Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Cze 2016 15:07 

Za 2 tygodnie zaczynam objazd Islandii i w związku z tym mam pytanie: którą drogę proponujecie na dojazd do wodospadu Detifoss - 862 od zachodu, czy 864 od wschodu? Interesuje mnie z której strony wodospad wygląda piękniej, bardziej imponująco. Będę miał 4x4, tak że nawierzchnia drogi ma drugorzędne znaczenie. Najchętniej zobaczyłbym wodospad z 2 stron, ale nie wiem czy wystarczy mi czasu.
Z góry dziękuję za opinie.
 Profil Relacje PM off  

Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎 Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN
#2 PostWysłany: 08 Cze 2016 15:29 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 27 489
Ja głosuje na wschodnią - brak barierek dla turystów i mniej ludzi.
No i można podejść pod sam wodospad !!!

Załączniki:
Komentarz do pliku: obuwie najlepsze na rower :P
sebadetifos.JPG
sebadetifos.JPG [ 383.85 KiB | Obejrzany 6698 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
piotrek.s uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 10 Cze 2016 08:30 

@Seeba dzięki, skłaniam się właśnie na wschodnią stronę przede wszystkim na mniejszą ilość osób, choć czytałem też o szerszej perspektywie z tej strony i możliwości zobaczenia wodospadu w pełnej okazałości.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Cze 2016 08:58 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 29 684
Jak najbardziej polecam tę stronę! Imponujący wodospad, a z tej strony po prostu niesamowity! Ale uwaga pod nogi...
PS. Podczas naszej wizyty było widać jak całą tę wodę, która się unosi zawiewa na tych ludzi z drugiej strony ;)
Przez to może być problem ze zrobieniem zdjęcia/ filmu z bliska.
piotrek.s lubi ten post.

#5 PostWysłany: 10 Cze 2016 09:15 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
ja byłam po zachodniej i jak najbardziej polecam, wtedy akurat "zaparowana" była strona przeciwna ;)
 Profil Relacje PM off
piotrek.s lubi ten post.

#6 PostWysłany: 23 Cze 2016 12:10 

niebieski
WSCHODNIA jeśli Ty i Twoi towarzysze:
- lubicie wolność
- nie macie problemów ze schodzeniem po kamiennych stopniach (odradzam emerytom)
- kochacie życie, ale na tyle mocno by nie stawać (nawet do zdjecia) na ostatnim rzędzie kamieni przed przepaścią; hardość, odwaga, fun , czy popis, ani lęk wysokosci nic tu nie mają do rzeczy,
po prostu te kamienie obsuwają się i zarówno drżenie wywołane pracą wodospadu jak i 100kg nacisk nie są im obojętne, bywam tam od 10 lat i "linia brzegowa" nie jest taka sama : ) :) :) a Islandczycy wymieniają się okraszonymi epitetami zdjeciami turystów przez "chore" t - jakich widuje się ryzykujących swoje życie w sposób niezrozumiały, a także szczęście swoich rodzin.
99,9 % osób może stanąć na krawędzi, zrobić fotę i nic się nie dzieje niesamowitego, ale to jest Islandia, tam nie ogradza się wszystkiego miedzy innymi dlatego, że liczy się iż zwiedzający rozumieją naturę, a przez ilość tych którzy nie rozumieją przybywa gwałtownie balustrad, linek, ograniczeń, zakazów wstępu.
Dlatego polecam stronę wschodnią - cudownie, jeszcze przez chwilę bez strasznego tłoku (choć w tym roku widziałem tam już duże autokary!!!) - ale dla inteligentnych, nieinteligentni przeżyją zapewne, lecz szybko sprawią, że wschodnia strona zarośnie infrastrukturą jak zachodnia.
Ze wschodniej także może dojść w bardziej podobający mi się, naturalny sposób do dodatkowych przepięknych wodospadów w górę i w dół rzeki (po ok.45 min. marszu w jedną stronę, czyli 1,5 h na dodatkowy wodospad / warto). Ja preferuję wschodnią głównie za to, ze mogę usiąść na drugim rzędzie głazów i popatrzeć na niego z odległości metra, choćby i 2 godziny.

ZACHODNIA - jeśli wolicie mieć barierki, wyznaczone punkty widokowe, duży asfaltowy parking (i asfaltowy dojazd) - polecane rodzinom z dziećmi, i komercyjnym wycieczkom, towarzystwo (spore!) niemal pewne, częściej zapylone wodą, odrobinę dłuższe dojście lecz zdecydowanie bardziej płaskie, ale widok też imponujący, nowy kolejny taras widokowy od tego roku.
 Profil Relacje PM off
piotrek.s lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Lip 2016 12:12 

@Artycjusz dzięki za wyczerpujący opis, wróciłem w tym tygodniu. Detifoss od wschodu powala na kolana, choć robi się trochę komercyjny, też widziałem na parkingu autokar, a pod wodospadem jedną Chinkę w japonkach, a drugą w skórzanych kozaczkach, mini i z parasolką- wyglądały przekomicznie. Zresztą autokary wycieczkowe docierają już chyba niemal wszędzie- widziałem je nawet pod Haifossem i w Landmannalaugar ( oczywiście te zwykłe, a nie z podwyższonym zawieszeniem, bo tych w Ladmannalaugar masa). Ogólnie Islandia nas zachwyciła- mój 8 letni syn nie chciał wracać do domu. Moje naj- Fiordy Zachodnie, okolice Seydisfjordur i Ladmannalaugar.
Pozdrawiam i dzięki za świetne posty na temat Islandii.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość