Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3661 PostWysłany: 01 Kwi 2024 18:45 
Moderator forum

@marek1984
Ja je trzymam dla:
- wielu darmowych kart (każda używana w innym celu), choć w tańszych opcjach nadal obowiązuje zasada zwalniania z opłat po wyrobieniu obrotu tylko jedną
- bezpłatnych powiadomień SMS, choć nie byłyby drogie płatne pojedynczo, bo nie mam ich wielu
- niskiego wynegocjowanego kiedyś spreadu w kantorze, choć może zmiana teraz na nic by nie wpłynęła
Więc trzymam tak trochę z rozpędu…

EDYCJA:
Po przejrzeniu cennika znalazłem więcej różnic dotyczących usług, z których korzystam:
- darmowe polecenie zapłaty, które w tańszych wersjach kosztuje 2 zł miesięcznie
- trzy darmowe przelewy ekspresowe w miesiącu, w sumie warte do 15 zł (rzadko kiedy wszystkie wykorzystuję)
 Profil Relacje PM off  

10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴 10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴
🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥 🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥
#3662 PostWysłany: 02 Kwi 2024 13:06 

Na początku chciałbym się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy wpis na tym forum, dzień dobry. Od lat czytam forum f4f, ale nigdy niczego nie napisałem.
Postanowiłem się z Państwem podzielić tym, co znalazłem jeżeli chodzi o "kk dla podróżnika".
Po tym jak VeloBank zastrzegł mi kk VISA (zrobił to bez podstawy regulaminowej) kartę, która nazywała się "Keep it Simple", postanowiłem poszukać darmowego zamiennika i wybrałem Kartę Kredytową TUi TAM Alior Banku. Myślę, że jest warta żeby zwrócić na nią uwagę w związku na stałą promocję "Tniemy koszty przewalutowań z Kartą kredytową Mastercard TU i TAM”.
Oczywiście są inne, łatwo dostępne i lepsze karty, np. Mastercard Platinum PKO BP, ale wyrobienie dla mnie średnio w miesiącu 5000 PLN jest niewykonalne.
 Profil Relacje PM off  

#3663 PostWysłany: 02 Kwi 2024 13:40 

złoty
@irsc jeśli dobrze rozumiem, to wyrobiłeś kartę bo jeździsz poza Polskę i płacisz w walucie, może wypożyczasz auto za granicą itp.
I teraz się zastanów czy nie lepiej było brać MC Platinum z PKO za 300 zł lub 150 zł (jeśli wyrobisz 2,5k obrotu średniomiesięcznie) która poza dobrymi kursami walut ma cały pakiet ubezpieczeń, darmowe wypłaty z bankomatów poza PL traktowane jak transakcja bezgotówkowa (jeśli się spłaca 100% zadłużenia z wyciągu) Jadąc za granicę 2-3 razy w roku za ubezpieczenia odwołania wyjazdu / szkody w aucie z wypożyczalni / opóźnienia lotu itp. można zapłacić wiele więcej niż koszt roczny karty w PKO.
MC Platinum w PKO co rusz jest w promocji i można dostać za jej wyrobienie bony na Allegro czy punkty Bezcenne Chwile o wartości ok. 300 zł więc to też obniża koszt używania ;)
 Profil Relacje PM off  

#3664 PostWysłany: 02 Kwi 2024 14:05 

Tak, wyrobiłem tą kartę bo jeżdżę za granicę i miała zastąpić kk VISA VeloBanku.
Znam doskonale wszystkie zalety MC Platinum PKO BP i te darmowe wypłaty z bankomatów poza PL traktowane jak transakcja bezgotówkowa są dla mnie jedyną atrakcyjną opcją (chociaż mam też Revoluta i Curva).
Pobędzie ze mną ta kk TU i TAM przez najbliższy czas i zobaczę czy chociaż raz powiem sobie "mogłem wziąć MC Platinum".
 Profil Relacje PM off  

#3665 PostWysłany: 02 Kwi 2024 14:48 

złoty
@irsc Życzę Ci byś nie musiał nigdy powiedzieć: "Jednak mogłem brać kartę z PKO". Ja już wielokrotnie mówiłem "Bogu dzięki, że mam kartę z PKO z pakietem ubezpieczeń" (tylko w tym roku 2 razy ;) )
 Profil Relacje PM off  

#3666 PostWysłany: 02 Kwi 2024 15:23 

@IIuukk
Mam ubezpieczenie z innego źródła i to w pakiecie z tą kartą mnie nie interesuje. Nie myśli Pan, że jeżdżę za granicę bez ubezpieczenia ;) .
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#3667 PostWysłany: 02 Kwi 2024 16:16 

złoty
Pytanie do forumowego gremium eksperckiego: obecnie posiadam mKonto Intensive + Visa Świat Intensive + standardowa kredytówka MC + perspektywa wzięcia KK z PP i ubezpieczeniami wraz z kartą dodatkową.
Czy jest jakikolwiek argument, który mógłby być decydujący żeby jednak nie zmieniać banku na PKO? Zakładamy, że potrzebuję jednej, dowolnej karty do wypłaty z bankomatów i płatności zagranicznych oraz wypłaty sum mniejszych niż 300 zł z bankomatów w PL (obojętnie czy blikiem, czy kartą i w jakich bankomatach).
 Profil Relacje PM off  

#3668 PostWysłany: 02 Kwi 2024 16:29 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Jeśli robisz obrót (a rozumiem, że robisz), to ja polecam konto Aurum + karta debotowa + kredytowa MC Platinum lub Visa Infinite (jeśli mają być Priority Pass).

Bank to bank, a od momentu gdy mBank zrezygnował z karty z Miles&More, nie jest już dla mnie bankiem pierwszego wyboru. Obecnie sprawę płatności za granicą załatwia mi PKO Visa Infinite. Do bankomatów: Zen lub Revolut.
Pecel87 lubi ten post.
Pecel87 uważa post za pomocny.

#3669 PostWysłany: 02 Kwi 2024 17:07 

złoty
@Tjw1978 a to Aurum w zasadzie po co? Debetówka do niego ma tylko kilka walut bez łupienia na kursie więc i tak używałbym KK do wypłat i płatności.
 Profil Relacje PM off  

#3670 PostWysłany: 02 Kwi 2024 18:16 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
irsc napisał(a):
te darmowe wypłaty z bankomatów poza PL traktowane jak transakcja bezgotówkowa są dla mnie jedyną atrakcyjną opcją (chociaż mam też Revoluta i Curva).

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale Curva w bezpłatnym planie nie ma bezpłatnych wypłat z bankomatów, i w kraju rezydencji (PL) i za granicą.

#3671 PostWysłany: 02 Kwi 2024 18:46 

Raphael napisał(a):
Jeżeli ktoś ma mKonto Intensive (i nie łapie się na żadną promocję na jego darmowe prowadzenie), to przypominam, że od 03.04.2024 suma wpływów na konto, która zwolni z opłaty za jego prowadzenie (49,50 zł), wzrasta z 7000 zł do 10000 zł.

Albo łączna suma Twoich depozytów i inwestycji to minimum 100.000 zł
 Profil Relacje PM off  

#3672 PostWysłany: 02 Kwi 2024 21:18 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Pecel87 napisał(a):
@Tjw1978 a to Aurum w zasadzie po co? Debetówka do niego ma tylko kilka walut bez łupienia na kursie więc i tak używałbym KK do wypłat i płatności.

Jeśli planujesz np. Visę Infinite, to konto w PKO Aurum (bankowość prywatna) z wpływami z pewnością wspomoże uzyskanie karty.
Pecel87 lubi ten post.
Pecel87 uważa post za pomocny.

#3673 PostWysłany: 02 Kwi 2024 21:25 

Raphael napisał(a):
irsc napisał(a):
te darmowe wypłaty z bankomatów poza PL traktowane jak transakcja bezgotówkowa są dla mnie jedyną atrakcyjną opcją (chociaż mam też Revoluta i Curva).

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale Curva w bezpłatnym planie nie ma bezpłatnych wypłat z bankomatów, i w kraju rezydencji (PL) i za granicą.

Prawdopodobnie ma Pan rację jeżeli chodzi o Curve Standard.
 Profil Relacje PM off  

#3674 PostWysłany: 03 Kwi 2024 00:40 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Pecel87 napisał(a):
Zakładamy, że potrzebuję jednej, dowolnej karty do wypłaty z bankomatów i płatności zagranicznych oraz wypłaty sum mniejszych niż 300 zł z bankomatów w PL (obojętnie czy blikiem, czy kartą i w jakich bankomatach).

Moim zdaniem źle zakładasz ;) Na wyjazdy karty powinny być co najmniej dwie, z dwóch różnych banków, najlepiej od różnych organizacji (np Visa i MasterCard).
 Profil Relacje PM off  

#3675 PostWysłany: 03 Kwi 2024 00:45 

złoty
@piotrkr Thank you Captain Obvious :lol: Źle napisałem, kart może być i wachlarz byle na uczciwych warunkach.
 Profil Relacje PM off  

#3676 PostWysłany: 03 Kwi 2024 11:29 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@Pecel87 warunki mogą być uczciwe, ale to nie znaczy, że nam się to będzie opłacać.
Co do wyjazdów zagranicznych, to karta kredytowa z dodatkowymi profitami, jak ubezpieczenie kosztów leczenia oraz kosztów rezygnacji jest jak najbardziej zasadna, nawet jeśli by się to miało wiązać z kosztami rocznymi takiej karty na poziomie 1000 zł. To i tak się opłaci, gdyż dwukrotny wyjazd na 1-2 tygodnie, w tym jeden na inny kontynent i ten koszt się zwróci. O ile hotele możemy zarezerwować z możliwością odwołania nawet w krótkim czasie przed pobytem, to zmiana biletów lotniczych w tańszych taryfach pociąga za sobą pewien koszt a przy odwołaniu znacznie większy.
Druga karta kredytowa nie jest niezbędna ale jako uzupełnienie karta debetowa z odpowiednim limitem będzie jak najbardziej przydatna, chociażby po to, aby uniknąć konsternacji, gdy za luksusowy hotel opłacamy równie luksusowy rachunek i nasza jedyna karta kredytowa mówi "Nie".
Jeśli masz możliwość pozyskania karty bez kosztów stałych, która byłaby karta zapasową w przypadku wyjazdów, to warto, skoro nas by to nie kosztowało. U mnie taką rolę pełni kantor walutowy Alior i karta do niego, dodatkowo umożliwia zakup walut i podjęcie w gotówce Euro lub USD.
Niektórzy (w innym wątku) rozważali np. kartę kredytową Santander, która oferuje co prawda niezbyt wysokie ubezpieczenie kosztów leczenia i tylko 4 bezpłatne wejścia do saloników ale za to można łatwo sprawić, że będzie bezkosztowa.
 Profil Relacje PM off  

#3677 PostWysłany: 08 Kwi 2024 16:40 

niebieski
Czy dobrze widzę, że według zestawienia z linku w wikipoście debetową kartę Visa można uzyskać tylko w mBanku (Visa Świat Intensive)? Mam ją z Revoluta, ale on nie wszędzie działa, stąd moje pytanie.
 Profil Relacje PM off  

#3678 PostWysłany: 08 Kwi 2024 18:14 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@dajkamienia
PKO BP oferuje Visa Debit jako karta do konta
https://www.pkobp.pl/klient-indywidualn ... a-do-konta
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#3679 PostWysłany: 08 Kwi 2024 19:06 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@dajkamienia
Z ciekawości... gdzie nie działa karta Revoluta? Masz na myśli na pokładzie niektórych linii, które sobie ubzdurały, że nie akceptują revoluta, mimo, że zadziałałby, gdyby go w ogóle użyli?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
witekkowal uważa post za pomocny.

#3680 PostWysłany: 08 Kwi 2024 19:15 

platynowy
Dokładnie, dla przykładu w USA Revolut w wielu sytuacjach mnie ratował, kiedy kredytówki zawodziły, głównie na stacjach benzynowych.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: czeskipepik oraz 14 gości