Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Sklepy akceptujące (lub nie) Dinersa
https://bit.ly/2XGUKY7

Uzupełniajcie listę o sieci (nie wpisujcie sklepu u Maryny na Kołobrzeskiej w Zabrzu)

Edycja 17.10.21: Na chwilę obecną płatność kartą Curve z podpiętą Diners aktywuje ubezpieczenie Dinersa w podróży tak samo jak bezpośrednio kartą DC.

lluukk napisał(a):
lista kodów MCC wykluczonych ze zbierania mil.
http://dinersclub.pl/images/Dokumenty/R ... dw-MCC.pdf

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 225  Następna
Autor Wiadomość
#1201 PostWysłany: 06 Wrz 2018 09:56 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Niby można

z strony "pomocy" Masterpass:

Których kart mogę używać z Masterpass?

Możesz użyć dowolnej karty kredytowej, debetowej lub prepaid od Mastercard, American Express, Diner's Club, Discover, JCB lub Visa.

Uwaga – w zależności od wybranego rodzaju portfela nie wszystkie rodzaje kart mogą być akceptowane.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2532 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2532 PLN 🛵🍜
Karaiby w sezonie ☀️🌴 Egzotyka zimą, czyli Trynidad i Tobago od 1661 PLN 🏝🏖 Karaiby w sezonie ☀️🌴 Egzotyka zimą, czyli Trynidad i Tobago od 1661 PLN 🏝🏖
#1202 PostWysłany: 06 Wrz 2018 09:57 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Wg ich faq tak:
https://masterpass.com/pl-pl/faqs/pomoc.html

Cytuj:
Możesz użyć dowolnej karty kredytowej, debetowej lub prepaid od Mastercard, American Express, Diner's Club, Discover, JCB lub Visa.

Uwaga – w zależności od wybranego rodzaju portfela nie wszystkie rodzaje kart mogą być akceptowane.

Krzysztof76 mnie ubiegł, ale ogólnie wydaje się, że wybierając ogólny portfel (nie powiązany z żadnym bankiem) powinno działać
 Profil Relacje PM off

#1203 PostWysłany: 06 Wrz 2018 10:27 
Awatar użytkownika

Loty: 427
Kilometry: 671 145
srebrny
Teoria, teorią, ale w praktyce nie pozwala dodać. Za krótki numer karty.

#1204 PostWysłany: 10 Wrz 2018 10:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Ktoś zastanawiał się nad rozliczeniem wejść do saloniku. Dzisiaj w płatnościach pojawiło się:
Bonus - wizyta w Airport Lounge, 10.06.18
Równo 3 miesiące.
tropikey lubi ten post.

#1205 PostWysłany: 13 Wrz 2018 13:46 

niebieski
Witam

Na którym wzorze trzeba złożyć wypowiedzenie karty?
 Profil Relacje PM off  

#1206 PostWysłany: 13 Wrz 2018 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 1 171 352
srebrny
Apocalipse napisał(a):
Ktoś zastanawiał się nad rozliczeniem wejść do saloniku. Dzisiaj w płatnościach pojawiło się:
Bonus - wizyta w Airport Lounge, 10.06.18
Równo 3 miesiące.

To jest "normalny" czas, po jakim pojawia się rozliczenie pobytu w lounge.
 Profil Relacje PM off
Apocalipse lubi ten post.

#1207 PostWysłany: 26 Wrz 2018 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
niebieski
Diners Club a PayPal...
Chciałbym zamówić jedną rzecz z USA. Jak dochodzę do końca płatności to mam możliwość płatności kartą kredytową (niestety Diners Club nie przechodzi) albo PayPal, gdzie niby Diners powinien przejść. Płatność wyświetla mi w dolarach. Obiło mi się uszy, iż w przypadku PayPal dochodzą jakieś dodatkowe koszty? Podwójne przewalutowanie czy coś w tym stylu? Ale jeżeli mam płatność dolarach to czy to też będzie miało zastosowanie? Zastanawiam się bowiem co bardziej mi się opłaca - płacić Dinersem przez PayPal czy może zwykłą kartę kredytową z BZ WBK w normalny sposób...

#1208 PostWysłany: 26 Wrz 2018 10:22 
Awatar użytkownika

platynowy
to chyba bardziej chodzi o to, że przy płatności DC za pośrednictwem paypala, w przypadku, gdy walutą jest PLN, paypal traktuje DC jako kartę w USD i z DC schodzi kwota powiększona o spread. Były na ten temat wypowiedzi, zresztą sam też miałem taki przypadek, ale przy małej kwocie, więc nie żaliłem się. Problem był zgłaszany do DC i tamtejsza obsługa klienta - o ile pamiętam - na początku uwzględniała reklamacje, a potem już tylko pisała, że faktycznie mają taki problem z paypalem, ale trzeba się z tym pogodzić.
Jeśli zatem masz transakcje z kimś w USA, to moim zdaniem żadnego podwójnego przewalutowania nie będzie. Wolałbym jednak, żeby potwierdził to ktoś mądrzejszy :)

EDIT: jak w okienku "przeszukaj temat" po prawej stronie nad tą dyskusją wpiszesz "paypal", to wyrzuci Ci sporo wpisów o kłopotach związanych z używaniem DC za pośrednictwem paypala.
 Profil Relacje PM off
Apocalipse lubi ten post.

#1209 PostWysłany: 26 Wrz 2018 11:20 

niebieski
poszwin napisał(a):
Diners Club a PayPal...
Chciałbym zamówić jedną rzecz z USA. Jak dochodzę do końca płatności to mam możliwość płatności kartą kredytową (niestety Diners Club nie przechodzi) albo PayPal, gdzie niby Diners powinien przejść. Płatność wyświetla mi w dolarach. Obiło mi się uszy, iż w przypadku PayPal dochodzą jakieś dodatkowe koszty? Podwójne przewalutowanie czy coś w tym stylu? Ale jeżeli mam płatność dolarach to czy to też będzie miało zastosowanie? Zastanawiam się bowiem co bardziej mi się opłaca - płacić Dinersem przez PayPal czy może zwykłą kartę kredytową z BZ WBK w normalny sposób...

domyślnie jest ustawione przewalutowanie po stronie paypala
przeliczą $ na PLN po swoim średnio korzystnym kursie i obciążą kartę z PLN-ach

tuż przed zaakceptowaniem płatności trzeba kliknąć coś w stylu "wyświetl opcje przeliczania waluty" i wybrać "przelicz u wystawcy karty"

karta zostanie obciążona w $, przewalutowanie jest po stronie banku lub wystawcy karty

Załączniki:
comment_srtVNAXtPGng3XDmvx049BdoUrbeIg4n.jpg
comment_srtVNAXtPGng3XDmvx049BdoUrbeIg4n.jpg [ 140.45 KiB | Obejrzany 1386 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1210 PostWysłany: 26 Wrz 2018 11:25 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
trocha napisał(a):
Wg ich faq tak:
https://masterpass.com/pl-pl/faqs/pomoc.html

Cytuj:

Krzysztof76 mnie ubiegł, ale ogólnie wydaje się, że wybierając ogólny portfel (nie powiązany z żadnym bankiem) powinno działać

Pociągnąłem temat trochę dalej, więc więcej szczegółów - Nie da się. Tzn. mastercard twierdzi, że rzeczywiście mogą wspierać karty DC, ale to od wystawcy portfela zależy jakie karty akceptuje. Oni sami w tym swoim masterpasie wspierają tylko Visę i Mastercard. Żeby to działało z kartą DC, to jakiś bank (a właściwie chyba sam DC) musiałby oferować swój portfel.
 Profil Relacje PM off

#1211 PostWysłany: 26 Wrz 2018 11:33 

srebrny
Nie wiem jak w przypadku Dinersa, natomiast ja w PayPal Ja mam osobne trzy karty do płatności w PLN, Euro i USD oczywiście każdą kartę należy przypisać do danej waluty (Najszybciej przez kontakt z infolinią PayPal) Przesyłają potwierdzenie na maila że dana karta jest rozliczana w PayPal w danej walucie.
 Profil Relacje PM off  

#1212 PostWysłany: 26 Wrz 2018 12:06 
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 959 810
niebieski
kruczi napisał(a):
domyślnie jest ustawione przewalutowanie po stronie paypala
przeliczą $ na PLN po swoim średnio korzystnym kursie i obciążą kartę z PLN-ach

tuż przed zaakceptowaniem płatności trzeba kliknąć coś w stylu "wyświetl opcje przeliczania waluty" i wybrać "przelicz u wystawcy karty"

download/file.php?id=139526

karta zostanie obciążona w $, przewalutowanie jest po stronie banku lub wystawcy karty

Powyzsze niestety czesto nie zadziala (np. zakupy w/z UK, obciazenie w walucie karty zamiast GBP), gdyz PayPal aplikuje domyslne ustawienia konwersji zapisane na koncie dla kazdej karty osobno (screen ponizej).

Załącznik:
Capture1.JPG
Capture1.JPG [ 85.21 KiB | Obejrzany 1434 razy ]

Załącznik:
Capture2.JPG
Capture2.JPG [ 161.37 KiB | Obejrzany 1434 razy ]

Jak wejsc do tych ustawien:
Settings -> Payments -> Manage Preapproved Payments -> Set Available Funding Sources -> Conversion Options
Potem juz tylko wybor karty i wybor pomiedzy "Use PayPal's conversion" oraz " Bill me in the currency listed on the seller's invoice". Oczywiscie po dodaniu nowej karty automatycznie zaznaczona jest opcja "Use PayPal's conversion" i to ja trzeba zmienic manualnie.

Prawda, ze proste i wcale nie ukryte? :o

Bezposredni link:
https://www.paypal.com/ie/cgi-bin/websc ... &buyer_hub

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#1213 PostWysłany: 26 Wrz 2018 12:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Proste, ale nie dla karty Discover nie działa.

Załączniki:
2018_09_26_12_09_29_Window.png
2018_09_26_12_09_29_Window.png [ 8.23 KiB | Obejrzany 1424 razy ]

#1214 PostWysłany: 26 Wrz 2018 12:18 
Awatar użytkownika

niebieski
W takim wypadku trzeba dzwonic do PayPala, zeby zmienili recznie.

Także = również / też
 Profil Relacje PM off  

#1215 PostWysłany: 26 Wrz 2018 12:39 

niebieski
p.wl napisał(a):
Powyzsze niestety czesto nie zadziala (np. zakupy w/z UK, obciazenie w walucie karty zamiast GBP), gdyz PayPal aplikuje domyslne ustawienia konwersji zapisane na koncie dla kazdej karty osobno.

przed każdym zakupem trzeba zmienić i będzie dobrze
niby czemu ma obciążyć w walucie karty zamiast GBP skoro takie obciążenie wybierzemy ?

to co podałeś to nic innego jak ustawienie "przelicz u wystawcy karty" na stałe
sprawdza się, szczególnie przy większej ilości zakupów
zapominamy o problemie z przewalutowaniem paypala

pytanie czy dla tego całego dinersa można to zmienić tuż przed płatnością ...
 Profil Relacje PM off  

#1216 PostWysłany: 26 Wrz 2018 13:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Moje wszystkie karty sa rozliczane w EUR, jedna w PLN, a przy zakupie w GBP PayPal ZAWSZE dokonywal swojej wlasnej konwersji niezaleznie od opcji wybranej przy platnosci (ebay, Amazon, sklepy online).
Dzwonione, sprawdzane bylo wielokrotnie - "niedasie". Pomogla dopiero zmiana stalych ustawien (o ktorych wiele osob nie wie i sie nie dowie z lektury FAQ).

Także = również / też
 Profil Relacje PM off  

#1217 PostWysłany: 06 Paź 2018 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
niebieski
Szukam, szukam i nie mogę znaleźć - Diners jest już akceptowany w WizzAir? Gdzieś mi się obiło to o uszy, ale nie wiem czy to prawda?

#1218 PostWysłany: 06 Paź 2018 14:48 

Loty: 642
Kilometry: 946 026
Jeszcze nie, na stronie wizz nie jest wciąż akceptowana ta karta. W przeciwieństwie do Ryanair.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#1219 PostWysłany: 07 Paź 2018 20:40 
Awatar użytkownika

srebrny
A w ryanie działa bez problemu? Bo nie wiem czy to ja miałem pecha, ale jak chciałem zapłacić dinersem to po kliknięciu kupuj (czy co to tam jest) nie przechodziło dalej a dane karty podświetlało na czerwono (wpisane poprawnie, typ karty wybrany diners, próbowałem kilka razy, aż w końcu zapłaciłem inną kartą).
 Profil Relacje PM off  

#1220 PostWysłany: 07 Paź 2018 21:18 

srebrny
Przechodzi bez problemu, rezerwowalem i płaciłem Dinersem w zeszłym tygodniu. Od razu masz załatwioną ubezpieczenia. :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 225  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości