Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dojazd do trasy EBC
#1 PostWysłany: 17 Kwi 2017 16:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Szukam alternatywy dla lotu Katmandu - Lukla stąd kilka pytań:

1. Czy ktoś wie na jakim etapie jest budowa drogi do Surkhe (niedaleko Lukli)?
2. Alternatywą jest dojazd z Katmandu do Salleri a dalej trek - jak długo trwa przejazd i czy na tej trasie kursuje transport publiczny czy konieczne jest zamówienie 4x4 (ile taka przyjemność?)?
3. Jak długo idzie się z Salleri do okolic Lukli?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje jeśli ktoś posiada.
 Profil Relacje PM off  

Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy od 3143 PLN
Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
#2 PostWysłany: 17 Kwi 2017 23:12 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Własnego doświadczenia nie mam, ale wkleję to co znalazłam w książce Moniki Witkowskiej "Everest - góra gór". Książka z 2013 roku, więc informacje mogą nie być do końca aktualne. Cytat dotyczy możliwości dotarcia z Lukli do Katmandu, w momencie, kiedy loty były odwoływane ze względu na pogodę:

Cytuj:
Do wyboru są następujące wersje:
a) czekać, aż znowu przyjdzie nasza kolejka na samolot, co może nastąpić na przykład za dwa tygodnie, albo liczyć na łut szczęścia, czyli załapanie się na miejsca pasażerów, którzy się nie pojawią
b) zainwestować w helikopter (lata częściej niż samoloty) – cena pięćset–sześćset dolców od osoby
c) iść do Jiri (około pięć dni marszu), skąd do Katmandu kursują autobusy (sześć–siedem godzin jazdy)
d) iść do Salleri (dwa–trzy dni marszu), gdzie na dojazd do Katmandu wynajmuje się dżipy (dwadzieścia–dwadzieścia cztery godziny jazdy)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Kwi 2017 11:01 

Loty: 213
Kilometry: 626 131
1. Długo jeszcze, droga do Surke nie będzie zrobiona - to jest Nepal.
2. Przejazd około 10-15 godz(wszystko zależy od warunków pogodowych, droga z roku na rok jest lepsza). Kursują "publiczne" 4x4(oraz autobus) każdego dnia rano odjeżdżają(około 5 rano wyjazd z Salleri z Chabahil Chowk). Koszt to ok 2000 NPR/20 USD/osoba. Można nawet juz podjechać prawie do Ringmo/Nuntala(w zależności od warunków pogodowych, ludzie mówią że tylko traktor da radę po tamtej drodze:)) wtedy zmieniasz transport w Salleri.
3. Wszytko zależy od tempa 2-3 dni.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Sty 2019 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
Czy cokolwiek zmieniło się w tej kwestii ?

Chcę uniknąć samolotu do Lukli. A nie chciałbym też wracać tą samą trasą. Myślałem żeby zacząć / skończyć w Jiri i Salleri. Może jakieś rekomendację w którą stronę gdzie lepiej zacząć ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Sty 2019 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 287 811
To zależy ile masz czasu. Trasa z Jiri jest bardzo fajna i zajmuje jakieś 4-5 dni. Z KTM jechałem ok. 10h. Wrócić możesz tą samą drogą albo pojść na południe, do Tumlingtaru, co zajmie kolejne 8-9 dni. Z Tumlingtaru masz transport drogowy - jeepy do Hile (kilka przesiadek po drodze), a stamtąd autobus do KTM (kilkanaście h).

Z Jiri szedłem 2 albo 3 razy (raz z Shivalaya), raz robiłem trek doliną Arun (do Tumlingtaru) i bardzo to dobrze wspominam.

Info sprzed kilku lat, więc warto zajrzeć też na forum LP. Tam jest całkiem aktywne community nepalskie, które na pewno ma świeższe info.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Sty 2019 15:47 
Awatar użytkownika

Rozumiem, że trasa z Jiri prowadzi przez okolice Phalpu ?

Czasu mam umiarkowanie, około 25 dni. Na Tumlingtaru na pewno nie starczy czasu na Jiri już może.
Po przestudiowaniu LP i TA myślałem wstępnie żeby pojechać najpierw z Kathmandu do Salleri/Phalpu. Tam zacząć trek. Wracając jeśli nie wydarzy się nic niespodziewanego to kontynuować do Jiri. Jeśli jakieś dni zapasowe nam uciekną to wtedy moglibyśmy wrócić ponownie z Salleri.

Czy to brzmi w miare rozsądnie ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Sty 2019 16:02 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 287 811
Tak, poniżej mapka - Phaplu jest na samym dole w środku:

Image

Nigdy nie szedłem z Salleri/Phaplu, więc nie będę się mądrzył, ale tak pi razy oko oszczędzasz 2-3 dni w każdą stronę, w porównaniu do trasy z Jiri/Shivalaya.

Aha, i EBC to nie jest jakiś szał - osobiście polecałbym Gokyo via 3 przełęcze. Ciekawsze, mniejszy hype i mniej ludzi.

Ostatnio edytowany przez shadowofacloud, 25 Sty 2019 16:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
dawidchyl lubi ten post.
dawidchyl uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 25 Sty 2019 16:05 
Awatar użytkownika

Taki właśnie mam zamiar, no ale że dojazd taki sam stąd pytanie w tym temacie.
 Profil Relacje PM off
shadowofacloud lubi ten post.

#9 PostWysłany: 03 Lut 2019 15:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Zaczynlem w Jiri konczylem w Salleri(2016).
Jiri zecydowanie lepiej robic na poczatku, widoki i teren stopniowo 'rosna' do oczekiwan. Wracajac z wyzszych partii odcinek Salleri -Jiri bedzie nudnawy- wrazenia juz nie zrobi zadnego
a bedziesz tesknic za goracym prysznicem, kulinarnymi frykasami czy owocami ;)
shadowofacloud napisał(a):
Aha, i EBC to nie jest jakiś szał - osobiście polecałbym Gokyo via 3 przełęcze. Ciekawsze, mniejszy hype i mniej ludzi.

100% racji. Gokyo i 3 przelecze robia wrazenie. 'Glowna' trasa z Namche do EBC to taka oklepana masowka- i zdecydowanie wiecej ludzi na szlaku.
Zgaduje, ze wiekszosc ludzi celujacych w Himalaje, i majacych wiecej czasu niz klasyczna obiegowka Lukla-EBC-Lukla, chca spokoju.
Warto tez odbic pod Amadablam, przez caly dzien spotkalismy 2 osoby(marzec).

Salleri- Lukla indywidualna sprawa ile schodzi, zlapie Cie bol glowy albo deszcz na pol dnia i wszystko sie sypie, kondycja tez u kazdego inna.
Zakladajac ze mozesz machnac 8-10h spacer na dzien:
dzien 1: Salleri- Nuntala
dzien 2: Nuntala- Bupsa
dzien 3: Bupsa- Lukla(albo ominac Lukle i podejsc wyzej do Cheplung)

pzdr

#10 PostWysłany: 24 Wrz 2025 04:11 

Odświeżę temat bo droga na odcinku Salleri - Surkhe została otwarta i miałem „przyjemność” nią jechać. Koszt transferu z Katmandu do Surkhe jeepem 4x4 wyniosł mnie 80$ (jechaliśmy w 4 osoby w jeepie). Sama nowa droga jest tragiczna, wiedzie głównie przez las - w przypadku deszczu jest bardzo błotnista przez co trzeba nastawić się na kilkugodzinny offroad.
Sam czas transportu: do Salleri dojechaliśmy w 10 godzin, tam przesiadka do drugiego jeepa i jazda kolejnych 8 godzin do Kharikoli, gdzie mieliśmy nocleg (kierowca twierdził jednak że przy dobrych warunkach jedzie się max 4 godziny).
Następnie wyjazd z samego rana do Surkhe - tu niestety opóźnienie ponad godzinę bo okazało się że na drogę spadło osuwisko skalne i musieliśmy czekać na kolejnego jeepa który dojedzie od drugiej strony i na przesiadkę do niego. Finalnie w Surkhe byliśmy na 13 i spokojnym krokiem dotarliśmy tego samego dnia do Phakding.

Podsumowując:
- droga z Katmandu na trekking EBC jeepem wydłuża już trekking tylko o jeden dzień jeśli wyjedziemy około 4 rano z Katmandu.
- transport w jedną stronę pozwala zaoszczędzić około 150$ na bilecie w jedną stronę (przy aktualnych cenach lotów do Lukli)
- jest to jednak wątpliwa przyjemność, tylko dla osób o twardych żołądkach :D
- nie wiem czy na tym nowym odcinku funkcjonuje jakaś komunikacja publiczna, szczerze nie wyobrażam sobie tego
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość