Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 08 Lis 2014 16:28 
Awatar użytkownika

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
Historia sprzed 2 dni. Jadąc przez Słowację (nie autostradą) oczywiście zgodnie z przepisami po 20km jechania przez góry za beczką postanowiłem ją w końcu wyprzedzić korzystając z ładnej prostej pośród pól. No i wyprzedziłem, a po kilku sekundach zostałem zatrzymany. 81km/h na 50tce. "Poważne przestępstwo, u nas za to zabiera się prawo jazdy" itp. Szybki rzut oka na taryfikator i wyszło: 200€ mandatu :/ (dla porównania, za identycznie wykroczenie w Berlinie zapłaciłem 100€).

Jak już się wygadał ile to osób mogłem zamordować taką jazdą przeszliśmy do konkretów:

Policjant: Macie EURO?
Ja: Mamy.
P: Ile?
Ja: Patrzę w portfel a tam 15€. (Miałem tylko jakąś drobnicę, bo wracałem z Budapesztu gdzie EURO nie było mi potrzebne). Więc mówię że 15€.
Policjant się śmieje i każe szukać dalej.
Ja mówię że naprawdę mam tylko to + 1000HUF (jakieś 13zł) i kilkaset PLN.
Policjant: Dawaj za samochód :D
Ja wysiadam i idziemy za samochód :D Tutaj znowu gadka jakie to poważne wykroczenie zrobiłem, skąd dokąd jadę, jaki to biedny jestem itp.
Policjant patrzy na tą kasę (interesowały go tylko EURO) i mówi, że za 15€ to oni nie mają takiego przewinienia, które mógłby wpisać na mandat nawet jakby chciał :D
Patrzę i nic nie mówię, bo w sumie tematy się skończyły, policjant rozejrzał się dookoła, czy nic nie jedzie, przejechał jeden samochód, zrobiło się pusto, wziął 15€, oddał papiery, kazał jechać powolutku i spadać :D

Sądzę, że jakbym miał 5 czy 10€ to też by przeszło :D Z drugiej strony gdybym miał 50 czy 100€ i je dał to też pewnie bym się cieszył, że dałem mniej niż te początkowe 200€.

Miałem podobną sytuację na Słowacji wracając z Chorwacji ze stopem w Budapeszcie. Wjechaliśmy wieczorem w jakieś centrum miasta, a były jakieś dni miasta i była to strefa tylko dla taxi, ale słabo to oznakowane było. Ale oczywiście na dzień dobry 100 euro mandatu itd. Po chwili też pytanie ile mamy kasy przy sobie to rzucamy jakąś kwotę w chorwackich Kunach (grosze), w węgierskich Forintach (jeszcze większe grosze, bo wyczyściliśmy się przy samej granicy na stacji benzynowej z resztek waluty) i złotówki. Koleś pyta o Euro, ale tego nie mamy. Ze 2 razy pyta czy na 100%, potem pyta czy karty mamy, bo obok bankomat jest, ale mówimy, że byliśmy na żaglach (co było prawdą), więc zbędne rzeczy ograniczone do minimu, że jedna osoba ma kartę, ale niestety ale nie działa za granicą czy coś takiego. Koleś pokręcił głową, poklął pod nosem i puścił dalej. Nawet nie kazał zawracać, tylko nas puścił dalej przez to zamknięte centrum miasta :D

A korzystając z okazji... Po ilu przychodzi zazwyczaj mandat z Niemiec? 6 tygodni temu zaliczyłem fotkę i nie wiem ani kiedy ani ile się spodziewać...

Ostatnio edytowany przez kiew, 08 Lis 2014 16:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

Relaks na Lanzarote 🌴 Tygodniowe all inclusive w hotelu blisko plaży za 1999 PLN 🌊 Relaks na Lanzarote 🌴 Tygodniowe all inclusive w hotelu blisko plaży za 1999 PLN 🌊
Okazja 🔥 Loty na Maltę taniej niż Pendolino nad morze 🫢 Bilety dla wszystkich od 146 PLN 😍 Okazja 🔥 Loty na Maltę taniej niż Pendolino nad morze 🫢 Bilety dla wszystkich od 146 PLN 😍
#142 PostWysłany: 08 Lis 2014 16:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Z Niemiec fotki zrobionej z 5lat temu do dzis nie dostalem. Ale moglo sie cos zmienic.

#143 PostWysłany: 08 Lis 2014 16:34 

Loty: 970
Kilometry: 1 521 937
niebieski
Od końca 2013 jest umowa pomiędzy Polską a policjami z innych krajów UE o udostępnianiu danych osobowych kierowców. Teraz mandaty (o ile mają przyjść) to przychodzą w ciągu 2-6 tygodni.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 08 Lis 2014 16:39 

Podobno od tego lub zeszlego roku (nie pamietam) przychodza ale wybiorczo, moj sprzed 3 mscy jeszcze nie dotarl i mam nadzieje ze tak zostanie :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 08 Lis 2014 16:41 

srebrny
W Amsterdamie za brak uiszczonej oplaty parkingowej, mandat prawie mnie wyprzedzil w drodze do Polski.
Godzina wystawienia mandatu, nieznacznie pozniejsza niz moment zaparkowania, a ze zblizala sie godzina bezplatnego parkowania, to podejrzewalem, ze juz nic przykrego spotkac mnie nie moze ;)
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 08 Lis 2014 17:58 
Awatar użytkownika

niebieski
USA. Zaparkowałem na wyraźnie namalowanym miejscu obok innych zaparkowanych samochodów. Jak sie okazało miejsce to było unieważnione poprzez namalowaną żółta linie na krawężniku. No i dodatkowo - to było pod oknami urzędu wioskowego wiec strażnik przyszedł po 40 sekundach i sam powiedział ze zobaczył nas przez okno. Ledwo zdarzylismy wejśc do sklepu. Troche sie przestraszylismy bo dookoła tabliczki 100usd za wywóz auta. Wiec na początku próbowaliśmy pana przekonać ze drugi dzien w US, ze nigdy nie widzieliśmy żółtych linii itp. Ale beton, pisał dalej. Aż sie w końcu spytaliśmy ile, to sie okazało ze 10usd. Pan nie mogl zrozumieć czemu sie śmiejemy . Pan wypisał kwita z którym musieliśmy iść do jakiejś panienki w w/w urzędzie wioskowym. Pani bardzo wylewnie i tak zeby całe piętro urzędu słyszało powiedziała nam typowe "I'm so sorry". A ja równie głośno zacząłem ja besztać ze nikt mi na lotnisku po przylocie nie dał ulotki ze wskazaniem nietypowych w reszcie swiata przepisów typu jakies głupie żółte linie, i w ogóle jakie to jest traktowanie przyjezdnych i takie tam. Było troche ubawu.

Przy innych okazjach zdarzyło mi sie byc zatrzymanym na highwayu za prędkość ale - w przeciwieństwie do rodzimych praktyk - z faktu ze obcokrajowiec to zawsze kończyło sie na pouczeniu.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#147 PostWysłany: 08 Lis 2014 18:56 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
niebieski
Mnie w USA raz udało się uniknąć mandatu na "głupka z Europy" - nawet nie tyle ja go udawałem, co za takiego wziął mnie oficer California Higway Patrol. Policjant wyjaśnił mi, że my, w Europie, nie mamy takich dużych samochodów (jechałem Chryslerem 300C) i nie wiemy jakie to jest niebezpieczne tak się rozpędzać. Przez grzeczność mu nie przerywałem i skończyło się na życzeniu szerokiej drogi i ostrzeżeniem, że w Nevadzie (do której zmierzałem) nie są tak wyrozumiali.
Niestety, jakiś czas później w stanie Nowy Jork policjantka miejscowego patroli nie była już tak wyrozumiała dla Europejczyka i wręczyła mi ticket za "overspeeding", właściwy mandat przyszedł do Polski i cała przyjemność kosztowała mnie 130 USD (z kosztami sądowymi, za 85 mil /65 mil).

Udało mi się też zapłacić mandat za jazdę na gapę w metrze w Budapeszcie. Chciałem się z rodziną przejechać tą najstarszą linią metra a jakoś nie nawinął się żaden automat z biletami. Oczywiście zaraz znaleźli się jacyś kontrolerzy i budżet rodzinnej wycieczki uszczuplił się o jakieś (w sumie śmieszne) 30 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 09 Lis 2014 15:46 
Awatar użytkownika

Ja dostałam kiedyś mandat w Austrii. Kiedy przyjechaliśmy do naszego domku, było już ciemno i wszystko było zasypane śniegiem. Samochód stał tam tydzień nieruszany. Przez ten czas śniegu trochę ubyło i okazało się, że samochód stoi idealnie na zakazie. Skończyło się dość wysokim mandacie w euro.

#149 PostWysłany: 09 Lis 2014 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 212
Kilometry: 353 574
niebieski
W Chorwacji za jazdę na rowerze drogą ekspesową :D
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#150 PostWysłany: 09 Lis 2014 17:26 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
BrunoJ napisał(a):
USA. Zaparkowałem na wyraźnie namalowanym miejscu obok innych zaparkowanych samochodów. Jak sie okazało miejsce to było unieważnione poprzez namalowaną żółta linie na krawężniku. No i dodatkowo - to było pod oknami urzędu wioskowego wiec strażnik przyszedł po 40 sekundach i sam powiedział ze zobaczył nas przez okno. Ledwo zdarzylismy wejśc do sklepu. Troche sie przestraszylismy bo dookoła tabliczki 100usd za wywóz auta. Wiec na początku próbowaliśmy pana przekonać ze drugi dzien w US, ze nigdy nie widzieliśmy żółtych linii itp. Ale beton, pisał dalej. Aż sie w końcu spytaliśmy ile, to sie okazało ze 10usd. Pan nie mogl zrozumieć czemu sie śmiejemy . Pan wypisał kwita z którym musieliśmy iść do jakiejś panienki w w/w urzędzie wioskowym. Pani bardzo wylewnie i tak zeby całe piętro urzędu słyszało powiedziała nam typowe "I'm so sorry". A ja równie głośno zacząłem ja besztać ze nikt mi na lotnisku po przylocie nie dał ulotki ze wskazaniem nietypowych w reszcie swiata przepisów typu jakies głupie żółte linie, i w ogóle jakie to jest traktowanie przyjezdnych i takie tam. Było troche ubawu.

Ostatnio znajomi mowili, ze w hotelu w Miami powiedzieli im, ze oplaca sie zaparkowac na ulicy przed hotelem, dostana $15 mandatu i to bedzie taniej niz placic za parking.

#151 PostWysłany: 09 Lis 2014 17:43 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Mi się dostało w Budapeszcie za parkowanie. Stałem w centrum pod hotelem i zapłaciłem do ok 9 rano. Tak z pięć po dziewiątej ruszyłem się zapłacić za jeszcze godzinkę ale jak doszedłem do samochodu to już miałem mandat z dokumentacją fotograficzną (7 minut po zakończeniu opłaconego czasu) i w okolicy nie było już nawet śladu tego co wystawił ten mandat.

Poleciałem wiec do parkomatu aby i tak opłacić ale się okazało że najbliższy nie działa. Zacząłem więc szukać tego co wystawił mandat. Znalazłem jakiś innych którzy mi pokazali gdzie jest biuro od parkomatów no i tam miałem sporo farta. Pokazałem Pani mandat (było z 15 min od wystawienia) i zacząłem marudzić że akurat chciałem zapłacić ale parkomat nie działa a w tym czasie mandat. Pani się uśmiechnęła ale mandat anulowała (tylko go musiałem na wszelki wypadek rok trzymać bo twierdziła, że czasem wysyłają do zapłacenia nawet mimo anulacji).
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 09 Lis 2014 23:04 

W australii za przejazd na czerwonym świetle pracując jako green cabie ;)
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 10 Lis 2014 11:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Ja na Ukrainie miałem 2 przygody:
1 - przekroczenie prędkości - milicjanci jak zobaczyli polskie numery od razu zatrzymali mnie ale kiedy zacząłem z nimi gadać po ukraińsku to się zdziwili i totalnie zmienili nastawienie. Pogadali trochę, życzyli udanej drogi i kazali uważać na dziury w drogach, których nie brakuje.
2 - trasa Lwów Kijów, dobra droga, ograniczenie do 60km a ja jechałem ponad 90. W małej miejscowości była taka budka milicyjna. Koleś zaprosił mnie do środka, pożartował. Skończyło się na 200 hrywniach a na początku chciał 400.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 12 Lis 2014 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja czekam na zdjęcie z fotoradaru w Dortmundzie, którego najzwyczajniej w świecie po prawie 2500km w trasie nie zauważyłem.
Ale parę lat temu dostaliśmy z kolegami mandat z Hertza w Hiszpanii z fotką naszej fury na autostradzie z Madrytu do Albacete 100EUR na 3 bardzo wtedy bolało ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 12 Lis 2014 13:27 
Awatar użytkownika

niebieski
a orientuje się ktoś jakie są teraz wysokości mandatów w Niemczech?
Coś mi ostatnio błysło ;) miałem chyba 20-30km więcej na ograniczeniu 50km/h :oops:
wiecie może czego mogę się spodziewać?
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 12 Lis 2014 13:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Za 80 na 50tce dostałem 100€ mandatu. Jeśli złapała Cię do tego odległościówka (często w komplecie z fotoradarem) to będzie dodatkowa stówka.

#157 PostWysłany: 12 Lis 2014 13:33 
Awatar użytkownika

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
odległościówka (często w komplecie z fotoradarem) to będzie dodatkowa stówka.

WTF? Co to jest "odległościówka"?
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 12 Lis 2014 13:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Takie CB-radiowe nazewnictwo :D Urządzenie które miedzy odległość od pojazdu poprzedzającego - zazwyczaj na autostradach w komplecie z fotoradarem. Przykładowo, jeśli jedziesz 100km/h to musisz jechać minimum 50 metrów za samochodem przed Tobą. Jeśli np. jedziesz 150km/h to 75 metrów, a jeśli 200km/h to 100 metrów.
lagor uważa post za pomocny.

#159 PostWysłany: 12 Lis 2014 13:39 
Awatar użytkownika

srebrny
lagor napisał(a):
a orientuje się ktoś jakie są teraz wysokości mandatów w Niemczech?
Coś mi ostatnio błysło ;) miałem chyba 20-30km więcej na ograniczeniu 50km/h :oops:
wiecie może czego mogę się spodziewać?

Z tego co mi kolega mówił, który mieszka w Niemczech na stałe. Mandat to zawsze 100EUR jeśli chodzi o fotoradar nie ważne czy 20 czy 50 górką.

Image
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 12 Lis 2014 13:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
sadzilem ze macie na mysli
http://regiomoto.pl/portal/bezpieczenst ... iedy-ruszy

nie pamietam bym kiedykolwiek stosowal sie do zachowania odleglsoci miedzy pojazdami
a trzeba zaczac z tego co piszecie :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości