❗Nie przegap❗ Duża obniżka cen w Wizz Air 💗🦩 Świetne kierunki w supercenach od 143 PLN 🔥😍
#322 PostWysłany: 01 Lut 2018 09:17 

Loty: 146
Kilometry: 290 982
niebieski
Na szybko po powrocie.
Jestem w szoku ilu Polaków skorzystało z tej promocji. Na powrocie 30.01 chyba z pół samolotu naszych.
W tydzień zrobiliśmy wypożyczonym samochodem Santo Domingo, Samanę (Las Galeras) no i 3 doby w all inclusive na Punta Cana.
Pogoda mega wkurzająca z jednej strony (wiatr jak cholera i deszcz co pół godziny), z drugiej dużo lżejsza do zniesienia niż upał jaki zrobił się już w dniu wyjazdu.
Jeżdżenie po Dominikanie samochodem to niezłe wyzwanie. Obawiałem się stanu dróg, ale to nie drogi są problemem tylko wariacki styl jazdy tubylców. Nie ma zasad. W mieście każdy jedzie jak chce i kiedy chce, nawet światła nie są za bardzo respektowane.
W turystycznych miejscach jeździ na motorkach policja turystyczna z giwerami, przestrzega turystów przed "banditos" i wręcz pilnuje ich czy eskortuje. Spotkaliśmy ich na Playa Rincon, przy Boca del Diablo, na malutkiej plaży w Las Galeras gość wyszedł ze środku lasu i pokazywał drogę do dzikiej plaży, potem robił nam zdjęcia, łupał migdały ;-).
Nie wiem czy faktycznie jest niebezpiecznie, my niby nie mieliśmy jakichś incydentów, ale najechaliśmy na taką sytuację, że na środku ulicy tuż przed nami krewki miejscowy biegł z łopatą, podbiegł do innego, myśleliśmy że żartuje czy coś a on centralnie przygrzał mu blachą po głowie, dziwne, że go nie zabił, zaczęli się tłuc, zrobiło się zbiegowisko, ale towarzystwo tylko odsuwało motorki na bok. Nie było jak się wycofać, przeczekaliśmy to jakoś, w końcu ten od łopaty uciekł, a ten zaatakowany wskoczył na motorek i go pogonił.
Poza tym liczba mijanych wypadków po drodze.. Wszystko to jakoś tak dziwnie nastrajało, że do tubylców niby sympatycznych mieliśmy cały czas ograniczone zaufanie.

#323 PostWysłany: 01 Lut 2018 22:52 
Awatar użytkownika

-- 01 Lut 2018 22:41 --

" Nie zauważyłem specjalnych kontroli bagażu, na checkinie proponują zabranie podręcznego do łuku za free. Kupienie karty turysty online moim zdaniem obowiązkowe. My poszliśmy raz dwa, kolejka osób bez karty ze 3-4 razy dłuższa".

My nie mieliśmy karty turysty, i faktycznie kolejka jest, ale idzie baaardzo szybko, bo każdy płaci i idzie dalej :) Tylko chcę zaznaczyć, że bez karty turysty też można spokojnie lecieć.

-- 01 Lut 2018 22:52 --

greg0 napisał(a):
Na szybko po powrocie.

Jeżdżenie po Dominikanie samochodem to niezłe wyzwanie. Obawiałem się stanu dróg, ale to nie drogi są problemem tylko wariacki styl jazdy tubylców. Nie ma zasad. W mieście każdy jedzie jak chce i kiedy chce, nawet światła nie są za bardzo respektowane.

Poza tym liczba mijanych wypadków po drodze.. Wszystko to jakoś tak dziwnie nastrajało, że do tubylców niby sympatycznych mieliśmy cały czas ograniczone zaufanie.

W takim razie polecam guagua :D Ale na serio, to szkoda, że widzieliście takie sytuacje, i pewnie wpłynęły troszkę negatywnie na wasze wrażenia z Dominikany. My też jeden raz skorzystaliśmy z mototaxi i podczas skrętu w lewo prawie wjechało w nas auto (to byłą wina tego mototaxi). Zostały dosłownie centymetry pomiędzy nami a zderzakiem. Później Dominikańczyk zażądał więcej pieniędzy, bo przecież szybko nas dowiózł. Niestety dla niego, ale za ryzyko utracenia życia nie za bardzo chciało się dopłacać :D
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 04 Lut 2018 10:52 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
Do zbycia karta sim Claro aktywna prawie do końca marca. Zostało ok. 1000 dop na rozmowy i ok. 1,8GB transferu danych. 150zł z wysyłką. Szczegóły pw, stan sprzed wylotu z PUJ na screenach.
Załącznik:
Zrzutekranu_2018-02-03-12-59-02-910.jpeg
Zrzutekranu_2018-02-03-12-59-02-910.jpeg [ 145.02 KiB | Obejrzany 2063 razy ]

Załącznik:
Zrzutekranu_2018-02-03-13-02-09-689.jpeg
Zrzutekranu_2018-02-03-13-02-09-689.jpeg [ 140.7 KiB | Obejrzany 2063 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 05 Lut 2018 19:43 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
Ile zajęło Wam czasu mniej więcej od wyjścia z samolotu do opuszczenia lotniska bez wykupionej wcześniej karty turysty? Staram się wycelować, aby zamówić mozio na którąś godzinę.
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 05 Lut 2018 20:38 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Ja zamówiłem Mozio na 18.45. do tego jest jeszcze 30 min. darmowego oczekiwania, więc myślę że powinniśmy zdążyć.
Odpuściłem sobie Bavaro i jedziemy prosto z lotniska do Bayahibe, a następnego dnia na Saonę. Jeśli by ktoś leciał 13 lutego i chciał też jechać do Bayachibe, to w zamówionym transferze mamy jeszcze dwa wolne miejsca.
Mihal09 lubi ten post.

#327 PostWysłany: 05 Lut 2018 21:09 

Loty: 85
Kilometry: 222 971
Kolejki są. Chyba co najmniej z 1,5h.
Mihal09 lubi ten post.

#328 PostWysłany: 05 Lut 2018 22:39 

Z tymi kolejkami bywa różnie... Wszystko zależy jaki samolot lądował przed. W naszym przypadku nie bylo praktycznie nic ludzi.
Mieliśmy kupione karty turysty i nic to nie dało bo przed nami były grupy z biura, więc szli na prawo, a do okienka bez kart pusto(tylko nasz lot). Sama kontrola paszportowa i bagażu to formalność, bardzo sprawnie im to idzie.
Od otwarcia drzwi do zabrania walizki minęło 30 minut, za kolejne 30 siedzieliśmy w busie.
Transfer mamy z hoppa. Za RT do Bavaro wyszło po 10$/os.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.

#329 PostWysłany: 13 Lut 2018 17:10 
Awatar użytkownika

niebieski
@connexBB: Ceny brutto.

@Mihal09: Fabryka tutaj: https://pl.tripadvisor.com/Attraction_R ... ublic.html

#330 PostWysłany: 15 Lut 2018 10:42 

jacekwoj16 napisał(a):
Ja zamówiłem Mozio na 18.45. do tego jest jeszcze 30 min. darmowego oczekiwania, więc myślę że powinniśmy zdążyć.
Odpuściłem sobie Bavaro i jedziemy prosto z lotniska do Bayahibe, a następnego dnia na Saonę. Jeśli by ktoś leciał 13 lutego i chciał też jechać do Bayachibe, to w zamówionym transferze mamy jeszcze dwa wolne miejsca.

Samolot wylądował o 17.40, kto miał kartę turysty nie czekał w żadnej kolejce, kierowca z Mozio też już czekał, więc chwilę po 18 jechaliśmy do Bayahibe

#331 PostWysłany: 27 Lut 2018 19:51 

Odstąpię kartę Claro. Pozostało ok. 200MB.
20 zł. z przesyłką.

#332 PostWysłany: 01 Mar 2018 23:53 

niebieski
Jaką mieliście pogodę? U nas (Bavaro, półwysep Samana) każdej nocy wielokrotne deszcze aż do 8-9 rano. W ciągu dnia też zdarzały się krótkie i intensywne opady. To normalne w lutym? Zawsze tak jest? Czy tylko od strony oceanu?
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 01 Mar 2018 23:59 

srebrny
nie wiem czy to normalne ale w kazdym razie raz na Samanie byla taka burza ze najstarsi miejscowi nie pamietali
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 02 Mar 2018 00:32 

Siema. Właśnie wróciliśmy z Kuby. Było wietrznie. Właściciel casy mówił,że to co się dzieje teraz z reguły zaczynało się w maju. Silny wiatr itd. Mówił,że co rok jest coraz gorzej z klimatem.
 PM off  

#335 PostWysłany: 02 Mar 2018 00:36 

Loty: 146
Kilometry: 380 737
02-09.02. byliśmy w Las Terrenas i praktycznie codziennie kilka/kilkanaście minut lało+ czasem w nocy (ale ja mam sen jak zabita, więc nie ruszało mnie to) :)
Kurczę, powtórzyłabym znowu wypad w tamte rejony za levelową cenę ;)
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 02 Mar 2018 20:57 

Praktycznie to nie pamiętam dnia bez choć krótkiego deszczu, a w niedzielę 18 lutego, to z niewielkimi przerwami lało w Las Terrenas cały dzień. W zeszłym roku byłem w tym samym terminie w Meksyku i przez ponad dwa tygodnie padało przez chwilę tylko raz. Coś się z tym klimatem naprawdę dzieje.

#337 PostWysłany: 22 Mar 2018 20:45 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Mozio czyli Found Trip trzeba potwierdzać przy transferze na lotnisko?

#338 PostWysłany: 22 Mar 2018 20:52 

niebieski
W Mozio napewno trzeba dzwonić 24 godziny przed transportem na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 26 Mar 2018 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Za mna wlasnie moje pierwsze loty linia LEVEL na trasie BCN-PUJ i PUJ-BCN. Oba rejsy o czasie, samoloty zadbane, na locie BCN-PUJ bylo bardzo niskie oblozenie, zapewne z racji faktu, ze byl to przedostatni rejs na tej trasie (LEVEL rezygnuje z wykonywania polaczen do Punta Cany). Odprawilem sie online, ale i tak odebralem karte pokladowa przy stanowisku w Barcelonie, otworzylo sie na ok. 3,5 h przed odlotem. Pani prosila poszczegolne osoby o wkladanie bagazu do koszyka i nastepnie dawala naklejke na walizke "approved cabin baggage" z logo przewoznika. Boarding rozpoczal sie o czasie, godzine przed odlotem, start kwadrans po czasie, chwile po osiagnieciu wysokosci przelotowej rozpoczal sie serwis dedykowany dla pasazerow, ktorzy wczesniej zamowili platny posilek, oczywiscie mozna bylo dokonac zakupu podczas serwisu, w kieszeni fotela czekal katalog z cenami. Mnie najbardziej interesowal system rozrywki, bylo sporo filmow, ktore nie byly wyswietlane w Polsce, wiec skupilem sie na nich. Sam rejs bardzo poprawny, miejsca na nogi mialem wystarczajaco, zaloga OK, aczkolwiek nie mialem z nia wiekszych interakcji. Rejs powrotny mial bardzo duze oblozenie, ale dalem rade, ten byl juz sporo krotszy :) Jak dla mnie przy cenie ok. 750 zl za lot jakosc w porzadku. Moze kiedys jeszcze skorzystam na trasach z Paryza Orly.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 26 Mar 2018 17:48 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Siema. Właśnie wróciliśmy z Kuby. Było wietrznie. Właściciel casy mówił,że to co się dzieje teraz z reguły zaczynało się w maju. Silny wiatr itd. Mówił,że co rok jest coraz gorzej z klimatem.

z Kuby ? nie pomyliliy Ci sie kraje ? ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 341 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość