Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Lis 2024 11:04 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 421 092
niebieski
Przez bliskość Erytrei, a potem wojnę domową, mam wrażenie, że Tigraj zniknął trochę z turystycznej mapy Etiopii - a poza Aksum są ta fantastyczne miejsca - zwłaszcza góry z ukrytymi skalnymi kościołami. Odwiedziłam jeden z bardziej znanych - Abuna Yemata Guh (z podejściem wymagającym małej wspinaczki i niesamowitymi widokami - załączone kilka poglądowych fotek).

Można zrobić jednodniową wycieczkę zahaczając o jakieś kościoły na trasie Mekelle-Aksum, można zrobić kilkudniowy trekking. Góry Geralty wyglądają jak Zion w Utah poprzedzony małym Serengenti - pięknie jest. Tę część wyjazdu organizował nam Haile Milano Tesfay (https://www.tigrayheavenlandtours.com/ +251938780734) - spoko gość, pomocny i miły - wart polecenia.

Załączniki:
DSC_0430_res.JPG
DSC_0430_res.JPG [ 164.35 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0417_res.JPG
DSC_0417_res.JPG [ 156.89 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0379_res.JPG
DSC_0379_res.JPG [ 165.18 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0370_res.JPG
DSC_0370_res.JPG [ 94.42 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0344_res.JPG
DSC_0344_res.JPG [ 146.08 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0330_res.JPG
DSC_0330_res.JPG [ 209.29 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0321_res.JPG
DSC_0321_res.JPG [ 205.51 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0319_res.JPG
DSC_0319_res.JPG [ 144.83 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0315_res.JPG
DSC_0315_res.JPG [ 156.91 KiB | Obejrzany 320 razy ]
DSC_0291_res.JPG
DSC_0291_res.JPG [ 97.6 KiB | Obejrzany 320 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 29 Lis 2024 12:15 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 272 264
niebieski
Osobiście z części Etiopii, którą widziałem najbardziej podobało mi się to miejsce :) Samodzielne wybraliśmy się na jednodniową wyprawę z Mekelle do Megab, w praktyce wystarczy kilka minut cierpliwości na targowanie się, a potem to nic trudnego. Na początku podchodzi się pod górę po schodach i na sam koniec jest jedyny trudny moment to ściana o wysokości 7-8 metrów. Za 500 birr można sobie zażyczyć asekurację na uprzęży, ale jak ktoś raz był na ściance wspinaczkowej i potrafi zrobić choć drugi poziom trudności, to tutaj sobie poradzi bez żadnego problemu. Myślałem, że skauci to będą jacyś chłopcy, a to byli dorośli faceci po trzydziestce. Nie da się z nich "zrezygnować", i tak będą szli i podpowiadali, gdzie wsadzać nogę czy rękę. Byliśmy tylko we dwójkę i nie byli zbyt nachalni nt. haraczu. Ksiądz, (który chyba na wszystkich zdjęciach jest ten sam) również. Zaskoczyło nas to, że można dotknąć owych ksiąg. Śpieszyliśmy się i całość od wyjścia i powrotu do bajaja zajęła nam 1,5 h.

Załącznik:
20241113_145644.jpg
20241113_145644.jpg [ 763.8 KiB | Obejrzany 249 razy ]

Kosztorys w listopadzie 24:
- 300 x 2 - bajaj z hotelu na północny dworzec w Mekelle (https://maps.app.goo.gl/cPLU6wzFuG9hEiSU7)
- 400 x 2 + 50 wymęczony napiwek za wskazanie busa - minibus Mekelle - Hawzien i z powrotem (localsi płacili tyle samo)
- 100 - minibus Hawzien-Megab w jedną stronę
- 650 - bajaj Megab - podnóże góry i z powrotem do Hawzien
- 2000 - miejscowy przewodnik, który akurat był w gotowości już na wjeździe do Megab. Powiedział, że cena jest stała w ich "guide association", na sam koniec nie chciał nawet przyjąć napiwku.
- 600 - entrance fee
- 300 - napiwek dla skautów
- 300 - napiwek dla księdza (był zadowolony)

Łączny koszt to 5400 birr za 2 osoby, czyli ok. 22$/os. Żałuję, że nie zaplanowaliśmy więcej czasu w tym regionie. Teraz wziąłbym 3-4 dniowy trekking, więcej pochodził i zobaczył więcej Kościołów. Przesyłam inny nr, ale chyba do tego samego Haile, który zaprasza Was na dłuższe trekkingi właśnie :) +251910455135

A tutaj filmik BBC, który najlepiej pokazuje jak piękne jest to miejsce:

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość