Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Gru 2017 19:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Temat cen w Locie już od dawna żyje własnym życiem. Jedni twierdzą, że bardzo drogo, inni, że prawie jak low cost, a poziom lepszy. Cały LOT ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Nudziło mi się trochę to zrobiłem zestawienie cen w porównaniu do Lufthansy i KLM.
Na początku trochę informacji wyjaśniających:
- ceny bezpośrednio na stronach przewoźników żeby było sprawiedliwie
- całość podróży wykonywana samolotami danej linii
- terminy całkowicie przypadkowe
- czemu z GDN, a nie z WAW? LOT jest (chce być) przewoźnikiem hubowym, więc konieczne jest zestawienie cen z lotnisk innych niż WAW
- mógłby być jeszcze SAS ale już mi się nie chciało :D

Pierwsza opcja to weekendowy wyjazd za granicę, kupowany z miesięcznym wyprzedzeniem. Loty piątek-niedziela. Najtańszy dostępny lot z bagażem i bez. Ktoś może powiedzieć "nie każdego stać na city breaki za 700zł za bilet". Jak najbardziej. Ale są też tacy których stać, którzy nie lubią tanich linii, chcą bagaż, chcą lecieć w piątek po południu.

Druga opcja to wakacje poza Europą. Dla biedniejszych w klasie ekonomicznej, dla bogatszych w biznesowej. Podróż 7-14 dni, przeważnie ok. 10, w drugiej połowie czerwca.

Załącznik:
Porównanie.png
Porównanie.png [ 41.28 KiB | Obejrzany 2907 razy ]

Parę moich wniosków:
Loty krótkodystansowe
- poza paroma przypadkami LO i LH mają ceny praktycznie identyczne na lotach po Europie
- KLM wygrywa jeśli nie chcemy bagażu, z tego co widziałem nie mają taryfy z bagażem, u nich po prostu zawsze trzeba dopłacić 260zł dlatego ceny z bagażem są porównywalne, choć dalej tańsze niż LOT i Lufa
- nie wiem czy KLM do Moskwy zawsze daje bagaż ale sprawdziłem też na innym terminie i tam również bagaż w cenie

Loty długodystansowe:
No tu zwycięzca jest tylko jeden :D Zarówno w ekonomicznej, jak i biznesie (poza LAX). Nasz polski LOT.
Z tym, że tutaj ważne jest to co napisałem na początku. Loty w całości na samolotach danej linii. KLM praktycznie każdy lot sprzedawał taniej, o ile obejmował on China Southern, ANA czy Deltę. W ekonomii najczęściej było mniej więcej 200-300zł taniej, z biznesie nawet ponad 2000.

Oczywiście zestawienie nie jest zbytnio rozbudowane i ciężko powiedzieć, że "LOT jest tańszy od Lufthansy i KLMa". To porównanie tylko w małym stopniu daje pogląd sytuacji. Po Europie LOT niczym się nie wyróżnia ale dalej widać, że rzeczywiście o Locie nie można powiedzieć, że jest droższy.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕ Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕
Ateny od piątku do poniedziałku za 519 PLN 🇬🇷🏛️🗺️📷 Loty i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Novotel Ateny od piątku do poniedziałku za 519 PLN 🇬🇷🏛️🗺️📷 Loty i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Novotel
#2 PostWysłany: 17 Gru 2017 20:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Ja bym zrobił inaczej, aczkolwiek byłoby to bardziej dyskusyjne. Dla lotów Lufy (bo z KLM to ciężko ze względu na rozmiar Holandii) dałbym taki sam cel ale wylot z niemieckiego odpowiednika Gdańska. Na przykład wylot z Hamburga czy Hanoweru. Wiem, że wtedy odległości by się nie zgadzały ale czy trasa zawsze w liniowy sposób zależy od odległości? Lufa może np dawać bardziej atrakcyjne ceny na wyloty z Polski i doloty do niemieckich portów i to własnie miałaby uwzględniać ta zmiana.
silvershark lubi ten post.

#3 PostWysłany: 17 Gru 2017 20:37 

niebieski
@namteH W przypadku porównywania cen w poszczególnych liniach byłoby to słuszne. Wydaje mi się jednak, że autor wątku chce pokazać, że mieszkańcy okolic polskich portów regionalnych wcale nie muszą marudzić, że zagraniczne linie są tańsze od rodzimego LOTu.

Lufthansa z niemieckich miast w większości przypadków będzie droższa niż z polskich, a to za sprawą ogólnie wyższych cen (i majętności podróżnych) w RFN.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 17 Gru 2017 21:31 
Awatar użytkownika

niebieski
@namteH Tak jak mówisz byłoby ciężkie do zrobienia bo to było by porównanie cen Lufy i Lotu ogólnie. Tutaj chodzi mi o konkretnie polskich pasażerów. Nie mogę porównać tras np. HAM - EZE i GDN - EZE bo LOT tam nie lata. Mogę wziąć pod uwagę tylko trasy, które w obu liniach się pokrywają. A ze względu, że LOT za dużo long hauli nie ma to porównanie całokształtu cen w liniach lotniczych nie ma sensu.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#5 PostWysłany: 18 Gru 2017 12:51 

srebrny
To jest problem o którym pisałem kilkukrotnie - LH preferuje polskie lotniska regionalne, natomiast LOT wręcz przeciwnie. Znaczna część promocji jest tylko dla Warszawy, a przeloty z regionów nierzadko są nawet 2 razy droższe niż z Warszawy.
Biorąc pod uwagę, że Warszawa leży gdzie leży i w zasadzie prawie nigdzie nie jest po drodze, liczba połączeń z Warszawy jest znacząco mniejsza niż z MUC czy FRA , oraz to że LOT obsługuje regiony na turbopropach pomimo mojej sympatii do LOT zazwyczaj przegrywa on ceną i czasem połączeń.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot], MeHow oraz 10 gości