Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Cze 2023 07:48 

niebieski
Polecam odwiedzić Dolinę 7 jezior (7 Lakes) na południe od Panjakent. Droga w większości jest kamienista. Jeziora są urocze. Można spotkać spoko lokalsów ubranych w tradycyjne stroje na osiołkach. Zabierzcie stroje kąpielowe.
Wycieczki w Panjakent organizują w Sugd hotel. Koszt 70 USD za przejazd. Na 3 osoby wyjdzie po 23-24 USD. Ja miałem jechać z parą Holendrów ale wycofali się i dali mi zniżkę do 55 USD i pojechałem sam z kierowcą. Może nie najtaniej wyszło, ale warto.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#2 PostWysłany: 28 Cze 2023 17:42 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
@tomczas Ile trwa taka wycieczka?

#3 PostWysłany: 29 Cze 2023 11:40 

niebieski
7-9h zależnie od tego jak długo chcesz tam być (można pospacerować, poopalać się nad jeziorem). Kierowca się dostosuje. Godzina wyjazdu również do ustalenia.

Image
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#4 PostWysłany: 18 Maj 2024 07:49 

Loty: 62
Kilometry: 137 897
Elo wszystkim,na tegoroczną majówkę postanowiłem rozpocząć zwiedzanie Azji Centralnej.
Przejechaliśmy trasę Duszanbe - Padżankent Astrą 1,6l po, już epickich, Górach Fańskich... a gościu nią tak za^&*#alał :lol: aż mu dywanik wytarłem, ale to kiedy indziej...
Pandżankent, jak załatwić wycieczkę na własną rękę?.
Hotel Zafrashon faktycznie był swoistym kluczem. Właściwie to Ibrahim - szefo hotelu. Personel nie dwujęzyczny. Powiedział nam o Ibrahimie spotkany na hotelowym balkoniku malezyjski turysta, poczęstowany ćmikiem zaczął opowiadać o swoim dniu wczorajszym - wycieczce na siedem jezior - nie mogło być lepiej! Chwilę później wiedzieliśmy, że boss ma namiar na 4x4 i jaki koszt (on niby zapłacił 700 somoni, ile my, w dalszej części tekstu).
Warto dodać, że to dosłownie o 7/7:30 poszedłem z jednym z naszej czwórki na balkon, o 8 dopiero zjawił się Ibrahim. Majestatyczna postać, potężny Tadżyk, tyrał w pobliskiej kopalni z dwie dekady, od jakiegoś Słowaka zna angielski ciut - ciut jak ja ruski więc ideolo, też podał 700 somoni, mało tego, auto będzie o 9, za dosłownie 45 min!
Wychodzimy i jest! Vitarka Suzuki, a z nią nasz nowy protagonista - kierowca do zadań specjalnych.Droga do pierwszego jeziora zajęła dobrą godzinkę, ale turbo eleganckie widoki towarzyszyły jej już od wyjazdu z miasta.

Faktycznie jest checkpoint - kopie paszportów przeszły.
Jest on spowodowany wjazdem na teren kopalni złota wybudowanej i kontrolowanej przez Chińczyków. Zaraz za nim kończy się asfalt, a zaczyna przygoda życia.
Nigdy nie byliśmy na takim 4x4 safari w górach, nikt z naszej czwórki. Może dla tego na nas to wywarło takie wrażenie i sprawiło, że uważamy to za najlepsze chwile majówki. Mogę być subiektywny, emocjonalny, ale no... sceniczność tego miejsca olśniewała, napawała czymś czego nie czułem wcześniej...Wycieczki często kończą jazdę na 3/4 drogi z 6 na 7 jezioro(2700mnpm). Za stromy jest podjazd... ale nie dla naszego asa, może bo usłyszał, że chcemy morsować, a może po prostu jest takim szefem, ale jechał pod takie górki tą Vitarą... że mijani przewodnicy klaskali.Przy każdym jeziorze się zatrzymywał, opowiadał po rusku bardzo dużo o każdym, jadąc to samo, narracja stała.Widoki były aż nadto kosmiczne, każde jezioro miało inną ciekawą cechę, jedno np w kwietniu/maju znika, zostaje tylko rzeka co łaczy jeziora. No i jedziemy z 100m przepaść nad wyschniętym, a ten nagle pionowa dróżka w dół i jedziemy korytem...
Kończę ten przydługawy opis podsumowaniem:
Czas trwania: 9:00-14:00
Koszt: my daliśmy mu 1000, na wstepie zaśpiewał 800, ale był zarąbisty i należało mu się
Ocena:9/10 - nie można pominąć tej atrakcji!

Nie wiem, czy tak wolno tutaj podać numer telefonu do kierownika Vitary. Nowy jestem forumowicz, nie wiem.Osobiście uważam, że nie ma w tym nic złego i wielu osobom ułatwiłoby życie, ale dajcie znać jak regulamin głosi.

Tajikistan Zindabad!
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 28 Maj 2024 20:14 

@hubiso podaj namiary na tego gościa. My zamierzamy zobaczyć Dolinę 7 jezior w ramach jednodniowej wycieczki z Samarkandy. Trasę z Samarkandy do Pandżakent powinniśmy zrobić w 1,5h w jedną stronę. Tak więc po południu znowu powrót do Samarkandy
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Maj 2024 20:31 

niebieski
Z Samarkandy do granicy będzie trochę ponad godzinę, Yandex kosztował bodajże 150000 UZS. Granice można przejść w parę minut, odprawa działa sprawnie. Jakby co to ja mam namiary na gościa, który wiózł nas na 7 jezior swoim mercedesem z Pandzakent, zadne 4x4 ale komfort jazdy był niesamowity.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Piotrdługi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 28 Maj 2024 20:46 

złoty
Nie no, bez przesady z tym klaskaniem, bo ktoś tam jechał autem 4x4, skoro codziennie całą drogę aż do siódmego jeziora przejeżdżają stare rzęchy z napędem na dwa koła i nikt się temu nie dziwi. Sam dojeżdżałem z kierowcą, który miał na pewno ponad 20-letniego Opla w sedanie i nie było żadnego problemu.

Natomiast co do cen, to czytałem wcześniej, że standardem jest 70 dolarów i nie chcą mniej schodzić, dlatego zdziwiłem się, że kierowca z którym jechaliśmy dzieloną taksówką z granicy na start zawołał 60 dolarów. Trochę przez to dopytywałem i słusznie - po prostu niektóre auta dojeżdżają tylko do szóstego jeziora i dalej nie jadą. Ten sam kierowca za dojazd do siódmego chciał dodatkowe 10 dolarów, więc cena wyszła standardowe 70. Startowaliśmy z hotelu o 8:30, w tej cenie dowiózł nas jeszcze na koniec do granicy z Uzbekistanem, gdzie byliśmy o 17:30, więc jak widać nie było pośpiechu. I na szczęście nie nawijał przy każdym jeziorze, bo nie cierpię jak ktoś prowadzi do mnie monologi w języku, którego nie rozumiem i mam się domyślać o co mu chodzi :D

Widziałem, że niektóre auta po szóstym jeziorze zawracały, a moim zdaniem widoki w okolicach siódmego są jednymi z lepszych w czasie całego dnia, więc w razie ustalania ceny i w ogóle dogadywania wyjazdu, polecam upewnić się czy nie będzie końca przy szóstym jeziorze, albo czy nie ma dopłaty za dalszą trasę.

Jeszcze w kontekście dwóch wpisów wyżej - 1,5h z Samarkandy do Pandżakentu to raczej mało realne, a odprawa nie zawsze zajmuje kilka minut, bo nam w środku dnia zajęła ponad 40 minut. Powrót już 10-15 minut, zależy od kolejki, ale jak widać nie zawsze idzie tak sprawnie. Trasa Samarkanda - granica powinna kosztować 120 tys. UZS i tyle też za całe auto biorą na powrocie taksówki z granicy do Samarkandy, dlatego przy dzielonej taksówce cena za osobę to 30 tys. UZS. Oczywiście na start cena dla turysty jest wyższa, ale da się dość szybko ogarnąć uczciwą cenę
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 03 Cze 2024 12:46 

Loty: 62
Kilometry: 137 897
Piotrdługi napisał(a):
@hubiso podaj namiary na tego gościa. My zamierzamy zobaczyć Dolinę 7 jezior w ramach jednodniowej wycieczki z Samarkandy. Trasę z Samarkandy do Pandżakent powinniśmy zrobić w 1,5h w jedną stronę. Tak więc po południu znowu powrót do Samarkandy

Napisał mi w sumie, że mam reklamować - +992 002111661
 Profil Relacje PM off
Piotrdługi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 05 Cze 2024 22:31 

@pbak jeśli mogę prosić to daj również namiary od gościa co Was wiózł mercedesem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Cze 2024 23:29 

niebieski
Proszę bardzo: +992 92 887 2002

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 06 Cze 2024 11:34 
Awatar użytkownika

złoty
Jak ktoś planuje wyjazd do pandzakent to niech zapomni o 1,5h z Samarkandy, min 2h i to bez większych kolejek na granicy przy pieszym przejściu, przejechać tam autem to kompletna strata czasu, wygląda jakby specjalnie ograniczali przejazd aut przez granicę i idzie to super wolno
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 22 Lip 2024 08:51 

srebrny
Zależy od pory dnia, ale sumarycznie samochodem 1,5 h niewykonalne. Stopem już prędzej, ale też przy braku kolejki pieszej na granicy.

Busik 7-osobowy z Kaftarkhona na granicę - niecale 50 minut (ok. 11), aktualna cena: 20.000 som.

Auta faktycznie kontrolują ślamazarnie. Więcej pojazdów stoi z Tadżykistan do Uzbekistanu, w drugą stronę dosłownie 2 samochody.

#13 PostWysłany: 20 Lis 2024 20:16 

My jechaliśmy z kierowcą- numer Whatsapp +992928872002 . Bardzo przyjemnie minęła podróż, samochód bardzo komfortowy Toyota Prado. Jak ktoś z małym.dzieckiem to ma też fotelik dziecięcy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Gru 2024 21:11 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
W sumie to nie znalazłem wątku rekomendacji tego miejsca, oprócz dobrych podpowiedzi co do przejazdu.
Czy warto poświęcić jeden dzień pobytu w Uzbekistanie przy np pełnych 6 dniach pobytu na miejscu? Chciałbym zobaczyć Taszkient, Samarkande, Bucharę i Chiwa. Planuje jeden wewnętrzny lot z Taszkientu do Urgencz (lub w drugą stronę).

Czy jeziora to jest dobre "Must See" czy jednak takie na zaliczenie przy okazji kolejnego kraju?

#15 PostWysłany: 31 Gru 2024 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Odpowiem tak, jeśli chcesz zaliczyć to pojedź do Chodzentu i odwiedź bar na rynku (bazarze) zamów sobie piwo - bo wódki się nie odważysz. Zwłaszcza jeśli nie znasz rosyjskiego będzie to przeżycie niezapomniane. Znaczy czaly rynok wartoz w tym zjeść tam pilaw.

Podobnie jak przejazd chińską kolejką przez którąś Darię
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.

#16 PostWysłany: 09 Lut 2025 21:34 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Czy ma sens jednodniowy wypad do Doliny 7 jezior z Samarkandy w drugiej połowie marca. W maju bym się nie zastanawiał, ale czy w marcu ma to sens?
DAD lubi ten post.

#17 PostWysłany: 10 Mar 2025 14:47 

My planujemy wyjazd 19 marca z Samarkandy.

Napisałem do tego gościa od Merca / Toyoty (to ten sam numer) i z granicy chce teraz przy 4 osobach po 35-40 USD za samochód (teraz pisze o Vitarze), czyli ok 140 usd za samochód. Raczej tak nie poszły ceny, a z granicy do Pandżakentu to około 20 km, więc wg mnie dużo chce.
Ktoś już może był / załatwiał w tym roku?

edit: Widzę, że przejazd z granicy do Pandżakentu to 20 som, czyli niecałe 2 usd.
Czyli licząc "inflację" + granicę koszt samochodu z granicy nie powinien przekroczyć w tym roku 100 usd - poprawcie, jeśli się mylę.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Mar 2025 18:59 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Daj proszę tutaj na forum znać po powrocie o faktycznych kosztach i potencjalnych możliwościach. Będę leciał w kwietniu, wiec przyda się, a taka wiedza tez się dezaktualizuje. Dzięki

#19 PostWysłany: 20 Mar 2025 19:14 

Hej,

Bylismy na wycieczce do 7 jezior w polowie marca. Ostatnie jezioro jest jeszcze zamarzniete, natomiast szesc wczesniejszych juz jest niemal w pelni odkryte. Pogoda sie udala, temperatura dosc wysoka.

Koszt to 110 $ za 2os lub 160$ za 4os. Ciezko wynegocjowac nizsza, choc pewnie cos jeszcze udaloby sie ugrac. Cena za odbior z granicy Jartepa.

Jezeli chodzi o formalnosci na granicy, to zero problemow, trwalo to 10 min.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 22 Mar 2025 13:43 

złoty
Skąd te kwoty? Aż po przeczytaniu tego napisałem z ciekawości do osoby, z którą jechaliśmy rok temu. Odpisał, że za jednodniówkę (odbiór z granicy, powrót na granicę) będzie 80 dolarów za auto. Tylko nie wiem czy w tej cenie jest dojazd do ostatniego jeziora, bo rok temu wołał 60 dolarów, ale okazało się, że to do szóstego jeziora, a do siódmego chciał dodatkowe 10 dolarów, czyli razem wyszło 70. Poszło delikatnie do góry, ale gdzie kwoty typu 160 dolarów za cztery osoby.

Wcześniej tego nie robiłem, ale skoro pojawił się jakiś problem z zawyżaniem cen przez innych, to zostawiam numer do faceta: +992-92-783-7600. Nie mówi po angielsku, tylko rosyjski, ale na Whatsappie dobrze ogarnia translator ;)

Nie jest to żadne wypasione auto 4x4, zwykła stara taksówka, która brała nas z granicy do Pandżakentu, ale facet był punktualny, miły i dojechał wszędzie bezproblemowo. Gdyby ktoś chciał skorzystać, to polecam upewnić się czy cena jest za dojazd do ostatniego jeziora, ale jednocześnie nie wykluczam, że da się coś utargować.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość