Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3841 PostWysłany: 27 Sie 2024 11:34 

@bepa22 moj licznik na koncie firmowym byl 0, zlecilem przelew sepa do polski, nie naliczylo oplaty
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴 10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴
🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥 🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥
#3842 PostWysłany: 27 Sie 2024 11:39 

srebrny
No i luksus.
Dokładnie o tą informacje mi chodziło.

Dzięki chłopy za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#3843 PostWysłany: 27 Sie 2024 12:04 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 27 Sie 2024 11:01 --

@bepa22 @januszmk

To dziwne, bo według https://www.aliorbank.pl/dodatkowe-info ... ziala.html może zostać naliczona opłata. Może wpadłeś w jakiś przypadek szczególny.

Cytuj:
W przypadku realizacji przelewu w kwocie przewyższającej wartość Licznika zostanie pobrana standardowa opłata zgodnie z obowiązująca Taryfą Opłat, Prowizji i Oprocentowania Kantoru Walutowego dla Klientów Indywidualnych [...] Opłaty za przelew zagraniczny/walutowy uzależnione są od kanału, przez który przelew jest realizowany, trybu przelewu jak również od opcji pokrycia kosztów

-- 27 Sie 2024 11:04 --

Ah, może to dotyczy tylko Alior banku, ale nie Alior kantoru?
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#3844 PostWysłany: 27 Sie 2024 12:07 

srebrny
No ale w Alior Banku nie ma żadnych liczników.
Licznik jest chyba tylko w Alior Kantor.

No ale jak widać tabela tabelą a życie życiem.

Trzeba potestować w praktyce i organoleptycznie sprawdzić.
 Profil Relacje PM off  

#3845 PostWysłany: 27 Sie 2024 12:07 

srebrny
Dla kantoru piszą podobnie: https://kantor.aliorbank.pl/pomoc-i-kontakt/pomoc.html
 Profil Relacje PM off  

#3846 PostWysłany: 27 Sie 2024 14:03 
Moderator forum

bepa22 napisał(a):
Tabele opłat to ja widziałem.
Pytanie było przelew vs licznik.

Licznik nie dotyczy przelewów SEPA (czyli w EUR do krajów SEPA), one są zawsze w cenie przelewu krajowego w PLN, czyli darmowe.

Pozostałe przelewy kosztują po przekroczeniu licznika.
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3847 PostWysłany: 27 Sie 2024 20:59 

srebrny
Raffles napisał(a):
@piotrkr Masz racje że tak piszą, ale kiedyś pisali nieco dokładniej, albo tak mi się wydaje :) Co do transakcji w PLN (z rachunku AK w EUR) na pewno jest wg kursów średnich NBP, bo sprawdziłem to już dla wielu transakcji.
[...]
Także mamy potwierdzenie, że mając w AK EUR i dokonując transakcji w GBP, USD i PLN rozliczane są one wg kursów średnich NBP. Cała reszta rozliczana jest po kursach MC. Pomimo podwójnego przeliczania wg kursów średnich, finalne kursy rozliczeniowe są i tak lepsze od tych MC...

Masz rację, zgadza się to też z tym cytatem z regulaminu w poprzednim poście.

Co do "finalne kursy rozliczeniowe są i tak lepsze od tych MC" - to też ma sens, bo średnie kursy NBP będą zapewne pomiędzy ceną kupna a sprzedaży, więc będą bardziej atrakcyjne (ignorując fakt, że te kursy są zdaje się "na dzisiaj", a MC może mieć kursy "wczorajsze").

Z tego ich regulaminu AK wydestylowałem taką kolejność wyboru konta oraz zasady przewalutowań:

1. Konto waluty transakcji
2. Konto EUR:
a) z PLN - średni kurs NBP
b) z USD i GBP - najpierw na PLN a potem na EUR po średnim kursie NBP
c) z innych walut - na EUR po kursie MC
3. Konto PLN:
a) z USD i GBP - po średnim kursie NBP
b) z innych walut - najpierw na EUR po kursie MC a potem na PLN po "kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji"

Wydaje mi się, że o ile punkty 1, 2 oraz 3a są bezpieczne, to 3b to może być mina - bo najpierw jest przewalutowanie po kursie MC, a potem jeszcze drugie przewalutowanie, i nie jest po średnim kursie NBP tylko po jakimś innym. Jeśli to kurs z https://www.aliorbank.pl/dodatkowe-info ... walut.html z kolumny "Dewizy", to jest on kiepski - spread zazwyczaj rzędu 9%, podczas gdy MC ma spready dużo niższe (sprawdziłem 2 waluty - wyszło 1-3%).

Więc wychodziło by z tego, że to dobra karta jeśli:
- ma się daną walutę
- ma się EUR
- ma się PLN i płaci się w USD, GBP lub EUR

W pozostałych przypadkach (ma się PLN i płaci się inną walutą niż USD, GBP, EUR), to prawdopodobnie kurs będzie kiepski. (Zakładając, że moje wnioskowanie jest właściwe)

I nawet nie można by tego uważać za minus tej karty, bo to nie jest karta reklamowana jako "bezspreadowa", tylko jako wielowalutowa. W innych kartach "wielowalutowych" jestem pewien, że też są takie kruczki.

januszmk napisał(a):
@piotrkr kurs tabelowy banku jest jak placisz w walucie obcej i nie masz euro, wtedy alior przewalutowuje PLN na EUR wg tabeli banku.

Chyba, że płacisz w USD lub GBP - wtedy po średnim kursie NBP.

Ostatnio edytowany przez piotrkr, 28 Sie 2024 06:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3848 PostWysłany: 28 Sie 2024 00:02 

niebieski
@piotrkr 2b to nie jest żadna mina. Podałem przecież na poprzedniej stronie przykładowe transakcje jak zostały rozliczone. Mając EUR i płacąc w USD i GBP wszystko przeliczone zostało po kursach średnich NBP. Czyli najpierw USD lub GBP na PLN po kursach średnich NBP, a potem PLN na EUR także po kursie średnim NBP. Podałem przecież przykłady z kursami NBP i wyliczeniami, które się zgadzają. Jak weźmiemy gdziekolwiek kursy MC to nie będzie się zgadzać. Także dla wspomnianych przez Ciebie wszystkich 3 punktów jest to bezpieczna karta płacąc z salda w EUR, a tak naprawdę najlepsza, skoro średnie kursy NBP są lepsze od MC, z tą jedynie niewiadomą jak piszesz że nie wiemy jakie kursy będą w dniu rozliczenia transakcji w NBP, a MC są "wczorajsze".
 Profil Relacje PM off  

#3849 PostWysłany: 28 Sie 2024 06:42 

srebrny
@Raffles sorry, oczywiście miałem na myśli punkt 3b, a nie 2b. Literówka. Poprawię post.
 Profil Relacje PM off  

#3850 PostWysłany: 30 Sie 2024 16:42 

srebrny
Przypominam, że jeszcze przez miesiąc (do 30 września) można przystąpić do promocji na kartę Santander Visa Platinum "Promocja Komfort w podróży". W promocji dostaje się 4 dodatkowe wejścia do saloników Priority Pass do wykorzystania do końca roku. Czyli w sumie w krótkim terminie będzie 12 darmowych wejść (4+4 do końca roku a od stycznia 4 kolejne). Całkiem dobrze jak na kartę gdzie można łatwo uzyskać zwolnienie z opłat.

Sprawdźcie tylko dokładnie warunki promocji - np "nie później niż w dniu zawarcia umowy o główną kartę kredytową Visa Platinum zarejestrujesz się w promocji", są też inne wymogi.
 Profil Relacje PM off  

#3851 PostWysłany: 30 Sie 2024 19:30 

piotrkr napisał(a):
Przypominam, że jeszcze przez miesiąc (do 30 września) można przystąpić do promocji na kartę Santander Visa Platinum "Promocja Komfort w podróży". W promocji dostaje się 4 dodatkowe wejścia do saloników Priority Pass do wykorzystania do końca roku. Czyli w sumie w krótkim terminie będzie 12 darmowych wejść (4+4 do końca roku a od stycznia 4 kolejne). Całkiem dobrze jak na kartę gdzie można łatwo uzyskać zwolnienie z opłat.

Sprawdźcie tylko dokładnie warunki promocji - np "nie później niż w dniu zawarcia umowy o główną kartę kredytową Visa Platinum zarejestrujesz się w promocji", są też inne wymogi.
A nie 8 wejść? Miało być 4+4
 Profil Relacje PM off  

#3852 PostWysłany: 30 Sie 2024 20:13 

srebrny
Z tego co pamiętam, wejścia odnawiają się z nowym rokiem kalendarzowym, więc 8 do końca tego roku i 4 od nowego.
 Profil Relacje PM off  

#3853 PostWysłany: 30 Sie 2024 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
@faceboy po prostu został przez @piotrkr użyty skrót myślowy. Jeśli potrzebujesz na szybko polatać i wejść do saloników, zamawiasz kartę w Santanderze, wykorzystujesz 8 w 2024 i 4 w 2025 a potem rezygnujesz z niej na początku roku.

#3854 PostWysłany: 30 Sie 2024 21:09 

Myślałem że rok od zawarcia umowy odnawiają się saloniki. No to super promocja i warto brać
 Profil Relacje PM off  

#3855 PostWysłany: 30 Sie 2024 21:30 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
@faceboy
Cytuj:
Zwolnione z opłaty są cztery pierwsze wejścia w danym roku kalendarzowym

#3856 PostWysłany: 30 Sie 2024 21:56 

złoty
piotrkr napisał(a):

Ta KK ma swój temat, a poza salonikami PP praktycznie nie ma żadnych zalet jako karta dla podróżnika.
Chętny z ulicy ma małe szanse jej otrzymania tj minimum 10000 zł dochodu netto miesięcznie czy zdolności kredytowej. Dla czepialskich, warunki dla osób bez historii w Santander Polska.
visa-platinum-priority-pass,1499,59622&hilit=Santander?start=940
 Profil Relacje PM off  

#3857 PostWysłany: 30 Sie 2024 22:02 

@dg72 Ale przecież jest na nią patent żeby zdobyć

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 31 Sie 2024 21:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#3858 PostWysłany: 30 Sie 2024 22:09 

złoty
Świeżak z ulicy, do końca września...
Bez szans.
 Profil Relacje PM off  

#3859 PostWysłany: 30 Sie 2024 22:44 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Przecież to jeszcze miesiąc. Byłem świeżakiem z ulicy i znacznie szybciej to załatwiłem

Nie pamiętałem dokładnie ile czasu to zajęło, ale odkopałem swój opis: visa-platinum-priority-pass,1499,59622&p=1646535#p1646535
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#3860 PostWysłany: 01 Wrz 2024 16:00 

srebrny
Dodaję kolejne karty do tabelki. Teraz muszę prosić moda o edycję starego postu, więc zanim to zrobić, chciałbym prosić o weryfikację danych - może coś źle zrozumiałem albo się pomyliłem. O inne karty pytam w wątkach konkretnych kart/banków, ale dla Pekao nie znalazłem takiego specjalnego wątku, więc pytam tutaj.

Załącznik:
pekao.jpg
pekao.jpg [ 125.34 KiB | Obejrzany 1375 razy ]

Dane z: https://www.pekao.com.pl/klient-indywid ... ystne.html

W sumie to nie wiem jak ocenić to przewalutowanie - niby jest po kursach MC/Visa, ale z drugiej strony jest podwójne Waluta>USD>PLN.

Pekao ma też kartę wielowalutową: https://www.pekao.com.pl/klient-indywid ... utowa.html
Nie widzę, żeby dawała coś więcej niż te Debit FX, więc jej nie dodawałem do tabelki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości