Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 27 Sty 2024 21:53 

niebieski
Dobra nauczka - nigdy się nie płaci karta kredytową, szczególnie zagranicą - chyba, że naprawdę jest się już podstawionym pod ścianą i nie ma innych opcji. Opłaty zjadają żywcem. Już lepiej zwykłą debetówką.
 Profil Relacje PM off  

🌞 Raj czeka! 😍 Egzotyczny Zanzibar za 3504 PLN✈️ Loty Turkish Airlines + hotel przy plaży 🌴 🌞 Raj czeka! 😍 Egzotyczny Zanzibar za 3504 PLN✈️ Loty Turkish Airlines + hotel przy plaży 🌴
🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯 🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯
#62 PostWysłany: 21 Lut 2024 09:48 

niebieski
W przeciwieństwie do pozostałych muzeów - Abydos płatność gotówką ( 200/100 LE ).
Samochodem z Luksoru ok 2,5 h ale bardzo polecam - plusem jest fakt, iż praktycznie nie ma tam turystów :-)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 21 Mar 2024 17:52 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
niebieski
Piramidy w Gizie, Dahszur, Sakkarze, muzeum w Memphis.
Wszędzie płatność kartą za bilety, kurs obecnie to ok. 47 EGP za 1 USD. Obsługa zupełnie normalnie podchodzi również do biletów zakupionych online na oficjalnej stronie.
Wszystko zrobiliśmy jednego dnia:
7:30 - zamówienie Ubera do piramid w Gizie, przejazd z Downtown ok. 30 minut. Po drodze można podziwiać z lewej strony patodeweloperkę w Gizie ;)
10:00 - zamówienie Ubera z Gizy do Sakkary - tutaj kierowca Ahmed dopytał, gdzie chcemy jechać i co zwiedzać, trochę nas chyba naciągnął mówiąc, że nie damy rady zrobić tego sami, bo tam trzeba mieć kierowcę, bo jest to strefa wojskowa itp. Mając informacje z tego forum, trudno się było z nim zgodzić ;) Zaproponował jednak 50 USD za cały dzień wożenia po tych atrakcjach i powrót do hotelu. Przy obecnym kursie dolara była to dosyć atrakcyjna oferta i skorzystaliśmy z niej.
Najpierw pojechaliśmy do Dahszur - tutaj podwiózł nas pod obie piramidy. Zdecydowanie warto wejść do środka, choć przejście korytarzami nie jest łatwe i u nas poskutkowało zakwasami w najmniej spodziewanych miejscach :D
Następnie podrzucił nas do Memphis, do muzeum.
W ostatniej kolejności pojechaliśmy do Sakkary, gdzie zwiedzaliśmy Serapeum, okolice piramidy Dżosera i muzeum Imhotepa. Ahmed wybrał taką kolejność, bo pogoda była niepewna, wiał mocny wiatr, padał co jakiś czas deszcz i dlatego otwarte przestrzenie zrobiliśmy przy najbardziej sprzyjającej pogodzie.
Do hotelu wracaliśmy w korkach, pod drzwiami hotelu byliśmy po 16:00.
Z kierowcą ten dzień nie był zbyt męczący, chociaż faktycznie porcja wiedzy ogromna. Przy zwiedzaniu posiłkowaliśmy się przewodnikiem Lonely Planet, który wydaje się wystarczający, czasem doczytałam pewne kwestie (zwłaszcza w przypadku Serapeum) w internecie.
5 ludzi lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 17 Kwi 2024 17:43 

Loty: 61
Kilometry: 104 650
Luksor:

Zostawiam namiar na naszego kierowcę:
Tayieb Hassan whatsapp: +201001349308 - sympatyczny Pan, samochód jak to w Luksorze, ale na te odległości nie potrzeba nic specjalnego. Startowaliśmy z west bank, więc jeżdzenia nie było dużo, a za trase:
Dolina Królów + Deir el Medina + Świątynia Hatszepsut + Kolosy Memnona zapłaciliśmy 500 EGP.
Kierowca mówi dobrze po angielsku, oczywiście zaprosił nas do swojej rodziny (hehehe), do sklepu z wyrobami z alabastru. Nie był jednak w tej ofercie nachalny, a że mieliśmy dobry czas, to się zgodziliśmy (i nawet coś o dziwo zakupiliśmy) :D

Resztę w Luksorze, czyli Karnak i Świątynie Luksorską, robiliśmy sami na zasadzie: łodka na drugą stronę (50 EGP w 2 strony), a dalej taxi za bardzo niskie stawki. Taksówki są mega, niektóre auta mają po 40 lat, często nie mają deski rozdzielczej, a raz facet odpalał "na krótko", bo nie było stacyjki :D :) Koniecznie przejechać się taksówką w Luksorze - niezapomniane wrażenie!
Dużo ludzi odpuszcza Świątynie Luksorską, bo z ulicy wydaje się, że to słabo zachowane ruiny...a to błąd! W środku wrażenie jest zupełnie inne i miejsce jest naprawdę warte odwiedzenia. Podobnie jest z Dei el Medina (po drodze do Doliny Królów). Mało ludzi tam zagląda, a malutkie grobowce są bardzo ciekawe, dobrze zachowane i często jest się w nich zupełnie samemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 17 Lut 2025 11:49 

Loty: 137
Kilometry: 274 190
niebieski
Kiedy juz jestescie w Dolinie Krolow, nie bierzcie dodatkowo platnej jazdy Melexem spod kas. On jedzie dislownie za rog. 5 min piechota. Dluzej wam zajmie kupowanie dodatkowego biletu i czekanie na wolne siedzenie. Wrocic mozna za to za darmo.

#66 PostWysłany: 22 Lut 2025 14:13 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
ciachu25 napisał(a):
Dobra nauczka - nigdy się nie płaci karta kredytową, szczególnie zagranicą - chyba, że naprawdę jest się już podstawionym pod ścianą i nie ma innych opcji. Opłaty zjadają żywcem. Już lepiej zwykłą debetówką.

To raczej uogólnienie totalnie z czapy, zarówno kredytówki jak i debetówki mogą się tak samo nadawać lub nie do płatności za granicą
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 23 Lut 2025 21:17 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
trocha napisał(a):
ciachu25 napisał(a):

To raczej uogólnienie totalnie z czapy

No dokładnie, bzdura totalna.

#68 PostWysłany: 24 Lut 2025 00:16 

srebrny
Nigdy nie byłem w Egipcie, nigdy nie byłem na zorganizowanym wyjeździe, ale w marcu będę miał tydzień urlopu i chciałbym coś na szybko ogarnąć żeby się wygrzać trochę. Na szybko, bo nie wiem dokładnie kiedy to będzie i trudno dokładnie coś zaplanować i tak doszedłem do wniosku, że może to moment w którym pierwszy raz spróbuję All Inclusive. Częściowo mi to rozwiazanie na ten moment pasuje, z drugiej strony, nie wiem czy tak jest, czy myślę trochę stereotypowo, ale jednak boję się, że tam się zanudzę, więc pytanie - które miejsce z tych kurortowych wybrać, żeby dało się chociaż jakiegoś pojedynczego dnia wyskoczyć na jakieś zwiedzanie. Nie wiem jak to realnie wygląda - czy np. z Marsa Alam jakoś sensownie ogarnąć Luksor ? Czy może lepiej uderzać w Szarm el-Szejk i wtedy Synaj?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 24 Lut 2025 15:03 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Mam podobny plan i stawiam na Hurghada. Wycieczka do Luksoru i Doliny Świątyń. A wieczorami jest gdzie wyjść
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 24 Lut 2025 15:20 
Awatar użytkownika

złoty
@trocha, myślę że nigdzie nie będziesz się nudzić, w każdym kurorcie jest mnóstwo wycieczek, poczynając od zwiedzania okolicy, przez różne rejsy na wyspy z plażami, na oglądanie rafy czy nurkowanie po zwiedzanie od Kairu do Asuanu, busem bądź samolotem, są też quady i inne atrakcje, w Hurghadzie będzie największy wybór i najniższe ceny, a w Marsa alam odwrotnie, ale za to można w odpowiednio dobranym hotelu wypocząć w ciszy jak ktoś potrzebuje,
Wpisz w google po polsku Hurghada wycieczki i zobaczysz ofertę i ceny, są także polskie bp na miejscu.
P.S w Hurghadzie byłem tej zimy 3 razy i żeby w kółko nie latać postanowiłem sprawdzić ofertę apartamentów, bo jedzenie w centrum jest bezproblemowe i bardzo tanie, niestety cały wyjazd z bp i AI jest tańszy niż złożenie samemu, oczywiście trzeba poszukać odpowiednich ofert last minute, w marcu po feriach nie powinno być z tym problemu

Ostatnio edytowany przez kostek966, 24 Lut 2025 19:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 24 Lut 2025 18:37 

srebrny
No właśnie jak wpisałem sobie w Google i znalazłem jednodniowe wycieczki z Marsa Alam do Kairu to myślałem, że to jakiś scam, bo wg Google maps trasa to dobre 8h. Dlatego też napisałem, dzięki. Na Kair się nie będę porywał, ale może coś w okolicy się uda
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 24 Lut 2025 19:57 
Awatar użytkownika

złoty
Marsa jest droższe bo nie ma konkurencji, hotele są oddalone od siebie i miejscowe biura biorą więcej za quady, wypady na morze czy szczególnie nurkowanie, można za to spokojnie pojechać do Asuanu czy luxoru, jest bliżej niż z Hurghady

Ostatnio edytowany przez kostek966, 24 Lut 2025 19:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 24 Lut 2025 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Czy ktoś z was ogarniał samodzielniej wyjazd na Orange Bay z Hurghady? Nigdy w życiu nie byłem na all inclusive, a trafiła się okazja za grosze i chciałbym zahaczyć o Orange Bay, jednak koszt "wycieczki fakultatywnej" ~ 400 zł wydaje się być złodziejski. Więc moje pytanie, czy da się samemu ogarnąć przepłyniecie na Orange Bay z mariny oraz jaki mniej więcej koszt? Na forum niestety żadnej informacji.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 24 Lut 2025 19:59 
Awatar użytkownika

złoty
Gdzie widziałeś 400 zł ?, standardowo kosztuje 25 max 30$
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#75 PostWysłany: 24 Lut 2025 20:55 

HON fly4free
@macio106: wszelkie wycieczki w E załatwia się już na miejscu w lokalnych biurach egipskich. Ceny w necie i u wszelakich rezydentów BP są zwykle bardzo mocno zawyżone.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 24 Lut 2025 22:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
@kostek966 biuro podróży w którym zakupiłem All Inclusive. Komercyjne jedno z największych.
@marek2011 Możesz jakieś biuro polecić? Czy poprostu przejść się z rana do mariny i "białasa" sami upolują i będą oferować?

Cena rozumiem max 20-25 $ za osobę w obie strony?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 24 Lut 2025 23:09 
Awatar użytkownika

złoty
Sorry, ale jak to czytam to ciśnienie mi się na usta "o ja pier..", przecież nikt normalny nie kupuje wycieczek na miejscu w bp którym leci, to raz a drugie oni tam żyją z turystów i jest pełno miejscowych bp, albo gości na plaży, którzy chodzą i sprzedają wycieczki, cena którą podałem to cena za cały rejs statkiem pół dnia z lunchem, więc na miejscu idziesz do biura, negocjujesz i kupujesz, albo na plaży i dla pewności można umówić zapłatę w porcie po przyjeździe busem, który odbiera z pod hotelu, a jak się boisz tak kupić to masz google jak napisałem w poprzednim poście i polskie bp na miejscu, na stronie są i wycieczki i ceny, też przydatne przy negocjacjach, dodatkowo jak kupiłem kartę sim na lotnisku to przyszedł sms z miejscowego biura z propozycją wycieczek
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 17 Mar 2025 17:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Korzystając z porad @kostek966 mogę śmiało polecić biuro Arabian Reisen Za rejs na Orange Bay zapłaciliśmy 20$ od osoby. 8:00 zabrali nas z hotelu odwieźli do portu, tam płatność i wypłynięcie na Orange Bay. ~Rejs grupą 30 osób. Na miejscu pełne 2 h. W drodze powrotnej obiad (frytki, nuggetsy, surówka lub makaron spaghetti). Następnie snorkowanie na rafie koralowej w dwóch miejscach, oraz już na samiuśkiej końcówce przejażdżka na banana boats za motorówką. Powrót do portu i odwózka do hotelu. Co by nie mówić cały dzień atrakcji za 20$ zdecydowanie warto.
Rezerwacja poprzez WhatsApp: +20 15 56029468
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość