Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Paź 2013 13:41 

Cześć

Mam pytanko. Mamy międzylądowanie wieczorne w Doha, następny lot dopiero po 14. Jako, że oba odcinki dłuższe to warto by gdzieś kimnąć. Pytanie więc brzmi, czy z kartą pokładową "Transfer" można swobodnie wchodzić i wychodzić z terminala, czy jest to jakoś ograniczone? Np. czy można iść sobie poleżakować w Silent Zone, a potem wyjść rano na miasto pozwiedzać? Oczywiście pomijam kwestię wizy.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#2 PostWysłany: 14 Paź 2013 14:44 
Moderator forum

Loty: 124
Kilometry: 370 562
Przyloty i odloty to oddzielne budynki. Obawiam się, że jeżeli wysiądziesz z autobusu (tak, tam po lotnisku wozi autobus i to jest długa trasa) w hali odlotów, to nie będziesz miał możliwości wyjścia na miasto. A w hali przylotów to chyba nie ma się gdzie zdrzemnąć.

My wybraliśmy opcję z noclegiem w hotelu (hotele koszmarnie drogie + koszt wizy). Ale przed dalszą podróżą spanie w wygodnym łóżku, prysznic i solidne śniadanie zamiast nocki na lotnisku i jedzenie niewiadomo_czego w lotniskowych fastfoodach... uważam, że wybraliśmy dobrze.

Jeżeli nie chcesz nocować w hotelu, to radziłby jednak wyjść wieczorem (moim zdaniem "Doha by night" jest ładniejsza), poszwendać się po mieście, posiedzieć nad zatoką i wrócić do hali odlotów.
Pamiętaj o kilku sprawach:
- z lotniska do centrum jest "spory" kawałek, a pogoda nie zachęca do długich spacerów
- taxi tanie (dobrze mieć lokalną walutę i jeździć wg wskazań taksometru)
- PAMIĘTAJ O WODZIE (do picia) :) Niewiele jest miejsc, gdzie można ją kupić po drodze z lotniska do miasta

Pozdrawiam
MS
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Paź 2013 15:45 

ok, dzięki, czyli autobus przewozi w jedną stronę tylko?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Paź 2013 11:24 
Moderator forum

Loty: 124
Kilometry: 370 562
Tu masz z obrazkami :)
http://www.dohaairport.com/en/shopping_ ... guide.html?
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Paź 2013 11:49 

Dziękuję, widziałem tę stronę. To raczej dla zwykłych turystów. Nie ma tam informacji niestety dla kombinatorów, którzy chcą przekimać się za darmoszkę i rano poszwędać się po mieście. :) No nic, jakoś będziemy improwizować.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Paź 2013 11:52 

najwyżej dowiemy się, czy ochrona lotniska ma specjalne, biegowe galabije, heheh :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Cze 2014 08:36 

niebieski
Mam 9,5 godziny na przesiadkę podczas lotu do Bangkoku. Przerabiał ktoś wyjście z lotniska na zwiedzanie miasta? Ląduję o 23:00.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Cze 2014 08:54 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
niebieski
maciek napisał(a):
Mam 9,5 godziny na przesiadkę podczas lotu do Bangkoku. Przerabiał ktoś wyjście z lotniska na zwiedzanie miasta? Ląduję o 23:00.

ja taką opcję (pieszo w 2 strony) przerabiałem, tyle, że miałem 12h i załapałem się na stary terminal, który jest blisko miasta. Teraz trzeba to sprawdzić bo nowy jest nieco dalej, ale z pewnością coś dowozi bliżej miasta. Koszt wizy (płaciłem KK Wizz) 88 PLN.

mała relacja z Doha: http://www.mojeflagi.blogspot.com/2014/ ... .html#more

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Cze 2014 09:17 

Tak, tylko tam nie za bardzo jest co zwiedzać. Taksówką (niedrogie są) możesz podjechać do Cornisza i się nim przespacerować. Fajny widok na zatokę.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Cze 2014 09:53 

niebieski
@kriss dzięki za relację. Z tego co mówią mapy google, do miasta z nowego terminala jest około 10-15 km.

@zmijas na tripadvisor też polecają głównie podjechanie do Corniche. Taxi to koszt około 15 dolarów. Podobno w godzinę od wyjścia z samolotu można już być w taksówce (razem z wyrobieniem wizy).

Mało jest jeszcze informacji co do wyjścia na miasto z nowego lotniska. Lecę dopiero w listopadzie. Jeżeli ktoś będzie to przerabiał wcześniej na własnej skórze, niech da tu znać ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Cze 2014 10:04 

Ja jechałem ze starego terminala jeszcze, wyszło dużo taniej. Dodatkowo był chyba manewr - taksówka ze strefy odloty, bo na przylotach taksiarze jakiś haracz oddają portowi lotniczemu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Sty 2015 14:42 

Czy próbował ktoś dojazdu z nowego terminalu do miasta autobusem nr 747X? Według strony lotniska http://dohahamadairport.com/airport-gui ... irport/bus koszt karty Karwa Smartcard uprawniającej do 2 przejazdów w ciągu 24 godzin to 10 riali, co przy cenie taxi i podróży solo wydaje się dość ciekawą alternatywą. Autobus jedzie do Ghanim Bus Station skąd już bardzo blisko do Al Corniche. Według rozkładu autobusy jeżdżą co godzinę, od 5 rano do 1 nocy. Testował ktoś już tą opcję?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Lut 2015 18:27 

Sam sobie odpowiem, może komuś się przyda :)
Autobusy linii 747X jak najbardziej kursują, po zakupie wizy i przejściu do hali przylotów idziemy do końca w prawo, skąd odjeżdżają różne busy pracownicze, a także interesujący nas autobus 747X. Autobusy odjeżdżają co godzinę, z nowego lotniska jest do miasta jest dość daleko, więc spacer odpada. Możemy kupić kartę za 10 riali - mamy wtedy 2 przejazdy lub za 20 riali - wtedy mamy nielimitowane przejazdy przez 24 godziny. Autobus 747X jeźdźi do Al-Ghanim Bus Station, skąd bardzo blisko na Souq Waquif, a także do Al Corniche. Z tego dworca możemy też dojechać autobusem m.in. do centrum handloego Villagio, gdzie znajdują się sklepy najdroższych światowych marek, można popływać gondolą lub pojeździć na łyżwach :) Jest tu także duzy Carrefour, gdzie w przystępnej jak na ten kraj cenie kupimy jedzenie (także na ciepło - ryz, pizza itp). Tuż obok Villagio jest fajny park - Aspire Park, gdzie w miłych warunkach możemy skonsumować jedzenie zakupione w Carrefourze.
Z pozostałych atrakcji - darmowe Muzeum Sztuki Islamskiej - eksponaty nie są powalające, ale jest taras z którego bardzo ładnie widać wieżowce. Souq Waquif warto odwiedzić i za dnia i w nocy - zapach smakowego tytoniu palonego w ogromnych shishach jest bardzo przyjemny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość