Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3801 PostWysłany: 13 Lip 2024 20:42 

niebieski
f0ku5 napisał(a):
Chłopie, Pekao wysyła Ci powiadomienie o marży w stosunku do kursu EBC. Ty nawet nie czytasz ze zrozumieniem powiadomień które dostajesz :)

Dokładnie tak samo jest w przypadku transakcji kartą debetową Alior Kantor. Natomiast dlaczego te marże są różne, to nie wiem. Osobiście widziałem rozstrzał pomiędzy -0,04% (tak, minus) a 0,24%. Zawsze płacę w EUR, fajnie że w AK mając EUR wszystkie inne waluty poza chyba PLN idą po kursie MC. Natomiast transakcje PLN rozliczane jest w jakiś magiczny sposób, gdzie kursy biją na głowę te z Revolut itp, ale nie są to kursy MC - szczerze to nie udało mi się ustalić sposobu w jaki przelicza AK EUR przy walucie transakcji PLN. Myślę, że Pekao jest świetne dla tych co mają PLN, szkoda że nie działa to tak samo mając EUR w Pekao jak w Alior Kantor.
 Profil Relacje PM off  

Zimowy weekend w Wenecji 🇮🇹🌉 Przedświąteczny city break za 629 PLN 😍 Zimowy weekend w Wenecji 🇮🇹🌉 Przedświąteczny city break za 629 PLN 😍
Piękna Apulia w pięknej cenie 🇮🇹 Loty do Bari od 152 PLN 😍✨ Piękna Apulia w pięknej cenie 🇮🇹 Loty do Bari od 152 PLN 😍✨
#3802 PostWysłany: 14 Lip 2024 12:51 
Moderator forum

@Raffles IKA przelicza PLN na EUR po średnim kursie NBP.
 Profil Relacje PM off
Raffles uważa post za pomocny.

#3803 PostWysłany: 14 Lip 2024 19:31 

niebieski
@ume i to się zgadza jak porównałem kilkanaście ostatnich transakcji, dzięki. Doprecyzuję tylko, że chodzi o transakcje w PLN rozliczaną z konta w EUR. Muszę nadmienić że te kursy są często lepsze od tego co oferuje np Revolut czy Mastercard (porównywane z dniem rozliczenia), stąd jest to moja preferowana forma wymiany EUR na PLN.
 Profil Relacje PM off  

#3804 PostWysłany: 11 Sie 2024 16:22 

Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na proste pytanie, może ktoś pomoże: czy kurs MC/Visa jest gorszy od kursu Revoluta? Jeśli tak, to średnio o ile?

Pytam, bo zamówiłem kartę debetową do konta Premium PLN w BNP (aby mieć ubezpieczenie od rezygnacji - mam małe dziecko) i tam jest przewalutowanie po kursie MC. Zastanawiam się, czy mogę tym płacić śmiało za granicą także w weekendy i się nie przejmować przewalutowaniem, czy jednak MC ma zauważalnie gorsze kursy, albo np. wyższe w weekendy i jednak zrobi się różnica, jeśli będę przewalutowywał i płacił za co się da Revolutem (lub czymś innym, jeśli jest opłacalniej)?
 Profil Relacje PM off  

#3805 PostWysłany: 11 Sie 2024 20:16 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
To nie jest tak, że Revolut/MC mają stałą różnicę. Wątpię, by ktoś robił rzetelne porównanie niedawno - trzeba by zrobić kilkanaście transakcji Revolutem w ciągu kilku dni, w tym w weekendy, wtedy można by zrobić porównanie (bo kurs MC jest ustalony/dostępny na ich stronie, Revolut czegoś takiego nie podaje o ile wiem).

Natomiast wiele osób po prostu płaci kartami z kursem MC/Visa bez dodatkowych prowizji i uznają ten kurs za "wystarczająco dobry".
 Profil Relacje PM off
szad lubi ten post.

#3806 PostWysłany: 11 Sie 2024 20:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Potwierdzam. Kiedyś Revolut to była wielka sprawa, różnice kursowe były naprawdę znaczne. Teraz płacę w obcych walutach zwykłą kredytówką Pekao i w którą stronę by nie była różnica, to nie jest ona na tyle znacząca, by wchodzić w szczegóły.

#3807 PostWysłany: 11 Sie 2024 21:12 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
“Zwykła kredytówka z Pekao” idzie chyba po kursie banku, który akurat jest średnio korzystny. Przynajmniej teraz w niedzielę, ale i tak spodziewałbym się, że daleko mu do kursu Visa/MasterCard

Ostatnio edytowany przez trocha, 11 Sie 2024 21:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3808 PostWysłany: 11 Sie 2024 21:17 

srebrny
@eldoras nie mam konkretnych danych, ale ostatnio sporo lotów rezerwowałem i noclegów (poza weekendem), naprzemian Revolutem i Aionem (MasterCard Debetowy). Aion mimo prowizji 0,2% we wszystkich 5 transakcjach, wszystkie w różnych walutach, wychodził lepiej, więc Revolutem już w ogóle nie płacę.
Co ciekawe kredytówka Mastercard Platinium z PKO ma gorsze kursy niż Aion (mimo, że rzekomo bierze 0% vs 0,2% Aion). Wie ktoś, o co może chodzić? Czy MasterCard ma jakieś inne kursy dla kart kredytowych i debetowych?
 Profil Relacje PM off  

#3809 PostWysłany: 11 Sie 2024 22:22 

niebieski
kameander napisał(a):
Potwierdzam. Kiedyś Revolut to była wielka sprawa, różnice kursowe były naprawdę znaczne. Teraz płacę w obcych walutach zwykłą kredytówką Pekao i w którą stronę by nie była różnica, to nie jest ona na tyle znacząca, by wchodzić w szczegóły.
Jeżeli naprawdę płacisz kredytówką, a nie debetówką to niesamowicie przepłacasz. Kredytówka Pekao nie ma kursów MC.
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#3810 PostWysłany: 12 Sie 2024 00:32 
Awatar użytkownika

srebrny
@trocha, @f0ku5, tak - macie oczywiście rację, bo to jest jakieś 3-4% więcej względem Revoluta. Ale to jest dla mnie ok - punktem odniesienia były dla mnie czasy, gdy zakładałem Revoluta, bo różnica była rzędu jakoś 50 gr/€. W tym sensie dla mnie Revolut spełnił swoje zadanie, bo wymusił na bankach rezygnację z tak zbójeckich spreadów. Natomiast faktycznie mój wpis mógł wprowadzać w błąd, więc dobrze, że to wskazaliście.

#3811 PostWysłany: 12 Sie 2024 06:40 

srebrny
W wikiposcie jest napisane "Karta debetowa w AliorBank do Konto Jakże Osobiste - można aktywować korzyść przewalutowania bez prowizji - tutaj nie mamy kursów organizacji płatniczej a kursy średnie NBP - taki rodzynek na rynku.".

Tak jest dla 3 walut (USD,EUR,GBP). Pozostałe są najpierw przewalutowanie na USD po kursie MC a potem jak wyżej. Jest więc podwójne przewalutowanie - powinno wyjść gorzej niż MC, czy ktoś sprawdzał jako to w praktyce jest?
 Profil Relacje PM off  

#3812 PostWysłany: 12 Sie 2024 10:58 

kek napisał(a):
Co ciekawe kredytówka Mastercard Platinium z PKO ma gorsze kursy niż Aion (mimo, że rzekomo bierze 0% vs 0,2% Aion). Wie ktoś, o co może chodzić? Czy MasterCard ma jakieś inne kursy dla kart kredytowych i debetowych?

aion nie ma kursow Mastercard, a swoje. jak pytalem kiedys na supporcie jak sprawdzic jaki bedzie kurs przewalutowania - to mi powiedzieli zeby sprawdzic kurs nbp i dodac prowizje 0.2%
 Profil Relacje PM off  

#3813 PostWysłany: 12 Sie 2024 11:28 

niebieski
piotrkr napisał(a):
W wikiposcie jest napisane "Karta debetowa w AliorBank do Konto Jakże Osobiste - można aktywować korzyść przewalutowania bez prowizji - tutaj nie mamy kursów organizacji płatniczej a kursy średnie NBP - taki rodzynek na rynku.".

Tak jest dla 3 walut (USD,EUR,GBP). Pozostałe są najpierw przewalutowanie na USD po kursie MC a potem jak wyżej. Jest więc podwójne przewalutowanie - powinno wyjść gorzej niż MC, czy ktoś sprawdzał jako to w praktyce jest?
W praktyce nadal jest lepiej.
Ja sam nawet już dawno temu wskazywałem tutaj na forum, że w przypadku podwójnego przewalutowania MC (nawet bez udziału kursów średnich NBP) często ten sposób wychodzi na przykład o parę groszy lepiej dla nas niż w przypadku wyłącznie z jednym przewalutowaniem. Czemu tak jest - nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#3814 PostWysłany: 12 Sie 2024 14:43 

srebrny
@f0ku5 czy mógłbyś wrzucić dane kilku operacji (5-10) z kilku dni? Data płatności kartą, data przetworzenia, kwota operacji w walucie, waluta, ostateczna kwota operacji w PLN
 Profil Relacje PM off  

#3815 PostWysłany: 12 Sie 2024 22:30 

niebieski
Ale z czego konkretnie? Teraz już z kantoru Aliora nie korzystam, więc nie za bardzo.
Natomiast jeżeli chodzi o podwójne przewalutowanie MC to sobie można samemu bardzo prosto zobaczyć używając ich kalkulatora.
 Profil Relacje PM off  

#3816 PostWysłany: 12 Sie 2024 23:25 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Ale to było pytanie o konto jakże osobiste, a nie o alior kantor
 Profil Relacje PM off  

#3817 PostWysłany: 12 Sie 2024 23:52 

niebieski
Z KJO również już nie korzystam. Nie zmienia to faktu, że przeliczenie z dowolnej waluty na USD. a potem z USD na PLN przy użyciu kursu średniego NBP zawsze wychodzi najkorzystniej.
 Profil Relacje PM off  

#3818 PostWysłany: 13 Sie 2024 06:17 

srebrny
Uwierzę jak zobaczę rzeczywiste transakcje ;)
 Profil Relacje PM off  

#3819 PostWysłany: 14 Sie 2024 15:01 

niebieski
A to nie możesz sobie sam przeliczyć?
 Profil Relacje PM off  

#3820 PostWysłany: 14 Sie 2024 20:54 

ja przeliczylem za pomoca kalkulatora. wyszla roznica 50 groszy na kwocie 3 mln zl.
jednak kalkulator pokazuje tylko sredni kurs dzienny - w zaleznosci od banku - o roznych porach mastercard bedzie mial rozne kursy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości