Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#4001 PostWysłany: 22 Sty 2025 20:09 

niebieski
@piotrkr pewny na 100% nie jestem, ale dałbym sobie rękę uciąć, że widziałem wahania walut w ciągu dnia
@piwili mam włączoną weryfikację behawioralną w ING od paru lat i nigdy nie miałem nic zablokowane. To ma Ci pomagać, a nie przeszkadzać.
 Profil Relacje PM off  

Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗ Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗
💣Petarda❗💣 Dreamlinerem PLL LOT bezpośrednio z Azji do Warszawy za 399 PLN ✈🔥😍 💣Petarda❗💣 Dreamlinerem PLL LOT bezpośrednio z Azji do Warszawy za 399 PLN ✈🔥😍
#4002 PostWysłany: 23 Sty 2025 07:41 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
f0ku5 napisał(a):
@piwili mam włączoną weryfikację behawioralną w ING od paru lat i nigdy nie miałem nic zablokowane. To ma Ci pomagać, a nie przeszkadzać.

A z ciekawości spróbuj inaczej klikać, żeby cię nie "rozpoznało". Albo poproś kogoś z rodziny, żeby spróbował się zalogować. Może ta weryfikacja to pic na wodę i nie działa...
 Profil Relacje PM off  

#4003 PostWysłany: 23 Sty 2025 10:12 

niebieski
Możliwe, że masz rację i jest to ściema, albo algorytm jest rzeczywiście idealny i nigdy się nie myli. Nie interesowałem się głębiej tematem, więc nie wiem.
Niemniej teoretycznie jest taka możliwość, więc wg mnie stwierdzenie "Weryfikacja behawioralna w żaden sposób nie utrudnia życia." raczej nie jest prawdziwe. To, że jeszcze nikomu z nas się to nie zdarzyło niczego nie dowodzi.
Generalnie każde zabezpieczenie utrudnia życie. Jakby nikt nie kradł, to nie musiałbyś nosić kluczy do domu (można je zgubić, zamek może się zepsuć) - to też jest utrudnianie życia :-)
 Profil Relacje PM off  

#4004 PostWysłany: 27 Sty 2025 18:59 

maksymalne dzienne limity transakcji płatniczych dla przelewów na konto w aplikacji mobilnej, które będą obowiązywać od 3 lutego 2026 r. to:
50 000 zł – gdy w aplikacji mobilnej zostały aktywowane dodatkowe funkcje zabezpieczające bankowość elektroniczną,
20 000 zł - gdy w aplikacji mobilnej nie zostały aktywowane dodatkowe funkcje zabezpieczające bankowość elektroniczną.

maksymalne dzienne limity dla transakcji płatniczych wykonywanych z konta w serwisie internetowym i w serwisie telefonicznym – zależnie od narzędzia autoryzacji, z którego korzysta klient:
dla klientów z narzędziem autoryzacji w formie kodów SMS lub karty kodów jednorazowych – 50 tys. zł,
dla klientów z narzędziem autoryzacji w aplikacji IKO – 200 tys. zł
dla klientów z narzędziem autoryzacji w aplikacji IKO z aktywną usługą dodatkowego zabezpieczenia logowania do bankowości elektronicznej – 300 tys. zł.

Na razie nie wygląda to tak tragicznie jak się zapowiadało.
Obawiam się z behawioryzacja dotknie wszystkie banki, tak jak zbliżeniowość kart.
Przejrzałem ofert kont osobistych i zauważyłem że coraz mniej banków na polskim rynku, a jak zacząłem się przymierzać do innych to zawsze coś było feee i na razie zostaje po starem
Pożyjemy zobaczymy
 Profil Relacje PM off  

#4005 PostWysłany: 27 Sty 2025 19:26 

srebrny
To samo było wrzucone 5 postów wyżej...
 Profil Relacje PM off  

#4006 PostWysłany: 02 Lut 2025 23:20 

niebieski
Tak jako ciekawostka - jakiś czas temu z kimś dyskutowałem tu na forum, czy w Pekao jest podwójne przewalutowanie (X -> USD -> PLN), czy go nie ma. Twierdziłem, że go nie ma (wbrew regulaminowi), a większość mi chyba nie wierzyła.
Specjalnie przejrzałem sobie wszystkie swoje transakcje z Rzymu z przełomu września i października zeszłego roku i czarno na białym widać, że tego podwójnego przewalutowania nie ma. To jakiś stary, martwy zapis w regulaminie.
Dla przykładu - transakcja na 68,32 EUR z 30.09.2024 rozliczyła się na 292,73 PLN czyli dokładnie tyle, ile mówi kalkulator MC przy bezpośrednim przewalutowaniu z EUR na PLN. Jeśli dodać by do tego USD to rozliczenie na PLN byłoby na 294,79 PLN.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#4007 PostWysłany: 02 Lut 2025 23:58 

srebrny
@f0ku5 jeśli możesz to dopytaj o to w Pekao
 Profil Relacje PM off  

#4008 PostWysłany: 03 Lut 2025 01:30 

niebieski
Już pytałem i dostałem odpowiedz w stylu „jeśli uważa Pan, że jest nie tak to prosimy o złożenie reklamacji” ;)
Po prostu regulamin w Pekao jest bodajże z 2021 roku i nie nadąża za wprowadzanymi zmianami. Przecież nawet nowy prezes się złapał za głowę jak to wszystko zobaczył od środka :)
 Profil Relacje PM off  

#4009 PostWysłany: 03 Lut 2025 14:12 

@f0ku5 to zloz reklamacje i napisz ze oczekujesz ze zaktualizuja regulamin
 Profil Relacje PM off  

#4010 PostWysłany: 03 Lut 2025 14:44 

niebieski
Nie oczekuję, że zaktualizują swój regulamin ;)
 Profil Relacje PM off  

#4011 PostWysłany: 06 Mar 2025 12:34 

platynowy
Trochę wypadłem z obiegu. Jaka jest obecnie najlepsza/najtańsza karta do konta walutowego USD rozliczana po kursie Visa/MC? Czy Alior Kantor to wciąż najlepsza opcja? Chodzi o kartę z tzw. normalnych banków nie fintechów.

#4012 PostWysłany: 06 Mar 2025 12:59 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@mucha: tak to najlepsze rozwiązanie i bezpłatne jeśli nie potrzebujesz za dużo bankomatów. Jedna wypłata w miesiącu jest za 0.
 Profil Relacje PM off
mucha lubi ten post.

#4013 PostWysłany: 06 Mar 2025 16:59 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
@mucha @seal
Kantor Aliora ma teraz EUR jako podstawową walutę, więc salda USD można tam w praktyce używać tylko do płatności w USD.
Nie wiem czy istnieje jeszcze jakakolwiek karta do konta w USD z sensownym przewalutowaniem
 Profil Relacje PM off  

#4014 PostWysłany: 10 Mar 2025 14:41 
Moderator forum

Brak odzewu, więc podrzucę link i tutaj: id-theft-protection-za-darmo-od-mastercard,1499,180988

Darmowa usługa monitorowania wycieków danych od MasterCard, choć dostępna praktycznie dla każdego.

Pytania i komentarze proszę jednak w docelowym temacie.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
piwili uważa post za pomocny.

#4015 PostWysłany: 03 Kwi 2025 13:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Szukałem i nie znalazłem, ale może coś przegapiłem: czy ktoś kojarzy jakiś sposób na nieograniczone wypłaty gotówki z bankomatów za granicą, przy koncie nie wymagajacym wiele do zwolnienia z opłat? Chciałbym coś takiego polecić rzadziej podróżującym znajomym - tak by mogli mieć dedykowaną kartę która na codzień leży w szufladzie, a jest wyciągana na wyjazdy. Sam korzystam w ten sposób z konta walutowego USD w Aliorze odziedziczonego z dawnego TMUB, ale o ile wiem nie da się już go otworzyć, a szkoda, bo jest bezwarunkowo darmowe i ma nieograniczone wypłaty.
Obecnie dostępne opcje jakie znalazłem:
Alior Kantor: darmowe i bezobsługowe, ale tylko jedna darmowa wypłata miesięcznie, choć bez ograniczeń kwotowych.
Alior Bank i konto Jakże Osobiste: przy wyborze odpowiednich korzyści można mieć nieograniczone wypłaty, ale do zwolnienia z opłat wymagany jest wpływ 1500 zł i transakcje na 300, więc nie jest bezobsługowe.
• Pekao: 2 darmowe wypłaty przy wpływie 500 zł i jednej transakcji.
• Citi Konto z usługą Global Wallet: o ile rozumiem można mieć 4 bezpłatne wypłaty z bankomatów a konto jest bezpłatne bez warunków, ale trochę waham się przed poleceniem tego ze wzgledu na skomplikowne zasady - płatności kartą z konta €, wypłaty z konta $, plus ich tragiczną aplikacje mobilną.
• mBank i karta Visa Świat Intensive - nieograniczone darmowe wypłaty, ale za 10 zł miesięcznie za kartę bez możliwości zwolnienia, plus wymagane 10000 wpływu miesięcznie do zwolnienia z opłaty za konto.

Ktoś ma jakieś inne sugestie?
 Profil Relacje PM off  

#4016 PostWysłany: 03 Kwi 2025 13:30 

złoty
@Mareckipl w Pekao wszystkie wypłaty są darmowe za granica (przy spełnieniu warunków jakie podałeś)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Mareckipl uważa post za pomocny.

#4017 PostWysłany: 03 Kwi 2025 17:33 

niebieski
Tak. To ograniczenie działa tylko w Polsce i co ciekawe są to 2 wypłaty na miesiąc dla konta. Czyli np. jak masz wspólne konto dla 2 osób to limit 2 wypłat jest też wspólny.
 Profil Relacje PM off  

#4018 PostWysłany: 03 Kwi 2025 22:31 

niebieski
Millennium, 5 transakcji w miesiącu i wszystkie bankomaty w Polsce i na świecie.
Generalnie to Pekao, lub Millennium.
 Profil Relacje PM off
Mareckipl lubi ten post.

#4019 PostWysłany: 03 Kwi 2025 23:13 

srebrny
@Mareckipl pytanie, czy 300 PLN za rok to zbyt wysoka opłata? Jeśli nie to zobacz na ofertę karty PKO BP Mastercard Platinum. Aby karta była darmowa trzeba zrobić dość wysoki obrót (60k PLN; przy 30k jest połowa opłaty), ale w zamian otrzymuje się nielimitowane wypłaty za granicą z karty kredytowej po kursie Mastercard, który teraz często jest lepszy niż ma Revolut (i to w tygodniu). Dodatkowo karta ma podstawowy pakiet ubezpieczenia podróży + w większości wystarczające ubezpieczenie wkładu własnego przy wynajmie auta (do 1500 EUR). Jeśli Twoi znajomi dodatkowo wykupują osobne ubezpieczenie na wyjazdy lub wynajmowane auto, to może się okazać, że te 300 PLN jest tańsze niż te dodatkowe koszty pojedynczego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4020 PostWysłany: 04 Kwi 2025 21:18 

srebrny
Mareckipl napisał(a):
Szukałem i nie znalazłem, ale może coś przegapiłem: czy ktoś kojarzy jakiś sposób na nieograniczone wypłaty gotówki z bankomatów za granicą, przy koncie nie wymagajacym wiele do zwolnienia z opłat?

Oprócz darmowości wypłat (zakładam, że chodziło ci o to, że bank nie nakłada prowizji za sam fakt dokonania wypłaty), zwróć też uwagę na kwestię kursu po którym dokonywane jest przeliczenie PLN->Waluta.

Zobacz do 2 linka z Wikiposta, może coś pomoże.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości