Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Paź 2015 20:02 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
Legion1 napisał(a):
Witam

Orientuje się ktoś jak najtaniej i którędy drogą lądową z Gruzji można dostać się do Iranu? Czy przez Armenię jest to możliwe?

Tak, możliwe :) Zrobilismy to w tamtym roku przez przejscie Agarark, do ostatniej chwilinie wiedzielismy czy sie da bo malo bylo info w necie ale odbylo sie wszystko bezproblemowo. Przeszlismy je na piechote, kontrola dosc powierzchowna nie robili problemow, bylo prawie pusto (przekraczalismy z rana), a turystow to juz raczej rzadko widza bo trzeba bylo chwile poczekac, az sie zjawi ktos do odprawy. Kilka pytan, obejrzeli wizy i strony w paszporcie (u mnie dluzej patrzyli na rosyjskie ale bez dopytywania). Ogolnie lajtowo :) Z teego co poamietam kurs USD/IRR dosc dobry na granicy. Mam ponotowane koszty i chyba wiele sie nie zmieniło wiec moge posprawdzac jak cos ale kosztow tych w porownaniu z roznymi wersjami z taksówkami nie bylo za wiele. Całość po stronie ormianskiej zrobilismy wszystko najtanszym trasnportem lokalnym, po stronie iranskiej lokalny transport, a tam gdzie nie bylo to mozliwe darmowy lub platny stop. Nocowalismy w Agaraku (Armenia) praktycznie przy samym przejsciu granicznym (metry od przejscia, ostatni nocleg). Widoki niesamowite, polecam chocby dlatego przejsc je na piechotę, dla mnie kosmos - taki ksiezycowy krajobraz, nie wiem czy pozniej gdzies widzialem lepsze widoki niz te pierwsze kilomtery od granicy :) Po drugiej stronie na poczatku tylko taxy i dlatego wolaja duuuuuuzo (jak na Iran) i cene rzucaja w USD ;) ale wystarczylo ich olac i ruszyc sie kawalek w kierunku drogi, a pierwszy lepszy samochod zabral nas za fri do najblizszej miejscowosci, dalej kolejny chcial nas wiezc za 100 000 riali do Jolfy ale nadjechał drugi i omal sie nie pobili, a w kazdym razie w swoim stylu gllosno krzyczeli gestykulowali z 15 minut ktory bedzie nas wiozl. W koncy pojechalismy tym pierwszym ale za 50 000 (5zl?jak sie nie zmienil kurs). Gdybysmy chcieli tam chwile poczekac na bank by sie dalo za darmo ale byl to nasz pierwszy dzien w Iranie, kwota byla mala i jeszcze nie dowierzalismy jak mili i bezinteresowni bywaja Iranczycy. Oczywiscie wszelkiej masci taksiarze pod ta kategorie nie podchodza i oszukuja jak wszedzie, mowie o tzw. "zwyklych ludziach". Dalej kolejny Iranczyk podwiozl nas na dworzec w Jolfie i pomogl nie dac sie oszukac na biliecie do Tabrizu (kosztowal grosze ale podobno lubia tam kiwac turystow). Takze wszystko szlo jak po masle i juz po kilku godzinach w Iranie przekonalismy sie o niezwyklej goscinnosci Iranczykow, ktora towarzyszyla nam juz codziennie przez kolejny miesiac w tym kraju :) Jest to jeden z niewielu krajow, gdzie nie obawialbym sie zbytnio podrozowac bez pieniedzy ;)
Legion1 lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#22 PostWysłany: 26 Sty 2016 23:40 

niebieski
A ja chialem sie spytac odnosnie przejscia granicznego lądem jak chcialem sie dostac do Iranu z Armenii , poluzowali teraz przepisy i mozna bez spokojnie na lotnisku zakupic wize to wiem a czy wie ktos czy on arrival tez sie dostanie na przejsciu granicznym lądem ? :)))
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 27 Sty 2016 00:09 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 455 640
niebieski
toudik86 napisał(a):
A ja chialem sie spytac odnosnie przejscia granicznego lądem jak chcialem sie dostac do Iranu z Armenii , poluzowali teraz przepisy i mozna bez spokojnie na lotnisku zakupic wize to wiem a czy wie ktos czy on arrival tez sie dostanie na przejsciu granicznym lądem ? :)))

Wizę on Arrvial można otrzymać tylko na lotniskach międzynarodowych:
- Imam Khomeini International Airport (40 km from Tehran)
- Mehrabad International Airport (Tehran)
- Isfahan International Airport (Isfahan)
- Shiraz International Airport (Shiraz)
- Mashhad International Airport (Mashhad)
- Tabriz international Airport (Tabriz)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość