Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dokąd z Dubaju
#1 PostWysłany: 06 Wrz 2019 10:26 

Loty: 49
Kilometry: 91 525
Rok temu byłem z rodziną w Singapurze na 4 dni, a następnie polecieliśmy na Bali na 9 dni i znowu do Singapuru na 3 dni. Lot na Bali w jedną stronę kosztował ok. 200-300zł. Tym razem również chcielibyśmy tak zrobić lecz z Dubajem. Nie mogę jednak niczego sensownego znaleźć. Albo jest za drogo, albo niebezpiecznie (przynajmniej wydaje się że może być niebezpiecznie).
To co szukaliśmy to:
- Sri Lanka - no ale niedawne zamachy nas zniechęcają
- Malediwy, Seszele, Zanzibar - drogie loty (ok. 1000zł w jedną stronę)
- Phuket - drogie loty
- Indie - nie wiem co tam jest ciekawego. Podróżuję z małymi dziećmi więc jakieś dłuższe piesze wycieczki bez sprzętu (nie chcemy dużo targać) mogą być trudne, chyba że się mylę.
- Filipiny - niebezpiecznie.
- Oman - może Oman, ale do końca nas nie przekonuje w połączeniu z Dubajem (podobny klimat, krajobraz)

Czy jest coś jeszcze? A może gdzieś się mylę w wyżej wymienionych.
 Profil Relacje PM off  

Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️ Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️
Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇 Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇
 Temat postu: Re: Dokąd z Dubaju
#2 PostWysłany: 06 Wrz 2019 11:09 

Loty: 127
Kilometry: 220 685
niebieski
Tak z ciekawości, czemu Filipiny są niebezpieczne i gdzie?
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 06 Wrz 2019 13:15 

Dlatego że na stronie Ministerstwa są ostrzeżenia no i w artykułach prasowych jakiś czas temu słyszałem. Poniżej informacje ze strony MSZ.

Filipiny
Bezpieczeństwo
Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza wszelkie podróże:

do południowo-zachodniej części wyspy Mindanao;
na Archipelag Sulu;
do południowego obszaru Morza Sulu.
MSZ odradza podróże, które nie są konieczne do pozostałej części wyspy Mindanao i do miasta Davao.

Na pozostałym terytorium Filipin, zalecamy zachowanie szczególnej ostrożności.

Na południu Filipin operują islamistyczne ugrupowania rebelianckie. Dochodzić może do starć z siłami zbrojnymi, a także do porwań cudzoziemców, zarówno na lądzie, jak i na morzu. Na Mindanao obowiązuje stan wojenny.

Na pozostałym obszarze kraju obowiązuje stan wyjątkowy. Spodziewać się należy wzmożonych kontroli i znaczącej obecności sił porządkowych.

Zagrożenie terrorystyczne występuje na całym terytorium Filipin, w tym w stolicy kraju, Manili.

Odnotowuje się dużą ilość napadów rabunkowych. Nie należy zawierać znajomości z przygodnie poznanymi osobami i korzystać z ich poczęstunku (zdarzają się przypadki podawania środków nasennych w celu okradzenia). Zaleca się korzystanie tylko z oznakowanych taksówek.

Filipiny leżą w strefie aktywnej sejsmicznie. Od czerwca do listopada występuje zagrożenie tajfunami. Informacje i porady jak zachować się w razie trzęsienia ziemi, wybuchu wulkanu lub tajfunu są dostępne na poniższej stronie.

W związku z brakiem polskiej placówki, możliwość udzielenia bezpośredniej pomocy konsularnej obywatelom polskim może być ograniczona. Zgodnie z prawem UE, obywatele polscy przebywający w państwach trzecich (poza UE), w których nie ma polskiej placówki, uprawnieni są do pomocy dyplomatycznej i konsularnej państw członkowskich UE posiadających w danym kraju placówkę, na takich samych warunkach, na jakich państwa te pomagają swoim obywatelom. W celu nawiązania kontaktu z placówką państwa członkowskiego UE, zachęcamy do korzystania z wyszukiwarki na stronie Komisji Europejskiej.

MSZ apeluje o zgłaszanie podróży w systemie Odyseusz.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Wrz 2019 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 191 696
niebieski
wg. strony ministerstwa wszedzie gdzie islam jest niebiezpiecznie ;)
Architekt2001 lubi ten post.
LonDynia uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 06 Wrz 2019 13:59 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
ulubiony moj kierunek to Filipiny. Tyle ciekawych miejsc ze trudno az wybrac.
jednak z DXB poleciaslbym do drugiej ulubionej miejscowki-Goa. wiem ze malo do zwiedzania,ale uwielbiam to miejsce ,ludzi i jedzenie. masz bezposrednie loty- 3 godz i na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Wrz 2019 15:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Z lotami nie jest tak jak z PKSem ze jak juz jestes w polowie drogi to bedzie polowa ceny, ludzie w Dubaju maja sporo kasy, Emirates zbyt duzej konkurencji tam nie ma wiec bilety kosztuja zazwyczaj tyle co z Europy poza wyjatkami gdzie spora czesc taniej sily lotniczej lata -> Indie i Filipiny - ale jedne odrzucasz bo "tam nic nie ma" a drugie odrzucasz bo "niebezpiecznie".

Co do Indi to jest ogromny kraj, wliczajac Himalaje, pustynie, dzungle, kraj pelen egzotycznych zwierzat - slonie, tygrysy, przepelniony historia - zamki, baszty, z najwieksza paleta smaków w kuchni az po egzotyczne wyspy na oceanie Indyjskim.. to tak na prawde Phuket wyglada nudno bo tam tylko strip cluby i morze.
Co do Filipin to równiez z tym niebezpieczenstwem jest przesadzone, oczywiscie sa wyspy które lepiej ominac ale tak samo jest w Polsce, bedac zagranicznym turysta sa miejsca w które nie warto sie udawac, juz nie mówiac o jednym z najwyzszych wspolczynników smierci na drogach - prawie 3000 w 2017.. wiec strach z domu wyjsc.

A doradzajac z miejsc ja bym wybral Indie zwlaszcza ze wiza bedzie (jest?) jakos tansza - miejsce w zaleznosci od upodoban.

Z moich znajomych co zyja w tamtych regionach to zazwyczaj udaja sie do Sri Lanki, Malediwy (tu wg mnie dopiero nic nie ma :P ), Seszele, Indie, Oman. Co do reszty krajów to lepiej wrocic do domu i poleciec taniej z Europy.
 Profil Relacje PM off
fluu lubi ten post.

#7 PostWysłany: 06 Wrz 2019 15:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Sri Lanka, ale pewnie ministerstwo tez odradza.
 Profil Relacje PM off
fluu lubi ten post.

#8 PostWysłany: 06 Wrz 2019 17:52 

-- 06 Wrz 2019 17:51 --

Z Indiami nie chodzi o to że tam nic nie ma. Ja nie wiele słyszałem o tym kierunku więc do tej pory go nie rozważałem w przeciwieństwie do Sri Lanki do której zawsze chciałem polecieć. O Goa myślałem i z racji Waszych wypowiedzi poczytam.
Z tym niebezpieczeństwem to wiem że tak jest. O Polsce długo myślano, może nadal gdzie nigdzie tak się myśli, że jest niebezpiecznie, że inny ustrój, jak wjedziesz to Cie nie wypuszcza etc. Mimo że już trochę lotów mam, to rok temu jak wsiadalem pierwszy raz w międzykontynentalny lot z żoną i dziećmi to pomyślałem po co mi to, a jak coś się wydarzy.

-- 06 Wrz 2019 17:52 --

Sri Lanke Ministerstwo nie odradza ale też nie mówi że jest ok.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Wrz 2019 18:49 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
to jedz do CMB. beda i plaze i cos do zwiedzania. mily kierunek i bezpieczny. bylem.wroce. polecam

indie Goa sa rewelacyjne,ale nie kazdemu pasuja.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Wrz 2019 20:44 

Loty: 127
Kilometry: 220 685
niebieski
Filipiny to mnóstwo wysp, wielka różnorodność. Ja w tym roku byłam na Palawanie. Nie czułam zagrożenia. Ludzie mili, przyjaźni i pomocni. W Manili spędziłam jeden dzień i rzeczywiście nie czułam się w pełni komfortowo :) Jednak chodziliśmy też po zmroku i nikt nas nie zaczepiał.

#11 PostWysłany: 07 Wrz 2019 01:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Indie są niezłe (ja je przynajmniej lubię mimo, że zdania są podzielone) ale weź pod uwagę, że to są to właśnie Indie. Nie każdemu ich "folklor" i "indyjskość" odpowiada. Jak ktoś nie jest na to przygotowany lub impregnowany to wyjazd może wspominać jako koszmar. Goa to taka "mało indyjska" i do pewnego stopnia zeuropeizowana enklawa. Dużo łatwiejsza do strawienia dla nie przepadających za "indyjskością" ale też poza plażami niewiele oferująca. Sri Lanka to takie trochę lightowe Indie. Czystsza i spokojniejsza choć dla mnie dużo mniej ciekawa i egzotyczna. (ale jeśli interesują Cię plaże czy np. parki narodowe ze słoniami to dobry wybór.) Zamachami ja osobiście bym się nie przejmował bo statystycznie niewielkie zagrożenie i mogą zdarzyć się niemal wszędzie ale też podróżuję bez dzieci i swoje lata już mam więc mogę sobie na to pozwolić a innych do lekceważenia zagrożeń nie namawiam.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Lut 2025 09:22 

niebieski
Podbijam, jakies ciekawe destynacje z ZEA?
Wizz np. oferuje Stany: Kazachstan, Uzbekistan, Kirgistan
 Profil Relacje PM off
iamdeszko lubi ten post.

#13 PostWysłany: 12 Kwi 2025 08:32 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 101 706
Dołączam do tematu: Kupiłem na grudzień bilety ktw-auh-ktw pod kątem polecenia stamtąd gdzieś dalej. O ile w Europie wydaje się, że "wszystko wiem " o tyle poza nią "wiem, że nic nie wiem" w kontekście taniego latania. Chcielibyśmy polecieć generalnie do Azji - Filipiny, Kambodża, Tajlandia, Sri Lanka- mniej turystycznej, bardziej dzikiej.

Podpowiedzcie proszę jakimi liniami mogę tanio dostać się do ww. miejsc? Ile to jest "tanio" za loty wlasnie tam z ZEA ?

Piszecie o Indiach, Goa zdaje się być ciekawym kierunkiem jeżeli jest mało Indyjski ;)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Kwi 2025 08:51 

Loty: 38
Kilometry: 106 785
niebieski
Wietnam polecam.

Tutaj forumowicz wrzucał.

https://robertsadlowski.com/index.php?trip=vietnam
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Kwi 2025 09:11 
Awatar użytkownika

niebieski
halczyn napisał(a):
Dołączam do tematu: Chcielibyśmy polecieć generalnie do Azji - Filipiny, Kambodża, Tajlandia, Sri Lanka- mniej turystycznej, bardziej dzikiej.

Podpowiedzcie proszę jakimi liniami mogę tanio dostać się do ww. miejsc? Ile to jest "tanio" za loty wlasnie tam z ZEA ?

Piszecie o Indiach, Goa zdaje się być ciekawym kierunkiem jeżeli jest mało Indyjski ;)

Goa , ale tez polecam Keralę - IndiGo, Air India, Air Arabia - 100 USD
Filipiny - Cebu Pacyfic - najtaniej lecialem za 150 zl w jedną stronę
Tajlandia , Sri Lanka - Air Arabia - cen nie znam
Kambodża tylko drogie Etihad
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 12 Kwi 2025 09:38 

niebieski
Air Arabia nie trzeba miec wizy do Saudów na przesiadke?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Dokąd z Dubaju
#17 PostWysłany: 12 Kwi 2025 09:52 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
To linia z ZEA i loty są bezpośrednie z Szardży, nic nie potrzebujesz.
elwirka lubi ten post.
digger uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 20 Kwi 2025 20:00 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 101 706
Pamietasz ile wczesniej brales bilety? Przegladam i poki co grudzien w cebu drogi.

yaacek napisał(a):
halczyn napisał(a):
Dołączam do tematu: Chcielibyśmy polecieć generalnie do Azji - Filipiny, Kambodża, Tajlandia, Sri Lanka- mniej turystycznej, bardziej dzikiej.

Goa , ale tez polecam Keralę - IndiGo, Air India, Air Arabia - 100 USD
Filipiny - Cebu Pacyfic - najtaniej lecialem za 150 zl w jedną stronę
Tajlandia , Sri Lanka - Air Arabia - cen nie znam
Kambodża tylko drogie Etihad
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 27 Kwi 2025 08:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Zasada jest taka, ze trzeba polować na promocje , które cyklicznie robi Cebupacific, aczkolwiek ze znacznym wyprzedzeniem.
Ja czasami kupuje 10 miesięcy wcześniej, czasami poł roku. Raczej nie ma szans kupić bardzo tanio na 3 miesiące przed wylotem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości