Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1081 PostWysłany: 24 Paź 2023 19:10 

Astarloa12 napisał(a):
Ty naprawdę wierzysz, że kogokolwiek rozliczą za CPK?

Można cynicznie pojechać starą narracją, że wszyscy politycy to prostytutki, w oparach lepszych fajek, w oparach wódki, a można też spostrzec, że wkurw wyrażony w wyborach był tak wielki, że ci, co będą nami rządzić muszą ich rozliczyć m.in. za CPK, bo inaczej stracą wszelką wiarygodność.

Robaku napisał(a):
Poczekaj @pablo1603 bo ja nie kumam,
inżynier zajmujący się lotnictwem jest be i się nie zna
a Horała prawnik/ politolog
albo Senkowski SEk kończący stosunki miedzynarodowe nigdy nie zajmujący się ( obaj ) lotnitnicwem są spoko tak i się znają?

To jest tzw. paradoks Horały, wielokrotnie w tym temacie spotykany. Horała bierze wypłatę za kierownikowanie CPK, więc wie co to jest CPK. Lasek (i inni specjaliści) nie biorą wypłaty za kierownikowanie CPK, więc nie wiedzą co to jest CPK. Nie ma sensu z tym dyskutować, bo z paradoksem się nie da.
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN 🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN
Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍 Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍
#1082 PostWysłany: 24 Paź 2023 19:44 

niebieski
Robaku napisał(a):
No i super.
więc powiedz mi czy Sęk jest super bo mówi to co uważasz za słuszne, a Lasek nie jest super bo mówi to co się tobie nie podoba?

Skupiam się na faktach, nie inwestuje się milionów czy miliardów dolarów w inwestycję, bez uprzedniej kalkulacji kosztów ryzyka i nie robi tego byznesmen spod Łodzi poseł z Koziej Wólki tylko gracz ze światowej czołówki. Komunikować może to Horała Sęk jak i jakiś tam rzecznik i nic to nie zmienia. To są tylko twarze a za nimi stoją potężne pieniądze oraz geopolityka. My jako mieszkańcy tego kraju możemy na tym zyskać. Na budowie obiektu, tworzonej i stworzonej infrastrukturze komunikacyjnej, okołokomunikacyjnej, na porcie jako transport ludzi i towarów,
Lasek to bardzo szeroki temat, każdy miał już sobie prawo wyrobić zdanie.
Rozwalają mnie hasła o rozliczaniu poprzedników, w polityce jeszcze nikt nikogo nie rozliczył a obserwuję to od roku 1990tego. A jeśli już to mają to zrobić ci, których ludzie pogonili 8 lat temu, mimo że mieli wszystkie telewizje(poza Rydzykiem)za ich wały i przekręty?!!! .
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1083 PostWysłany: 24 Paź 2023 19:48 

Gdy widzę wiele wykrzykników i pytajników to wiem, że właśnie wszedł tryb turbo, a to nie sprzyja myśleniu.
 PM off
Fiki lubi ten post.

#1084 PostWysłany: 24 Paź 2023 20:46 

niebieski
Masz rację :D , emocje nie wskazane szczególnie, że mamy na tym forum skupiać się głównie na podróżach.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#1085 PostWysłany: 24 Paź 2023 20:46 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 174 384
niebieski
pablo1603 napisał(a):
Po owocach ich poznacie. Prezydenta mamy prawnika, przeszłego przyszłego premiera Tuska historyka, Hołownię show prezentera( akurat dobre kwalifikacje) a Kosiniaka Lekarza. Opluwany Obajtek akurat ukończył studia z zarządzania. Horała, człowiek zdecydowanie nie z mojej bajki jest tylko twarzą, za nim stoją ludzie, którzy dobrze liczą pieniądze.
Obajtek skończył Prywatną Wyższą Szkołę Ochrony Środowiska w Radomiu, czy uważasz to za odpowiednią kwalifikację do zarządzania Orlenem?
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#1086 PostWysłany: 24 Paź 2023 20:56 

niebieski
Masz rację i ja również mam rację.
https://www.wnp.pl/kto-jest-kim/daniel-obajtek,395.html
 Profil Relacje PM off  

#1087 PostWysłany: 24 Paź 2023 20:57 

niebieski
Astarloa12 napisał(a):
Obajtek skończył Prywatną Wyższą Szkołę Ochrony Środowiska w Radomiu, czy uważasz to za odpowiednią kwalifikację do zarządzania Orlenem?

Ukończenie tej prestiżowej szkoły w wieku 38 lat może nie robi na Tobie wrażenia, ale stanowisko wójta Pcimia przyznasz już nie jest dla przeciętniaków. Swoją drogą przebieg "kariery" tego pana to temat na conajmniej średnią książkę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1088 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:06 

niebieski
pablo1603 napisał(a):
Masz rację i ja również mam rację.
https://www.wnp.pl/kto-jest-kim/daniel-obajtek,395.html

"Ma dyplom Executive MBA Gdańskiej Fundacji Kształcenia Menedżerów, walidowany przez IAE Aix-Marseille Graduate School of Management."

Facet, ktory stoi na czele ogromnej firmy strategicznie waznej dla kraju moze pochwalic sie tylko dyplomem EMBA podrzednej instytucji walidowanej przez jakas trzecioligowa francuska szkolke?

https://rankings.ft.com/schools/446/iae ... nking-data

To ja u mnie w firmie mam ludzi, ktorzy na srednim stopniu managerskim sa lepiej wyksztalceni.

A propos "po owocach ich poznacie" - poznalismy. Izera, Ostroleka, przekop mierzei to tylko niektore przyklady.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Astarloa12 lubi ten post.

#1089 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:22 

niebieski
Zobacz jaką uczelnię i kierunek ukończył człowiek, który będzie zarządzał krajem, decydował o jego najważniejszych sprawach, również o szefach spółek skarbu państwa.
I tak możemy się przerzucać Uczelniami i ich prestiżem w nieskończoność.
Sprawdź jakie wyniki finansowe generuje Orlen. Można spierać się czy monopol jest dobry, ale nie można zarzucić Obajtkowi, że za jego szefowania firma przynosiła straty- jest wprost przeciwnie przychody, zyski, inwestycje, dywidendy dla inwestorów są rekordowe.
 Profil Relacje PM off  

#1090 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:30 

srebrny
Teraz to pojechałeś....
 Profil Relacje PM off  

#1091 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:32 

niebieski
Doprecyzuj :D
 Profil Relacje PM off  

#1092 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:37 

Żeby ktoś bronił Horały Obajtkiem to tego w najdzikszych snach nie można było przewidzieć. :lol:

BTW: to temat o CPK, a nie CPN.
 PM off
Sudoku lubi ten post.

#1093 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:39 

niebieski
pablo1603 napisał(a):
Zobacz jaką uczelnię i kierunek ukończył człowiek, który będzie zarządzał krajem, decydował o jego najważniejszych sprawach, również o szefach spółek skarbu państwa.
I tak możemy się przerzucać Uczelniami i ich prestiżem w nieskończoność.
Sprawdź jakie wyniki finansowe generuje Orlen. Można spierać się czy monopol jest dobry, ale nie można zarzucić Obajtkowi, że za jego szefowania firma przynosiła straty- jest wprost przeciwnie przychody, zyski, inwestycje, dywidendy dla inwestorów są rekordowe.

Mój były szef (właściwie kolega - przyjmował mnie do pracy) ku ogromnemu zaskoczeniu zespołu zrezygnował w 2004 z prezesury w zagranicznym koncernie paliwowym w PL aby zostać wice, a następnie po kilku latach prezesem w Orlenie. Świetny specjalista. Jesienią 2008 został zastąpiony wykształconym, znanym z afer prezesem.
Owoce obu może sprawdzić, a dodatkowo jeśli ktoś ma kontakty w koncernach paliwowych działających w Polsce może popytać co sadzą o rozwoju Orlenu pod Obajtkiem.

Wracając do CPK, przeczuwam że prezesem zostanie doświadczony z Modlina Kierwiński. Miejmy nadzieję, że owoce tym razem będą lepsze.
 Profil Relacje PM off  

#1094 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:45 

niebieski
-- 24 Paź 2023 21:40 --

Żeby nie być gołosłownym
https://www.biznesradar.pl/raporty-fina ... trat/ORLEN
https://strefainwestorow.pl/notowania/g ... /dywidendy

-- 24 Paź 2023 21:45 --

Anonymous napisał(a):
Żeby ktoś bronił Horały Obajtkiem to tego w najdzikszych snach nie można było przewidzieć. :lol:

BTW: to temat o CPK, a nie CPN.

Temat trochę naturalnie zboczył. Nie chodzi mi o Horałę, którego również nie trawię (ale to w samej sprawie niema znaczenia), chodzi mi o CPK i niszczenie tego projektu politycznie.
 Profil Relacje PM off  

#1095 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:51 

Generalnie ten temat jest o zniszczeniu politycznym projektu CPK. Jakiekolwiek podstawy miało lotnisko w Baranowie to odchodząca partia rozwaliła ten projekt kompletnie od czapy przyjętymi założeniami, które ratowały się tylko politycznie (dawanie ludziom kolejnych igrzysk, żeby nie myśleli o bieżących problemach). Wiele razy w tym temacie udowadnialiśmy jak bardzo merytorycznie się kupy to nie trzymało. Masz możliwość przejrzenia tego, więc korzystaj z niej, ale ostrzegam - dużo literek i cyfr, będzie ciężko.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 24 Paź 2023 21:57, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#1096 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:56 

niebieski
Nie martw się literki i cyferki to mój chleb codzienny. Czasami przeplotę je podróżami :)
 Profil Relacje PM off  

#1097 PostWysłany: 24 Paź 2023 22:00 

srebrny
hmmm..

W przyszłym tygodniu Orlen pokaże wyniki finansowe za III kwartał. Analitycy są zgodni — zyski koncernu zostaną mocno uszczuplone z powodu zaniżania cen paliw przed wyborami. — Orlen mógł na tym stracić nawet 3-4 mld zł — szacuje Łukasz Prokopiuk, analityk DM BOŚ.

https://businessinsider.com.pl/biznes/o ... ne/1jw6e2y

Obajtek, tymczasem, zdobył kolejny dyplom. Już jako prezes Orlenu skończył kurs menadżerski (Master of Business Administration, MBA) w Gdańskiej Fundacji Kształcenia Menedżerów. Co w tym dziwnego? Jak dowiedział się Onet, „szef studiów MBA w gdańskiej firmie dr Tomasz Harackiewicz jest wiceszefem rady nadzorczej spółki z grupy Orlen”.

https://radeksikorski.eu/obajtek-orlen-i-spp/
 Profil Relacje PM off  

#1098 PostWysłany: 25 Paź 2023 11:52 

niebieski
pablo1603 napisał(a):
Robaku napisał(a):
... To są tylko twarze a za nimi stoją potężne pieniądze oraz geopolityka. My jako mieszkańcy tego kraju możemy na tym zyskać. Na budowie obiektu, tworzonej i stworzonej infrastrukturze komunikacyjnej, okołokomunikacyjnej, na porcie jako transport ludzi i towarów,
.. .

Ja się nie pytam, ile można zyskać. Ja się pytam, ile można stracić ;)

Przeczytaj sobie hasłowo, co to jest geopolityka.

Szkoda, że nie przeszkadzają ci jakieś wrzutki inwestorów wyciągniętych z kapelusza trzy dni przed wyborami. Totalna nieprzejrzystość inwestycji, brak informacji, analiz, zamiast tego prymitywne hasła polityczne. No ale miłość bywa ślepa :roll:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1099 PostWysłany: 25 Paź 2023 13:52 

niebieski
No właśnie z tą miłością chyba jest problem i to nie z mojej strony. Jak już wcześniej pisałem może nie wprost, w najnowszych wyborach nie głosowałem na PIS. Nie zmienia to mojego spojrzenia na sprawy kluczowe dla naszego życia w tym kraju - CPK ma duże pozytywne znaczenie. Odnośnie analizy spółek siedzę w tym kilka lat i to z doskonałym efektem, miłość czy wiara w partię nie ma tu znaczenia, za drogo by to kosztowało. W temacie kończę swoją aktywność, bo kogo miałem przekonać przekonałem, kogo nie przykro ale trudno. Polaryzacja polityczna i wpływ mediów jest aż nadto widoczny, a niestety w Polsce nie można stanąć ponad politycznymi podziałami, co zresztą jest wytłumaczalne ze względu na wpływy z krajów/interesów zewnętrznych.

Dla rozluźnienia proponuję :D :

Mam nadzieję, że z CPK tak nie będzie i spotkam się kiedyś z moimi oponentami z wątku w terminalu wylotów na jakimś locie za 4 grosze( mój rekord najniższej ceny dzięki temu portalowi) w jakieś piękne na świecie miejsce.
Do zobaczenia w innych wątkach
Pozdrawiam wszystkich
 Profil Relacje PM off  

#1100 PostWysłany: 25 Paź 2023 13:56 

HON fly4free
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,30 ... wiamy.html
(materiał wideo od minuty 20:55 o CPK)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości