Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 230 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Czarnogóra
#221 PostWysłany: 15 Maj 2023 16:23 
Awatar użytkownika

Z Kotoru można jeszcze skoczyć do Perast. Taka relaksująca opcja, jeśli ma być na luzie. Kiedyś co chwilę jeździł autobus Blue Line, nie wiem jak to teraz wygląda.
 Relacje PM off  

#222 PostWysłany: 15 Maj 2023 22:58 

Loty: 40
Kilometry: 50 792
DominoNR napisał(a):
Cześć, mam takie pytanie.
Jedziemy na 9 dni do Czarnogóry w środku czerwca. Nie mamy zamiaru wypożyczać samochodu. Niestety zbyt aktywny wypoczynek u nas odpada (narzeczona w ciąży).
Mój plan jest taki:
1/ Lotnisko Podgorica - KOTOR (4 noce)
2/ Kotor - SUTOMORE (3 noce)
3/ Sutomore - PODGORICA (1 dzień)

Mam pewne obawy czy nie zanudzimy się na miejscu. Z tego co wiem to do pobliskich miejscowości kursują jakieś busy (co polecacie w niedalekiej odległości? kilkugodzinne wycieczki odpadają). Myślę, że wypożyczymy auto na 2 dni, ale wolałbym ze względu na ceny je odpuścić.
Kolejne obawy to Sutomore. Na plus na pewno jest dobra baza wypadowa w inne miejsca. w razie czego powrót pociągiem niż tłuczenie się busem. Chcielibyśmy też pokorzystać z plaży 2 dni. Na minus podobno tłumy i trochę brudno. Może polecacie coś innego?
Podgorica 1 dzien to tylko dla spokojnego powrotu.

Dobrze masz to rozpisane patrząc jak to planujesz i jakie masz cele na wyjazd.

Tak jak koledzy piszą, Kotor to dobra baza wypadowa, a pełny dzień wystarczy, żeby bez większego pośpiechu zobaczyć tam wszystko.
Tak to na każdy dzień wycieczki do: Budvy, Tivat (tutaj na spokojnie jeszcze można cos dorzucić, albo po prostu podjechać wieczorem), Perast + Herceg Novi i może Dubrownik (tu chyba jezdzi najczesciej Bozur Bus). Mnie osobiście podobał się jeszcze Lovcen i może gdzieś dałoby się to upchnąć, ale jeżeli jesteście bez samochodu i jeżeli zona w ciąży to troszkę bus może ograniczać czasowo.

Na plażę najlepiej wydłuż wybrzeża między Petrovac-Ulcnij, w sezonie nie ma co liczyć na pustki na piaszczystej plaży. Na kamienistych, ciężko dostępnych "wejściach do morza" można liczyć na trochę prywatności :)

Podgorica w porządku na kilka godzin przed wylotem - spacerek i obiadek :) Niedaleko Podgoricy wodospad Niagara, tam chyba najlepszym transportem publicznym będzie taxi i potem od razu na lotnisko :)
 Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 16 Maj 2023 08:03 

Dzięki za rady :) . Za waszą propozycją zmieniłem Sutomore na Bar (tu pytanie - lepiej 4 noce spędzić w Kotorze, a 3 w Barze czy na odwrót - jak proponujecie?)

Podgorica to tylko na ostatni dzień. Bardziej żeby po południu przyjechać zjeść obiad, krótki spacer może po mieście i następnego dnia na spokojnie pojechać na lotnisko.
 Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 16 Maj 2023 08:53 

sebarka napisał(a):
Podgorica w porządku na kilka godzin przed wylotem - spacerek i obiadek :) Niedaleko Podgoricy wodospad Niagara, tam chyba najlepszym transportem publicznym będzie taxi i potem od razu na lotnisko :)

Nie wiem jak w czerwcu, ale w sierpniu w Niagarze jest 0 wody. Sprawdz, zeby nie jechac na darmo. ;)
 Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 16 Maj 2023 09:23 

niebieski
DominoNR napisał(a):
Dzięki za rady :) . Za waszą propozycją zmieniłem Sutomore na Bar (tu pytanie - lepiej 4 noce spędzić w Kotorze, a 3 w Barze czy na odwrót - jak proponujecie?)

Podgorica to tylko na ostatni dzień. Bardziej żeby po południu przyjechać zjeść obiad, krótki spacer może po mieście i następnego dnia na spokojnie pojechać na lotnisko.

Kotor i ogólnie Boka Kotorska to cywilizacja jak w Chorwacji prawie i w sumie klimatem Chorwacja (zresztą do Petrovaca na Moru jest moim zdaniem taka prawie Chorwacja), nie zawiedzie ale egzotyki nie ma, na pewno przez 4 dni będzie co robić, tym bardziej że zwiedzanie nieśpieszne planujecie, a jest Herceg Novi i Budva. Jesli będziecie plażować to polecam Plaza Sveti Nikola w Budvie.

Bar jest dobrą bazą wypadową na południe - do Ulcinja i na na Wielką Plażę, ale nie wiem jak będzie z dojazdem komunikacją publiczną, bo pociąg kończy się Barze, a miałem samochód. Wielka Plaża jest bardzo fajna bo za cenę dwóch leżaków z parasolem z np. Rimini masz wielkie zadaszone łoże w pierwszym rzędzie od wody - taki powiew luksusu, a przynajmniej tak się ceny kształtowały w 2021.
Z Baru podjedź do Sutomore pociągiem, albo rejs statkiem - zobaczysz czego uniknąłeś.

Podsumowując 4 noce w Kotorze to dobry pomysł.
 Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 16 Maj 2023 16:40 

niebieski
Swiderrr napisał(a):
sebarka napisał(a):

Nie wiem jak w czerwcu, ale w sierpniu w Niagarze jest 0 wody. Sprawdz, zeby nie jechac na darmo. ;)

a w lipcu? Będę być może przejeżdżał w pobliżu, wolę wiedzieć na co się nastawić ;)

#227 PostWysłany: 26 Maj 2023 09:10 

Loty: 24
Kilometry: 50 360
Szukam noclegu mniej więcej po środku wybrzeża i mój wybór padł na Budvę albo Petrovac. Gdzie warto zostać na 7 nocy spośród tych miejscowości?
W Petrovac blisko do plaży, Budva z kolei to na obrzeżach mam zarezerwowany nocleg i ponad 1 km do plaży.
Poza tym mam na cały pobyt autko więc codziennie planuję wyjazdy i chyba z tych właśnie miejsc będzie dość blisko wszędzie się dostać.
 Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 26 Maj 2023 11:53 

Loty: 243
Kilometry: 261 991
złoty
Zależy czego oczekujesz. Jeśli to ma być dobry punkt do życia przez tydzień i do jeżdżenia po Czarnogórze to ja bym pewnie wybrał Budvę. Jest po prostu większa - to daje większy wybór sklepów, knajp itd. Petrovac odrobinę bardziej kameralny. Jeśli jedziesz w sezonie to pewnie wszędzie będzie pełno turystów.
 Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 10 Wrz 2023 11:54 

srebrny
Odniosę się do stwierdzenia, które przeczytałem w tym wątku, ale także usłyszałem kilkukrotnie od znajomych, że Kotor jest rzekomo dobrą bazą wypadową. Zupełnie się z tym nie zgadzam.

Kotor jest moim zdaniem przepiękny, widoki nieziemskie, ale na bazę wypadową mi nie pasuje.
1. Jest mały, więc noclegów będzie mniej niż w większych miejscowościach.
2. Ze względu na swoje fantastyczne położenie jest też droższy od wielu innych miejsc w Czarnogórze. Jeżeli ktoś więc z Kotoru zamierza robić bazę wypadową, to zapłaci za piękne widoki, a potem będzie większość czasu od nich uciekał w ramach wypadów.
3. Drogi są wąskie, przez większość dnia tworzą się korki, szczególnie w rejonie ronda.
4. Ze względu na dużą liczbę turystów popularne knajpy oraz sklepy spożywcze tez są bardzo zatłoczone.
 Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#230 PostWysłany: 10 Wrz 2023 12:16 

srebrny
Ja zatrzymałem się w tym roku w Sutomore i to było dobre miejsce wypadowe na południe. Stąd do Starego Baru i Ulcinj komunikacją publiczną jechaliśmy na jeden dzień. Na północ do Budvy też wiele autobusów, ale tym razem północy nie odwiedzaliśmy bo byłem tam kilka lat temu. Po południu/wieczorem też kąpiel w morzu można zaliczyć. A ceny noclegów niższe niż w Budvie i Kotorze.
 Relacje PM off
meczko lubi ten post.

[ 230 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości