Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 30 Sty 2015 12:23 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
wątek znalazłeś, ale czy go przeczytałeś?

USD w aliorkantor
 Profil Relacje PM off  

Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊 Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍
#422 PostWysłany: 30 Sty 2015 12:29 
Awatar użytkownika

niebieski
lukaszkuch napisał(a):
Mam też kartę EUR w kantorze Aliora ale denerwuje mnie w niej blokada sporo wyższej kwoty niż ta którą się wyciąga (w przypadku użycia jej do innej waluty niż EURO).

bo jej się nie używa do innych walut niż euro
jak chcesz płacić w innych walutach (niż EUR i GBP) to załóż w kantorze aliora kartę w USD (wtedy jest korzystniej bo rozlicza po kursie mastercarda), ale też blokowana kwota jest zawsze trochę wyższa niż ostatecznie rozliczona....
w tym przypadku masz tylko jedną wypłatę gratis miesięcznie z bankomatu, potem płacisz 9zł
 Profil Relacje PM off
lukaszkuch uważa post za pomocny.

#423 PostWysłany: 30 Sty 2015 12:41 

Dzięki za info. Faktycznie to jest chyba najbardziej opłacalna opcja.
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 31 Sty 2015 03:14 

Ciąg dalszy updatu odnosnie karty kantor Aliorbank USD (kilka wątków wcześniej perypetie na Filipinach).
Niestety w kilku miastach i lotniskach nie było szans wypłacić pieniędzy z bankomatow
mimo środków na karcie,karta aktywna,bankomat ze oznaczeniami Mastercard...
Bez problemu można było płacić online za noclegi orraz karta za zakupy w centrum handl....
W Malezji karta działa ok i można z bankomatów już wypłacać... Ale na lotnisku w Singapurze kolejny ZONK - nie ma szans wypłacić kasy- bankomaty albo wyrzucają od razu kartę po chwili analizy w bankomacie...
po długich próbach w końcu 1 bankomat Bank od India (w Singapurze;)) wypłacił gotówk....
Jak dla mnie karta do likwidacji...
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 31 Sty 2015 11:00 

Loty: 48
Kilometry: 101 952
Też miałem kilka podobnych sytuacji w Indonezji - nie chciało przeczytać karty w kilku bankomatach, ale na szczęście udało się zlokalizować taki, który spokojnie wypłacał. W Singapurze za to, bez problemu udało mi się wypłacić w pierwszym napotkanym bankomacie. Zapewne podobne sytuacje mają miejsce z innymi kartami, a nie tylko tymi wydanymi przez Aliorbank.

Podsumowując ja z karty $$$ Aliorbanku jestem zadowolny. Przetestowana w Chinach/ZEA/Katarze/Turcji/Singapurze bez problemów + Indonezja i problem z przeczytaniem karty w kilku bankomatach.

Próbował ktoś płacić tą kartą na Kubie? :)

#426 PostWysłany: 02 Lut 2015 00:28 

Bardzo fajna karta dla osób będących rezydentami w UK:

http://www.halifax.co.uk/creditcards/clarity-card/

żadnych opłat przy wypłacaniu/płaceniu w obcych walutach, używam od kilku miesięcy, polecam
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 02 Lut 2015 00:48 

niebieski
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z używaniem karty w Brazylii? Chcę sobie wyrobić Aliorbank w dolarach, ale jak czytam o trudnościach w bankomatach z wypłatą za granicą z tej karty, to zastanawiam się czy to ma sens. Mam też BZWBK, ale w euro, to zapewne będą przewalutowania niekorzystne.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 02 Lut 2015 00:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Alior kantor smigal w Brazylii bez problemu. Nie wiem o jakich problemach mowisz:)

#429 PostWysłany: 02 Lut 2015 01:03 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
lia napisał(a):
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z używaniem karty w Brazylii? Chcę sobie wyrobić Aliorbank w dolarach, ale jak czytam o trudnościach w bankomatach z wypłatą za granicą z tej karty, to zastanawiam się czy to ma sens. Mam też BZWBK, ale w euro, to zapewne będą przewalutowania niekorzystne.

Jeśli są problemy z wypłatami, to dotyczą one wszystkich banków.
W Nepalu był straszy problem, bo albo bankomaty nie przyjmowały MasterCarda albo brały jakieś kosmiczne prowizje za wypłatę.
Na Ukrainie znowu w połowie bankomatów albo nie działały całkiem karty zagraniczne albo nie przyjmowało MasterCarda.

Z tego, co pamiętam, to w BZ WBK przy karcie w EUR są dobre przewalutowania (działa jak USD w Aliorze).
lia lubi ten post.

#430 PostWysłany: 02 Lut 2015 01:14 
Site Admin

jw - problem nie dotyczy konkretnego banku tylko rodzaju kart. I zdarzył mi się tylko w jednej miejscowości w Brazylii (ale sytuacja była dokładnie odwrotna - nie mogłem znaleźć bankomatu obsługującego Visy). Warto zabezpieczyć się przed takimi sytuacjami posiadaniem w portfelu jakiejś awaryjnej karty innego rodzaju
lia lubi ten post.

#431 PostWysłany: 02 Lut 2015 02:27 
Awatar użytkownika

ms993 napisał(a):
lia napisał(a):
Z tego, co pamiętam, to w BZ WBK przy karcie w EUR są dobre przewalutowania (działa jak USD w Aliorze).

Owszem tylko w BZWBK jeśli transakcja jest w innej walucie niż EUR doliczana jest prowizja 2,8% i to zarówno jeśli chodzi o karty walutowe pre-paid [VISA] jak i karty do kont walutowych [Mastercard].
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 02 Lut 2015 20:40 

Loty: 34
Kilometry: 73 282
Witam. Mam pytanie: którą kartę USD polecacie ? T-Mobile czy Kantor Alior. Głównie do płatności przez net oraz wypłat w bankomatach w Stanach. Funkcja płatności bezgotówkowej w sklepach nie będzie wykorzystana wcale. Zależy mi, aby nie zdzierali dużych opłat za jej używanie. Lata temu używałem pre-paid BZWBK USD.
MINUS: Teraz ma limit pojedynczej transakcji gotówkowej (wypłata z bankomatu) ograniczonej do 200 USD za które kasują 3 USD.
PLUS: wpłata gotówki w placówce BZWBK na rachunek karty.

Jak jest z kartami USD wydawanymi przez T-Mobile czy Kantor Alior ? Co polecacie ?

#433 PostWysłany: 02 Lut 2015 20:43 

niebieski
Karty z Alior Kantor pozwalają tylko na jedną bezpłatną wypłatę z bankomatu w miesiącu. Za kolejne jest pobierana opłata 9zl, nie wiem jak to wygląda w T-Mobile.
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 02 Lut 2015 20:45 

niebieski
Karty T-Mobile Usługi Bankowe (dawny Sync) a Alior Kantor to de facto to samo.
O ile nic się nie zmieniło, to nie ma (chyba) opłat miesięcznych za używanie karty walutowej w Syncu. W obu przypadkach łatwo i szybko zasilisz rachunek dolarami z kantoru- w przypadku Alior Kantor od razu po kupnie, a w przypadku Sync'a po przelewie walutowym z Alior Kantoru w czasie rzeczywistym.

Co do prowizji za wypłaty z bankomatu- racz wejść na strony kantoru oraz Alior Sync i przeczytać tabele, wtedy wszystko stanie się jasne.
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 03 Lut 2015 00:21 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 149 975
srebrny
Zdecydowanie to nie jest to samo! TM ma inne numery kart niż Kantor, do tego w TM zawsze są darmowe a w Kantorze są płatne, jeśli w ciągu 6 mcy nie zrobisz żadnej transakcji. Warto jeszcze dodać, że za przelew walutowy z TM na inne konto w Polsce nie jest pobierana prowizja, a w Kantorze jest. To takie IMHO podstawowe różnice.

No i te karty z Kantoru da się chociaż jakoś rozróżnić, bo każda waluta ma inny wizerunek, natomiast w przypadku TM wszystko to samo ;-)
 Profil Relacje PM off  

#436 PostWysłany: 03 Lut 2015 00:55 

niebieski
No oczywiste, że to nie jest "to samo", ale rachunki prowadzone są przez ten sam bank. Przelewy z Kantoru do Sync'a są na 99% darmowe- a nawet jeśli nie są, to na pewno obejmuje je "licznik", czyli darmowo można przelać tyle waluty, ile się kupiło w kantorze.

Wiem, bo spłacam kredyt walutowy w Aliorze właśnie z Kantoru- i "licznik" mi się nie zeruje, więc przelew jest traktowany jako wewnętrzny. Także zakładam, że przelewy Kantor -> Sync również nie zjadają licznika.

Podobnie- karty w Kantorze są darmowe, jeśli wykona się 1 transakcję w ciągu 6 m-cy. To jak na dzisiejsze standardy bankowe bardzo łagodny warunek. Karty wydane przez ten sam bank, w tym samym systemie- Mastercard.

Różnica sprowadza się do tego, że do Sync'a trzeba wykonać przelew, żeby zasilić rachunek kart dolarami a w kantorze dolary mamy do dyspozycji od razu po zakupie (ale przelew kantor -> sync jest w czasie rzeczywistym i tak).
Co do wizerunku kart, to sprawa jasna na wstępie i o różnice w wyglądzie kart chyba nikt nie pyta. Widząc pytanie "czym się różni bank A od banku B" zakładam, że pytający ma coś rozsąnego na myśli, a nie kolor kart. :)
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 03 Lut 2015 02:04 
Awatar użytkownika

Było już ze 40 razy w wątku pisane:

Alior Kantor, pierwsza wypłata z bankomatu 0 zł, każda kolejna 9 zł.
T Mobile - każda wypłata 5 zł.

To co najważniejsze, obie mają takie samo, korzystne przewalutowanie.
Przelewy - zależy o jakich mowa. Wewnętrzne, zewnętrzne, złotówkowe, SEPA, inna waluta itd itd.
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 07 Lut 2015 19:39 

Zbanowany
Ktoś bardziej obeznany w temacie, podpowie, w którym banku jest aktualnie najlepsza oferta, na wyrobienie karty Diners ?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 07 Lut 2015 19:44 
Awatar użytkownika

srebrny
'W banku' Diners Club Polska.
pazur lubi ten post.
pazur uważa post za pomocny.

#440 PostWysłany: 07 Lut 2015 19:56 

niebieski
aktualnie jest promocja do 28 lutego za 100 zł -I rok, potem chyba 350 za rok
http://www.dinersclub.pl/pl/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: f0ku5 oraz 3 gości